<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво се случ...

24 журналисти са били убити през 2021 година, 293 са в затвора

09 Декември 2021
1 462

24 журналисти са били убити през 2021 година, 293 са в затвора.

Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна най-високото си ниво през 2021 г., сочи ново проучване на организацията с нестопанска цел Комитет за защита на журналистите (КЗЖ), цитирана от Reuters.

В доклада се посочва, че към 1 декември на настоящата година в затвора се намират 293 репортери. Най-малко 24 журналисти са били убити заради работата си, а 18 други са загинали при обстоятелства, които правят твърде трудно да се определи дали са били обект на посегателство заради тяхната работа, констатира КЗЖ.

В 23 държави от ЕС през 2020 г. е имало нападения срещу журналисти

Макар че причините за вкарване на репортери в затвора варират между различните държави, рекордният брой отразява политическите сътресения по света и нарастващата нетърпимост към независимото информиране, подчертава организацията.

“Този рекорден брой отразява две неразривно свързани предизвикателства – правителства по света са решени да контролират и управляват информацията, и са все по-нагли в усилията си да постигнат това”, заяви изп. директор на КЗЖ Джоел Саймън.

24 журналисти са били убити през 2021 година, 293 са в затвора

Сред журналистите, които са били убити през 2021 г., са Даниш Сидики, фотограф на „Ройтерс“, който загина при атака на талибаните в Афганистан през юли и Густаво Санчес Кабрера, който беше застрелян в Мексико през юни.

Китай вкара в затвора 50 журналисти – най-много от всички държави, следван от Мианмар (26), където репортери бяха арестувани в рамките на твърдите мерки за ограничаване на недоволството след военния преврат на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следван от Виетнам (23) и Беларус (19).

Масови обиски в домовете на беларуски журналисти, полицията изземва телефони и компютри

За първи път в списъка на КЗЖ са включени журналисти в Хонконг, до чийто арест се е стигнало в резултат на закона за националната сигурност, наложен от Пекин на мегаполиса през 2020 г. Според него всичко, което Пекин смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм или сговор с чужди сили, се наказва, като присъдите може да са и доживотен затвор.

Във видеото можете да си припомните случаят със затворения китайски журналист, отразил пандемията в Ухан.

Репресиран журналист, отразявал Covid-19 в Ухан, е на прага на смъртта след гладна стачка (видео и снимки)

Мексико, където журналистите често са обект на посегателства, когато работата им засяга престъпни банди или корумпирани служители, остава най-смъртоносната за журналисти страна в западното полукълбо, отбелязва КЗЖ в доклада си.

24 журналисти са били убити през 2021 година, 293 са в затвора

Източник: Reuters, bTV

Видео: CBS News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции