<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147450" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българите са ...

52 учени от БАН са сред първите 2% на най-добрите в света (аудио)

13 Октомври 2022
0 188

52 учени от БАН са сред първите 2% на най-добрите в света за изминалата 2021 година. Съобщава Академията в деня на 153-тата годишнина от основаването си.

45 от тях се нареждат там въз основа на оценка на цялостната им творческа дейност, а научните статии на още 7 учени са получили висока оценка през миналата година.

Акад. Николай Денков отново влиза в списъка на най-добрите учени в света

Класацията на Станфордския университет групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Комплексният анализ обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и др. 

52 учени от БАН са сред първите 2% на най-добрите в света (аудио)
Архив БулФото
Годишнината

Българската академия на науките е правоприемник на Българското книжовно дружество. То е основано в румънския град Браила през далечната 1869 година. По повод двойния празник председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски уточни:

“Имаме постижения както във фундаменталните изследвания, които са в основата на научните изследвания, така и в научни изследвания, които са свързани с иновации. Те са по-видими, защото са в областта на биомедицината, свързани с материали, приложими в лечението на редица болести, така и в новите материали, които получават редица приложения в областта на металознанието и космическите изследвания.”

Академик Юлиан Ревалски: Работи се по проект за втора българска ваксина (видео)

По думите му през изминалата година са издадени над 40 патента, а БАН е била водеща организация в четири програми. През 2022 г. освен политиката за повишаване на възнагражденията на учените, бяха подпомогнати учени, пострадали от войната в Украйна. “С увереност можем да твърдим, че в световното пространство БАН заема достойно място”, подчерта акад. Ревалски.

Той припомни, че солидна част от Академията е свързана със социалните и хуманитарните науки.

“В областта на хуманитарните науки БАН е един от стожерите на запазването на националната идентичност и културно-историческото наследство”, допълни председателят на Академията.

52 учени от БАН са сред първите 2% на най-добрите в света (аудио)
БАН

52 учени от БАН са сред първите 2% на най-добрите в света

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции