Извънредно обръщение на Румен Радев: Правото да свика Велико НС принадлежи на президента, не на премиера (видео)

В извънредно обръщение към народа президентът Румен Радев отговори на премиера Борисов, който днес предложи свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. 

„Правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на премиера”, заяви Радев.

 „Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно изгубено. Промените в кабинета не убедиха никого”, каза още Радев. И обвини управляващите, че се опитват да неглижират гражданското недоволство.

Според държавния глава разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след подаване на оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

Вижте цялото му изказване във видеото.

Видео: FB/Дневник

Read more

Кой “капацитет” може да напише новата Конституция на Република България? (видео)

Премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите ще внесат проект за нова Конституция. Ще се вика и Велико Народно събрание.

Извънредно от Бойко Борисов: Време е за рестарт на държавата, предлагаме Велико Народно Събрание и нова Конституция

За написването на нов върховен закон, разбира се, трябват хора. Дани Йорданов събра част от политическите капацитети, които да се занимаят с новата Конституция.

Дано след нея станем Швейцария на Балканите!

Read more

Защо светът се съмнява в обявената от Русия ваксина срещу Covid-19?

Русия стана първата държава, чийто регулатор издаде одобрение за ваксина срещу COVID-19и подготвя програма за масова имунизация през октомври.

Обявявайки новината в телеконференция от кабинета си на 11 август, президентът Владимир Путин заяви, че една от дъщерите му е била ваксинирана, без сериозни странични ефекти.

Путин обяви първата в света ваксина срещу Covid-19, изпробвал я върху дъщеря си (видео)

„Сега главното е да гарантираме безопасността на тази ваксина и нейната ефективност“, каза Путин.

Но международните здравни експерти обръщат внимание на отсъствието на клинични изпитвания в късен стадий, които се считат за решаващи за оценката за безопасността и ефективността на руската ваксина, пише Свободна Европа. Те критикуват бързането с разработката ѝ на фона на световната надпревара – една битка за престиж и влияние, която може да изкуши правителствата да играят геополитическа игра, търсейки преки пътища, за да стигнат първи.

Рано ли е още руските учени да се оглеждат за Нобелова награда? Ето един поглед върху разработването на руската ваксина и споровете около нея.

Кой разработва ваксината?

Разработването на ваксина срещу COVID-19 е подкрепян от правителството проект на московския Институт за микробиология и вирусология “Гамалея”, научен център, разработил руска ваксина срещу ебола и финансиран от държавния Руски фонд за преки инвестиции (РФДИ). От фонда казват, че са инвестирали 4 милиарда рубли (550 хил. долара) в проекта.

Ваксината е изпитвана в две фази върху хора през юни и юли. В първата участват 38 цивилни и 38 военнослужещи, а във втората – 100 души. Изпитания ще се проведат също в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Филипините, пише РФДИ.

Търговското име на ваксината “Спутник V” е натоварено със символика – намигване към първия изкуствен спътник около Земята. Директорът на РФДИ Кирил Дмитриев сравнява откриването на ваксината с успешното изстрелване на сателита “Спутник” през 1957 г. – първата победа в космическата надпревара през Студената война между Съветския съюз и САЩ.

Откъде идват съмненията?

Руските власти последователно се придържаха към сгъстен график за разработването на ваксина срещу патогена. В Русия инфектираните са поне 849 хиляди души – четвъртото най-широко разпространение в света. Броят на починалите надхвъля 14 хиляди, подреждайки Русия на 11-то място по смъртност.

Изпитването на ваксини върху хора обикновено се провежда в три етапа преди да бъде получено одобрение за масово производство и употреба. Първите два включват изпитвания върху малки група хора, за да се определи дали ваксината има вредни странични ефекти и дали е способна да стимулира имунната система. Последният етап, известен като фаза III, разширява изпитването върху хиляди хора, като част от доброволците получават кандидата за ваксина, а останалите се инжектират с плацебо.

Това, което е публично известно за руската ваксина, предполага, че тя залага на научните познания, тъй като използва два адаптирани щама на аденовируса, признат за способен да активира имунен отговор. Но това, което предизвиква скептицизъм, е, че не е завършена последната част от процеса – фаза III.

Снимка: РИА Новости

Руската ваксина срещу коронавируса е несъвместима с алкохола

“Със сигурност не бих взел ваксина, която не е тествана във фаза III. Никой не знае дали (е) безопасна или дали действа”, написа в Туитър Флориан Крамър, професор в катедрата по микробиология в Медицинското училище “Икан” в Ню Йорк. “Те излагат на риск (здравните работници) и населението.”

„Не е важно да си пръв с ваксина срещу COVID-19, а да си най-добрият, което означава, че тя трябва да бъде доказано безопасна и ефективна“, пише в статия за англоезичния вестник Moscow Times Лорънс Гостин от Института за национално и световно здраве от вашингтонския Университет “Джорджтаун”. Според него “международната общност няма да признае претенциите на Русия, докато не бъдат спазени строгите научни и етични стандарти.”

Кирил Дмитриев, директорът на руския инвестиционен фонд, защити подхода на Русия. Той заяви, че ваксината залага на изпитани технологии, за които той твърди, че са по-добри от експерименталните методи, използвани от разработчици, ползващи се с финансова подкрепа и одобрение от американското правителство.

“Западните корпорации се притесняват, че ще изглеждат зле в сравнение с руските разработчици, че руснаците са ги изпреварили”, коментира той в руския вестник “Ведомости”.

Снимка: AFP

“Руската ваксина може да е опасна”: какво казват учени и експерти по цял свят

Предупрежденията отвън

Световната здравна организация (СЗО) призова Русия да се придържа към международните стандарти:

“Между откриването и представата, че може би имаш ваксина, има голяма разлика”, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер миналата седмица.

“Всяка ваксина… (или лекарство) трябва, разбира се, да премине през всички различни изпитвания и тестове, преди да бъде лицензирана за внедряване”, каза той.

Здравният министър на Германия, която в момента председателства Съвета на ЕС, Йенс Спан също предупреди за рисковете от масово ваксиниране на хора твърде рано, “защото това може да убие шансовете за приемане на имунизацията, ако нещата се объркат”.

Пред германското обществено радио Deutschlandfunk Спан казва, че извършването на проучвания и тестове, както и обявяването на резултатите от тях е важно, дори в условията на пандемия, за да се даде увереност на хората във ваксината.

“Бих се радвал, ако имахме добра първа ваксина, но от това, което знам – и това е основният проблем, а именно, че руснаците не ни казват много – тя не е достатъчно тествана”, добави Спан.

Само около 10 на сто от клиничните изпитвания са успешни и опасенията са, че Москва може би поставя националния престиж над безопасността.

Руският министър на здравеопазването. Снимка: Getty Images

Русия нарече “безпочвени” критиките на международната общност относно Covid-ваксината

Отговорът на Русия

Руският здравен министър Михаил Мурашко нарече опасенията “безпочвени”.

“Изглежда чуждестранните ни колеги, усещайки конкретните конкурентни предимства на руското лекарство, се опитват да изразвят мнения, които по наше мнение са безпочвении“, каза министърът в сряда.

Той добави, че вече се произвеждат първите дози от ваксината, с които доброволно ще бъдат имунизирани предимно лекари:

„Първите пакети от медицинската ваксина срещу коронавирусната инфекция ще бъдат получени в следващите две седмици, предимно за лекари“, казаха още той.

Директорът на Института “Гамалея” Александър Гинсбург, заяви, че резултатите от клиничните изпитания ще бъдат публикувани, след като бъдат оценени от руски експерти.

Не всички в Русия обаче са на едно мнение. Изпълнителният директор на Асоциацията на организациите, извършващи клинични изпитвания, Светлана Завидова, която представлява най-големите световни фармацевтични компании в Русия, призова здравното министерство да отложи издаването на лиценз до приключването на третата фаза на клинични изпитвания.

Завидова заяви пред руския сайт MedPortal, че решението за масова имунизация след комбинирано изследване на първа и втора фаза от клиничните изпитвания върху 76 души, не може да потвърди ефикасността на препарата.

Защо е толкова голям залогът?

Световните сили от месеци се борят да заемат предни позиции в надпреварата за откриване на ваксина, което би дало престиж на победителя и възможност да приоритизира имунизирането на населението си, преди да предостави ваксината на останалите. От началото на пандемията по официални данни над 20 милиона души са заразени, а починалите са почти 750 хил. души.

Според СЗО, 25 ваксини в момента са в клинични изпитвания, а над 100 са в процес на разработване. В САЩ базираната в Масачузетс лаборатория Moderna изследва във фаза III от клиничните си изпитвания 30 хил. души в 89 изследователски обекта в цялата страна.

Ако за Китай и Съединените щати, които са в напреднал етап от собствени разработки на ваксина, може да се предположи, че ще продължат да се придържат към тях, то за други държави съобщението на Москва може да е привлекателно.

Русия твърди, че поне 20 държави са проявили интерес към ваксината ѝ. Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви на 10 август, че е приел предложението на Путин да изпрати ваксината, когато тя е готова, и че той има желание лично да участва в изпитванията ѝ.

“Ще кажа на президента Путин, че имам огромно доверие във вашите проучвания в борбата срещу COVID-19 и че вярвам, че ваксината, която сте произвели, е наистина полезна за човечеството”, заяви Дутерте, известен с авторитарните си методи и чест критик на Съединените щати.

Израел също заяви, че ще потърси допълнителна информация от руските власти и ако става дума за “сериозен продукт”, ще започне преговори за доставка. Интерес веднага изразиха и губернаторът на бразилския щат Парана, както и правителството на Казахстан, което обяви, че праща делегация да обсъди възможни доставки.

И ако Русия успее да разсее съмненията и нейната ваксина се окаже безопасна и ефективна, това ще е голямо постижение. Но може да отнеме месеци, а някои изследователи предполагат, че шансовете не са големи.

Времето на обявяването на ваксината означава, че “е много малко вероятно те да разполагат с достатъчно данни за ефикасността на продукта”, заяви Натали Дийн, биостатистик и експерт по инфекциозни болести от Университета във Флорида, пред вестник “Ню Йорк таймс”. Тя напомня, че ваксини, дали обещаващи данни от ранни изпитвания върху хора, са се проваляли на по-късни етапи.

Много от най-оптимистично настроените изследователи по света се надяват, че ваксина срещу вируса ще има не по-рано от края на 2020 г., което е забележително скоро в сравнение с годините и дори десетилетията, необходими за разработването на повечето използвани днес ваксини.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Read more

ARD и RTL отхвърлиха обвиненията, че скандалните кадри от Златни пясъци не са от това лято

В свои репортажи от Златни пясъци германските телевизии ARD и RTL показаха кадри с масово неспазване на мерките. От България заваляха упреци, че кадрите са от миналата година. ARD и RTL категорично отхвърлят обвиненията, пише Дойче веле.

Германските телевизионни канали ARD и RTL отхвърлиха категорично обвиненията, че в излъчени от тях репортажи за неспазване на епидемиологичните мерки на Златни пясъци са използвани кадри от миналата година.

Без никаква дистанция

Упреците бяха отправени от Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и от Българската асоциация на заведенията, пише германската осведомителна агенция ЕПД и припомня, че именно регионът около курорта Златни пясъци бе обявен междувременно за рисков.

През юли германската обществена телевизия ARD излъчи репортаж от “Megapark Dolphin” на Златни пясъци, в който бе показано как след като на входа им мерят температурата, млади туристи от Германия се веселят в препълнен басейн, без да спазват никаква дистанция. Подобни кадри показа и германската телевизия RTL: отново без да спазват никаква дистанция, туристи пеят и танцуват на концерт на популярен германски шлагерен певец.

Немската RTL показа партита на “Златни пясъци” без никакви мерки, от заведението отрекоха (видео и снимки)

Има ли доказателства за обвиненията?

Агенция ЕПД не е получила отговор на запитването си до българското Министерство на туризма и до Съюза на хотелиерите на Златни пясъци дали има доказателства за обвиненията срещу ARD и RTL. Отговор агенцията е получила единствено от Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията: “Едно от доказателствата е, че през този сезон на Златни пясъци още не сме имали толкова много гости, колкото се виждат в репортажите. Освен това научих, че германският шлагерен певец, когото показва репортажът на RTL, това лято изобщо не е имал изяви във въпросното заведение на Златни пясъци”.

Германци на Златни пясъци: “Тук на никого не му пука от коронавируса”

От ARD и RTL отхвърлят категорично обвиненията и твърдят, че всички кадри в репортажите им са от юли 2020 година.

Read more

Борисов поиска Велико Народно събрание. Вижте как се избира то и какви са правомощията му

Днес премиерът Бойко Борисов поиска свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова Конституция. Настоящата Конституция бе приета на 12 юли 1991-ва, само година след предишния Висш държавен орган. Ето какви са неговите правомощия:

Според Конституцията на Република България Великото Народно събрание (ВНС):

  • приема нова Конституция;
  • решава въпроси за изменение на територията на страната и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;
  • решава въпроси за промени във формата на държавно устройство и държавно управление;
  • решава въпроси за изменение на принципа, че Конституцията има пряко непосредствено действие (чл. 5, ал. 2 от Конституцията);
  • решава въпроси за изменение на принципа, че основните права на гражданите са неотменими (чл. 57, ал. 1) и за принципа за временно ограничаване на отделни права при обявяване на война,  на военно или друго извънредно положение (чл. 57, ал. 3).

Как се свиква ВНС?

Решението за свикването трябва да бъде взето от най-малко 2/3 от народните представители, или 160 спрямо числеността на настояюия парламент 240 депутати.

След като това решение бива гласувано в настоящото обикновено Народно събрание, в рамките на 3 месеца президентът насрочва нови избори. Настоящото Народно събрание се разпуска.

На изборите за ВНС се гласува за 400 депутати, със 160 повече от обикновено. Гласуването за ВНС е по пропорционална система в многомандатни избирателни райони, на същия принцип, на който се избира и обикновено Народно събрание.

Как се предлага и приема нова Конституция?

Право на инициатива за проект за промени в Конституцията или напълно нова Конституция имат най-малко една втора от народните представители (120) и президентът.

Това означава, че освен за свикване на ВНС ГЕРБ трябва да си осигури подкрепа от още поне 25 депутати за собствения си проект. Ако БСП, ДПС, “Обединени патриоти” или “Воля” искат да внесат свой проект за промени в Конституцията, те също трябва да намерят допълнителна подкрепа от други партии.

Тези проекти се разглеждат не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето им от обикновеното Народно събрание.

След като ВНС бъде избрано, то започва обсъждане на проекта за нова Конституция или промени в старата. Решенията по внесените проекти се вземат с мнозинство на две трети от народните представители на три гласувания в различни дни, не на обичайните две.

ВНС решава само тези въпроси, по които е избрано. Това означава, че не може да има нови проекти или допълнения на предложените. Не е ясно напълно до каква степен могат да се изменят вече предложените проекти в хода на обсъжданията.

В неотложни случаи ВНС изпълнява функции на обикновено Народно събрание.

Какво става, след като ВНС приеме нова Конституция?

След като ВНС се произнесе окончателно по въпросите, за които е свикано, то се разпуска.

Актовете на ВНС се подписват и обнародват от неговия председател в седемдневен срок от приемането им.

Президентът насрочва избори за ново обикновено Народно събрание.

Видео от обръщението на Борисов може да видите горе.

Read more

Корнелия Нинова поиска оставка на правителството, нови избори и чак тогава промяна на модела

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че сериозен разговор за промяна на модела може да има едва след оставка на правителството, избори и парламент с ново доверие.

В профила си във Facebook лидерът на социалистите написа, че Борисов е “символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта ѝ”.

Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта йТемата за свикване на…

Публикувахте от Корнелия Нинова в Петък, 14 август 2020 г.

Публикацията на Нинова е в отговор на обръщението на премиера, в което той обяви, че ГЕРБ ще внесе искане за свикване на Велико Народно събрание и при одобрението му в парламента ще подаде незабавно оставка като министър-председател. Видео от обръщението на Борисов може да видите горе.

Извънредно от Бойко Борисов: Време е за рестарт на държавата, предлагаме Велико Народно Събрание и нова Конституция

“Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система – най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз.
Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й”
, каза още Нинова и допълни:

“Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа.”

Дежа вю: И през 2016-та Борисов обявява, че ще свиква ВНС и ще подава оставка (видео “Господари на ефира”)

Тя припомни, че “Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество. Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти. Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване.”

Източник: Facebook/Корнелия Нинова

Read more

Турция и Гърция са пред военен конфликт заради един малък остров (видео и снимки)

Турция и Гърция изпратиха военни кораби в източно Средиземно море след като турски кораб се отправи на проучване на газови находища край малък остров в гръцки териториални води по-рано, предават световните агенции.

Ситуацията възобнови стари спорове между двете държави-съюзнички в НАТО за морските им граници.

Конфликтът се изостри допълнително, след като Франция обеща да засили военното си присъствие в региона и по този начин стана поредната натовска държава, която се намесва.

Френски и гръцки кораби на учение. Снимка: Reuters

Става въпрос за остров Мегисти, който се намира в близост до бреговете на Турция, но според Конвенцията на ООН по морско права UNCLOS от 1982 година попада в екслузивните икономически зони на Гърция.

Анкара отдавна оспорва това право на Гърция, като в продължение на десетилетия заявяваше, че няколко гръцки острова в близост до турския бряг не могат да претендират за големи екслузивни икономически зони, тъй като по този начин сериозно намаляват нейните собствени.

Подобен конфликт върху наличните газови резерви съществува между двете държави и за находищата на остров Кипър, който е разделен от 1974 година.

Турски военни кораби ескортират проучвателния плавателе съд “Оруч Реис”. Снимка: Reuters

Така турският проучвателен кораб “Оруч Реис” ще продължи операциите южно от гръцкия остров Мегисти, близо до турския бряг, до 23 август, заяви Ердоган в четвъртък, независимо от предупрежденията на Атина.

Миналата година Турция подписа оспорвано споразумение с подкрепеното от ООН правителство в Либия, очертаващо морските територии на двете страни, в които те могат да извършват сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Маркираният район се препокрива с гръцкия остров Крит между Турция и Либия.

Гърция и други средиземноморски страни като Египет се противопоставят на споразумението. След като напрежението достигна върха си през юли, то бе намалено с помощта на посредничеството на германския канцлер Ангела Меркел, а Турция се съгласи да отложи сондажните дейности.

В началото на август Гърция и Египет подписаха споразумение, което очертава техните ексклузивни икономически зони в Средиземно море. То се застъпва със зоната, за която имат претенции Турция и Либия и това провокира Анкара да възобнови сондажите.

“Оруч Реис”. Снимка: EPA

Турция е силно зависима от вноса на енергия и от дълго време изразява недоволство от това, че е изключвана от разговорите за експлоатация на ресурси в района.

В изявление пред партията си в Анкара в четвъртък, цитирано от DPA, турският президент Реджеп Ердоган заяви:

“Бяхме предупредили Гърция, че ако посегнат на нашия “Оруч Реис”, ще платят видсока цена. И днес те получиха първия ни отговор.”

Видео: Ruptly

Read more

От утре и Сърбия иска отрицателен PCR тест за влизащи в страната българи

Всички граждани, влизащи в Сърбия от териториите на България, Хърватия, Северна Македония и Румъния трябва да имат отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа, предаде агенция Танюг, цитирана от Dir.bg.

Решението влиза в сила от утре, 15 август, и не се отнася за сръбските граждани, влизащи от тези страни, каза епидемиологът Дария Кисич Тепавчевич след днешното заседание на щаба.

България е една от петте най-рискови страни за заразяване с Covid-19, според института “Роберт Кох”

Взето е и решение да се отменят ограниченията за гражданите на Черна гора при влизане в Сърбия и това решение също влиза в сила от утре.

Черна гора също утре ще отвори границите си със Сърбия, както и за Босна и Херцеговина, Албания и Северна Македония, заяви днес директорът на Института за обществено здравеопазване д-р Бобан Мугоша

Бобан Мигуша. Снимка: Танюг

Доскоро Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия

Днес ще се състои електронно заседание на Националния координационен орган, на което ще бъдат определени условията за влизане в Черна гора от споменатите държави. Според Мугоша епидемиологичната ситуация в тези държави се подобрява.

Read more

И Каракачанов обяви, че иска промени в Конституцията: наборна служба и образователен ценз за гласуване и още идеи

След като Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ предлага свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каркачанов също оповести свои предложения за промени в Конституцията в своя фейсбук профил.

Извънредно от Бойко Борисов: Време е за рестарт на държавата, предлагаме Велико Народно Събрание и нова Конституция

Каракачанов споделя идеите си за въвеждане на образователен ценз за гласуване, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Вижте целия пост на вицепремиера:

По повод изявлението на министър-председателя Бойко Борисов за свикване на ВНС и за промени в Конституцията – дебатът…

Публикувахте от Красимир Каракачанов в Петък, 14 август 2020 г.
Read more

Дежа вю: И през 2016-та Борисов обявява, че ще свиква ВНС и ще подава оставка (видео “Господари на ефира”)

Дежавю от 2016 година с днешното изявление на премиера Бойко Борисов съзря Mediapool, припомняйки как тогава той обяви, че ще подаде оставка и ГЕРБ няма да се опитва да съставя правителство в настоящия парламент. Извадка от статията, публикувана от медията преди четири години ви предлагаме сега.

Във видеото горе ви припомняме и материала на “Господари на ефира”, който анализира тогавашните събития. Тогава ние дори връчихме “Златен скункс” на премиера заради това, че не си спази обещанието да подаде оставка, ако ГЕРБ загуби на първия тур.

Цецка Цачева кандидат за президент на ГЕРБ. Снимка: БулФото

Тогава кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби изборите за президент и според Борисов те са очертали ново мнозинство – това на БСП, ДПС и ДСБ.

Ето какво гласи статията на колегите от Mediapool от 2016-та година:

“В първото си официално изявление вечерта след балотажа Борисов каза, че трябва да се въведе мажоритарно и задължително гласуване, както са поискали 3.5 млн. избиратели, гласували на референдума миналата неделя. Според него обаче вече е наложително да се свика Велико Народно събрание.

“Винаги сме се съобразявали с волята на народа и поздравявам тези, които имат повече гласове от нас” заяви той, изказвайки поздравления на победилата президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

Цецка Цачева с печелившата президентска двойка Румен Радев Илияна Йотова. Снимка: БулФото

Борисов очерта новата политическа ситуация, като през цялото време акцентира на съглашателството БСП -ДПС, пришивайки към тях партията на Радан Кънев ДСБ, която отказа да подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на втория тур, но останалите партии от РБ сториха това.

Управляващата коалиция няма мнозинство

“От резултатите от изборите става ясно, че всъщност управляващата коалиция няма мнозинство и всъщност не само, че не могат да се направят нито реформи, аз мисля, че дори бюджетът не може да се приеме. От това, което слушах вчера от господин Каракачанов и приоритетите, които имат Патриотичният фронт, те рязко се разминават с това, което имаме ние в бюджета. При това положение, само тази част от Реформаторския блок и ГЕРБ няма как да имат мнозинство в парламента. Така че ние в първия работен ден – дали е утре или вторник, не знам – на парламента, ще депозираме оставката на този кабинет. Ако искат, могат да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното! Вече има твърдо заявено от резултатите, които излязоха, ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други. Те могат спокойно, при връщането на мандата (от страна на ГЕРБ-бел.ред.), да си направят кабинет още в този парламент и да управляват две години. Ако им трябва кворум, ние ще бъдеме там и ще им го осигурим”, каза Бойко Борисов.

Снимка: БулФото

Извънредно от Бойко Борисов: Време е за рестарт на държавата, предлагаме Велико Народно Събрание и нова Конституция

Свикването на Велико Народно събрание е задължително

Борисов се обяви за свикване на Велико Народно събрание, обеща че партията му ще подкрепи въпросите на Референдума и предложи субсидията за партиите да стане 0 лева на глас.

“Референдумът, въпреки много условности, ясно показа, че над 3.5 милиона желаят промяна. Мисля, че вече свикването на Велико Народно събрание е задължително! Явно е, че политическата класа, в този си вид и в този начин на управление, нещо не е добре. Голяма част от хората се чувстват неудовлетворени”, продължи с анализа си Борисов тогава.

Нулева субсидия и мажоритарен вот – за това ГЕРБ ще работи с цялата си мощ

“За трите въпроса от референдума ще настояваме, ще участваме, ще гласуваме да влязат в сила и да станат закони. Дори нещо повече, считам, че субсидията за политическите партии само ще даде възможност след това олигарсите с черни пари да участват в изборите. Нека да знаем в коя партия кой олигарх какви пари е дал! Затова – нула лева!! Където е един, там и нула. С 1 лев няма да се води никакъв политически живот в никоя партия и тези, които се занимават с политика, го знаят добре! Така че да отидем на нула лева, мажоритарен вот и, разбира се, ние също винаги сме били да се намали броят на депутатите. И по трите въпроса ще действаме с цялата си мощ”, зарече се Борисов.

Каракачанов: Борисов си прави сметка да спечели през мажоритарната система

“Г-н Борисов си прави една много проста сметка. При 160 общини, които държи ГЕРБ, целият бизнес се контролира от кмета на ГЕРБ. Всички местни фирми са подчинени на кмета. Всички цигани са купени от кмета на ГЕРБ”, посочи Каракачанов. “Г-н Борисов каза едни неистини. Той каза, че някакво ново мнозинство щяло да се сформира, защото “претенциите на Патриотичния фронт били несъвместими с тези на ГЕРБ”, коментира Каракачанов.

Read more