Съединените щати избегнаха първото в историята изпадане в неплатежоспособност

Съединените щати избегнаха първото в историята изпадане в неплатежоспособност. Сенатът подкрепи споразумението, което постигнаха демократи и републиканци. То позволява да бъде вдигнат тавана на дълга, който може да вземе федералното правителство, предаде NOVA.

Гласуването стана само четири дни преди крайния срок, посочен от финансовото министерство. Без увеличение на размера на позволения дълг, правителството щеше да изпадне в невъзможност да си плаща сметките.

Снимка: iStock

Ако най-голямата икономика беше изпаднала в неплатежоспособност, кризата щеше да е в световен мащаб. Вложението в американски държавен дълг се счита за една от най-сигурните инвестиции. Проблем с тези облигации би предизвикал трусове на целия пазар на акции.

“Като ефект ще имаме икономическа катастрофа у дома. Изчисленията показват спад на брутния вътрешен продукт със 6 или 7 процента в следващите 12 месеца. А световната парична система ще бъде ударена директно, защото долара и плащанията в деноминирани в долари облигации на практика са резервната валута на света”, посочи Гарет Епс, преподавател по право в университета на Орегон.

Джо Байдън все пак успя да постигне споразумение за държавния дълг

Снимка: iStock

За да се съгласят на сделката, републиканците накараха демократите да се откажат от някои социални плащания и като цяло да ограничат бюджетните разходи. По-радикалното крило на партията е недоволно, че не са постигнати достатъчно отстъпки. А по-крайните демократи недоволстват, че са направени прекалено много компромиси с исканията на републиканците.

Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър заяви, че страната е спасена от опустошението на евентуален дефолт. Въпреки че някои са искали да се стигне до това.

Припомняме, че заедно с председателя на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти президентът на САЩ стигна в неделя до окончателно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг. Това се случва само дни преди да бъде обявен първият в историята дефолт на правителството.

Съединените щати избегнаха първото в историята изпадане в неплатежоспособност

Read more

“Възраждане” се опита да кадрува в “Майчин дом” с нахлуване

“Възраждане” се опита да кадрува в “Майчин дом” с нахлуване, пише Сега. В съобщение до медиите от болницата съобщиха, че представители на „Възраждане“ са влезли в „Майчин дом“ в петък сутринта с цел решаване на “трудово – правен спор”. Опитали се да искат обяснения за освободената преди две седмици д-р Елена Георгиева-Иванова, която временно е оглавявала Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Пред “Сега” от лечебното заведение уточняват, че общо групата е била тридесетина души. Сред тях е имало и депутати от партията. Поискали среща с ръководството. В крайна сметка всичко се е разминало с разменени реплики и смут из коридорите.

Снимка: “Майчин дом”

“Д-р Георгиева-Иванова отказа четири предложения да продължи работа като редови лекар в клиниката, настоявайки единствено да бъде началник на клиниката, без да покрива задължителното по закон изискване за позицията – да е хабилитирано лице”, се казва още в съобщението на болницата. От „Майчин дом“ изразяват съжаление, че случаят е ползван за политически цели. Клиниката по анестезиология и интензивно лечение продължава да си работи най-нормално.

Българи в Одеска област призоваха Костадинов да бъде подведен под отговорност

“Възраждане” се опита да кадрува в “Майчин дом” с нахлуване

Read more

Европейската космическа агенция реализира първото предаване на живо от Марс (видео)

Европейската космическа агенция (ESA) реализира първото предаване на живо от Марс. Институцията реши да отбележи 20-ия рожден ден на Mars Express с директно предаване на сигнал от орбиталния спътник, който кръжи около червената планета, пише Дневник.

Първото в историята директно предаване от Марс започна в 19 часа българско време в петък. То не е от повърхността, а от орбита. Стрийминг сигнала, който изпраща Mars Express, пристига от 3 милиона км. Mars Express предава изображения през 50 секунди чрез стара камера, първоначално планирана за инженерни цели на апарата.

“Не е пробвано досега и честно казано, не сме 100% сигурни, че ще работи”, обяснява Джеймс Годфри, мениджър по операции на космически кораби в центъра за контрол на мисиите на ESA в Дармщат, Германия.

Ако експериментът проработи, ще виждаме снимките на Марс възможно в най-реално време – със забавяне колкото пристига сигналът до Земята.

