<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101393" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МЗ: Covid-19 спир...

37% от хората имат симптоми на Covid-19 шест месеца след заразяването

29 Септември 2021
0 1296

37% от хората имат признаци на Covid-19 шест месеца след заразяването. Това показва ново проучване, цитирано от The Guardian.

То е на изследователи от Оксфордския университет, Националния институт за здравни изследвания (NIHR) и Оксфордския здравно-биомедицински изследователски център (BRC). То обхваща над 270 000 души, възстановяващи се от коронавирус в САЩ и хвърля нова светлина върху мащаба на проблема.

“Загубих 18 месеца от живота си”: Как се живее с пост-Ковид синдром

Според учените, цели 37% от пациентите са имали поне един симптом на дълъг Covid-19, диагностициран три до шест месеца след заразяването. Най-често се съобщава за проблеми с дишането, коремни неразположения, умора, болка и тревожност или депресия.

„Резултатите потвърждават, че значителна част от хората от всички възрасти могат да бъдат засегнати от редица симптоми и трудности през шестте месеца след заразяването с Covid-19“, каза д-р Макс Таке, академичен клиничен сътрудник на NIHR. „Над една трета от пациентите са диагностицирани с поне един от тези симптоми между три и шест месеца след заболяването им.“

37% от хората имат симптоми на Covid-19 шест месеца след заразяването

Кой какви симптоми изпитва?

Тежестта на инфекцията, възрастта и пола са повлияли на вероятността от продължителни симптоми на Covid-19, според данните от базираната в САЩ мрежа за електронни здравни записи TriNetX. Продължителните симптоми на Covid са засичани по-често при тези, които са били хоспитализирани. Оказва се също така, че този проблем засяга малко повече жените.

Различни фактори също са повлияли на това кои от симптомите хората най-вероятно ще изпитат. Например, по-възрастните пациенти и мъжете са имали повече затруднения с дишането и когнитивни проблеми, докато младите хора и жените са чувствали повече главоболие, коремни неразположения и тревожност или депресия.

Пациентите с Covid-19, приети в болница, са по-склонни да страдат от когнитивни проблеми и умора в сравнение с хора, които не е трябвало да бъдат хоспитализирани, установява още изследването. Хората, които не се нуждаят от болнична помощ, са по-склонни да имат главоболие, се посочва в него.

Проучването е публикувано в списание PLOS Medicine.

37% от хората имат симптоми на Covid-19 шест месеца след заразяването

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции