<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71675" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експерт: В ко...

369 лева става линията на бедността от догодина. Достатъчни ли са за нормален живот? (видео)

19 Август 2020
0 707

369 лева ще бъде официалната линия на бедност през 2021 година, става ясно от проект на правителството. Обсъждането му е до 12 септември.

През тази година линията на бедност е 363 лева, което означава, че увеличението е с 6 лева.

Предвижда се още социалният министър да предлага размера на прага на бедност според възможностите на бюджета. А промените се налагат заради влошената икономическа ситуация, породена от разпространението на Covid-19.

„По този начин, слагайки в центъра на решението на министъра възможностите на бюджета, означава, че прехвърляме тежестта върху най-бедните и по този начин намаляваме възможността им да реагират и да посрещнат потреблението“, коментира пред bTV Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър.

„Намираме се в една безпрецедентна криза, тя е съчетание от заболяване и икономически и финансови проблеми. На фона на тази ситуация, предложението е линията на бедността да се увеличи с 6 лв., а миналата година по това време предложението е било за 15 лв.. Очевидно е, че предложението е неадекватно“, отбеляза и Румен Гълъбинов, икономист и финансист, бивш зам.-председател на КФН.

Според него източници за финансиране има и не е необходимо да сме прекалено консервативни.

„Имахме пари да се откажем от приходи в бюджета от ДДС, а след това държавата казва на бедните: „Нямаме пари и за това по 6 лв.“.

Това показва тотално неразбиране на принципите на социалната политика“, отбеляза още Нейков.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции