Бивш бодигард на олигарх откри стрелба на метростанция в Москва (видео)

Уволнен охранител на чеченския олигарх Умар Джабраилов откри стрелба на спирка на метрото в Москва. След кратка размяна на реплики с други мъже той извадил оръжието и го насочил към тях.

Съдят руски влогър, направил с колата си ефектен, но опасен полет (видео)

Случката е записана на охранителни камери и става пред очите на доста случайни минувачи. За щастие няма пострадали от открития огън. След инцидента нападателят е задържан. Неговото име е Артур Инзиев. При ареста у него и в колата му са открити още ловна пушка, пистолет и патрони.

Любопитното е, че никой не предявява претенции към Инзиев, защото няма пострадали. Все пак властите са образували срещу него наказателно дело за хулиганство.

Стрелецът има криминално досие. Той е известен с това, че с други лица от Чечения и Таджикистан опитали да изнудват политик. Инзиев има 10-годишна присъда по случая, но съдът на три пъти съкращава присъдата му.

Източник: Фишки

Read more

Слонове се забавляват като чупят тикви с бивните си (видео)

Слоновете, живеещи в зоопарка в Орегон, прекараха свободното си време, чупейки тикви. На кадрите се вижда как те стъпват по тиквите и ги разцепват, за да стигнат до меката сладка част отвътре, която пък похапват сладко-сладко.

Зоопарк в САЩ ще имунизира и животните срещу коронавирус (видео)

Чупенето на огромните тикви от най-големите сухоземни животни е част от дългогодишна традиция в Орегон.

Read more

Няма достатъчно таксиметрови шофьори в София, искат и нов скок на цените

Намалелите приходи от каране на такси в София са накарали много шофьори да се откажат от тази работа, в резултат има недостиг на таксита, а спасението е ново повишаване на цените.

Такситата поскъпват, първоначалната такса се вдига двойно (видео)

Председателят на съюз “Такси” Кирил Ризов казва, че заради намалялата работа покрай пандемията и скока на цените на горивата средно на ден едно такси изкарва 80 лева при разходи за 90 лева. Това е и причината при регистрирани около 6000 таксита в София да работят едва 4000.

За Ризов решението е вдигане на цените, заявка за което е направена в Столичния общински съвет. Таксиметровият бранш иска 50% по-високи тарифи, но очакванията са, че поскъпването по-скоро ще е с около 30 на сто.

Таксиметровите компании настояват и за антикризисни мерки – 100 лева месечна помощ за всеки регистриран шофьор при шоково увеличение на цените на горивата и намаляване на данъка, който се плаща в общината. Фирмите от бранша искат също повече акции срещу незаконни превози, най-вече на тези, извършвани през приложението “Максим”. Само през миналата седмица имаше две такива проверки, при които обаче бяха хванати едва петима нарушители.

Последното увеличение на цената на таксиметровите превози беше през март тази година, като първоначалната такса скочи повече от двойно. Тогава таксиметровите шофьори обясниха, че това е първо пипане на цените от 9 години насам.

Източник: бТВ

Read more

Българка замина да работи като чистачка във Великобритания и създаде бизнес за милиони (видео)

Какво е да пристигнеш в Англия само с 500 паунда и за 20 г. да изградиш бизнес за милиони, който да дава препитание на още 250 сънародници?

Съдят руски влогър, направил с колата си ефектен, но опасен полет (видео)

Това е историята на една българка, която започнала на чисто. Като чистачка. Антоанета Цочева е на 47 от Карлово. Преди 21 години пристига на Острова с 500 паунда в джоба, взети назаем от директора на месокомбината в Карлово, където до този момент е работила като технолог. Започва на чисто. Като чисти къщи, за да има по-добър живот дъщеря й. Скоро започва и втора работа. Често й се налага да се труди по 18-20 часа дневно.

А след това прави своя почистваща компания. Първоначално там работят 20 души, а в момента са 250. Имало е и периоди с над 300 служители, но пандемията си казва думата и губят част от своите клиенти.

Преди месеци един от най-тиражните британски вестници „Сън” оцени бизнеса на Антоанета Цочева за над милион паунда, представяйки издадената от нея книга „Не само чистачка”.

Източник: Нова

Read more

Кметът на София Йорданка Фандъкова е с Covid-19

Кметът на София Йорданка Фандъкова е с положителен тест за коронавирус. Това обяви самата тя в своята страница в социалната мрежа Фейсбук. Болен е и нейният съпруг, като двамата са ваксинирани.

Рискът от смърт при Covid-19 е 11 пъти по-висок за неваксинираните

“Днес съпругът ми, който е лекар в отделение с ковид-болни деца, даде положителен антигенен тест за Ковид. PCR тестовете, които и двамата си направихме след това, са положителни”, пише Фандъкова.

“Затова в следващите дни ще бъда под карантина. И аз, и съпругът ми сме ваксинирани, до момента нямаме симптоми и се чувстваме добре. Продължавам да работя дистанционно с колегите, за което създадохме организация през последната година.Пазете се, спазвайте мерките и бъдете здрави!”, завършва кметът на столицата.

Източник: Фейсбук

Read more

Тройна коалиция от уж невъзможни партии се формира в Германия

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц отстрани сериозно препятствие по пътя си да наследи Ангела Меркел като германски канцлер. Той си осигури предварителен ангажимент от бъдещите си партньори за формиране на тристранно коалиционно правителство. В петък Неговата Социалдемократическа партия (SPD), Зелените и Свободните демократи (Либералите) се договориха за основните принципи за управляващ съюз. Споразумението беше постигнато забележително бързо дори спрямо германските стандарти, като съвместните разговори започнаха само преди седмица. Страните ще започнат официални преговори за уточняване на подробностите още през следващата седмица.

34% от българите са в риск от бедност и социално изключване

Шолц заяви, че страните са успели да преодолеят различията, за да стартират най-голямото индустриално обновление в Германия от век насам. Това включва отказването на Германия от въглищата и модернизиране на производството. За да постигнат пробив, Социалдемократите и Зелените приеха исканията на либералите да оставят лимитите на конституционния дълг непокътнати и да не налагат нови данъци. Зелените също спряха с натиска за ограничаване на скороста по магистралите.

“Това е много добър резултат”, каза Шолц на пресконференция в Берлин в компанията на колегите си от другите партии.

“Това ясно показва, че Германия може да сформира правителство, което да постигне напредък, който е възможен и нужен в много области.”

Тристранната коалиция, макар и особена, е най-възможният управляващ съюз на Германия. Страните са подложени на натиск да намерят компромиси по различни въпроси – от разходите и данъците до опазването на климата и социалната политика.

Сега партиите ще обсъждат вътрешно споразумението, като Зелените ще проведат малка конвенция в неделя. Официалните коалиционни преговори, които ще включват договаряне за министерски длъжности, се очаква да започнат още през следващата седмица.

“Успяхме чрез интензивни разговори, които продължиха до късно през нощта, да гарантираме управляваща коалиция. Дебатирахме по теми като реформи и индустриален напредък, за да гарантираме, че следващите 10 години ще бъдат десетилетие на обновяване”, каза Аналена Бербок, съпредседател на Зелените и кандидат за лидер на собствената си партия.

Въпреки че спорове все още са възможни, преминаването към коалиционни преговори е важна стъпка в сложния процес на прехвърляне на властта в Германия. Всичко това показва, че страните виждат достатъчно общи точки и прави по-вероятно правителството, ръководено от Шолц, да започне да управлява най-голямата икономика в Европа преди края на годината.

След като социалдемократите победиха с лекота консерваторите на Меркел на изборите на 26 септември, Шолц бързо започна да изгражда разбирателство със Зелените и Либералите. Това е безпрецедентен съюз на федерално ниво в Германия.

Докато Социалдемократическата партия и Зелените са естествени партньори, най-голямото предизвикателство беше включването на Партията на свободните демократи. Пазарно ориентираната партия води кампания за фискална предпазливост и се сблъсква със Социалдемократите и Зелените относно плановете за отваряне на касата на Германия за надграждане на инфраструктурата, опазване на околната среда и разширяване на цифровите технологии.

„Виждаме в това възможност, в която три много различни страни могат да се споразумеят за работа в името на преодоляване на общи предизвикателства и предписания за решения“, каза председателят на Либералите Кристиан Линднер.

“Има шанс за коалиция, която да бъде по-голяма от сумата на нейните съставни части.”

За какво се разбраха партиите

Социалдемократическата партия, Зелените и Либералите се споразумяха за документ от 12 страници, който ще бъде основа за подробни преговори. Ето акцентите:

  • Да бъдат запазени непокътнати ограниченията на конституционния дълг на Германия
  • Въздържане от повишаване на данъци или налагане на нови такива
  • Стартиране на активна политика за укрепване на Европейския съюз
  • Насърчаване строителството на 400 000 нови жилища годишно, включително 100 000, които са публично финансирани
  • Увеличете публичните разходи за Научноизследователска и развойна дейност (НИРД) до 3,5% от БВП
  • Повишаване на минималната работна заплата на 12 евро на час от 9,60 евро на час
  • Прекратяване на употребата на въглища за енергийни цели до 2030 г.
  • Регистрация единствено на автомобили, които не отделят вредни емисии на ЕС за 2035 г.

Официалните коалиционни преговори за по-всеобхватен формат, който включва подробни политически дискусии. Съществуват значителни препятствия, които тепърва ще бъдат преодолявани, като финансирането е особено труден проблем.

След като окончателният текст на коалиционното споразумение бъде одобрен, партиите ще свикат гласуване в германския парламент. Едва тогава Шолц ще встъпи в длъжност.

Източник: Блумбърг
Видео: Европа

Read more

Можем ли да преместим Слънцето? (видео)

В някакъв момент в далечното бъдеще нашите наследници може и да решат да преместят Слънцето – един гигантски и хипотетичен проект, наричан звездно инженерство. Колкото и налудничаво да звучи обаче, според физиката би могло да проработи. Ето как точно.

Гигантска планета в орбитата на мъртва звезда показва какво би станало, когато слънцето ни загине (видео)

Цивилизация от I тип по скалата на Кардашев ще използва енергията на цялата своя планета, тази от II тип – енергията на своята звезда, а III тип – на цялата галактика! Трудно е да си представим що за инженерство ще е необходимо да се пренаредят звездите на цяла една галактика.

Възможно ли е обаче да се премести цяла звезда? Като Слънцето?

Тази идея е предложена за първи път от физика д-р Леонид Шкадов в неговия научен труд от 1987 г., озаглавен “Possibility of controlling solar system motion in the galaxy”.

Ето как ще се случат нещата:

Една бъдеща извънземна цивилизация трябва да построи гигантска отразителна структура и да я разположи отстрани на своята звезда. Светлината, идваща от звездата, ще се удря в структурата и ще отскача, като по този начин ще я избутва. Ако отразителният обект има достатъчно голяма маса, той ще започне да привлича звездата със своята гравитация. Звездата пък ще се опитва да отблъсне структурата.

Ако една бъдеща цивилизация успее да постигне перфектния баланс в това привличане и отблъскване, тя ще може да издърпа звездата и ще започне да я движи из галактиката, използвайки нейната собствена светлина като гориво. Първоначално това няма да се случва с кой знае каква скорост.

След около милион години скоростта ще се е увеличила с 20 метра в секунда. Така звездата би трябвало да е изминала 0.3 светлинни години – около 10 процента от пътя до Алфа Кентаври. След милиард години ще се движи хиляди пъти по-бързо и ще е прекосила 34 хил. светлинни години.

Една бъдеща цивилизация би могла да използва тази техника, за да придвижи своите звезди на по-добро място или дори да пренареди огромни части от галактиката, за да добива по-голяма енергия.
Всичко това може и да звучи теоретично, но Дънкан Форган от Университета на Единбург предлага един практичен начин, посредством който да открием извънземни, движещи собствените си звезди. Според него телескопи като „Кеплер“ могат да разпознаят странни светлинни отпечатъци, като тези, за които говори Шадков. В света на физиката няма нищо невъзможно.

Източник: сп. “Обекти”

Read more

Съдят руски влогър, направил с колата си ефектен, но опасен полет (видео)

7 години затвор грозят безразсъден руски влогър, решил да се заснеме как прави скок с колата си по пътна неравност в центъра на Санкт Петербург.

Ентусиасти превърнаха стара “Лада” в кола чудовище с 14 гуми (видео)

На кадрите се вижда, че автомобилът е без регистрационни номера и е марка “Шкода” Октавия. На полицаите не им отнело много време да намерят младия водач, защото той е известен влогър и има десетки глоби, произшествия и арести. Срещу него бил изпратен цял отряд от оперативни работници от Центъра за борба с екстремизма. Те щракнали белезниците на 26-годишния Сергей Полев.

Полицията установила, че Полев е пристигнал в Санкт Петербург от Сибир, използвайки стари номера. От 2019 г. той е без книжка за 6 следващите 6 години.

Сергей Полев придоби популярност именно през 2019 г., когато публикува видео, в което дразни полицията, обикаляйки със скорост от 180 км/ч. Глобите тогава плати майка му. Сега обаче ситуацията е доста по-тежка.

Източник: Фишки

Read more

Рискът от смърт при Covid-19 е 11 пъти по-висок за неваксинираните

Нови резултати от проучване в САЩ показват, че рискът от смърт от Covid-19 при неваксинираните хора е 11 пъти по-висок, отколкото при тези, които са ваксинирани.

Схема с фалшиви Covid-19 сертификати: документът струва 500 лева (видео)

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) проследява повече от 615 000 случая на Covid-19 в страната от началото на април до средата на юли 2021 г. Това е най-голямото проучване досега върху случаите на Covid, постъпванията в болници и смъртните случаи, откакто вариантът Delta се появява в САЩ.

Предназначението на ваксините не се ограничава само с предотвратяване на масовото разпространение на инфекциите. Задачата им е и да предпазват всеки един ваксиниран човек от тежка прогресия на заболяването и хоспитализация. Сега новите данни от САЩ доказват тяхната ефективност, но и показват, че неваксинираните хора са много по-податливи на инфекции, хоспитализации и смърт от Covid-19, отколкото напълно ваксинираните хора.

“Имаме необходимите научни инструменти, за да преодолеем тази пандемия. Ваксината работи и ще ни предпази от сериозните усложнения на Covid-19”, казва директорът на CDC Рошел Валенски.

Какво показват резултатите

Резултатите показват, че през посочения период неваксинираните лица представляват по-голямата част от всички случаи на COVID-19 в цялата страна. По време на първоначалния период на проучване – от 4 април до 19 юни, 95 % от случаите, 93 % от приетите в болница и 92 % от смъртните случаи се случват при неваксинирани лица. По-късно – от 20 юни до 17 юли, когато по-заразният вариант на Delta се разпространява още повече в САЩ, пробивът на ваксините при ваксинирани индивиди се увеличава.

Но дори и тогава неваксинираните хора все още представляват 82 % от случаите на коронавирус, 86 % от приетите в болници и 84 % от смъртните случаи. Според изследователите това означава, че неваксинираните хора продължават да бъдат много по-податливи на инфекция с по-тежко протичане на болестта, отколкото ваксинираните. Следователно рискът от смърт от Covid-19 е 11 пъти по-висок за неваксинираните.

Източник: National Geographic

Read more

Илон Мъск иска да вкара интернет за пътниците по време на полети със самолет (видео)

Илон Мъск разкри, че води преговори с авиокомпании за добавянето на високоскоростна сателитна интернет услуга по време на полети. Това ще стане посредством Starlink на SpaceX.

Илон Мъск обяви, че Tesla вече разработва хуманоидни роботи (снимка)

Мъск написа в Twitter: “Моля, уведомете ги, ако го искате във вашия самолет” и допълни, че Starlink може да добави “половин гигабитова свързаност във въздуха с ниско времезакъснение”.

Starlink е планът на компанията за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа от хиляди сателити, известна в космическата индустрия като констелация. Тя е проектирана така, че да доставя високоскоростен интернет на потребителите навсякъде на планетата.

SpaceX e изпратила 1740 сателита Starlink в Космоса досега, а мрежата има над 100 хил. потребители в 14 държави, които участват в публично тестване на бета версията. Услугата струва 99 долара на месец.

Източник: Блумбърг

Read more