Арестуваха брата на кмета на село Извор (видео)

Арестуваха брата на кмета на село Извор заради подозрения за купуване на гласове, съобщава bTV.

Според сигнал до полицията са предлагани по 50 лв. на човек, за да се гласува за определена партия. По случая е образувано досъдебно производство. В дома на арестувания са иззети общо три списъка, както и суми в различни купюри. Установен и разпитан е свидетел, който потвърждава, че е говорено с него, и предстои разпита на втори свидетел. Работи се активно по установяване на лицата с малки имена от списъка. Основен приоритет в разследването е да се установи произходът на парите.

Арестуваха брата на кмета на село Извор

Read more

Google Street View засне жена на едно и също място в интервал от 9 години (снимка)

Google Street View засне жена на едно и също място в интервал от 9 години. Дамата се казва Лиан Картрайт, тя е от Карлайл, Обединеното кралство.

41-годишната майка заяви, че е била „потресена“, когато е разбрала, че се е появила на почти идентична снимка. И то след близо десетилетие. 

Лиан е държавен служител. Тя публикува снимки във Facebook на 12 септември и заяви, че е сравнявана с „пътешественик във времето“. И определя случая си като „едно на милиард“.

„Сякаш съм застинала във времето“, пише тя.

“Стоя на абсолютно същата тротоарна плоча и все още имам чанта на рамото си. Толкова е смешно, но и толкова странно. Хората сигурно си мислят, че съм пътешественик във времето. Може би съм единственият човек в света, когото са хванали на абсолютно същото място почти десет години по-късно. Наистина видях колата първия път, така че когато я публикуваха, отидохме и разгледахме снимката. Всички си помислиха, че е доста смешно, а аз изобщо нямах нищо против.

Лиан казва, че първата снимка от 2009 г. е направена по време на разходка до работа около 8 часа сутринта.

Заловиха гангстер, укриващ се от 20 години, след като се появи в Google Maps (снимки)

Втората снимка, направена през 2018 г., е по време на обедната почивка.

Лиан, която се самоопределя като създание на навика, казва, че съпругът ѝ Ричард пръв е забелязал, че тя стои на същото място. И на двете снимки тя е с чанта в една и съща ръка.

Сега тя казва, че ще следи за автомобилите с камери на Google и ще се опита да бъде заснета трети път.

Google Street View засне жена на едно и също място в интервал от 9 години (снимка)

Източник: Kaldata

Google Street View засне жена на едно и също място в интервал от 9 години.

Read more

“Галъп” обяви избирателната активност към 15:00 часа

“Галъп” обяви избирателната активност към 15:00 часа. И тя е 23,3%, предава NOVA.

Избирателната активност е ниска и към 12:00

Ако се запази тенденцията за ниска избирателна активност, партиите с твърди ядра и контролиран корпоративен или платен вот ще вдигнат сериозно процентите си, а партиите, които биха останали под чертата, може и да влязат в парламента.

Право на глас имат малко над 6 600 000 българи. Гласуването ще е основно с машини. Общият брой на устройствата е 11 013, като в над 1 100 секции в страната те ще са по две.

Изборният ден продължава до 20 ч. 

“Галъп” обяви избирателната активност към 15:00 часа

Read more

Британски министър: Имаме твърде много нискоквалифицирани мигранти

Британски министър: Имаме твърде много нискоквалифицирани мигранти.

В Обединеното кралство има твърде много нискоквалифицирани работници мигранти и много голям брой чуждестранни студенти, които често водят със себе си зависими хора. Това заяви новият британски министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман в интервю за вестник „Сън“, цитирано от Ройтерс. Информацията е на Мениджър Нюз.

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични

По думите й новото правителство на премиера Лиз Тръс има за цел да се придържа към изборното обещание от 2019 г. за намаляване на нетната миграция.

Финансовият министър Куази Куартенг каза на 23 септември, че правителството се стреми да преразгледа имиграционната политика като част от план за стимулиране на растежа. Това идва, след като бизнес групи се оплакаха, че правилата след Брекзит са твърде ограничителни. Особено за нископлатени работни места.

Брейвърман обаче каза, че намаляването на миграцията е цел, споделяна от всички висши министри на Тръс.

Изказване

„Имаме твърде много нискоквалифицирани работници, които идват в тази страна“, каза тя. „Също така имаме много голям брой студенти, които идват в тази страна, и имаме наистина голям брой зависими лица“, добави тя.

„Тези хора идват тук. Но не винаги работят или пък работят на нискоквалифицирани работни места. Не допринасят за растежа на нашата икономика“, добави тя.

От януари 2021 г. на повечето работници трябва да се плащат най-малко 25 600 паунда годишно. За да може работодателят да спонсорира тяхната виза. Което създава проблеми за работодателите в сектори като селското стопанство. Също хотелиерството и някои производства, където по-ниските заплати са обичайни.

Броят на работниците от ЕС е намалял. Но това се компенсира от увеличаването на броя на работниците извън ЕС, особено от Индия. Нетната миграция към Великобритания възлиза на общо 239 000 през годината до юни 2021 г., сочат най-новите данни на Службата за национална статистика.

Брейвърман също каза, че иска да ограничи възможността на мигрантите да оспорват депортиране на основание, че са били подложени на принудителен труд или трафик на хора, известен във Великобритания като „модерно робство“.

Британски министър: Имаме твърде много нискоквалифицирани мигранти.

Read more

Мобилизацията срина рейтинга на Путин, след като руснаците осъзнаха, че са във война

Мобилизацията срина рейтинга на Путин, след като руснаците осъзнаха, че са във война, предава в. “Сега”.

Обявената преди дни с указ на президента мобилизация е първата от Втората световна война насам. Тя засяга около 300 000 руски граждани, като принуди една голяма част от тях да напуснат страната.

Мобилизацията в Русия се превърна в евакуация от Русия (Коментарът на “Господарите”)

Нивото на одобрение на дейността на руския президент Владимир Путин през септември претърпя втория най-голям спад за 23-те години, през които той е на поста. Социологическо проучване на “Левада център” показва спад в доверието от 83% на 77% за периода 22-28 септември 2022 г.

Мобилизацията предизвика протести, които засега изглеждат „много по-малки от тълпите, които послушно се отправят към клането“, смятат анализатори. Но същевременно отчитат, че митингите в Дагестан, Якутия и други градове са само загрявка. Повечето хора се нуждаят от време, за да осъзнаят какво се случва и да вземат решение за действие.

Задава ли се безпощаден бунт в Русия?

Според проучването на “Левада” действията на руските въоръжени сили в Украйна се подкрепят най-силно от руснаците на възраст над 55 – 81% от тях са отговорили на този въпрос “категорично да” или “по-скоро да”. Те обаче, поне официално, не подлежат на мобилизация. Най-малко подкрепят действията на руската армия хората на възраст 18-24 години (51%).

Мобилизацията срина рейтинга на Путин, след като руснаците осъзнаха, че са във война

Read more

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични.

Научно изследване доказва, че мъжете имат по-голяма склонност към нарцисизъм, отколкото жените. То почива на данни от 470 846 участници, събирани в продължение на три десетилетия. Както и на повече от 300 научни публикации, дисертации и анализи.

Децата от Метавселената ще заменят истинските до 2050 г.

Big crowd of people. People gathered together in one place. Top view from drone.

На базата на всичко това учените от Университета на Бъфало в щата Ню Йорк категорично твърдят, че мъжете от всяка една възраст са по-склонни към прояви на нарцисизъм, отколкото жените.

Какво всъщност означава това?

Изводите не са непременно негативни, успокояват изследователите. Особено ако сте по-амбициозни, но нарцисизмът не е и нещо прекалено хубаво. Защото може да повлияе отрицателно на хората около вас.

“Нарцисизмът се свързва с различни отклонения в личността, включително неспособност за дълготрайни и стабилни връзки, неетично поведение и агресии”, казват учените.

“В същото време той помага за самоуважението, за емоционалната стабилност и за превръщането на човек в лидер”.

Учените посочват, че по принцип самолюбието е нещо с негативна оценка. Но трябва да се изучава подробно, за да се разберат ключови разлики в поведението на половете.

“Не всички мъже са склонни към експлоатация на околните и чувстват, че другите са им длъжни. Не всички жени пък са негодни да бъдат лидери и са без мотивация за авторитетност”, обяснява проучването.

“Въпреки че стигнахме до извода, че средностатистическият мъж е по-нарцистичен от средностатистическата жена, това не трябва да се приема абсолютно и за всеки един човек”, завършват учените и добавят, че през дългия период на изследването нито един от двата пола не е показал каквито и да било сигнали, че с времето става по-малко склонен към нарцисизъм.

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични

Източник: сп. “Обекти” по материали от Science Alert

Read more

Пийнал избирател успя да гласува след дълга борба с машината (видео)

Пийнал избирател успя да гласува след дълга борба с машината, предаде bTV.

Куриозната ситуация е станала по-рано днес в бургаския квартал “Победа”, в който живее компактно ромско население.

“Не знаеше как да хване картата, държеше я по този начин, след това я сложи права на самия монитор и се опитваше да направи нещо. След това докато му обясня, да му я завъртя, да види, че има процеп, да се напъха картата, беше голям проблем. Накрая ми каза: “Не мога да натисна, не знам къде да натисна.” Само погледнах, натисна “гласувай”. Беше натиснал всичко, не знам явно на магия, каквото му е паднало беше натиснал. И накрая се получи всичко благополучно. Отчете своя глас”, заяви Лиляна Германова, председател на Секционната избирателна комисия (СИК).

А иначе избирателната активност в ромските квартали на Бургас остава ниска. Така например в квартал “Комлука” няма желаещи да гласуват. Секциите в училището в квартал „Христо Ботев” са почти празни. От началото на изборния ден правото си на глас във всяка една от тях са упражнили само по няколко човека.

Жандармерията арестува жители на Буковлък при спецакция срещу купения вот (видео)

„Основният проблем е, че повечето са неграмотни и не могат да се справят с гласуването с машини. На някои от тях им отнема по 5 минути, за да успеят. Има всякакви куриозни случаи. Поставят картите върху екрана, не успяват да прочетат имената”, посочват членове на комисии.

Пийнал избирател успя да гласува след дълга борба с машината

Read more

Асен Василев обясни защо са толкова важни изборите днес (видео)

Асен Василев обясни защо са толкова важни изборите днес.

“Гласувах за една променена България, в която да свърши Преходът и да станем една нормална европейска държава”, каза съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Избирателната активност е ниска и към 12:00

Той коментира ниската избирателна активност до момента като много подобна на тази при предходните избори през ноември.

Кирил Петков: Изборът днес е много важен (видео)

Василев призова всички български граждани да излязат и да гласуват, защото това е най-важното нещо, което можем да направим днес.

На въпрос на репортер защо е толкова важно, при все че повечето хора ще предпочетат да си останат вкъщи, той отговори:

“От този избор днес зависи дали ще се върнем към политиката на Прехода, която дава едни пари на малко на брой фирми. Или ще продължим към една нормална европейска политика, при която нашите общи данъци са полезни за всички нас като граждани.”

Асен Василев обясни защо са важни изборите днес

Read more

Жандармерията арестува жители на Буковлък при спецакция срещу купения вот (видео)

Жандармерията арестува жители на Буковлък при спецакция за купен вот, предава NOVA.

Униформените са влезли в къща в плевенското село и са задържали двама души по сигнал за покупко-продажба на гласове. В същата къща на местните избори отново е имало арести.

Вчера вечерта кметът на селото Георги Божинов е бил извикан в полицията по сигнал за склоняване към гласуване в замяна на един кубик дърва. Пред камерите той отрече да е предлагал подкуп.

Кметът на Буковлък привикан в полицията по сигнал за купуване на гласове

В Буковлък е най-голямата секция в областта с над 1100 имащи право на глас, при общо над 3000 гласоподаватели в селото.

Избирателната активност е ниска и към 12:00

До обяд активността е едва около 10%. Всички входове и изходи на селото са блокирани, правят се справки и се проверяват автомобили.  

Жандармерията арестува жители на Буковлък при спецакция за купен вот

Read more

Бойко Борисов не пропусна да се похвали в изборния ден (видео)

Бойко Борисов не пропусна да се похвали в изборния ден.

“Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви лидерът на ГЕРБ.

Кирил Петков: Изборът днес е много важен (видео)

“Светът е война, ясно позиционирана, аз разбирам много от колегите политици, които бягат, крият се, умишлено не говорят по темата, избягват я, но следвашите месеци това ще е основната тема. При тази агресия, при тази война с ясен агресор в лицето на Путин – нищо против руския народ – при този фарс на референдумите, България трябва да бъде много ясна, категорична и точна – мястото където се намира – ЕС, НАТО. Именно затова влизането в еврозоната трябва да е първата и най-важна задача, това ни гарантира да сме с белите държави” посочи още той.

“Аз съм най-добрият и разумен политик, аз съм човекът с най-много опит, с най-много контакти – доказани. Точно сега неслучайно и от Вучич, Мицотакис и Ердоган – Бойко Борисов бива споменаван. Едно е да отида аз при тях, друго е да отиде който и да е, но аз ще му помагам. Ние приемаме победата на всеки един, поздравяваме го и си заставаме на нястото, което народът ни отрежда”, заключи Борисов.

Бойко Борисов не пропусна да се похвали в изборния ден

Read more