<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86701" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Огромна опаш...

39,9% избирателна активност към 17 ч., ЦИК глобява медии за публикуване на екзитполове (видео)

04 Април 2021
0 4385

Към 17.00 часа избирателната активност е 39,99%. Това съобщи говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

За сравнение, през 2017 г. на парламентарните избори към същия час тя е била 42,74 на сто.

Към 10 часа тази сутрин ЦИК отчете 7,58 процента избирателна активност за страната. Активността е с близо 0,8 на сто по-ниска от отчетената към същия момент на предишния парламентарен вот през 2017 година.

От избирателната комисията обявиха още, че всички секции в страната работят. По отношение на тези в чужбина има една единствена, която не е открита зараи пандемичната обстановка.

Местните власти не са разрешили това да се случи.

„Имаме няколко жалби. Някои от вас може да са разбрали, че има проблеми и с листите в Добрич. Те не са толкова категорични, колкото в Търново. Разместванията са периферни. Това се отнася само до гласуването с машина”, казаха още от ЦИК.

По данни на ЦИК най-висока е избирателната активност в Сливен – над 24%, а най-ниска – в Силистра.

„Има процедура, която гарантира, че подадените машинно гласове няма да се изгубят, след като машината се е развалила. Гласуването просто ще продължи чрез бюлетини. Подадените гласове ще бъдат отчетени”, обявиха от ЦИК.

12 630 са секциите, в които българите ще могат да упражнят правото си на глас. 283 са подвижните секции. Карантинираните ще бъдат обслужени от 46 секции.

Най-много сигнали за нарушения има за агитация в социалните мрежи. 

На брифинга стана ясно още, че Централната избирателна комисия ще санкционира медии за незаконно оповестяване на екзитпол изследвания с изборни резултати.

Не вярвайте на предварителни данни за изборни резултати. Гласувайте! (Коментарът на “Господарите”)

Съгласно Изборния кодекс, има забрани такива резултати по повод на избори да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

Този, който е нарушил разпоредбата, се наказва с глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции