Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
93-годишен бивш пазач в нацистки лагер: Ужасът още ме преследва (ВИДЕО)
93-годишен бивш пазач в нацистки лагер: Ужасът още ме преследва (ВИДЕО)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
10-22-19
добавено
3824
прегледа

"Ужасът още ме преследва". Това заяви пред съда в Хамбург бившият пазач в нацистки лагер Бруно Дей. 93-годишният мъж е обвинен в съучастие в убийствата на над 5230 души, загинали в лагера Щутхов в Полша в периода 1944-1945 г., съобщи TheIndependent.

 

Макар да е на преклонна възраст, Дей е на съд като непълнолетен, защото по време на службата си в лагера е бил само на 17 години. 

 

Съдят бивш пазач от СС за съучастие в над 5230 убийства в нацистки концлагер

 

Пред съда той разказа, че е бил пратен в Щутхов не по свое желание, а защото при медицинския преглед му открили заболяване, заради което не можел да отиде на фронта през Втората световна война. Възрастният човек разказа, че когато разбрал какво е назначението му, поискал да бъде пратен да помага в армейската кухня, но това не станало. Той се извини на близките на жертвите и допълни, че видяното в лагера още го преследва.


Защитата на Дей твърди, че няма никакви доказателства, че той е убил някого. Въпреки това старецът е обвиняем с аргумента, че е помагал за функционирането на лагера. Самият Дей признава, че често е чувал човешки писъци от газовите камери и е виждал как към в креамотирума се откарват трупове.

 

Той често бил изпращан да охранява трудовите бригади в лагера. Дей твърди, че никога не е стрелял по никого, а освен това веднъж позволил на лагерниците да вземат месото на умрял кон, който намерили.

 

По време на показанията си Дей бе прекъснат от съдията заради неуместен коментар - подсъдимият си позволи да сравни медцинските прегледи за постъпване в армията с начина, по който изпратените в конценрационни лагери са били събличани за инспекция. Съдията го попита дали тези думи не са удар по близките на загиналите и възрастният мъже се съгласи, че сравнението е неуместно.

 

Източник: TheIndependent