<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86006" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

397-годишна акула е най-възрастното гръбначно животно на планетата (видео и снимки)

24 Март 2021
0 24149

Близо 400-годишна акула, засечена в арктическите води край Гренландия, е най-възрастното гръбначно животно, установено досега, пише LadBible.

Невероятното откритие е направено по време на изследване на група гренландски акули в северния Атлантически океан през 2016 година. С помощта на радиовъглеродно датиране, учените успели да изчислят възрастта на една от женските в стадо от 28 акули. Екземплярът е с дължина пет метра и възрастта му е в обхвата от 272 до 512-години.

397-годишна акула е най-възрастното гръбначно животно на планетата (видео и снимки)

Според изследването животните, които растат с по един сантиметър на година, достигат полова зрялост на възраст около 150 години.

Морският биолог и водещ автор на статията Джулиус Нилсен споделя: „Имахме очакванията си, че имаме работа с необичайно животно, но мисля, че всички, които правят това изследване, бяха много изненадани да научат, че акулите живеят толкова дълго.”

397-годишна акула е най-възрастното гръбначно животно на планетата (видео и снимки)

Гренландските акули са твърде трудни за определяне на възрастта, тъй като при тях не е налице част от тялото, която да установява нивата на стареене. При повечето видове риби за тази цел учените изследват ушните кости, които представляват система от концентрични кръгове, много подобни на тези при повечето дървета.

Вместо това те трябвало да анализират протеините в очната леща. Методът с радиовъглеродното датиране разчита на определянето на нивото на въглерод-14, който търпи разпад с течение на времето.

Така например, двете най-малки акули в стадото притежават най-високи нива на въглерод-14 и се предполага да са били родени около 1960 година.

“Като се има предвид, че тази акула стои на върха на хранителната верига в арктическите води, почти е невероятно, че досега не сме знаели дали акулата живее 20 или 1000 години”, споделя Стивън Кампала от Университета на Исландия.

Източник: LadBible

Видео: YouTube/Wonder World

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции