Следва: Зам.-кметът Ч...

43% от фирмите няма да раздадат коледни бонуси на служителите си

11 Декември 2020
0 335

Въпреки пандемията и тази година ще има коледни бонуси, но все по-малко работодатели са склонни да дадат допълнителни възнаграждения на служителите си. Това обяви директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов пред bTV.

Проучване на БСК показва, че 43% от работодателите няма да поощрят служителите си в края на годината. За сравнение, през миналата година едва 12% от фирмите не са дали допълнителни средства на работниците си. Основната причина е липса на финансова възможност.

Какви са правата ни, ако останем без работа при кризата с коронавируса?

„Причините са намалени приходи от продажби, проблеми с ликвидността, стремеж на фирмите да съхранят работните места и възнагражденията“, обясни Томов.

Проучването показва още, че 63% от анкетираните предприятия са склонни да отделят до 20% от нетното възнаграждение на един служител за коледен бонус. Малко над 20% биха дали половината от заплатата, а едва 2% от фирмите – пълна.

По-високите коледни бонуси ще се раздадат в IT сектора, преработващата промишленост, строителството и недвижимите имоти.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции