<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164983" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха р...

3500 българи, работещи за колцентрове, са заплашени с арест

16 Февруари 2023
0 1581

3500 българи, работещи за мрежа от колцентрове, са заплашени с арест, съобщава „Сега“.

От 2017 г. в България са проведени повече от 10 акции на германската прокуратура в колцентрове на израелския гражданин Гал Барак, наричан Вълка от София. 15 български граждани са предадени на германските прокурори след задържане с европейска заповед за финансови измами. Делото на 16-ия тече в момента у нас, както сочи разследване на БНТ. Барак е сочен за ключово звено в схема от компании по цял свят, заети в криптобизнеса. Пирамидата увличала инвеститори и нанесли щети за милиони долари на десетки хиляди хора.

“Вълкът от София”: как се крадат милиони

Работещите в колцентровете обещават на клиентите, че ще удвоят или утроят средствата си след инвестирането им във финансови инструменти. В действителност получените средства се източват в офшорни сметки.

3500 българи, работещи за колцентрове, са заплашени с арест

Само прокуратурата в Бавария разследва за измами между 300 и 400 платформи, в които работят минимум по 100 души. Това означава, че под риск от разследване са минимум 3500 българи, които работят в колцентрове. Този брой обаче вероятно ще нарасне, казва авторът Богдана Лазарова.

Нова схема с криптовалути завлече столичен бизнесмен с 1 милион лева (видео)

Според немските прокурори в България схемата се ръководи най-лесно, тъй като има добре подготвени младежи, говорещи по няколко езика. Авторката на разследването пише още, че 80% от младежите у нас, включително такива, които нямат висше образование, работят в колцентрове. Според нея причината разследващите да се фокусират върхи ниското изпълнителско ниво е, че служителите са проследими. Така лесно може да се проследи от кой компютър е направено обаждането.

3500 българи, работещи за колцентрове, са заплашени с арест

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции