<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66803" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България спе...

22% от световното население е в риск от тежко боледуване от COVID-19, сочи проучване

16 Юни 2020
0 1540

Ново проучване твърди, че приблизително 1,7 млрд. души или 22% от глобалното население са в риск от тежко протичане и смърт заради COVID-19. То е публикувано във водещото медицинско издание Lancet.

Към днешна дата от новия коронавирус са се разболели 8 120 000 души в глобален мащаб, а починалите са 439 225 души.

Най-тежко заболяването се отразява на хора с придружаващи диагнози като диабет и болести, засягащи сърцето и белите дробове. В тази категория попада един на всеки пет души от населението на света.

22% от световното население е в риск от тежко боледуване от COVID-19, сочи проучване

Учените в новото изследване са обхванали общо 11 категории придружаващи заболявания, които могат да доведат до по-висок риск от тежко протичане на COVID-19. Това включва и пациенти, които приемат имуноподтискащи лекарства – хора с автоимунни заболявания например.

Най-големият пазар в Пекин стана ново огнище на зараза от Covid-19

Проучването сочи, че около 4% от световното население или приблизително 349 млн. души ще имат нужда от лечение в болница. В това число влизат и хора без никакви придружаващи заболявания, но в напреднала възраст.

22% от световното население е в риск от тежко боледуване от COVID-19, сочи проучване

Любопитно наблюдение е, че рисковите фактори се променят в зависимост от географското местоположение на пациентите. Социалният статус и живот на хора с едни и същи придружаващи заболявания е различен в отделните държави и това би довело до различен развой на болестта, обясняват специалистите.

Източник: Lancet

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции