<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115368" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продължават ...

70 000 заразени на ден през март очаква математикът проф. Кунчев (видео)

17 Януари 2022
0 511

Математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика-БАН показа в предаването “Тази сутрин” модел за нарастването на Covid-19 през следващите месеци.

Според този модел, пикът на новозаразените случаи за денонощие ще бъде около 5 март. Проф. Кунчев смята, че тогава ще видим около 70 000 заразени.

Правителството представи Национален оперативрен план за справяне с пандемията (видео)

За да не стане неговото изчисление реалност, проф. Кунчев заяви, че трябва локдаун или хората масово да се ваксинират.

Според изчисленията му, трябва да се мисли за силни ограничителни мерки в следващите 10 дни, за да може този, към момента теорeтичен пик, да се избегне.

70 000 заразени на ден през март очаква математикът проф. Кунчев (видео)
Pexels

Д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС съобщи, че натискът връху болниците е голям.

Макар “Омикрон” да е доста по-заразен, д-р Брънзалов казва, че протича по-леко. Спомена още, че боледуват по-млади хора и също, че в никакъв случай новият вариант не трябва да се лекува с антибиотици.

Защо повторно заразени с Covid-19 остават нерегистрирани в системата? (видео)

“Обществото, за съжаление, е много маргинализирано по отношение на ваксинацията. Но има един голем процент, които се колебаят. Моят призив към тях е да поставят ваксина”, казва д-р Брънзалов.

Д-р Христиана Бацелова, епидемолог в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, смята, че най-добре ще бъде да се мине обратно към онлайн обучение, докато новата вълна затихне.

Вижте новия план за справяне с Covid кризата (документ)

“При такава прогноза очакваме да се увеличи броят на хоспитализирани деца. Надяваме се други да боледуват леко. Ако не се предприемат мерки за ограничаване на контактите между децата и учителите, логично ще има все повече заразени и деца, които ще разпространяват “Омикрон”, допълва д-р Бацелова.

Според нея в такива моменти е необходимо спирането на планов прием в болниците, за да се осигури персонал за Covid структурите.

Източник: bTV
Видео: bTV

70 000 заразени на ден през март очаква математикът проф. Кунчев (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции