<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41243" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Водите на рек...

200 милиона повече за здравеопазването обеща властта след протеста на медиците (видео)

07 Октомври 2019
0 472

200 милиона лева в следващия бюджет отпуска държавата за сектор Здравеопазване и за повишение на заплатите. Това се разбраха КСНБ, медиците, вицепремиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев, съобщава БНР.

 

Спешната среща бе предизвикана и от протеста на синдиката и медицинските сестри под прозорците на Министерски съвет, след като в петък по време на парламентарен контрол министър Ананиев призна, че от отпуснатите преди това общо 86 милиона, колко точно ще отидат за заплати на медицинския персонал е решение на ръководствата на болниците.

 

 

""

 

 

НАД 7000 МЕДИЦИ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ

 

Сега вече синдикатът КНСБ иска гаранция, че поне 70% от тях ще стигнат до медиците.

 

Хиляди здравни специалисти протестираха днес пред сградата на Министерския съвет в столицата и временно затвориха две от лентите за движение по бул. "Цар Освободител". Полицейското присъствие в района бе засилено.

 

 

""

 

 

Протестиращите настояваха минималната работна заплата на медицинска сестра да бъде 900 лв., както и 1100 лв. за начална стартова заплата за лекар. Те искат и за задължително спазване на договореностите в колективния трудов договор, както и увеличаване на средствата за детско и училищно здравеопазване с ясни правила при разпределянето на възнагражденията. Друго искане на протестиращите е да имат възможност за самостоятелни практики на медицински сестри и фелдшери.

 

 

""

 

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че си дава сметка, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгва умерен оптимист.

 

 

 

Източник: БНР

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции