<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109318" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Половината о...

3 милиарда души на планетата не могат да си позволят здравословно хранене

24 Ноември 2021
0 343

3 милиарда души на планетата не могат да си позволят здравословно хранене.

Световните агрохранителни вериги, които все още са изправени пред последиците от пандемията от Covid-19, трябва незабавно да се подготвят за нови катаклизми в бъдеще, независимо дали суша, наводнения или различни болести. За това предупреди Организацията по прехрана и земеделие на ООН, предадоха световните агенции, цитирани от NOVA.

ООН показа как 6 милиарда долара от Илон Мъск могат да помогнат в борбата с глада

В момента 3 милиарда души на планетата не могат да си позволят здравословно хранене, което да ги предпази от недохранване, припомня организацията. Още 1 милиард са застрашени от това, ако внезапно сътресение в икономическата система намали доходите им с една трета, са изчислили икономистите на ФАО в доклад, цитиран от световните агенции.

В изданието за 2021 година на доклада за състоянието на храните и селското стопанство в света се подчертава и значението на транспортните връзки. Ако важни маршрути бъдат засегнати от катаклизъм, то разходите за хранене биха могли да нараснат за 845 милиона души, прогнозира организацията с централа в Рим.

Пандемията от Covid-19 изведе на преден план слабостите на агрохранителните системи в света

Пандемията от Covid-19 в голяма степен изведе на преден план слабостите на агрохранителните системи в света, подчертава в предговора на доклада генералният директор на ФАО Ку Донгю.
Тези системи включват производството, веригите за хранителни доставки, транспортните мрежи и потреблението.

3 милиарда души на планетата не могат да си позволят здравословно хранене
Снимка: Unsplash/ Nathan Dumlao

В предходния юлски доклад ФАО бе пресметнала, че през 2020 година между 720 и 811 милиона души са били засегнати от глад, което е с до 161 милиона души повече, отколкото през 2019 година и се дължи в голяма степен на пандемията.

За да даде възможност на страните да осъзнаят колко уязвими са хранителни им системи при катаклизми и хронични стресови ситуации, ФАО е разработила няколко показателя за устойчивост. Защото в несигурна среда способността да се преодолеят шокове и стресови ситуации, за да се пристъпи след това към възстановяване, е от ключово значение, отбелязва организацията на ООН.

Тези показатели анализират вътрешното производство на страните, мащабите на търговията им, транспортните системи, с които разполагат, и възможностите на населението да се храни здравословно.

Страните са приканени да търсят слабите си места благодарение на тези способи и да се опитат да се справят с тях, обяснява Андреа Катанео, главен икономист и координатор на публикацията.

3 милиарда души на планетата не могат да си позволят здравословно хранене

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции