<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96692" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето каква пен...

50 000 лв. на километър струва маркировката на АМ “Тракия”

14 Август 2021
0 5032

Общо 2 милиона лева, т.е. 50 000 лева на километър, струва пътната маркировка по новоремонтирания 40-километров участък на АМ “Тракия”, за част от която стана ясно, че не отговаря на стандартите. Това съобщи Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП).

Коли карат в насрещното по АМ “Тракия”, за да избегнат трафика (видео и снимка)

При извърши изследвания, включително в присъствието на представители на АПИ и Института по пътища и мостове, за качеството на маркировката и доказа, че на места тя не покрива стандартите, приети в Република България и в ЕС, уточняват те.

“На пресконференция министър Виолета Комитова обяви, че единственият проблем, който Министерството на регионалното развитие и благоустройството открива по отношение на извършените строително-ремонтни дейности е липсата на достатъчно пари в бюджета. Това изявление обаче буди недоумение и може да се приеме за неистина, защото според данни, поискани и получени от ЕЦТП по ЗДОД, става ясно, че са използвани и други некачествени материали, освен за маркировката”, добавят те.

Сред идентифицираните други недостатъци на въпросния участък са неотговарящи на стандартите и некачествени елементи, част от обезопасителните системи за пътища. Например терминалите, част от еластичните огради, които струват над 11 хил. лв. без ДДС, са с поставени на тях елементи, които не покриват националните изисквания.

Във времето могат да се открият факти и публикации, показващи връзка между членове на т.нар. независим контрол, осъществяван от АПИ и МРРБ, с фирми, изпълнители на ремонта на АМ “Тракия”. Интересно е дали министър Комитова е знаела за това, както и дали това би могло да има отнощшение към отказа й да се запознае с алтернативни и независими изследвания. И още – от какво произлиза противоречието, че преди два месеца МРРБ твърдеше, че ремонтът е некачествен, а сега го приема за качествен?

Отговорността за действия и бездействия при изразходването на публични средства е на политиците, заключиха те.

Във видеото си припомнете материал на бТВ за маркировката на магистрала “Тракия”.

Източник: News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции