<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162341" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кой е еди...

48-ото Народно събрание е вече в историята

02 Февруари 2023
0 299

48-ото Народно събрание е вече в историята. За пореден път няма да имаме редовно правителство.

Неразбирателството между политическите сили, подсилени от войната на Русия в Украйна и представата за промени в съдебната система, са водещите причини и 48-ото Народно събрание да не успее да избере редовно правителство. Това стана ясно от заключителните декларации на парламентарните групи.

До евентуалното избиране на редовен кабинет от новия парламент, страната ще се управлява от президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство. То е същото като предходното, с едно изключение.

Председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) заключи, че краят на това Народно събрание е бил “очакван и предизвестен”. “Аз знам, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни. Знам, че всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, да потиснем страстите, да забравим за сметките и да помислим какво остава след нас”, каза Рашидов и изрази надежда “утрото да е по-мъдро от вечерта”.

В обзор ще ви представим най-важните изводи, които партиите направиха в своите заключителни речи.

ГЕРБ: “Липсваше достатъчно политическа смелост”

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова акцентира на усилията на партията си да състави редовно правителство. “Липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението на страната”, каза Атанасова.

48-ото Народно събрание е вече в историята
Снимка: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Атанасова укори “Демократична България”, че не е застанала на страната на партията на Бойко Борисов. “Пред колегите от “Демократична България” имаше много ясен избор: да работят заедно с ГЕРБ – СДС и да изпълнят част от програмните си намерения. Или да дадат още един мандат с неизвестна дължина на служебното правителство на президента Румен Радев”, каза Атанасова.

ГЕРБ твърди, че политическата криза не може да бъде решена без партията на Бойко Борисов, която не е изолирана. Според формацията сред важните решения на парламента е, че е взел ясна позиция за войната на Русия в Украйна. Също и че са продължени компенсациите са високите цени на тока. Предизвикателството пред следващия парламент, според ГЕРБ, ще бъде да се преодолее спадът на икономическия растеж.

“Продължаваме промяната”: “Това е парламентът на пропуснатите възможности”

Председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров нарече 48-ото Народно събрание “парламентът на пропуснатите възможности”.

“Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията. Работата в 48-ото Народно събрание започна с промените в Изборния кодекс и това се превърна в неговото родилно петно”, каза Гюров в критика към ГЕРБ, ДПС и БСП, с чиито гласове и усилия бяха прокарани промените. Обобщи, че парламентът не се е справил да прави реформи, срещу които може да получи средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

48-ото Народно събрание е вече в историята
Снимка: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

“В този парламент за депутатите от ГЕРБ, “Възраждане” и БСП беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност. Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на Черноморието от презастрояване”, заяви Гюров. В заключителните думи от изказването си Гюров даде заявка за очакваната коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България”: “Докато сме тук, докато не се предаваме, ще има надежда за промяна! И ще я постигнем, продължавайки заедно!”

ДПС: “Този парламент не успя да се справи с основното – политическата криза”

Мустафа Карадайъ, председателят на парламентарната група на ДПС, каза, че този парламент не е успял да се справи с основното – политическата криза. По думите му на това трябвало да се гледа като урок и “нови възможности за развитие в положителна посока”.

48-ото Народно събрание е вече в историята
Снимка: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Карадайъ иска от политическите сили да водят диалог още в предизборната кампания, за да може да разговарят и след изборите. ДПС призова хората да гласуват. Без да назовава поименно, Карадайъ атакува “Продължаваме промяната”. “Дотолкова са се вкопчили в опорните точки срещу политическите им опоненти, че са лишени от комуникативни умения”.

“Възраждане”: “Приветстваме това, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит”

Председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов посочи два успеха и два неуспеха на 48-ото Народно събрание. Като положително той оцени решението парламентът да задължи правителството да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част “Енергетика”, за да се запазят тецовете. Второто важно за Костадинов е приетата декларация, която осъжда побоя на българин в Северна Македония.

48-ото Народно събрание е вече в историята
Снимка: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Като неуспехи Костадинов определи “неслучилата се съдебна реформа”. А вротият неуспех е оставането на “Възраждане” в изолация във важната за партията тема за организиране на референдум срещу въвеждане на еврото в България. Отличително в изказването на Костадинов бяха и квалификации към “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, медии и неправителствени организации.

Съдебната реформа пак остава за следващото народно събрание (видео)

БСП: “Вместо борба с корупцията се занимавахте с обвинения – чекмеджета и кюлчета”

Корнелия Нинова изведе три основни причини парламентът да не успее да излъчи правителство. Като първа Нинова посочи разделението по линия войната на Русия в Украйна. Критикува, че в парламента е преодолявала военната реторика вместо социално-икономическата заради последствията от войната.

48-ото Народно събрание е вече в историята
Снимка: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

“Беше облечено в клишета и етикети: който е за оръжия, е евроатлантик, който е за мир, е ретрограден евразиец”, каза Нинова. Председателят на парламентарната група на БСП заключи, че войната ще приключи с мирно споразумение. “Големите икономики вече гледат към мира, не към насилието”, каза Нинова, като се позова на изказвания на президента на Франция Еманюел Макрон.

Втората посочена от Нинова причина е липса на единно мнозинство и това довело до “всякакви коалиции, до ситуационни решения”. Това довело до третата причина за разпадането на парламента – постоянните скандали. “Вместо борба с корупцията се занимавахте с обвинения – чекмеджета и кюлчета срещу “Джемкорп”. Това каза Нинова и посочи, че за левицата в следващия парламент щяло борбата с корупцията да бъде важен приоритет.

“Демократична България”: “Дневния ред на Народното събрание се диктуваше от ГЕРБ, може би дистанционно от Банкя.”

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов започна изказването си с думите, че политическите сили трябва да си дадат сметка в какъв момент от развитието на държавността се намира България. По думите му страната се намира в момент, в който “парламентарната република е суспендирана и оставена на трупчета”. Иванов отбеляза, че българската парламентарна република е започнала да мутира в необявен от конституцията “странен квазипрезидентски режим на управление”. Посочи и причината да не може в няколко парламента да се излъчи управление – партиите не могат да договарят условията за споделяне на властта.

48-ото Народно събрание е вече в историята
Снимка: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Иванов припомни приоритети на “Демократична България” и посочи, че формацията е удовлетворена от факта, че ключови стъпки към “депутинизацията на страната” са били направени. Въпреки това лидерът на “Да, България” изрази съжаление, че по съдебната реформа не са били произведени решителни действия. Той нарече “Възраждане” “рупор на ГЕРБ” и посочи, че са бламирали съдебната реформа. Призова следващия парламент да започне с конституционна реформа, за да може по-лесно да бъде решена политическата криза.

Според Иванов “Демократична България” е останала “диалогична и прагматична, но не и безпринципна и няма да бъде нечий параван”. Накрая заключи, че когато политическите сили успеят да приемат своите различия, едва тогава ще може да бъде рестартирана парламентарната демокрация.

Атанас Атанасов от “Демократична България” пък направи следния извод:

“За съжаление, 48-то Народно събрание не успя да изпълни най-важната задача, която има по Конституция, а това е да излъчи правителство. Това е провал на първата политическа сила. Дневния ред на Народното събрание се диктуваше от ГЕРБ, може би дистанционно от Банкя.”

“Български възход”: Това че отново отиваме на предсрочни парламентарни избори “е показател за тоталния срив на политическата система у нас”

Председателят на парламентарната група на “Български възход” Стефан Янев заключи, че е “изгубено ценно време в безсмислени караници за власт”. “Опитите на “Български възход” да внесе здрав разум, спокойствие и логика останаха неразбрани, защото много си мислят, че точно тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-здрава от всички останали”, каза Стефан Янев.

48-ото Народно събрание е вече в историята
Снимка: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Последното му изказване от трибуната беше изпъстрено с още метафори. Сред които, че както лекарите работят заедно, за да спасят пациент, и политиците трябва да намират разбирателство. Обвини политическата класа, че е допуснала “все повече хора да тънат в мизерия, да търсят децата си с дронове и вертолети, да научават за родителите си от криминалните хроники”.

“За пети пореден път отиваме на избори, на предсрочни парламентарни избори, и това е показател за тоталния срив на политическата система у нас. Красноречиво доказателство за пълна липса на отговорност и разум у политическия елит.”, коментира Янев.

48-ото Народно събрание е вече в историята

За пореден път няма да имаме редовно правителство

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции