<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128171" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново сблъс...

69 на сто от европейците подкрепят отговора на ЕС срещу Русия

05 Май 2022
0 423

69% от гражданите на ЕС изразяват подкрепата си за европейския отговор срещу нападението на Русия над Украйна. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейската комисия. 

В същото време българите най-слабо съчувстват на украинците и най-често не виждат Русия като главния виновник за войната.

Мирно шествие в София в подкрепа на Украйна

Проучването отчита, че у нас 39 на сто изпитват пълно съчувствие към украинците, 34 на сто – до известна степен. Средно за ЕС данните са съответно 54 на сто и 35 на сто.

Кои са дъщерите на Путин и защо им наложиха санкции?

Мнението, че Русия е основен виновник за войната, се споделя убедено от 27 на сто у нас, за 19 на сто това е отчасти вярно, 21 на сто не са съгласни.

По въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС 23 на сто от българите са съгласни напълно, 28 на сто – отчасти. В ЕС тези дялове са съответно 30 на сто и 36 на сто.

Едва 49 на сто от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната.

Средно в ЕС 69 на сто от участвалите в допитването са изразили подкрепа за европейския отговор.

Какъв е животът в Русия след тежките финансови санкции?

Проучване на Барометър за периода април-май 2022 г. сочи още, че 93% от анкетираните одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната.

88% от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80% одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа.

Областният управител на София върна решението за именуването на алея „Героите на Украйна“

Според това проучване 80% одобряват икономическите санкции срещу Русия.

79% от европейците одобряват и санкциите срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия.

67% подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна.

Източник: СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции