Следва: Мъж със съмне...

627 души починаха от коронавируса в Италия само за ден (видео)

21 Март 2020
0 3496

627 са починалите заради коронавируса за ден в Италия, предаде Нова телевизия. С това общият брой достигна 4032 души.

В пристанището на Генуа голям круизен кораб беше превърнат в болница. А в Испания мерките стават все по-крайни – като разпъване на военни палатки по паркинги, за да се настаняват болни. С починалите днес общият брой на жертвите на болестта там надмина 1000.

Коронавирус: защо в Италия е по-страшно, отколкото в Германия

Редица държави и регионални правителства затягат мерките за борба със заразата. Бавария обяви пълна забрана да се излиза от дома без доказателства за целта на излизането.

“За съжаление, това което ми казва полицията е, че много грааждани не спазват препоръките, които им направихме. Те не осъзнават серионзността на ситуацията и не рабират, че освен за себе си, представляват заплаха и за околните”, каза Маркус Зьодер, премиер на Бавария.

В Испания мерките са все по-отчаяни. Армията беше изпратена да разпъне палатки в опразнени обществени паркинги, за да могат да служат като полеви болници. В последните дни в страната има по около 200 починали дневно. Този огромен хотел в Мадрид беше опразнен. Целта е същата. Сградата ще бъде превърната в болница за част от десетките хиляди болни. Бяха направени и пунктове, където гражданите да минават с колите си и да бъдат изследвани масово, бързо и с минимален контакт за коронавирус.

“Пациентите простигат и една медицинска сестра им взима проба. Отнема едва десетина секунди. Пробата се слага в специален контейнер. Той заминава за микробиологична лаборатория тук, в сградата. На пациентът се дава лист с инструкции, които да следва у дома и той си тръгва. Отнема една или две минути максимум”, обясни Хулио Комесана, медицински инспектор на област Галисия.

Турция затвори всички джамии и забрани петъчната молитва. Стотици полицаи бяха изпратени пред храмовете, за да е сигурно че забраната няма да се нарушава. Страната започна да въвежда по-строги мерки преди три дни. Очакват се и други забрани.

Пълна блокада беше наложена и на американския щат Калифорния. Свободното движение беше ограничено, като на жителите ще е разрешено да напускат домовете си само за закупуване на храна, лекарства и да разхождат кучетата си. Губернаторът Гавин Нюсъм допусна, че повече от половината от 40-милионното население на щата ще се зарази от коронавируса в следващите два месеца.

“Това е момент, когато трябва да говорим открито. Трябва да кажем истината на хората”, коментира губернаторът на щата.

Ученици в САЩ пренебрегнаха мерките срещу коронавируса, за да отпразнуват ваканцията на плажа (снимки)

С повече от 14 хиляди заразени Съединените щати е сред една от тежко засегнатите страни. Но заедно с мерките има и такива места, където хиляди студенти празнуват пролетната си ваканция и купонясват по плажовете.

Източник: Нова телевизия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции