<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108644" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Унгария въве...

200 000 души страдат от пост Covid симптоми

19 Ноември 2021
0 792

200 000 души страдат от пост Covid симптоми, пише Dir.bg. Коронавирусът удря по всички системи и по психиката, създава поствирусен синдром. Този вирус удря организма от корена и всички системи. Това каза националният консултант по белодробни болести проф. Коста Костов.

В момента в България има не по-малко от 200 хиляди души с пост ковид симптоми. Между 10 и 15 % от хората имат оплаквания след 12-ата седмица от боледуването, а някои и след шестия месец, посочи той. Най-честите сред тях са умора, болки в мускулите и ставите, неврологични и психогенни, обясни проф. Костов.

Ваксинирането е най-евтиният и ефикасен начин да се предпазим от коронавирус, категоричен е националният консултант по белодробни болести.

По думите на проф. Костов на пазара се очаква появата на медикаменти за предпазване от коронавируса, но те ще са на висока цена.

200 000 души страдат от пост Covid симптоми

Народ, който се пази с чесън, ракия и Господ, не може да бъде унищожен (видео)

Според експерта преболедувалите леко най-късно шест месеца след това трябва да се ваксинират, а тези, които са се лекували тежко в болница – от осем до 10 месеца по-късно. Проф. Костов, който също си е направил трета доза, препоръча на ваксинираните да си направят бустерна доза за по-силна защита.

Специалистът съобщи, че над 85 на сто от постъпващите в болница и над 92 на сто от боледуващите с тежки пневмонии не са ваксинирани.

Вирусът носи огромен риск за бременността, отбеляза проф. Костов и препоръча на бъдещите майки да се ваксинират. Според специалиста количеството антитела не е от значение за поставянето на ваксина. По повод сезонния грип професорът каза, че трябва да има 14-дневен период между двата вида ваксини.

200 000 души страдат от пост Covid симптоми

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции