Доц. Михаил Околийски: Тезата всички да преболедуват от Covid-19, за да имат имунитет, е варварска

Тезата всички да преболедуват от Covid-19, за да имат имунитет, е варварска, пише Дневник.

Доц. Михаил Околийски, експерт на Световната здравна организация в България от 2014 година насам, беше гост в рубриката на БНР “Covid-19 и ваксините: думата имат експертите”.

Опитът, който събрахме досега, е свързан с отговорността на отделните общества – да поемат своята част от тази отговорност, като се ваксинират, като спазват мерките. По никакъв начин поведението на хората в пика на вълната не би трябвало да се различава от това между вълните. И при следваща пета вълна хората трябва да се ваксинират, да носят маски, да спазват дистанция, всичко, което се прави и до момента.

В България, за съжаление, има много голяма разлика от всички европейски общества

Тази много ниска съзнателност относно риска, който носи коронавирусът, и тази ниска степен на ваксинационно покритие.

Тези като тази, че всяко общество ще постигне някакво ниво на защита, след като всички преболедуват, са силно нехуманни и варварски. Защото първите жертви ще са и са пациентите със социално значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови. Не знам какво още трябва да се случи, за да разберат хората, че минаването през болестта не е нещо хубаво. Напротив, то води до т. нар. лонг ковид, в рамките на който човек губи работоспособността си за месеци и има такива големи щети върху всички системи на човешкото тяло, върху психичното здраве, върху неврологичната система, върху сърдечно-съдовата система, че последствията са опустошителни. Това са, меко казано, нецивилизовани тези.

Няма никакви доказателства, че ваксините не са ефективни срещу Омикрон. Ваксините срещу коронавируса вече се доказаха като единствено ефективни за по-леко или безсимптомно протичане на болестта, както и че предпазват от хоспитализиране и от летален изход. Разбрахме, че не всички хора, които са ваксинирани, са предпазени. Но разбрахме от статистиките, че смъртните случаи и тежко заразените са хора, които не са ваксинирани.

Тезата всички да преболедуват от Covid-19, за да имат имунитет, е варварска

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври

Мутацията Омикрон

Мутацията Омикрон се доказа, че е произтекла от една общност хора, заразени с ХИВ и боледуващи от СПИН в Ботсвана. В България с това много ниско ваксинационно покритие. Това ще продължи най-вероятно и догодина и би могло дори да доведе до създаването на български нов щам. Това ще ни постави в срамната статистика на страните, които се справят най-зле с пандемията.

Сега не би следвало да се вълнуваме толкова от новия щам Омикрон, а да се предпазваме от Делта варианта, който е преобладаващ в България и хората продължават да не се пазят от него.

Инфекционистите трябва да достигнат до умовете на българите и да разсеят всички конспиративни теории. Ние сами разграждаме лодката, в която се возим, защото страдаме в много по-голяма степен от западните ни съседи.

Covid-19 и децата

Това е в ущърб на цялото ни общество – децата плащат най-голям данък. Те не ходят на училище вече месеци наред. На родителските срещи има майки, които смятат, че някой иска да вземе генетичен материал от децата им. Това са допуснати наистина безумни тези, които циркулират в обществото и на които не се противодейства ефективно.

Препоръчително е ваксинирането на децата над 5-годишна възраст, това се прави в САЩ и в цяла Европа. Опитът вече е огромен. Притеснително е, че те в много по-голяма степен са приносители и в риск от разболяване. Страничните ефекти са пренебрежими.

Тезата всички да преболедуват от Covid-19, за да имат имунитет, е варварска

Източник: Дневник

Read more

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври

Новият щам Омикрон е открит в проби, взети още през октомври в Нигерия, т.е. преди обявяването на варианта от правителството на Южна Африка. Това съобщи нигерийският център за контрол на заболяванията, цитиран от NOVA.

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик (видео)

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври
AP

“Ретроспективни проучвания показаха, че щамът Омикрон е бил в проби, взети през октомври 2021 г. от туристи, пребиваващи в Нигерия”, гласи съобщението на центъра. Не е предоставена допълнителна информация за това кой е бил заразен с щама.

Според изявление на нигерийския Център за контрол на заболяванията, публикувано днес, щамът е открит при трима души, завърнали се от Южна Африка миналата седмица. В момента лицата са карантинирани.

В Южна Африка щамът е открит в лаборатория на 23 ноември в проби, взети между 14 и 16 ноември. На 25 ноември говорител на тамошното Министерството на здравеопазването информира обществеността за наличието на новия щам.

В изявление на СЗО се казва, че щамът “има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство”. Няколко промени в протеина на шипа могат да затруднят неутрализирането на патогена от антителата. А това може да повлияе на ефикасността на ваксините. Освен това по предварителни данни щамът има повишена способност да се разпространява.

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври

Източник: NOVA

Read more

Зуека: 300-400 души направиха “Господарите” това, което са (видео)

Зуека: 300-400 души направиха “Господарите” това, което са. Това заяви един от първите водещи на “Господари на ефира” по време на “Забраненото шоу на Рачков”. Той обясни, че в този екип има много хора, които са “откривали топлата вода”, правили са чудеса, за да го има шоуто. Разбира се, наблегна и на ролята на продуцента ни Джуди Халваджиян.

Зуека: 300-400 души направиха "Господарите" това, което са (видео)

„Господари на ефира“ се събраха отново на екран в “Забраненото шоу на Рачков” (видео и снимки)

Зуека: 300-400 души направиха “Господарите” това, което са

Видео: NOVA

Read more

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия (снимки)

Шок и професионална завист… Това са изпитали български директори на затвори и ръководители на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН), когато влези в няколко норвежки затвора, пише Клуб Z. 

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия

Дори килиите на затворниците там са в по-добро състояние от стаите за почивка в някои от местата за лишаване от свобода в България. Страната ни има да инвестира много средства, преди да прекъсна серията от осъдителни решения в Европейския съд по правата на човека за лошото състояние на пандизите.

Българската делегация се е предвождала от заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова. Сред групата служители на МП и ГДИН е бил директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов. А също и началникът на затвора в Бургас Бранимир Мангъров и Нина Главчовска – началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София.

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия

Норвежките домакини им показали затвора Она. Той е един от малкото затвори в Кралството с висока степен на сигурност, но без ограда навсякъде. Освен условията в килиите, българските надзиратели разгледали кравефермата и различните цехове за преработка на дървен материал, където се трудят затворниците.

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия

Не става ясно дали това води до намаляване на присъдата им като в България. У нас два отработени дни се броят за три излежани. 

Българите са посетили и  затвора Мандал – едно от най-новите и модерни пенитенциарни заведения в Норвегия. Затворът е отворил врати миналата година и е с капацитет до 100 лишени от свобода.

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия

“В преходното отделение Солхолмен научихме какво и как трябва да привнесем от норвежкия модел, така че нашите преходни отделения, които предвиждаме да изградим в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да подготвят лишените от свобода за адаптиране и включване в обществото след тяхното освобождаване”. Това написаха във Facebook служителите, посетили норвежките затвори.

Източник: Клуб Z

 Снимки: Министерство на правосъдието

Read more

Ненчо Балабанов разказва как е станал водещ на “Господарите” (видео)

Ненчо Балабанов разказва как е станал водещ на “Господарите” преди няколко години. Първоначално щял да прави рубрика, но решил още на първата среща с продуцента Джуди Халваджиян да каже, че иска да води шоуто. И така месеци по-късно желанието му се сбъднало.

Ненчо Балабанов разказва как е станал водещ на "Господарите" (видео)

Водещите на “Господари на ефира” бяха гости на “Забраненото шоу на Рачков”. Те благодариха един на друг и на целия екип за ценната съвместна работа.

„Господари на ефира“ се събраха отново на екран в “Забраненото шоу на Рачков” (видео и снимки)

Ненчо Балабанов разказва как е станал водещ на “Господарите”

Видео: NOVA

Read more

Арестуваха жена без маска в софийското метро

Арестуваха жена без маска в софийското метро, предава NOVA.

Арестуваха жена без маска в софийското метро. Случаят се разиграва към 11 часа на метростанция “Красно село”. Първоначално й е съставен акт за нарушението на претивоепидемичната мярка.

От РЗИ търсят доброволци да помагат за контрола на противоепидемичните мерки в София

По инфорамиця на NOVA, жената се е държала агресивно и е спорила с полицията. След това е била задържана. От СДВР заявиха, че тя е арестувана за неизпълнение на противоепидемичните мерки и неизпълнение на полицейско разпореждане.

Арестуваха жена без маска в софийското метро
Снимка: Unsplash/Mika Baumeister Uz

Арестуваха жена без маска в софийското метро

Източник: NOVA

Снимки: БулФото

Read more

Бивш модел на Playboy разкри суровите правила при престоя в имението “Бъни хаус” (снимки)

Бивш модел на Playboy разкри суровите правила при престоя в имението “Бъни хаус”, пише.

Джена Бентли от Монтана пребивавала в митичното имение за около година в периода 2007-2008-ма. По това време красавицата била само на 18 и попадането сред избраничките било сбъдната мечта. Не всичко обаче било безплатно там.

Бивш модел на Playboy разкри суровите правила при престоя в имението "Бъни хаус"
Снимка: Jam Press

“Убедена съм, че правят доста обстойна предварителна проверка, за да се уверят, че не сте сериен убиец”, казва тя и признава, че в “Бъни хаус” важи вечерен час при много стриктно спазване.

“Ако се прибереш след 21 часа, оставаш да спиш вън на моравата”, допълва тя. По думите ѝ, на момичетата в къщата не е позволено да си имат гаджета. А дори само една среща с момче е достатъчен повод за “незабавно изритване”.

Репортерката Джени Суши се съблече за шведския Playboy (снимка)

“Поръчай си мечта”

Въпреки строгостта обаче, според Джена имението е като къщата на “Барби”. По думите ѝ това, което момичетата получават в замяна, е просто “невероятно”.

Навсякъде около нея имало прислужници, които вършели всичката работа и всяко нейно желание се изпълнявало, само щом вдигнела телефона. “Deal a dream” нарича тя апаратът, от който набирайки “нулата”, получавала каквото поиска по всяко врме на деня и нощта.

Бивш модел на Playboy разкри суровите правила при престоя в имението "Бъни хаус"
Снимка: Jam Press

По повод прословутите партита, тя казва:

“Хората си мислят, че нощите са диви, но те са действително по-диви, отколкото можете да си представите. Помня парти, на което присъстваха Анджелина Джоли, Томи Лий, Памела Андерсън и Денис Родман – това беше направо откачено.”

Хю Хефнър. Снимка: PA

Тя твърди, че никога не е правила секс с Хю Хефнър. “Но веднъж влязох при него и никога няма да ви кажа с кого беше. Само ще кажа, че вътре бяха четирима, включително той.”

Американският “Playboy” обяви, че спира печатното си издание, заради кризата с коронавируса

Хефнър, който почина през 2017 година, създава списанието “Плейбой” през 1953-та. Оттам насетне изданието еволюира до империя, включваща модели, нощни клубове и въпросното прословуто имение.

Бивш модел на Playboy разкри суровите правила при престоя в имението “Бъни хаус”

Източник: LADbible

Read more

Нови разкрития по делото за смъртта на Милен Цветков

Делото срещу Кристиян Николов за пътния инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков, ще продължи на 20 декември, предава NOVA. Причината – необходимо е време, за да се изяснят обстоятелства и факти по случая.

Това стана ясно на днешното съдебно заседание. Николов отказа да даде обяснения за случилото се, като каза, че ще се възползва от това си право на по-късен етап.

Нови разкрития по делото за смъртта на Милен Цветков

“Има още допълнителни въпроси, които са пропуски в досъдебното производство, които е могло да се изчистят. В началото е било заявено, че Кристиан е използвал определени вещества и трябва да се установи доколко те имат отношение към наркотичните вещества, намерени в организма му.

Това има отношение към крайния резултат на делото. Те са били заявени в досъдебното производство, но на тях не е било обърнато внимание, затова се налага да се допълва доказателственият материал в съда”, коментира пред медиите Константин Симеонов, единият от адвокатите на Николов.

По делото е известно, че при произшествието, освен че е шофирал с по-висока скорост от позволеното, Николов е бил под влияние на наркотици, сред които и веществото тетрахидроканабинол.

Версията на защитата

Според защитата той е използвал специална паста, поръчана от чужбина, в която се съдържа тази съставка.

Адвокат Симеонов обясни, че българска фирма е внесла от словенска такава. Идеята на фирмата била да поиска разрешение от БАБХ за дистрибутирането им на българския пазар. При получаване на пратката, двама представители на фирмата били задържани. Повдигнати са им и обвинения.

Свидетели на катастрофата: Кристиян Николов и приятелите му са търсили нещо в колата си след удара

Експертиза е показала, че в задържаните продукти имало завишено съдържание на веществото тетрахидроканабинол – над допустимите 0,2 процента. Вносът обаче не бил скришен и прокуратурата решила да прекрати производството, според адвоката.

Съдът одобри искането на защитниците на Николов да се провери дали Агенция “Митници” все още пази иззетите вещества по другото дело, въпреки че има задължение да ги унищожи.

Също така на следващото заседание ще бъде разпитан управителят на българската фирма. Съдът обаче отхвърли искането да се изиска справка от фирмата-производител за съдържанието на продуктите ѝ  дали то е било променяно.

Нови разкрития по делото за смъртта на Милен Цветков

Източник: NOVA

Read more

Звезда от Squid Game ще участва в римейка на Money Heist

След като участва в една от най-мащабните продукции на Netflix, а именно Squid Game, Пак Ае-су се завръща на екран в южнокорейския римейк на Money Heist (La casa de papel).

Актьор от Squid Game ще участва в римейка на Money Heist

40-годишният корейски актьор, който изигра един от финалистите в смъртоносните игри Чо Санг-у, вече дори е подписал договор.

Севернокореец е осъден на смърт заради разпространение на сериала Squid Game

Актьор от Squid Game ще участва в римейка на Money Heist

Новата адаптация на испански сериал беше обявена през ноември 2020 г., въпреки че не е ясно кога ще излезе.

Актьор от Squid Game ще участва в римейка на Money Heist

Money Heist несъмнено е един от най-успешните чуждоезични продукции в историята на стрийминг платформата.

През април миналата година излезе и документалният филм “Money Heist: The Phenomenon”. В него се дава отговор на въпроса защо сериалът предизвика такъв фурор на международно ниво.

Актьор от Squid Game ще участва в римейка на Money Heist

Източник: Daily Mail

Read more

Зуека: Спирането на “Господарите” промени живота ми (видео)

Васил Василев-Зуека: Спирането на “Господарите” промени живота ми – това сподели един от първите водещи в ефира на “Забраненото шоу на Рачков”. На въпрос дали щеше да замине в чужбина, ако “Господари на ефира” беше в ефир, той отговори, че това е наклонило везните при решението му.

За всички от екипа спирането на предаването носи много тъга.

Зуека: Спирането на "Господарите" промени живота ми (видео)

Мария Игнатова сподели, че се е разплакала по време на снимките на този епизод. Зуека беше категоричен, че вярва, че предаването ще се върне в ефир.

„Господари на ефира“ се събраха отново на екран в “Забраненото шоу на Рачков” (видео и снимки)

Зуека: Спирането на “Господарите” промени живота ми (видео)

Видео: NOVA

Read more