Огласиха кои са 8-те най-големи кредитополучатели на ББР

Списък с осемте най-големи кредито получатели на Българската банка за развитие публикува Министерството на икономиката.

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР).

Българската банка за развитие отпусна заем от 75 млн. на фирма с 2000 лева приходи и нулева печалба

Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от банката, информират от Министерството на икономиката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв.

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

  • „Слънчев ден“ АД
  • „Благоевград – БТ“ АД
  • „Роудуей кънстракшън“ АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

  • „Маркет инвестмънт“ АД („Техномаркет“)
  • „Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

  • „Параходство БМФ“ АД
  • „Транспект“ АД
  • „Инса Ойл“ ЕООД

Проверката на ББР стана възможна, след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите.

Изтече скандален запис, за който се твърди, че е на Стоян Мавродиев: “Шиши каза никакви предсрочни избори!” (аудио и транскрипция)

Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Източник: bTV

Снимка на корицата: Свободна Европа

Снимки: БулФото

Read more

Оптическа илюзия на момиче, потънало до кръста в паважа, развълнува социалните мрежи (снимка)

Ново предизвикателство за любителите на разгадаването на оптически илюзии даде поредна снимка, публикувана в социалните мрежи, пише LadBible.

На нея се вижда малко момиче, “потопено” до кръста в паважа на нещо, което би могло да е паркова алея. В случая, както и при други подобни зрителни измами, внимателното вглеждане дава сведения какво всъщност имате пред погледа си.

Снимката се появила първоначално в Reddit от потребител, който твърди, че е родител на детето. В поста си той възкликва: “Дъщеря ми, а къде ли е останалата част от нея? О, сега разбирам, а вие?”

Снимката събра над 70 000 коментари като в повечето от тях хората питаха “какво се случва тук?”

Оптическа измама раздели социалните мрежи: Безлюден плаж или ръждясала врата от автомобил (снимка)

Скоро след това снимката завладя и други социални мрежи, като във Facebook достигна 54 000 лайка.

Източник: LadBible

Снимка: SplitPics

Read more

55 часа работа на седмица повишават риска от ранна смърт, сочи проучване на ООН

Рискът от ранна смърт, причинена от сърдечни болести и инфаркт, е по-висок за хора, които работят над 55 часа седмично. Това показва доклад на Организацията на обединените нации, предава Свободна Европа.

Изследването е направено от Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация на труда (МОТ) и е публикувано на 17 май в изданието Енвайрънмънт Интернешънъл. То е първото глобално проучване на рисковете за живота и здравето, асоциирани с дългите работни часове. Докладът е фокусиран върху предпандемичните години (2000-2016) и събира данни от десетки проучвания, включващи стотици хиляди участници.

Четиридневна работна седмица – потенциално решение на много проблеми?

“Работата от 55 часа или повече на седмица е сериозна заплаха за здравето,” каза Мария Нейра, директор на отдел околна среда, климатични промени и здравеопазване към СЗО. “Време е всички – правителства, работодатели и служители – да отворим очи за факта, че дългите работни часове могат да доведат до ранна смърт.”

Според данните броят на смъртните случаи, причинени от сърдечни болести, свързани с превишено работно време, се е увеличил с 42%, докато числата за инфаркт са скочили с 19%.

Само през 2016 г. 488 млн. души в целия свят са били принудени да работят над 55 часа седмично, в резултат на което 398 000 са починали от инфаркт, а 347 000 – от сърдечни болести, сочи докладът. Според него хората от западния тихокеански регион, югоизточна Азия, мъжете и възрастните хора са от по-засегнатите групи.

Проучванията показват и че пандемията от коронавируса ускорява последствията от превишеното работно време. Тя е “променила значително начина, по който много хора работят”, каза Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. Според него “дистанционната работа се е превърнала в норма в много индустрии, често замъглявайки границите между дома и работата”.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Read more

CNN, Discovery и НВО са пред сливане в огромен медиен гигант

Американският телеком гигант AT&T е в напреднала фаза на преговори за сливане на притежаваните от него медии като CNN и Time Warner с Discovery. По този начин само три години след битката да получи регулаторно одобрение за купуване срещу 85 млрд. долара на Time Warner телекомът предприема различна стратегия, пише “Дневник”.

Сделката може да бъде обявена още днес (според “Ройтерс” вероятната цена е 43 млрд. долара) и ще представлява събиране на едно място на всички притежавани активи от Warner Media, включително HBO и Warner Bros, твърди “Ню Йорк таймс”, а новината първо съобщи “Блумбърг”. Discovery има популярни канали като OWN на Опра Уинфри, HGTV за ремонт и търсене на жилища, Food Network и Animal Planet.

Ако това се случи, ще се обединят две от най-големите медийни групи в САЩ и заедно ще отправят предизвикателство към доминиращите в стрийминга компании като Netflix.

Warner Media се ръководи от Джейсън Кайлар, един от ранните лидери в този бизнес и първия изпълнителен директор на Hulu. Дейвид Заслав е начело на Discovery от 14 години (“Ройтерс” твърди, че той ще оглави и новата компания) и превърна групата във водещо име в риалити форматите, но не е особено горещ привърженик на новинарските канали, а това би било проблем за CNN, освен ако той не вижда в международния телевизионен канал възможност за повече спорт. Discovery е собственик на Eurosport и комбинация с Turner би вкарала през CNN този канал на американския пазар. Turner вече притежава правата за Голямата бейзболна лига, Националната баскетболна асоциация, националната асоциация за атлетика N.C.A.A. и Националната хокейна лига.

Евентуалната нова компания би била по-голяма от Netflix или NBCUniversal. Обединяващите се групи са имали през миналата година продажби за над 41 млрд. долара и оперативна печалба от повече от 10 млрд. долара. Това би наредило новото име зад безспорния лидер Walt Disney Company. Очертаващият се модел е от нов тип – солидни печалби от добрата стара кабелна телевизия, влагани в стрийминг.

Битката за това да откъснат потребителите, забили нос във Facebook, YouTube или TikTok, кара медийните компании да се уголемяват, а това може да се окаже поредна фаза от медийни сделки. Освен това телекомът ще има по-атрактивно съдържание, което да продава на мобилните устройства на потребителите си, на които и в момента предлага с отстъпки абонамент за HBO Max.

AT&T би спечелила от такава сделка най-малкото с промяна на представата за нея като за телеком и кабелен оператор. В същото време тя няма достатъчно свободни средства за големи инвестиции, защото дългосрочният ѝ дълг е 159 млрд. долара, вкл. 23 млрд. долара, които през февруари се съгласи да плати за допълнителен 5G лиценз. Затова отделянето на медийния бизнес в нова компания има своите силни страни, макар и да е вид признание, че навлизането на AT&T в медийния бизнес не е оправдало очакванията.

Източник: Дневник

Read more

Любо Пенев: Всеки си прави каквото си иска, възстановете “Господари на ефира” (видео)

В последните дни старши-треньорът на ЦСКА-София Любо Пенев взе повод от отменения мач на неговия тим срещу ЦСКА 1948 и коментира неразбориите в българския футбол, които продължават да тровят клубния, което се отразява на националния.

Ел Голеадор даде висока оценка за предаването „Господари на ефира“ и намекна, че трябва да има повече такива предавания.

Не го казваме, за да се изтъкнем, а просто за да отбележим колко е важна активнатата и свободна „четвърта власт“, нещо което самият Пенев каза директно.

Оттеглянето на оставката на Боби Михайлов, дори не като административен ход, а като знак към обществото показва, че много хора не са готови за промяна и ако не спрат, то поне много ще забавят така необходимите промени.

А БФС винаги е била организация много ярък умален модел на държавата ни.

В крайна сметка да изгрев можем да си говорим за видими резултати, успехи, нова инфраструктура, но хората не са глупави и виждат… виждат и „ремонта на ремонта“, виждат и ежедневната корупция на всички етажи, виждат и как националният ни отбор по футбол вече се бори да не е последен в квалификационните си групи.

Read more

Мъж се размина на косъм от смъртта, след като ударено от мълния дърво падна върху колата му (снимки)

Мъж от Монтгомъри, щата Алабама, спокойно може да се нарече един от най-големите късметлии в света, след като се размина на косъм от смъртта при падането на повалено от мълния дърво върху колата му, пише LadBible.

37-годишният Хенри Черъми бил застигнат от буря в автомобила си. След като видял силна мълния да проблясва в небето, мъжът се подал от шибедаха на покрива и в този момент дървото се стоварило върху нея, като двете му разклонения смазали купето от двете му страни, оставяйки го невредим.

„Виждам как мълния се извива над небето и удря дърво. Следващото нещо, което разбирам е, че половината от тялото ми е извън покрива, а горната част на колата сплескана от гигантски клон, който е разполовен точно там, където се намира лицето ми”, разказва Черъми пред Montgomery Adviser.

“Когато видях искри от електричество наоколо и всичко светна, започнах да викам за помощ. Не исках да умра”, добавя Черъми.

За негово щастие група озеленители, които работели наблизо, забелязали невероятната сцена и се притекли на помощ на Черъми. Te и сигнализирали на 911.

След пристигането си на мястото, пожарникарите дали на Черъми шлем, бризент и предпазни очила, докато нарязвали дървото и неговата “Хонда”, за да могат да го измъкнат от капана.

Удивителното в случая е, че въпреки зловещият удар, Черъми дори не се нуждаел от медицинска помощ. Той успял да се размине само с драскотини и порязвания.

Ураганът “Хана” връхлетя Тексас, втори ден бушуват наводнения в щата (видео и снимки)

Това не е първият случай, когато късметлията избягва смъртта. През 2005 година, когато ураганът “Катерина” удари Луизиана, Черъми напуснал Ню Орлиънс часове преди бедствието, което отне живота на стотици жители на града.

Източник: LadBible

Read more

Президентът на германския футбол подаде оставка заради нацистки коментар

Президентът на Германския футболен съюз (DFB) Фриц Келер подаде оставка. В изявление на организацията той обяви, че се оттегля от поста заради скандала, дошъл след негов коментар, който съдържа препратка към нацизма, пише Дневник.

“Поемам лична отговорност за гафа ми на заседанието на изпълнителния комитет на 23 април”, казва Келер.

Свалиха Марко Ван Бастен от телевизионен ефир заради нацистки поздрав

В коментар на въпросното заседание той сравнил вицепрезидента на DFB Райнер Кох със скандалния нацистки съдия и политик Роланд Фрайслер. Впоследствие Келер се извини на Кох и определи думите като “сериозна грешка”, но Кох отказа да приеме извинението.

Скоро след това германските регионални и държавни футболни асоциации оттеглиха подкрепата си към Келер на 2 май, но президентът отказа да подаде оставка. Под натиска в началото на миналата седмица той обяви, че има намерение да го направи.

Келер не е единствената фигура във футболния съюз, която ще се оттегли при последното сътресение. Генералният секретар Фридрих Куртиус, с когото Келер отдавна е в конфликт, също ще напусне поста си, посочват от DFB.

Келер наследи на поста Райнард Гриндел през септември 2019 г. и беше приет като промяна на предишното управление. Във Фрайбург, винопроизводител и ресторантьор, той изгражда репутация на човек от народа. Негови са думите, че управлението като президент “просто не може да бъде моноспектакъл в днешно време”.

Източник: Дневник

Read more

Главната архитектка на Шабла е дала на сина си разрешително за строеж на брега на морето (видео)

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова – главен архитект на Община Шабла. Оставена е в сила и наложената от Комисията глоба в размер на 10 000 лв., присъдени са ѝ и съдебните разноски. Нейкова ще се раздели и с поста си.

За това съобщават днес от комисията на Сотир Цацаров, цитирани от КлубZ.

За казуса се разшумя след сигнал от Асоциацията на парковете в България през февруари, когато строежа на скалите в Тюленово вече бе започнат. Още тогава оттам посочиха, че строителното разрешително е презаверено от Нейкова на сина ѝ Иван Нейков, който от няколко години е собственик на имота. От асоциацията основно поставиха под съмнение законосъобразността на строежа по отношение на “Натура 2000”.

Снимка: БулФото

“Що се отнася до липсата или наличието на конфликт на интереси, когато отделът на главния архитект презаверява разрешително за строеж на сина му, си има КПКОНПИ да се произнася”, заявиха тогава от организацията.

Синът иска, майката дава

“След събиране на доказателства е установено, че като главен архитект на Община Шабла, Нейкова е одобрила инвестиционен проект и е издала разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда с разгърната застроена площ 173, 80 кв. м. през 2013 г. в курортния комплекс на с. Тюленово. Сградата е на „първа линия“, непосредствено до бреговата ивица. През 2016 г. собственикът, на чието име е било издадено разрешението, е продал имота на сина на арх. Нейкова. На 02.01.2019 г., след съответна молба, още през същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. На 23.08.2019 г. синът на арх. Нейкова е подал друго искане – за увеличаване на застроената площ на обекта (313 кв. м.). Исканите корекции са били одобрени от главния архитект на Община Шабла –майка на новия собственик, с нейна заповед от 26.08.2019 г.”, описват хронологията от КПКОНПИ. 

Комисията установи конфликта на интереси през май. Нейкова обжалва пред Административен съд – Добрич, който го отмени в едната му част и го остави в сила в останалата. Делото бе обжалвано след това и пред ВАС.

Върховният съд обаче потвърждава изцяло решението на КПКОНПИ.

Върховните съдии считат, че следва да се изключи каквото и да е съмнение, че в случая действията на лицето, заемащо висша публична длъжност, се ръководят от частен интерес. Магистратите посочват, че арх. Нейкова е следвало да декларира наличие на такъв частен интерес и да си направи самоотвод в конкретния случай.

Според съда:

“Следва да бъде отчетена конкретиката на случая, получила медиен отзвук и силен обществен резонанс, спецификата на възникналите правоотношения, свързани с контрол върху строителство на българското Черноморско крайбрежие, и преценката на законодателя, касателно високата степен на обществена опасност на нарушенията, с оглед значимостта на охраняваните обществени интереси.”

Съгласно разпоредбите на ЗПКОНПИ, установяването на конфликт на интереси с влязъл в сила акт е основание за задължителното освобождаване на лицето от длъжност и за започване на проверка на имущественото му състояние. 

Натура 2000

Всичко това обаче само установява наличието на клонфликт на интереси и няма отношение към законосъобразността на самия обект на брега на морето. Стоителството е в регулацията на селото и за проекта има произнасяне от РИОСВ-Варна през 2013 г., че не подлежи на ОВОС и оценка за съвместимост (ОС) с “Натура 2000” от същата година.

Имотът е бил общинска собственост и е продаден през 2011 г. Общината твърди, че всичко е законно, но от Асоциацията на парковете не мислят така. И изброяват:

1. Становището на РИОСВ-Варна, че строежът не подлежи на ОВОС и оценка за съвемстимост по “Натура 2000” е с изтекла давност през 2018 г.

2. За периода от 2013 до 2020 г. са настъпили множество промени, включително е обявена нова защитена зона “Комплекс Калиакра”, а на съществуващата зона Калиакра за птиците е променена границата и са допълнени режими.

3. За периода са процедирани и множество нови инвестиционни проекти, както и нов Общ устройствен план на общината.

“Според нас това изисква ново произнасяне от РИОСВ-Варна, отчитащо променената ситуация, както и нова преценка за кумулативното въздействие. Това ново произнасяне не е задължително, че ще обяви, че строежът не може да се реализира, но е задължително, за да се приложат адекватно директивата за ОВОС и директивите за птиците и за хабитатите”, посочват от организацията.

Източник: КлубZ

Видео: NOVA

Read more

Служебният здравен министър издаде нова заповед относно ваксините (видео)

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, с която нарежда всички ваксинационни пунктове, от понеделник до четвъртък, да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. С нея се регламентират и други правила за имунизацията, както и доставката на ваксините на личните лекари.

Кацаров съобщи това във виедообръщение към нацията, в която призна, че е имал резерви към ваксинирането, но въпреки това няма друг начин, който доказано да противодейства на Covid-19, затова призова гражданите да се имунизират.

Ето и какво гласи обръщението му:

“Уважаеми сънародници,

Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне.

Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да види промяната в тези показатели на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си.

Ние, за съжаление, и по този показател сме последни в Европейския съюз. Още по-лошо е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък.

Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска.

Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината, през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст.

Затова днес издадох заповед, с която нареждам всички ваксинационни пунктове, от понеделник до четвъртък, да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите два месеца.

Разпоредих се на регионалните здравни инспекции да осигурят доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива на отдалечени места. Съдействие при нужда ще се оказва от социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

Напомням на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали са здравноосигурени или не. 

От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките.

Ваксинирането е доброволно и всеки трябва да реши за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете!

Създали сме необходимата организация и ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме. Успехът или неуспехът ще зависи от всеки един гражданин на обществото ни без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови възможности или положение в обществото.

Нека го направим! “

Пълния текст на заповедта можете да прочетете ТУК.

Източник: Министерство на здравеопазването

Read more

Бил Гейтс е бил пред разследване за любовна връзка със служителка на Microsoft

Бил Гейтс е напуснал борда на Microsoft през март миналата година, докато колегите му в управителния съвет са обсъждали разследване за негова любовна връзка със служителка на компанията, която противоречи на етичните стандарти, съобщи “Уолстрийт джърнъл”, пише “Дневник”.

Според “Ню Йорк таймс” проблемът е по-широк, защото е имало няколко случая, в които милиардерът е ухажвал свои подчинени.

Мелинда Гейтс е обмисляла развод още през 2019 гoдина (видео)

Бил и Мелинда Гейтс изненадващо обявиха на 3 май, че се развеждат след 27 години брак и една от версиите за проблеми между тях беше, че тя категорично не приемала той да има нещо общо със скандалния бизнесмен Джефри Епстийн. Финансистът се самоуби в затвора през 2019 г., докато изчакваше процес за трафик на малолетни проститутки, с които години наред е обслужвал богаташи. Гейтс уверил борда на компанията, че отношенията му с Епстийн са само поради “филантропски съображения” и че “съжалява за това”.

Сега “Уолстрийт джърнъл” добавя нов мотив за развода. Според говорителка на Бил Гейтс такава романтична връзка наистина е имало “преди почти 20 години и тя е приключила по взаимно съгласие”. Обяснението на говорителката за оттеглянето от Microsoft е, че Бил Гейтс искал да се съсредоточи върху работата на семейната благотворителна фондация.

Как Бил и Мелинда Гейтс ще поделят голямото си богатство?

Говорител на компанията казва за агенция “Франс прес”, че са били предупредени през втората половина на 2019 г., че “Бил Гейс е опитвал да започне интимна връзка със служителка през 2000 г., а комисия на борда е разгледала случая с помощта на външна фирма с идея да се започне цялостно разследване”.

Служителката, която е инженер, твърдяла в писмото, че “през годините” е имала сексуални отношения с Гетйс, пише “Уолстрийт джърнъл”.

“Ню Йорк таймс” твърди, че той проявял интерес към служителки и на благотворителната фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Изданието твърди, че знае за няколко случая от първото десетилетие на века, в които той опитвал да покани свои подчинени на вечеря или среща.

Шестима сегашни и бивши служители на Microsoft, фондация и фирмата, управляваща активите му, споделили, че не само тези случаи, но и по-нови, създавали неудобна работна среда, но и че отношението му никога не е било застрашително или ултимативно и не е оказвал натиск. Не е известно дали Мелинда Гейтс, която се омъжи за него през 1994 г., е знаела за такъв проблем.

Източник: “Дневник”

Read more