<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78186" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рекорден бро...

2508 лева са нужни на четиричленно семейство в България, за да живее нормално

18 Ноември 2020
0 968

В края на третото тримесечие общата стойност за издръжка на 4-членно домакинство (двама родители + две деца) в България достига до 2508 лв. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Става дума за средства, необходими за осигуряване разходите за храна, поддържане на жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

Издръжката на живот на 1 лице от четиричленно домакинство е в размер от 627 лв. 

Данните бяха представени на онлайн пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, от директора на института Любен Томев и от експерта Виолета Иванова.

Няма сериозни изменения спрямо предходното тримесечие, издръжката нараства с 0,2 процента, но хранителните стоки спадат с 0,8 процента. Но на годишна база цените нарастват с 3,8 процента, каза Виолета Иванова.

Пламен Димитров припомни, че около 300 000 работни места се запазиха благодарение на мерките и схемите, договорени между социалните партньори. 103 000 работни места за периода март-октомври бяха загубени. 

Най-силно са засегнати тези, които са изложени на риск от бедност и социално изключване, а страната ни продължава да е водеща по този показател – около 32 процента от населението.

Източник: КНСБ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции