<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30981" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

20 кучета са убити с отрова в Юндола?

05 Юли 2018
0 5245

Сигнал за убити кучета в курорта Юндола вдигна накрак институциите във Велинград и Пазарджик. Зоозащитничка взриви социалните мрежи с твърдението, че поне 20 животни са отровени.

 

Според Невена Сергеева се прави опит за прикриване на следите, а от 112 и Община Велинград отричат да има такова нещо. По думите й местните хора се страхували да свидетелстват.

 

 

 

 

 

Историята започва преди няколко дни, когато жители на Юндола сигнализират природозащитници, че в селището се изхвърлят десетки безпризорни животни. Следва сигнал до общината, а дни по-късно са намерени телата.

 

В сигнала се казва още, че има и отровени майки, а местната власт се опитва да обезоръжи зоозащитниците и да прави каквото си иска. На приложените снимки се вижда, че едното куче е с пяна на устата, която най-вероятно е резултат от поглъщане на отрова. Другото пък е млад индивид от породата хъски.

 

 

Кметът на Юндола Мехмед Местан има друга версия за случилото се. Той уверява, че нямало отровени кучета, а били убити от други, обучавани за боеве от местен жител.

 

 

""

 

В селището имало два развъдника за бойни кучета.

 

Преди време кметът и ветеринарният лекар направили предписание на собственика, затова сега съмненията са, че той е убил безпризорните четириноги и е обвинил за това Мехмед Местан.

 

По случая текат проверки на полицията и прокуратурата, образувано е досъдебно производство, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов, според когото е намерено само едно мъртво куче.

 

Проверява се първо каква е причината за смъртта, както и кои са лицата, разпространили информацията, откъде знаят за 20 убити животни и дали това отговаря на истината.

 

Според Община Велинград пък на място са намерени две загинали четириноги. При първоначалния си обход еколози, ветеринари и представители на местната администрация не видели нито едно.

 

Впоследствие соченият за собственик на развъдника дошъл с кола, а след него се появил и първият труп. До втория сам завел проверяващите, а той бил скрит в храсти, съобщи говорителката на общината Боряна Кирилова.

 

Сигнал е подаден и до Окръжната прокуратура в Пазарджик, откъдето също проверяват случая. разследване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции