Между 80 и 180 хиляди медици са починали от Covid-19 в световен мащаб

Между 80 и 180 хиляди здравни работници са починали от Covid-19 в светове мащаб, съобщава NOVA, цититрайки оценка на СЗО.

Първоначално експертите изчисляват, че пандемията е отнела живота на най-малко 80 хиляди медици, но броят им може да се окажа и над два пъти по-голям, след като се систематизират данните.

Какво е да работиш в интензивно отделение. Една медицинска сестра разказва

От Световната здравна ограниация отново критикуваха сериозното разминаване в разпределянето на ваксините.

Развитите държави вече слагат трета доза, докато в много страни достъпът до препаратите е силно ограничен.

Агенцията на ООН настоява, че медицинските работници трябва да са с абсолютен приоритет, независимо в коя страна работят.

Източник: NOVA

Read more

В България: “Предпочитам да умра, отколкото да се ваксинирам!“

В България всички политически сили са против мерките. В предизборна кампания сме и никой не иска да отговаря за неприятните неща, които се налага да правим. Сторихме най-лошото – политизирахме пандемията, пише Ивайло Дичев за Дойче веле.

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава (видео)

Бяхме го виждали и в други страни, където популисти като Тръмп и Болсонаро превърнаха не-носенето на маски в политическа заявка, а за това платиха техните съграждани със стотиците хиляди жертви. Интересното у нас е, че всъщност всички политически сили са против мерките. Е да, не по един и същи начин: едни са против зеления сертификат, други – против тайминга, трети – против компенсациите, четвърти питат защо затваряте тези, а не онези, пети – продължават битката срещу „Ковид измамата“.

Бунтът срещу последните мерки на служебното правителство обедини БСП и ГЕРБ, окрили динайърите на „Атака“ и „Възраждане“, разцепи „Изправи се БГ“ по линията Дончева-Манолова. Дори уж по-рационалната по тази тема „Демократична България“ призова президента да спре мерките и да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Нямали са късмет и всички онези, които ще умрат през идните месеци – четвъртата вълна ни удари в момент на предизборна кампания и никой не иска да отговаря за неприятните неща, които ще се налага да правим. Или както казваше вече легендарният проф. Мутафчийски – „Яко ще се мре“.

В България: “Предпочитам да умра, отколкото да се ваксинирам!“
Трябваше много по-рано да се случи

Разбира се, безброй са критиките, които могат да се отправят към мерките. Да вляза ли в жанра „ако бях аз“? Ами проста работа: щях да обявя още преди 6 месеца, че зелените сертификати стават задължителни, и щях да напомням периодически колко време остава до това. Още тогава щях да предупредя, че преболедували Ковид ще се признават само ако отидат на лекар и се подложат на карантина, не и ако се крият. Щях да наказвам медии, а и медици за дезинформация по повод на епидемията и впрочем щях да задължа ЦИК да забранят дискусии по темата Ковид в предизборните дебати. И колко още други хубави неща ми хрумват! Е да, ама знаеше ли преди шест месеца служебното правителство, че ще кара втори мандат? С каква подкрепа щях да прокарам всичко това в настоящата политическа какофония?

Така или иначе, държавицата е каквато е и първият позитивен импулс за ваксиниране, последвал наредбата за зелени сертификати, беше попарен от срив на компютърната система. Извиха се опашки, започнаха караници дали да се плащат тестовете и къде биха емигрирали медиците, които отказват да се ваксинират (в ЕС със сигурност ще ги накарат да го направят, за другаде не знам). Много неща могат да се подобрят, но да се командва „кръгом-марш“, както правеше Борисов, днес би било катастрофално. А точно това искат много от политиците в желанието си да заемат разпознаваема позиция при общата суша откъм идеи.

В България: “Предпочитам да умра, отколкото да се ваксинирам!“
И още

От гледище на някакъв нормален човешки морал здравната тема в никакъв случай не бива да се политизира. Защото ценността на човешкия живот не може да е въпрос на различни гледни точки. Но в нашата разнебитена публичност вече няма консенсус дори за какво точно говорим, камо ли за морал. Атаката срещу здравия разум започна с Истанбулската конвенция, която безотговорни политици преиначиха до неузнаваемост.

Последва лудостта с норвежките крадци на деца. И уж измислената чума по свинете. Ветото за Северна Македония по причина, че имало реч на омразата срещу министър Захариева. Последва странната идея, че сме фронтова държава, защото НАТО се канели да нападат Русия. Че ако приемем еврото ще загубим финансовия суверенитет, който сме имали с привързания към него лев… Да се чудим ли, че само 20% българи са ваксинирани? Прочутите 80% на проф. Христов май се оказаха не констатация, а политическа програма, и то не само на неговата партия.

Що за геройство е това? 

Бих разбрал този отказ, ако ни го представяха като обикновен човешки страх. Всеки би разбрал! Страх ни е от боцкането, страх ни е, че може да сме неразположени цял един ден, че може да ни се схване ръката. Странното е, че ни играят театъра на някакво геройство. „Предпочитам да умра, отколкото да се ваксинирам!“ прочетох някъде из мрежата.

В други страни този антиваксърски екстаз обикновено е присъщ на религиозни фундаменталисти; у нас като че ли той е един вид граждански бунт срещу властта, независимо коя, защо, какво. Постоянно повтарят, че зелените сертификати били дискриминация и всеки трябвало да си „преценя“, защото това била демокрацията. Брей, да му се не види, откъде дойде тази изострена чувствителност за права? Ще речеш, че не сме живели до скоро в най-покорния сателит на СССР, че браним до смърт правата на малцинствата, че всичките тези хора излизат на стачки, когато работодателят ги притесни, и се втурват към площада, колчем усетят безобразие в правосъдието! Може пък да е компенсация за липсата на гражданска смелост. Бунтът срещу ваксините е доста по-безопасен отколкото други социални битки, а удовлетворението е голямо.

Щом с друго не става

Принудата идва, защото никакъв здрав разум не успя да подейства – щяхме да сме по-щастливи да стане като в Дания, ама явно тук е Южна Европа – по-близо сме до Гърция, до Италия, където действаха тъкмо така. Министър Кацаров и президентът зад него днес са сами срещу всички. Дали ще издържат – ето ви още веднъж тест за това дали пък служебните правителства на България не са по-ефикасни от редовните. Само да не му подшушне някой социолог на г-н Радев, че печелившият кон е другият.

В България: “Предпочитам да умра, отколкото да се ваксинирам!“

Източник: Дойче веле

Read more

Работници отместиха с кран най-голямата змия в света (видео и снимки)

Смайващи кадри показват oгромна змия, обявена за най-голямата в света, която живее в карибската гора, пише New York Post.

Огромният “звяр” е намерен от работници, разчистващи част от тропическите гори на Доминика. На кадрите се чува и изумлението на мъжа, който е заснел видеото.

Огромна змия излезе от тоалетна чиния в Тайланд заради проливните дъждове (снимки)

Те станаха вайръл и за няколко дни са гледани милиони пъти от зрители по цял свят. На тях се вижда как работниците използват кран, за да вдигнат животното, докато вършат работата си.

Змията е дълга най-малко 3 метра.

Доминика е наричан „Островът на природата“, благодарение на множеството си диви животни. Един от видовете змии, срещан там, е смъртоносната боа, която може да нарасне до 4 метра.

Източник: New York Post

Read more

Локдаун в Москва, броят на жертвите на Covid-19 за денонощие надхвърли 1000 (видео)

Рекордни 1036 смъртни случая от Covid-19 регистрира Русия за последното денонощие. Новозаразените са повече от 36 хиляди.

Заради тези цифри Москва ще бъде в локдаун от 28 октомври, като ще работят само аптеките и супермаркетите. Неваксинираните хора над 60-годишна възраст пък ще трябва да стоят у дома в следващите 4 месеца. 

Кметът на Москва пусна целия град в отпуск заради Covid-19

Решението идва след изявление на президента Путин. Той обвини бавната ваксинационна кампания за ръста на новите случаи. 

Локдаун в Москва, след като броят на жертвите на Covid-19 за денонощие надхвърли 1000

“Подкрепям някои от мерките, но хората не ги спазват. Пътувам с метрото и там има много хора без маски, както и в наземния транспорт”, заяви Владимир, жител на Москва.

“Ситуацията ще накара хората да се ваксинират, за да използват възможностите, които ваксината им дава”, посочва Олга.

Локдаун в Москва, след като броят на жертвите на Covid-19 за денонощие надхвърли 1000

Източник и видео: NOVA

Read more

Жена основа тайно компания за 47 милиона долара, без да каже на родителите си, че е напуснала работа (снимки)

Джейн Лу от Австралия успя тайно да основе компания за 47 милиона долара, без да съобщи на родителите ѝ, че е напуснала счетоводната си работа в известна фирма.

Австралийката е моден гуру, започнала да продава дрехи онлайн още през 2010 г., като криела от родителите си това свое начинание в продължение на две години.

Днес нейната модна марка Showpo е известна по цял свят и се фокусира върху “предлагането на приобщаваща гама от стилове, ръководени от тенденциите в Австралия”.

Българка замина да работи като чистачка във Великобритания и създаде бизнес за милиони (видео)

Родителите на Джейн емигрират от Китай, когато тя е едва на осем години.

Заради лишенията, на които са били подложени в началото, бизнесдамата не искала да сподели на родителите си, че е напуснала реномирана счетоводна фирма, за да стартира собствена модна линия.

Джейн каза: “Не знаех как да им кажа, затова се преструвах, че продължавам да работя през следващите шест месеца.”

“Обличах си костюма всеки ден. Това беше нещо ужасно. Определено тогава много се съмнявах в решенията си за живота. Но нямаше връщане назад”, допълва още тя.

Първоначалното бизнес начинание на Джейн претърпяло своя крах. Тя искала да отвори магазин, но пътят към успеха бил в онлайн продажбите.

В първите дни тя криела дрехи за уебсайта в торби за боклук, за да може никой да не научи. По това време тя също имала дълг от 60 000 долара.

Чрез социалните мрежи обаче тя успя да изгради сама своята империя.

Жена основа компания за 47 милиона долара, без знанието на родителиете ѝ

Източник: LADbible

Read more

Алек Болдуин в пост от 2017 г.: „Чудя се какво е да застреляш някого погрешка?“

Знаков пост в Туитър на Алек Болдуин от 2017 г. припомниха от “Daily mail” след трагедията, сполетяла големия холивудски ас и две семейства – на застреляната от него операторка Халина Хътчинс и режисьора Джел Соуза. Инцидентът стана по време на снимките на уестърна “Rust” в Санта Фе в четвъртък, пише Dir.bg.

Актьорът коментирал видеозапис на полицейска стрелба в Калифорния, при която ченге застрелва бездомен ветеран, който се опитал да му вземе пистолета. Той бил написал: “Чудя се какво е чувството да убиеш някого погрешно”. По-късно служителят е бил оправдан.

Алек Болдуин застреля фатално операторка и рани режисьор по време на снимки на уестърн

Повече за инцидента

Часове преди инцидента в четвъртък Болдуин публикува снимка в Инстаграм от ранчото “Bonanza Creek”. Тя го показва в каубойския костюм, с фалшива кръв по корема. Съпругата му Хилария също сподели във FaceTime с Болдуин по-рано през деня, където той вози в кола на път за ранчото. След трагедията кадрите бяха изтрити. Само един на Болдуин като каубой остана в профила на жена му. 

Ранчото е използвано в десетки филми, включително последните новини на Том Ханкс “Western News of the World”.

Алек Болдуин през 2017 г.: „Чудя се какво е да застреляш някого погрешка“

Филмът е за 13-годишно момче, което се грижи за себе си и по-малкия си брат след смъртта на родителите им през 1880-те години в Канзас, се казва в синопсиса на продукцията. Тийнейджърът бяга с отдавна отчуждения си дядо, в ролята на който влиза Болдуин, след като е осъден на обесване за случайно убийство на местен фермер.

Болдуин участва във филма заедно с Травис Фимел, Дженсън Акълс и Франсис Фишър.

“Нашите сърца са със семействата на Халина Хътчинс и Джоел Соуза и всички замесени в инцидента на Rust”. Това написа в Туитър сестрата на Брандън Лий – Шанън. “Никой никога не трябва да бъде убит с пистолет на снимачна площадка”, казва тя. На 31 март през 1993 г., по време на снмиките на филма “Гарванът”, актьорът Брандън Лий, син на големия Брус Лий, е прострелян. По-късно същия ден умира. Брандън е едва на 28 години.

През 1984 г. актьорът Джон-Ерик Хексум почина, след като се застреля в главата с пистолет. Това се случи, докато се преструваше, че играе руска рулетка. Той използваше “Магнум” 44 калибър на снимачната площадка на телевизионния сериал Cover Up.

Алек Болдуин през 2017 г.: „Чудя се какво е да застреляш някого погрешка“

Източник: Dir.bg

Read more

Костадин Ангелов: Глупост е да има зелен сертификат след първа игла от двудозовите ваксини (видео)

Глупост е да има зелен сертификат след първа игла от двудозовите ваксини, обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият здравен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов.

„Така се казва на хората, че са защитени, а от медицинска гледна точка е опасно за техния живот – могат да загинат заради глупави управленски решения. Освен това противоречи на европейския регламент“, уточни Ангелов.

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава (видео)

Той напомни, че съгласно кратката характеристика на ваксините защита се изгражда 14 дни след поставянето на втората доза. Ангелов каза още, че правителството на ГЕРБ би въвело също зеления сертификат, но с гратисен период.

“Още в началото на лятото трябваше да се каже, че това ще се случи”, смята бившият здравен министър. Той препоръчва да се признава и наличието на антитела срещу вируса.

Костадин Ангелов: Глупост е да има зелен сертификат след първа игла от двудозовите ваксини

По думите му, служебният кабинет е спрял процеса на имунизация, а служебният здравен министър е обявил, че се съмнява във ваксините. Друг пропуск според него е, че през лятото болниците на са били подготвени за новата Covid вълна.

Костадин Ангелов призна, че по негово време сме били първо място по смъртност от Covid-19 в Европа, но подчерта, че в момента сме първи в света (по данни на „Джон Хопкинс“).

„Ние се справихме със започването на ваксинационната кампания. Тя стартира с 27% желаещи да се имунизират. Благодарение на информационната кампанията достигна до 60% желаещи през април“, твърди бившият здравен министър.

Костадин Ангелов: Глупост е да има зелен сертификат след първа игла от двудозовите ваксини

Източник и видео: bTV

Read more

Режисьорът Джоел Соуза е пуснат от болницата, след като Алек Болдуин го застреля при инцидент

Режисьорът Джоел Соуза е пуснат от болницата, след като Алек Болдуин го застреля при инцидент, предаде Sky News.

48-годишният сценарист и режисьор на филмовата продукция с работно заглави Rust бе настанен, след като 68-годишният холивудски актьор изпразни реквизитна пушка на терен и рани смъртоносно главния оператор Халина Хъчинс.

Снимка: Sky News

При произведения изстрел бе ранен и Соуза. Двамата пострадали бяха откарани в различни болници. От университетското заведение на Ню Мексико впоследствие съобщиха, че 42-годишната Хъчинс е починала от раните си.

Соуза бе настанен в регионалния медицински център Christus St. Vincent, откъдето вече е изписан, както съобщи Sky News.

Режисьорът Джоел Соуза е пуснат от болницата, след като Алек Болдуин го застреля при инцидент

Часове преди трагичния инцидент младата операторка от украински произход бе споделила видео в Instagram, в което я виждаме заедно с екипа да яздят коне.

Операторката, застреляна от Алек Болдуин погрешка, е постнала видео часове преди инцидента (видео)

Случаят се разследва от полицейската служба на окръг Санта Фе, но към момента няма арестуван, нито са повдигнати обвинения.

Алек Болдуин застреля фатално операторка и рани режисьор по време на снимки на уестърн

Съобщението за трагичната смърт на Хъчинс бе разпространено от Гилдията на филмовите оператори.

Режисьорът Джоел Соуза е пуснат от болницата, след като Алек Болдуин го застреля при инцидент.

Източник и снимки: Sky News

Видео: Instagram

Read more

Здравните власти дават отсрочка за зеления сертификат

Здравните власти дават отсрочка за зеления сертификат, предава NOVA.

Няколко дни отсрочка за санкции за зелен сертификат. До неделя няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания. Там, където вече има наложени глоби, те ще бъдат отменени, съобщиха здравните власти.

Какви са новите срокове при зелените сертификати? (заповед)

Срокът на зеления сертификат, който се издава на преболедували от Covid-19, ще се удължи от 6 до 12 месеца. Удълженият срок обаче ще бъде валиден само за територията на България.

Здравните власти дават отсрочка за зеления сертификат

Здравните власти дават отсрочка за зеления сертификат.

Източник: NOVA

Read more

Неконтрoлируема епидемия сред учениците във Великобритания

Към момента във Великобритания са паднали почти всички забрани, ситуацията обаче отново започва да се влошава, съобщава bTV.

За последното денонощие са регистрирани над 43 700 нови случая на Covid-19 и 223 починали – най-много от март насам.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че страната е изправена пред трудна зима. Според плана на правителството, ако сегашните мерките не са достатъчно ефективни, тогава ще бъде въведен “план Б”. Част от възможните бъдещи мерки са носенето на маски на определени места и въвеждане на ваксинационни паспорти.

От “Даунинг стрийт” посочиха, че нивата са доста по-ниски от предишните пикове на пандемията. В момента напълно ваксинирани са близо 68% от населението на страната.

Епидемията сред учениците

Въпреки че от 24 септември в училищата с мобилни екипи се ваксинират деца между 12 и 15-годишна възраст, професор Кристина Пейгъл, представител на един от водещите лондонски университет, заяви, че се наблюдава неконтролируема епидемия именно сред децата в класните стаи. Именно поради тази причина тя призова за въвеждането на прословутия „План Б” на правителството.

Подобен призив отправиха и от Конфедерацията на националното здравеoпазване, изтъквайки, че става все по-тревожно положението с чакащите за лечение и операции от други заболявания, които не могат да получат здравна грижа навреме заради заболелите с коронавирус. Статистиката казва, че това са около 5 милиона души.

На фона на тези данни министърът на здравеопазването твърди, че проблеми в системата няма, но ще се появят, ако случаите на заразявания дневно достигнат до 100 000 и призова за продължаване темпа на ваксинация, за да се избегнат усложнение на ситуацията, което би довело до работа от вкъщи и ваксинационни паспорти, за да се избегне пандемична криза през зимата.

Неконтрулируема епидемия сред учениците във Великобритания

Източник: bTV

Read more