<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159362" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Варна премах...

60 000 души с Covid-19 са починали в Китай само за месец

16 Януари 2023
0 90

Властите в Китай съобщиха, че са регистрирали близо 60 000 нови смъртни случая, свързани с Covid-19. Жертвите са отчетени само за месец, след като Пекин премахна стриктната си политика за „нулев Covid“. Това предава The New York Times.

По-рано страната изброяваше само онези пациенти с коронавируса, които са починали с дихателна недостатъчност. Новата цифра, публикувана през уикенда, включва тези, които са имали Covid, но са починали и с други основни заболявания.

Поднебесната империя е изправена пред нарастващи критики от други страни и от Световната здравна организация. Причината е, че не е предоставила надеждни данни за степента на епидемията. Както и за броя на смъртните случаи в цялата страна въпреки широко разпространените кадри на препълнени болници, морги и погребални домове през последните седмици.

90% от хората в китайската провинция Хенан са заразени с Covid-19

Липсата на прозрачност накара няколко страни, включително Япония и Южна Корея, да наложат ограничения за пътуване на китайски посетители. Експертите също предупредиха, че омаловажаването на тежестта на епидемията може да накара хората в страната да предприемат по-малко предпазни мерки.

Припомняме, че китайското правителство отхвърли ограничителната си политика на „нулев Covid“, която предизвика масови протести. Те бяха особено предизвикателство за ръководството на комунистическата партия.

Откакто страната се отказа от строгите си правила срещу коронавируса, интензивността и мащабът на епидемията в страната остават до голяма степен загадка. Но се появява картина на вируса, който се разпространява като горски пожар в азиатската държава.

Джин Донгян, вирусолог от университета в Хонконг, посочва, че преразглеждането на броя на смъртните случаи в Китай „трябва да бъде първата стъпка към по-навременно, открито и прозрачно споделяне на статистика за Covid-19 между Китай и света”.

60 000 души с Covid-19 са починали в Китай само за месец

„По-конкретно, най-важната информация включва процента на инфекция в общото население, процента на инфекцията при възрастните хора, приемането и заетостта на болниците и интензивните отделения, броя на смъртните случаи, пряко свързани с Covid. Както и броя на смъртните случаи поради влошаване на основното заболявания“, заявява вирусологът.

Припомняме, че китайското правителство отхвърли ограничителната си политика


Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции