<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119710" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 300 000 неваксин...

3 милиона предпазни маски се използват всяка минута и повечето попадат в природата

21 Февруари 2022
0 143

Преди няколко години много от нас дори не бяха носили защитна маска, но сега тя се оказа неразделна част от ежедневието ни.

Макар да помагат в борбата срещу Covid-19, маските крият други проблеми.

През 2020 г. около 129 милиарда маски са били използвани всеки месец. Или 3 милиона за всяка минута.

Можем ли да заменим пластмасата с водорасли?

Маските за еднократна употреба съдържат пластмаса, която не само не се разгражда изцяло, но често и отделя вредни вещества.

3 милиона предпазни маски се използват всяка минута и повечето попадат в природата

Всички тези маски, които ползваме и след един или няколко пъти захвърляме, попадат в нашите океани. Пластмасата и вредните химикали от маските могат сериозно да навредят на морските обитатели и на питейната вода.

Научният журнал Frontiers of Environmental Science & Engineering публикива статия по темата още миналата година.

В Индонезия създадоха музей само от пластмаса, събрана от замърсени реки и плажове (видео)

Бизнес възможност

“С увеличените сведения за неправилното изхвърляне на маски, е важно да осъзнаем потенциалната екологична заплаха и да я спрем, преди да се превърне в следващия сериозен проблем. Пластмасата е един от най-големите замърсители в момента. Дори и преди Covid-19, над 300 милиона тона пластмаса се произвеждаше за година и по-голямата част отиваше в природата.

Пластмасовите продукти не се разграждат, а дори тези, които го правят, оставят след себе си малки частици, които попадат в различните екосистеми, както и в храната ни. Индустрията, която произвежда пластмаса, видя Covid като бизнес възможност”, заяви Джон Хокевър от Greenpeace USA.

3 милиона предпазни маски се използват всяка минута и повечето попадат в природата

Учени създадоха екологична алтернатива на пластмасата, използвайки семенна течност от сьомга (снимки)

“Те доста се потрудиха за да убедят всички, че преизползваемите неща са мръсни и опасни, а пластмасата за еднократно ползване е необходима за да се пазим”, продължи той.

От една страна, носенето на маски е задължително на много места. Правенето на чести тестове, които идват с много боклуци и пластмаса, също е необходимо, за да сме сигурни, че не разнасяме вируса. От друга страна обаче, не можем да отречем, че имаме и алтернативи. Използването на платнени маски за лице или многократни маски с филтър е опция, която много хора предпочитат.

Къде отива пластмасата след като я изхвърлим в кофата за боклук? (снимки)

Еколозите агитират политиците и управляващите по целия свят да се намесят. Въпреки че на някои места мерките отпадат, пандемията не е към края си и ползването на маски ще продължи още дълго време.

Затова и някои очакват управляващите да вземат решение за това как можем да се справим с проблема.

3 милиона предпазни маски се използват всяка минута и повечето попадат в природата

Източник: LADbible, Frontiers of Environmental Science & Engineering
Снимки и видео: Unsplash, Pexels

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции