<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98458" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кметът, захап...

$300 на месец ще плащат в Сан Франциско на потенциални престъпници, за да не убиват хора

04 Септември 2021
0 351

$300 на месец ще плащат в Сан Франциско на потенциални престъпници, за да не убиват хора, пише New York Post.

Градската стипендия за “изпълнители на мечти” ще раздава подаръчни ваучери на 10 души, които е възможно да извършат престъпление с огнестрелно оръжие. Условието – да не използват оръжието.

Освен 300 долара, за да не правят глупости, хората от пилотната програма може да получат и още 200 долара, ако участват в активности като търсене на работа и превенция срещу престъпността.

Програмата стартира през октомври и е планирана да обхване около 75 души годишно. Тя е част от инициатива на кмета на града да инвестира 120 милиона долара в спирането на престъпността.

Тя ще се финансира от данъците, ще се приемат и дарения. Възможно е да привлече и държавно финансиране, съобщават още местните власти.

Програмата е вдъхновена от проучване в Калифорния, което показва, че с 70% от престъпниците биха спрели да извършват престъпления, ако получат стимул за това.

 $300 на месец ще плащат в Сан Франциско на потенциални престъпници, за да не убиват хора
Отпор срещу програмата

Тя среща и сериозен отпор. 22-годишният Дауан Райс, който е осъден на 40 години затвор след като е убил двама души, сред които и 17-годишно дете, е бил част от програмата, когато е извършил престъплението.

Йоланда Фиклин-Прото, майка на една от жертвите на Райс обвинява програмата за смъртта на 29-годишния си син.

“Вместо да им вземете оръжията им давате пари”, казва тя пред медиите.

Шерил Дейвис, директор на Комисията по човешките права в Сан Франциско казва, че със сигурност има какво да се научи от тази програма.

“Има грешки, които няма да повторим”, подчертава тя. За момента обаче не уточнява как ще се случи това.

Междувременно преподобният Юджийн Ривърс III, основател на Института за тъмнокожи църкви и политически изследвания в Сиймор, не е съгласен с решението на Сан Франциско да приложи нестандартната програма. Той я определя като „трик за политиката“, което е „ужасна идея“.

“За много млади хора ще бъде Коледа през октомври”, казва той. Пасторът е убеден, че тази мярка няма да доведе до по-малко престъпления.

Летище в Сан Франциско се сдоби с прасе-терапевт (видео)

В защита на проекта

Дейвид Мухамад, директор на Националния институт по криминология казва, че програмата би трябвало да намали насилието в града. Но не е сигурен доколко ефективно ще е това.

“Ще инвестираме ресурс в 25-годишен човек с 8 ареста зад гърба си. И това с надежда да не навреди повече на обществото”, казва той пред местни медии. “Но това непопулярно решение не е политически обмислено. Хората го приемат като раздаване на пари за престъпници”.

Участниците в програмата ще бъдат интервюирани, за да е сигурно, че са готови да променят живота си.

Кметът на Сан Франциско увери, че това няма да е просто раздаване на пари на престъпници. По думите му програмата ще търси начин да промени мисленето на тези хора и да ги мотивира да потърсят по-добра реализация.

“Ако дадем на хората възможности, те могат да се променят”, категоричен е той.

$300 на месец ще плащат в Сан Франциско на потенциални престъпници, за да не убиват хора

Източник: New York Post

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции