<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85208" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Затягат мерк...

78 години по-късно. Денят, в който бяха спасени 50 хиляди български евреи

10 Март 2021
0 676

В София, Пловдив и Кюстендил беше отбелязана годишнината от спасяването на близо 50 хиляди български евреи. След силен обществен натиск, на 10 март 1943 г. са преустановени плановете за депортиране на еврейското население на България към нацистките концлагери, припомня Свободна Европа.

В София имаше церемония пред паметника на Спасението, който се намира в градинката до Народното събрание. Посланикът на Израел в България Йорам Елрон каза, че “България даде на света блестящ, възхитителен урок по хуманност и състрадание и записа забележителна страница в собствената си история и в тази на света”.

Снимка: БулФото

Израелският посланик каза, че отдава почит и уважение “от името на спасените към техните смели спасители”, като припомни и факта за депортираните и по-късно убити 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. В церемонията в София участва и кметицата Йорданка Фандъкова.

В Пловдив Организацията на евреите в България “Шалом” организира церемония пред “Паметника на благодарността” на пл. “Цар Калоян” в града, предаде БТА.

Паметникът е на мястото, където преди 78 години са били събрани пловдивските евреи, за да бъдат насилствено отведени до влаковите композиции, а оттам и до нацистките лагери на смъртта.

Ден по-рано в Кюстендил местната организация на “Шалом” поднесе цветя пред паметника на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, който се намира в центъра на града. Пешев е инициатор на подписка от народни представители, която се обявява за спиране на процеса на депортация.

След присъединяването на България към Тристранния пакт българските власти следват антиеврейската политика на своя съюзник. Още през януари 1941 г. е прието антиеврейско законодателство и т. нар. Закон за защита на нацията. Две години по-късно е подписано българо-германското споразумение за депортиране на евреите от новите и старите предели на Царство България.

Плановете за депортация предизвикват остра реакция от българската общественост, църквата, професионални съюзи, интелектуалци и политици. От сигурна гибел са спасени близо 50 хиляди евреи, живеещи на територията на България отпреди влизането на страната в Тристранния пакт.

През март 1943 година обаче започва депортирането към нацистките лагери на 11 343 евреи от новите територии под българско управление по това време – Беломорска Тракия, Македония и Пирот.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимки: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции