Следва: София осъмна ...

9 септември 1944-а – въстание, революция или преврат?

09 Септември 2019
49 1487

Тази година се навършват 75 години от "Деветосептемврийския преврат". Юбилейна монета няма да има, но пък възпоменанията и спомените стават все повече, и все по-носталгични относно периода между "преврата" и демокрацията, пише Dir.bg.

 

"Държавният преврат" на практика се осъществява не в една нощ, а чак до 12-и септември, а намеренията на новото правителство за възстановяване на демократичния режим и на Търновската конституция, така и не се реализират.

 

 

""

 

 

По-късно това се отчита като грешка, създаваща условия за възникването и утвърждаването на тоталитаризма. Управлението, в разрез с Конституцията, продължава. Забележката е важна, защото същото се случи и след Десети ноември. Намеренията не се сбъднаха, и грешките се повториха…

 

 

""

 

 

Преди считахме девети септември за "Денят на социалистическата революция", а сега като отворите всичкознаещата Уикипедия, ще прочетете, че "революцията", "народното въстание" и прочее героични названия, не са били нищо друго, освен "Деветосептемврийски преврат".

 

Всъщност, реалността е, че за мнозина от младежите, Левски е "отбор", турското робство – "културно присъствие", а Денят на победата над хитлерофашизма – "репресия на Червената армия".

 

 

""

 

 

Сменяме лексиката така, че да се впише в стандартите на новите времена и новите ни господари. Ето я и новата дефиниция:

 

"Деветосептемврийският преврат е успешно насилствено завземане на държавната и местната власт в България с въоръжени сили, организирано от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт и извършено през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година. Превратът е осъществен при положение на частична окупация на територията на страната от части на Червената армия. В резултат на преврата е свалено законното правителство на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт (ОФ), начело с Кимон Георгиев.

 

ОФ завзема властта в България с помощта на въоръжени сили – формирования на Българската армия начело с поддържащи го офицери и силите на българската партизанска Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА). Страната сключва примирие със Съюзниците и променя геополитическата си ориентация, като започва участие на тяхна страна във Втората световна война. След това важно събитие България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в обществото", пише в справочника днес.

 

 

""

 

 

В края на 1944-а се провежда Народният съд. Обвиняемите са над 11 000, а осъдените – 9 000, една трета от които – на смърт. На 20-и декември са създадени т.нар. трудово-възпитателни лагери. По официална статистика броят на убитите и безследно изчезналите за един кратък период от време е близо 40 000 души.

 

След Десети ноември, за останалите живи "врагове" и наследниците им, се проведе реституция, а за роднините на лошите партизани – приватизация. Но, за мъртвите – нито добро, нито лошо, освен статистика: в настъплението срещу немската армия, България дава близо 13 000 жертви и голям брой ранени. Тези хора са цената, срещу която Парижкият мирен договор ни опрощава греховете и ни признава заслугата, че обявяваме война на Германия, и така ни намаляват част от репарациите.

 

 

""

 

 

Ако направим разбор на всички тези събития пред децата си, ще ги побъркаме от парадокси: България е имала цар, който е бил на страната на Хитлер, но Хитлер май го е отровил?… България първо е с Германия, после ѝ обявява война, под влияние на "тиранина СССР". Така страната попаднала под "съветска репресия". Героят от Лайпциг Георги Димитров само за кратко е бил национална гордост, след което се разбира, че е "диктатор". И той май е бил отровен, а мавзолеят му е съборен с бомби в мирно време, по демократичен начин.

 

 

""

 

 

Девети септември престава да бъде празник, за сметка на Десети ноември. През 1989-а настава демокрация, която отрича всички предишни празници и герои, и създава свои такива. И сега, най-важното, мили наши деца, е да запомните, че дори в училище да започнат отново да наричат "турското културно присъствие" робство, и ромите отново да станат цигани, то Девети септември по никакъв начин не бива да бъде честван, защото не е редно да се чества държавен преврат. Това е равносилно на разврат. Десети ноември, за разлика от Девети септември, е "тиха революция" – културна работа. И затова е празник, макар и все по-"тих".

 

 

""

 

 

Остава само да обясним, защо на 8-и срещу 9-и септември в много градове в страната от балконите ежегодно се чува пукот от китайски пиратки, тук-там проблясва и заря.

 

Какво празнуваме, ще ни питат децата ни? Ами, преврата, е верният отговор. Останалото е написано в Уикипедия.

 

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции