<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експерт по мо...

“Галъп”: 45% от населението не се е ваксинирало и няма и намерение да го направи

21 Септември 2021
0 468

Близо 2,5 милиона българи, 45% от населението, казват, че не са се ваксинирали и нямат намерение да го направят, съобщава bTV. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 2 и 10 септември по метода „лице в лице“.

"Галъп": 45% от населението не се е ваксинирало и няма и намерение да го направи

На този фон 19,2% вече са напълно ваксинирани, а 21,5% още не са, но казват, че ще го направят. 5% посочват, че са ваксинирани срещу коронавируса само с една от двете дози. 9,2% пък не желаят да отговорят на въпроса за ваксинирането.

Някои от ползваните у нас ваксини обаче предвиждат единствена доза, а ваксинация вече има и при непълнолетните. Затова и не бива да се търси напълно дословна съпоставимост на декларативните данни с официалната статистика, уточняват социолозите.

Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите „не съм се ваксинирал/а, но ще го направя“ делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта, респ. не бързат с ваксинирането или то не е на дневен ред.

Към групата на онези, които отказват да се ваксинират, спадат и представители на маргинализирани общности, роми и други застрашени от социалните неравенства групи.

"Галъп": 45% от населението не се е ваксинирало и няма и намерение да го направи
снимка „Галъп интернешънъл“

Сред по-възрастните групи у нас пък ваксинирането е застъпено над обобщените за извадката нива. По-високо е ваксинирането и в столицата. В групата на отказващите ваксинация като че ли не личи картина на преболедуване, която да е различна от общата картина на преболедуване, обясняват социолозите.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции