<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91232" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

“20-годишен продаде бъбрека си, за да вдигне сватба, но почина”. Украинска медия с материал за скандала с трансплантации у нас

09 Юни 2021
0 9331

Украинец продал бъбрека си, за да вдигне сватба, но след това починал. Това се посочва в статия на Александра Харченко, публикувана в strana.ua, коментираща скандала, който се разрази у нас след твърдения на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Можете да си ги припомните във видеото горе.

Здравният министър намекна за трафик на органи в болница “Лозенец” и отстрани ръководството ѝ (видео)

&#8220;20-годишен продаде бъбрека си, за да вдигне сватба, но почина&#8221;. Украинска медия с материал за скандала с трансплантации  у нас

Ето какво пише още в материала на украинската медия:

“Поради липса на пари украинците продължават да продават органите си в чужбина.

Наскоро в България избухна голям скандал заради трансплантации „на черно“, в които донори са били и украински граждани. Те били присаждани на богаташи от Япония, Израел и Оман.

Всъщност не за първи път украински донори са замесени в подобен скандал. По-важни обаче са начинът и причините това да се случва.

От 50 хиляди долара за бъбрек донорът получава между 5 и 15 хиляди

Оказва се, че в болница “Лозенец”, известна още като правителствената болница на България, която е и сред най-големите лечебни заведения в страната, са се правили тайни трансплантации на органи.

Според министъра на здравеопазването на България Стойчо Кацаров в разследването се посочва, че през последните две години там са извършени дузина операции на бъбречни трансплантации от живи донори. (От болницата отхвърлиха обвиненията на служебния министър, позицията им можете да прочетете в линка долу – бел.ред.)

Болница “Лозенец” отговори на фрапиращите обвинения на здравния министър за незаконни трансплантации

Във всички тези случаи по документи донори на бъбреци са млади хора от Украйна и Молдова, а получателите са граждани на Израел, Япония и Оман, които се представят под измислени имена и твърдят, че донорите са техни близки (което официално прави операцията законна), но всъщност нямат роднини в България и дори не познават донорите.

Подозренията за нарушаване на правилата за трансплантации в страната възникват отдавна. За първи път обаче това е потвърдено от правителството и може да получи силен международен отговор.

Министерството на здравеопазването вече отстрани директора на болницата Любомир Спасов, който е бил начело на лечебното заведение от 1998 година.

“Официалната цена е 25 хиляди долара за бъбрек, а понякога и повече, но това е по документи (още толкова „под масата“ а остатъкът от процедурата по трансплантация се поема от здравната каса. Тоест получателите плащат поне 50 хиляди долара за бъбрек. Самият донор получава само 5-15 хиляди долара. Не е ясно дали болницата е давала фалшиви имена на получателите на органи, или схемата е включвала и  фалшиви задгранични паспорти. Само имената на донори от Украйна са известни – Валентин, Артем, Руслан и други. Някои от тях са емигрирали из Европа и са решили да спечелят допълнително по този начин“, каза българският журналист Ивайло Йолчев пред „Страна “.

В действителност има много случаи, когато работниците мигранти, които са заминали за ЕС, стават донори, за да спечелят „допълнителна стотинка“.

“Пандемията лиши мног хора от работа и затова много от приятелите ми търсят възможност да печелят повече. Те се съгласяват да продадат бъбрек или дори част от черния дроб. Така можете да спечелите около 5 хиляди долара, понякога и повече. ако останете живи “, каза пред „Страна” Олга Федив, жена от Лвов, която през последните години е работила като хигиенист и медицинска сестра в няколко страни от Европейския съюз.

Продал си бъбрека, организирал сватба и умрял

Точно по този начин в района на Лвов преди няколко години имаше трагичен инцидент, след като 20-годишно момче продаде бъбрека си в чужбина, за да организира пищна сватба в родината си, но почина месец по-късно.

Преди сватбата той казал на семейството си, че уж е заминал да работи в чужбина. Наистина само месеци след заминаването си той се е върнал с 15 хиляди долара, с които организирал сватбата си.

Месец след тържеството украинецът починал. Тогава лекари са открили на тялото му белег от операцията, по който са разбрали за извадения орган. Не е ясно на кого и къде е продал бъбрека си.

Според Йолчев потенциалните донори в Украйна били намирани от посредници, които осъществявали връзката с болниците. Освен в България, това се случвало и в Турция.  

Експерти твърдят, че стотици милиони долари се въртят на нелегалния пазар на трансплантации.

„Покупко-продажбата на органи е незаконна в повечето държави. Независимо от това, трансплантации „на черно“ се случват, има дори т престъпни групи в сянка, които се занимават с трафик на органи и чиито членове са висококвалифицирани лекари. Клиники, в които се извършват такива трансплантации, има в България, Турция, Китай и Египет“, казва пред strana.ua Вадим Резниченко – експерт в сферата на трафика на хора и незаконните трансплантации.

Източник: strana.ua

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции