<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65909" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Никой не е Кр...

34 са новите случаи на коронавирус у нас, пълен хаос в данните без сутрешен брифинг

05 Юни 2020
0 8752

След като днес нямаше традиционен сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб и настъпи пълна неразбория с данните за заразените и починалите с коронавирус в страната, в Министерството на здравеопазването бе дадена обяснителна пресконференция.

На нея стана ясно, че общо 2627 са заразените с Covid-19 у нас. Обявените положителни проби за изминалото денонощие са 34, въпреки че довчера случаите бяха 2585 и простата математика сочи 42.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева каза още, че починалите до момента са 159 души.

“По информация към 4 юни, починалите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на факта, че определени болници не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти всъщност са издъхнали в периода от края на април и началото на май”, посочи Начева.

Според Щаба и МЗ, за изминалото денонощие няма нови починали пациенти.

Излекуваните към момента са общо 1390 души, потвърдено бе на пресконференцията.

“Всеки ден ще подготвяме кратко съобщение за медиите във връзка с коронавирусната обстановка”, съобщи още Начева.

По думите ѝ, така няма да се създава объркване.

„След 00.00 часа на 7-ми, ще са данните за 6-ти – предходния ден“, поясни тя.

Няма нови заболели медицински лица, каза зам.-министърът на здравеопазването.

„Днес се направи анализ къде е станала тази разлика в числата. През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Министерството на здравеопазването няма никакъв интерес, ние, които три месеца работим в тази система, да лъжем дали изследванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, обясни още той.

И допълни: „Едната грешка са неправилно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в колко часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е нормално”, обясни още той.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции