Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
5G-мрежите ще предизвикат повече смъртни случаи при урагани, предупреждават шефове на НАСА
5G-мрежите ще предизвикат повече смъртни случаи при урагани, предупреждават шефове на НАСА
По света
05-24-19
добавено
4738
прегледа

Вече стана пределно ясно, че безжичната индустрия се опитва да ускори реализацията на 5G-мрежите, преди технологията им да е изцяло готова. Това е състезание, но подобно бързане е глупост. Особено след като се разбра, че залог в него могат да бъдат и множество човешки животи, пише The Verge.

 

 

Както съобщиха "The Washington Post" и "CNET", управата на НАСА и Националната Океанска и Атмосферна Администрация (НОАА) предупредиха, че проблемът с 5G мрежите може да върне с 40 години назад възможността за съставяне на метеорологични прогнози, намалявайки възможността да се предсказва пътя на смъртоносните урагани, както и количеството време, с което се разполага преди тях за евакуация.

 

 

5G-МРЕЖИТЕ ЗАГЛУШАВАТ СИГНАЛА ОТ САТЕЛИТИТЕ ЗА КЛИМАТИЧНИ ПРОГНОЗИ И МОГАТ ДА ЗАСТРАШАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ

 

 

Това е така заради ключови безжични честоти, използвани от бързите 5G-милиметрови вълнови мрежи - 24 гигахерцовия обхват, които са твърде близки до честотите, ползвани от сателитите да наблюдават и засичат промените в климатичната обстановка. Те имат потенциала да интерферират и по този начин да се замърсяват, като така ще забавят фатално времето за подготовка за екстремно време. 

 

 

Миналата седмица действащият шеф на НОАА д-р Нийл Джейкъбс обяви пред Комитета по околна среда на Сената в САЩ, че при така базиран план за пускане на 5G мрежи, нашите сателити ще загубят приблизително 77% от данните, които в момента събират, намалявайки способността ни да предвиждаме времето до 30% от реалната.

 

 

"Ако погледнете назад във времето, за да видите кога уменията ни да предвиждаме климата са били на 30 процента от сегашните, то ще се върнете някъде около 1980 година", каза той.

 

 

 

 

 

"Ако нямахме тези данни", продължи Джейкъбс, "ние нямаше да можем да предвидим кога щеше да удари смъртоносния ураган Санди. Европейско изследване показа, че със 77% по-малко данни моделът щеше да предскаже, че бурята ще остане в океана, вместо да навлезе в сушата."

 

 

На 19 април администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн направи подобни коментари пред Комисията по Наука в Сената. "Тази част от електромагнитния спектър е необходим, за да се правят прогнози къде ураганът ще се вреже в сушата," каза той на комитета. "Ако не можем да направим това предвиждане точно, няма да можем да евакуираме правилните хора и/или ще евакуираме хора, които няма нужда да бъдат евакуирани, което е огромен проблем".

 

 

Нищо от това не би трябвало да е изненада за високотехнологичната индустрия, защото експерти обсъждат тези въпроси от години, откакто започна да се работи по 5G. Всъщност, скорошни версии на 3GPP мрежи с 5G NR-спецификации имат механизъм да запазват климатичните сигнали, като редуцират емисиите на съседни 5G сигнали между 24.25 и 27.5 GHz.

 

 

Но аргументът на НОАА е, че сегашните изисквания за емисии няма да бъдат достатъчни и критично количество климатични данни могат да бъдат загубени, ако те не бъдат подтиснати дори още.

 

 

"Оптимист съм, че в крайна сметка ще можем да достигнем до елегантно решение, при което пасивното микровълново засичане и 5G-то да могат да съществуват заедно", казва Джейкъбс.

 

 

Източник: The Verge