Вече можете да се разходите по Марс с невероятен 3D онлайн глобус

Европейската космическа агенция реализира първото предаване на живо от Марс

Read more

Пробив в диагностиката: Кръвен тест разпознава 50 вида рак

Пробив в диагностиката: Кръвен тест разпознава 50 вида рак. Тестът Galleri търси различни промени в части от генетичен код, които се наблюдават при различни видове рак. Все още се работи по неговото разработване, съобщи bTV.

Според изследователи от Оксфордския университет тестът може да увеличи броя на идентифицираните видове рак. Често страдащите от заболяването имат симптоми, които се свързват с редица възможни причини. Това изисква множество тестове и посещения в болница.

Снимка: iStock

Galleri разкрива правилно две от всеки три ракови заболявания сред 5000 души, които са посетили личния си лекар със съмнение за симптоми на рак в Англия или Уелс. В 85% от тези положителни случаи той е посочил и първоначалното място на рака, разкриват от Националната служба по здравеопазване във Великобритания.

Настоящето проучване е най-голямото по рода си сред пациенти със съмнение за симптоми на рак. 350 от тях са били диагностицирани, използвайки традиционни методи като сканиране и биопсия.

Във Великобритания започват изпитания на кръвен тест, предназначен да открива над 50 вида рак

Констатациите ще бъдат представени на конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго и ще бъдат публикувани в списанието The Lancet Oncology.

Снимка: iStock

Националната служба по здравеопазване във Великобритания използва теста и при хиляди хора без симптоми, за да той може да открие и скрити ракови заболявания.

Окончателните изводи от това изследване се очакват до края на годината. Англия планира да тества още един милион души през 2024 г. и 2025 г. Тестът е особено добър и при откриването на трудни разпознаваеми ракови заболявания като рак на главата и шията, червата, белия дроб, панкреаса и гърлото.

Директорът на британската служба по здравеопазване проф. Питър Джонсън коментира, че констатациите от проучването предполагат общопрактикуващите лекари да могат да използват теста, за да правят клинични оценки. Но са необходими и много по-мащабни изследвания.

„Това проучване е първата стъпка в тестването на нов начин за възможно най-бързо идентифициране на рака. Това е жизненоважно, този тест може да ни помогне да хванем повече ракови заболявания в по-ранен стадий и да бъдат спасени хиляди животи“, каза още проф. Джонсън.

Пробив в диагностиката: Кръвен тест разпознава 50 вида рак

Read more

“Господарите” на живо на протеста срещу Румен Радев (видео)

“Господарите” на живо на протеста срещу Румен Радев. При протестиращите е репортерът ни Виктория Симеонова, за да чуе какви са мотивите за протестите им и защо подкрепят правителство на ПП-ДБ с ГЕРБ. Гледайте!

“Господарите” на живо на протеста срещу Румен Радев

Read more

Повдигнаха обвинения на бивш районен кмет от ГЕРБ в Пловдив

Повдигнаха обвинения на бивш районен кмет от ГЕРБ в Пловдив. Бившият кмет на район “Северен” в града Ральо Ралев е обвинен от Окръжна прокуратура – Пловдив в търговия с влияние, съобщи БТА. Според държавното обвинение Ралев и помагачите му – бившата началничка на отдела за инвестиционни проекти в кметството и собственик на частна фирма, занимаваща се с изграждане на сглобяеми къщи, са обвинени в това, че поискали от частен инвеститор 60 хиляди лева, за да бъде одобрен инвестиционния му проект за строеж.

Случаят е от началото на 2019 година. Тримата обвиняеми се познавали от години.

През март 2018 г. инвеститор сключил договор със собственици на имот в район “Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство проектна документация за строително разрешение. По закон само главният архитект в района след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. Инвеститорът получил отказ и разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета. Записал си час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект. Впоследствие те му уредили срещи съответно с другите двама обвиняеми. По време на разговорите с тях мъжът разбрал, че служителката на Ралев “калкулирала”, че ако построи сградата, щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро. 10 процента от сумата – 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета,  за да даде своето одобрение за проекта. 

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив, инвеститорът предал парите на посредника. Те били поставени в червена хартиена торба. Последвало задържане на посредника от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени са експертизи.

Предстои насрочване на заседание по делото.

Арестуваха полицай за подкуп в София (видео)

Повдигнаха обвинения на бивш районен кмет от ГЕРБ в Пловдив

Read more

Обявиха окончателния състав на кабинета „Денков-Габриел” (видео)

Обявиха окончателния състав на кабинета „Денков-Габриел”. Той ще бъде предложен от акад. Николай Денков с втория мандат, връчен на „Продължаваме Промяната – Демократична България”, предаде NOVA. Папката ще бъде върната на президента със състав на правителство в понеделник от 11.00 ч.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Ето пълния списък с министрите:

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета „Петков”.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета „Петков”.

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания „Тандем”.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество „Хели Мед Сървиз”.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Зарица Динкова – министър на туризма. Тя е от „Зелено движение”.

Александър Йоловски – министър на електронното управление. Той е бивш зам.-министър.

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател.

Забраниха ни да влизаме в Народното събрание (Коментарът на “Господарите”)

„Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа. Днес разговаряхме за това”, заяви акад. Денков.

Снимка: БулФото

„Подходих в тези разговори с разум, а не с емоция. И има резултат. Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа”, обяви Габриел.

Тя благодари на парламентарните групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за търпението и диалог. „Сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната”, допълни Габриел.

„Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите. Всички държавни служители които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава”, подчерта още Мария Габриел.

Денков уточни какво са обсъждали в петък с ДПС.

„Говорихме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. Примерно за регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в НС. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки”, каза той.

Обявиха окончателния състав на кабинета „Денков-Габриел” (видео)

Read more

Гешев все пак поиска имунитета на Борисов

Гешев все пак поиска имунитета на Борисов. В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Бойко Борисов е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Бойко Борисов

Read more

Путин трябва да бъде арестуван, ако се появи на срещата на върха на БРИКС в Република Южна Африка

Путин трябва да бъде арестуван, ако се появи на срещата на върха на БРИКС в Република Южна Африка. Руският президент все пак получи официална покана за нея, предаде Mediapool.

Дори и с издадена срещу него международна заповед за арест, Владимир Путин е поканен на срещата на върха на страните с бързоразвиващи се икономики от групата БРИКС в Република Южна Африка (РЮА) през август.

Всички държавни глави от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) са получили официална покана за срещата на върха. Тя ще се състои от 22 до 24 август в Йоханесбург. Това заяви днес външния министър на РЮА Наледи Пандор на среща на министрите на външните работи на страните от БРИКС.

Снимка: Wikimedia Commons | License details / Автор: Alan Santos/PR

Срещата тази година ще е изпълнена с особено политическо напрежение. Тъй като през март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Заповедта за ареста на Путин е доживотна, съобщават от Хага

Парадоксът е, че РЮА е подписала устава на МНС. Тоест тя ще бъде задължена да арестува руския президент при влизането му страната.

Досега обаче РЮА не е изяснила позицията си относно процедурата, ако Путин действително присъства лично на срещата. Страната вече бе подложена на критики през 2015 г., когато отказа да арестува тогавашния судански президент Омар ал Башир и да го предаде на МНС.

На предварителните разговори в Кейптаун вчера външните министри на петте страни смятаха да обсъдят по-доброто сътрудничество помежду си и със страните от Г-20. Сред приоритетните точки в дневния ред на министерската среща е и въпросът дали държави като Саудитска Арабия, Египет и още 17 страни кандидатки за членство в БРИКС да бъдат приети в организацията.

Освен това министрите планираха да обсъдят и въпроси като бедността и неравенството в световен мащаб. Решения на тези въпроси обаче могат да се вземат само на срещата на върха.

Путин трябва да бъде арестуван, ако се появи на срещата на върха на БРИКС в Република Южна Африка

Read more

Цончо Ганев се оправда за плюенето в пленарна зала (видео)

Цончо Ганев се оправда за плюенето в пленарна зала вчера. Той беше гост на “Тази сутрин” по bTV. На въпрос защо е наплюл свой колега, Ганев заяви, че Явор Божанков също е плюл. И той нямало как да не отговори по същия начин – все пак имал чест. Гледайте!

Мийм на деня: Когато еволюцията обърне своя път (видео)

Цончо Ганев се оправда за плюенето в пленарна зала

Read more