<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89375" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 18 индийски сл...

55 часа работа на седмица повишават риска от ранна смърт, сочи проучване на ООН

17 Май 2021
0 358

Рискът от ранна смърт, причинена от сърдечни болести и инфаркт, е по-висок за хора, които работят над 55 часа седмично. Това показва доклад на Организацията на обединените нации, предава Свободна Европа.

Изследването е направено от Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация на труда (МОТ) и е публикувано на 17 май в изданието Енвайрънмънт Интернешънъл. То е първото глобално проучване на рисковете за живота и здравето, асоциирани с дългите работни часове. Докладът е фокусиран върху предпандемичните години (2000-2016) и събира данни от десетки проучвания, включващи стотици хиляди участници.

Четиридневна работна седмица – потенциално решение на много проблеми?

“Работата от 55 часа или повече на седмица е сериозна заплаха за здравето,” каза Мария Нейра, директор на отдел околна среда, климатични промени и здравеопазване към СЗО. “Време е всички – правителства, работодатели и служители – да отворим очи за факта, че дългите работни часове могат да доведат до ранна смърт.”

55 часа работа на седмица повишават риска от ранна смърт, сочи проучване на ООН

Според данните броят на смъртните случаи, причинени от сърдечни болести, свързани с превишено работно време, се е увеличил с 42%, докато числата за инфаркт са скочили с 19%.

Само през 2016 г. 488 млн. души в целия свят са били принудени да работят над 55 часа седмично, в резултат на което 398 000 са починали от инфаркт, а 347 000 – от сърдечни болести, сочи докладът. Според него хората от западния тихокеански регион, югоизточна Азия, мъжете и възрастните хора са от по-засегнатите групи.

Проучванията показват и че пандемията от коронавируса ускорява последствията от превишеното работно време. Тя е “променила значително начина, по който много хора работят”, каза Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. Според него “дистанционната работа се е превърнала в норма в много индустрии, често замъглявайки границите между дома и работата”.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции