<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68015" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как ще ...

46 лв. струва един “ВИП чадър” на плажа “Вая”, въпреки уверенията на Ангелкова за по-евтин сезон

01 Юли 2020
0 5291

46 лева струва удоволствието да прекараш един ден на плажа “Река Вая” при Иракли, пише boulevardbulgaria.bg.

Това се случва въпреки убеждението на министърa на туризма Николина Ангелкова, че концесионерите на плажовете ще понижат цените за плажни принадлежности в дипазона от 0.00 лв. до 50% от стойността на услугата през миналогодишния летен сезон. 

64 лв. сметка за два чадъра и четири шезлонга на плаж в Слънчев бряг (снимка)

Това е записано и в последната Методика на Министерски съвет за определяне размера на намалението на дължимото концесионно възнаграждение и на наемната цена за 2020 г., която беше приета на 28 май като част от антикризисните мерки след пандемията от Covid-19:.

Чл. 2. За летен сезон 2020 г., считано от 1 юни 2020 г., концесионерът или наемателят по действащ договор за концесия или за наем на морски плаж предоставя плажните принадлежности по смисъла на § 1, т. 6, предложения първо и второ от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на посетителите на плажа на цени, намалени с не по-малко от 50 на сто от максималните по съответния договор или от цените за сезон 2019 г. за договорите, в които не са указани максимални цени за един чадър и за един шезлонг.

Въпреки това цената на чадър и два шезлонга, разположени в “зоната за ВИП обслужване” на морския плаж “Вая” при заведението Vaya Beach не е променена в сравнение с миналата година – “сянката” на пясъка остава 46 лева, според сигнал на туристи. 

Плажът разполага с три части – свободна (без чадъри), платена (с официална такса за чадър по 7 лв.) и т.нар. “ВИП-зона”, в която изглежда, че цените са формирани по преценка на концесионера, а не по договорената тарифа с държавата.  

Услугата за ползване на чадърите и шезлонгите във ВИП-зоната се плаща в задължителен пакет с кърпи, малка разфасовка минерална вода и малка плодова салата. Почиващите в този участък нямат право да откажат допълнителните екстри към чадъра, а тези, които не желаят да платят за тях, биват преместени. 

А въпреки надценката луксозната зона е била заета около 2/3 в неделя. 

Кои ще са плажовете с безплатни чадъри и шезлонги у нас? (видео)

Концесионер на морски плаж “Река Вая” е дружеството “Вая Дир” ООД.

Неотдавна Министерството на туризма публикува списък с предложените цени от концесионерите, според който не трябваше да има по-скъп комплект (1 чадър + 1 шезлонг) от 14 лева. Официалната справка за плажа Вая показва цена от 7 лв. за чадър, 7 лв. за шезлонг.

В сайта на министерството обаче няма предупреждение за различни тарифи на отдадения под концесия обект. 

Плажът “Река Вая” се намира точно до големия морски плаж “Иракли”, който е един от трите защитени зони за природосъобразен туризъм, заедно с “Корал” и “Бяла-Карадере”.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции