Пореден силен трус разлюля Кахраманмараш

Пореден силен трус разлюля Кахраманмараш в Турция, предава NOVA. Той е бил с магнитуд 5,3 по Рихтер.

Турция мисли за “нови градове” за пострадалите от земетресението

По данни на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), трусът е регистриран в 12:19 ч. местно време. Епицентърът на труса е бил в град Гьоксун, а дълбочината му е била 7 километра.

Четири минути по-късно е последвал трус с магнитуд 4. В 13:04 ч. е регистрирано още едно земетресение в Гьоксун със сила 4,2.

Припомняме, че окръгът бе епицентър на унищожителните земетресения на 6 февруари. Вече месец и половина продължават вторичните трусове на много места в страната.

Пореден силен трус разлюля Кахраманмараш

Read more

Националната стачка във Франция остави бензиностанции без горива (видео)

Националната стачка във Франция остави бензиностанции без горива, предава bTV.

Ден след като президентът Еманюел Макрон защити пенсионната реформа в страната, днес се очаква между 600 и 800 хиляди демонстранти да излязат в различни градове на Франция. Мобилизирани са 12 000 полицаи и жандармеристи за опазване на реда.

Вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 годишна възраст изкара стотици хиляди французи по улиците. Това се случва от месеци, в които промяната се готвеше да влезе за гласуване в парламента. Нов тласък на недоволството даде решението на Сената със 195 гласа “за” и 112 “против”.

След 100 часа дебати: Сенатът във Франция прие спорната пенсионна реформа

Стачката блокира обществения живот в Париж и други френски градове. Най-засегнатите сектори са транспортният, образователният и енергийният. Около 40% от преподавателите излизат днес на протест. А блокадите на местните рафинерии доведоха до това 13% от бензиностанциите да се окажат без горива.

Протестиращи във Франция хвърляха фойерверки по полицията (видео)

Вчера президентът Макрон даде интервю пред водещите национални медии, в което защити реформата като „необходима“. Синдикатите обаче го обвиниха, че „презира“ народа.

Националната стачка във Франция остави бензиностанции без горива

Read more

Анализ: Под 3% шанс България да играе на Евро 2024

Анализ: Под 3% шанс България да играе на Евро 2024. Специализираният сайт за футболни анализи We Global Football изготви специално изследване за квалификациите за следващия континентален шампионат. В него влизат шансовете на всяка една от държавите участници да играе на германските стадиони следващото лято.

Снимка: Facebook/Team Bulgaria

С най-големи шансове на база нивото на съперниците в групата и качеството на отбора е тимът на Португалия. “Мореплавателите” вдигнаха трофея през 2016 г., а в предстоящите първи мачове ще могат да разчитат и на суперзвездата си Кристиано Роналдо. Според този анализ те са почти сигурни участници с шанс от 99,84%. В топ 3 намираме и отбор от нашата група – експертите казват, че Сърбия на 97,64% ще бъде на Евро 2024 г.

Eто каква е съдбата на Роналдо в националния отбор

Що се отнася до нашите шансове, те са минимални. От We Global Football казват, че България има точно 2,48% да преодолее групата си. Всъщност това ни нарежда на четвърто място от петте отбора в пресявката. С втори най-голям шанс е тимът на Унгария. Маджарите също са в топ 5 по процент – 94,24%. Почти нулеви са шансовете на Литва – едва 0,08% за прибалтийците.

Това прави нашата група най-предвидимата от всички десет. Първите два тима ще подпечатат билетите си за Европейското, а при нас има два тима с над 94% шансове. Евро 2024 г. ще се проведе в десет града в Германия догодина. За квалификациите са предвидени 5 прозореца от по една седмица. Първият е другата седмица, а последният – между 19. и 21. ноември. Последните три квоти са за победителите от плейофите на Лигата на нациите, които ще станат ясни през март догодина.

Анализ: Под 3% шанс България да играе на Евро 2024

Read more

Юлия Ненкова от КЗК: Наложихме безпрецедентна санкция на „Лукойл“ (видео)

Юлия Ненкова от КЗК: Наложихме безпрецедентна санкция на „Лукойл“. Това заяви тя в специално интервю за bTV.

„В последните дни се наложи санкция, безпрецедентна за историята на КЗК, за близо 70 млн. лв. на „Лукойл“. Готви се ново предложение за нова санкция – за господстващо положение по отношение на данъчните складове“, каза председателят на регулатора.

И сподели:

„Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от това, че в последни месеци се говореше как Комисията за защита на потребителите нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира. Това не е вярно“.

КЗК претърсва офиси със съмнения за картел при цените на храните

Според нея комисията има обосновани предположения, че на пазара има картели.

„Образувахме три производства за картел. Картел може да се докаже много трудно. Това е споразумение и се съгласува между отделни субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други съгласно закона. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а между веригите и отделните стопански субекти вербално. Тази информация те я крият.
Вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката“, обясни Ненкова.

По-рано стана ясно, че КЗК е извършила икономически анализ на пазарната ситуация. Той е установил, че значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно обективно не намира пазарна обосновка. Комисията е преценила, че следва да установи дали не са налице допълнителни фактори, които водят до повишаване на цената. И в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на дружествата и техните обединения.

Председателят на регулатора добави:

„Понеже повечето от политиците няма с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен – дали ще е КЗП, или КЗК, по-рано беше КЕВР. Толкова нескопосано беше уволнен председателят. КЗК не е нито Юлия Ненкова, нито някой друг. Това са 7 комисари, излъчени от различни политически сили”.

Снимка и видео: bTV

Юлия Ненкова от КЗК: Наложихме безпрецедентна санкция на „Лукойл“

Read more

16 бяха арестувани при масов бой в Девин

16 бяха арестувани при масов бой в Девин. Извършени са проверки на 16 адреса. Иззети са две хладни оръжия – мачете. Съставени са множество актове за установени административни нарушения.

Снимка: Елена Павлова, bTV

Жители на село Тъжа живеят в страх от рода, който участва в побой в Казанлък (видео)

В специалната полицейска операция са ангажирани сили на „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Смолян, подпомагани от жандармерийски части от Пловдив. Веднага на място са насочени полицейски екипи, в резултат на което е възстановен общественият ред и предотвратено разрастването на възникналия конфликт. В полицейския арест за срок до 24 часа са задържани осем лица. При извършени проверки на 16 адреса са иззети две хладни оръжия – мачете, съставени са множество актове за установени административни нарушения. По случая са образувани досъдебни производства, работата по които продължава.

По случая са образувани досъдебни производства.

16 бяха арестувани при масов бой в Девин

Read more

Лекари извършиха сложна операция, за да спасят мъж с тежка мозъчна инфекция

Пловдивски лекари от Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги” спасиха 36-годишен мъж от тежка мозъчна инфекция чрез сложна хирургична манипулация, показва bTV.

На пациента е изпълнено деликатно ендоназално възстановяване през носа с помощта на ендоскоп.

източник: www.unihosp.com

Лекари от столична болница помагат на мъж, след като няколко държави отказват помощ (видео)

Преди година от лявата ноздра на мъжа започва да изстича водниста течност. Той посещава УНГ специалист, който му предписва лекарства, но не поставя диагноза. Медикаментите, обаче, не помагат, а състоянието на пациента се влошава.

Той постъпва в клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ “Свети Георги”, където прегледите установяват тежка бактериална инфекция на мозъчните обвивки. След лечение, мъжът е насочен към клиника за УНГ болести. Там започват множество високоспециализирани изследвания.

Д-р Александрина Топалова-Шишманова открива риноликворея – състояние на изтичане на гръбначно-мозъчна течност през носа. Причината е тежка черепно-мозъчна травма, получена преди 8 години, която води до дълъг престой в интензивно отделение. По това време травмата е третирана консервативно.

Благодарение на прецизната интервенция на проф. д-р Карен Джамбазов пациентът вече се възстановява успешно. Рискът от усложнения, свързвани с инфекция на мозъка от риногенен произход, е елиминиран.
Проф. д-р Джамбазор е изпълнителен директор на университетската болница и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет – Пловдив.

Лекари извършиха сложна операция, за да спасят мъж с тежка мозъчна инфекция

Read more

Още не са доставени машините за гласуване в чужбина, алармира МВнР (видео)

Още не са доставени машините за гласуване в чужбина, алармира МВнР. Притеснителната новина бе съобщена на брифинг днес.

“Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още не сме получили достъп до машините за гласуване. Винаги сме искали такъв около 20 дни преди изборите, до 15-ия ден вече се справяме без проблем. В този случай не бихме могле да гарантираме машинното гласуване особено до по-далечните секции в чужбина. Тъй като дори като ги получим, е необходимо време за обработка.
Няма място за паника, тъй като след промените в Изборния кодекс отново имаме хартиени бюлетини.”

Само три партии държат на провеждането на честни избори

Това съобщи секретарят на министерството.

Общо 245 секции с машинно гласуване ще има в чужбина – най-много в Турция – 97 секции, на второ място Германия – 36 секции.

За улеснение на българските граждани в чужбина, адресите на секциите са публикувани в сайта на външното министерство.

“Искам да обърна внимание особено на факта, че тези адреси може да се променят. Случва се поради проблеми с местоположението, с помещението. Ще призова българските граждани дори в деня на изборите да консултират адреса на тази секция, в която са избрали да гласуват”, допълни Кондов, цитиран от bTV.

Такава проверка може да бъде направена и чрез ГРАО.

Всяка една секция ще има представител на държавата. 534 души ще бъдат командировани от София.

„Относно членовете на секционните избирателни комисии – все още процесът тече. Във всяка една секция ще има представител на държавата. През тази година имаме промяна в Изборния кодекс, която ни задължава да изпратим по един служител на държавната администрация. 534 човека ще командироваме от София, всички останали ще бъдат наши представители и служители на дипломатическите и консулските представителства. Партийно заетите места са около 1900“, посочи секретарят на МВнР.

Повече по темата чуйте във видеото!

Видео: bTV

Още не са доставени машините за гласуване в чужбина, алармира МВнР

Read more

Баскетболист в Румъния нахлу с метален прът да бие съперник (видео)

Баскетболист в Румъния нахлу с метален прът да бие съперник. Гардът на “Клуж-Напока” Карел Гусман беше изгонен по време на мача от Румънската баскетболна лига срещу “Орадея” в събота. След мача гневът на кубинския играч прелял чашата и той потърсил саморазправа по особено нестандартен начин.

С оставащи 7 минути и 45 секунди до края на втората четвърт Никола Маркович от Орадеа изглежда леко бутна Гусман, докато играчите на двата отбора се придвижваха към скамейките след прекъсване. Гусман тръгна да търси саморазправа с Маркович, след като се изправи от земята, и трябваше да бъде спиран от своите съотборници и треньори. Това доведе до неспортсменски фаул за Маркович и дисквалификация за Гусман, съобщава BasketNews.com.

При напускането на паркета кубинският гард грабна баскетболна топка иззад коша и я изрита в трибуните. В крайна сметка “Клуж-Напока” губи мача със 74:82. Проблемите обаче не свършиха. Около 20:53 ч. местно време играчът напусна зала “Орадеа Арена”. Минути по-късно той се върна с метален прът в ръка и се опита да проникне в залата.

Шефове в НБА са в Гърция да гледат Везенков в дербито

След като минава покрай охраната, Гусман влиза в сградата. Първоначално е спрян от съотборника си Андрия Стипанович. Въпреки че играчът се опитал да мине покрай съотборника си, в крайна сметка бил спрян. Когато органите на реда дошли, те неутрализирали Гусман, отнемайки му оръжието.

Излязъл е от многофункционалната зала, отишъл е до близката строителна площадка и е взел прът от гофрирано желязо, за да влезе отново в залата, при което е бил спрян от съотборник и охранител го е лишил от тъпия предмет“, съобщава говорител на местната полиция.

Баскетболист в Румъния нахлу с метален прът да бие съперник

Read more

Шефът на НАТО: Западът ще трябва да подкрепя Украйна в дълга война

Шефът на НАТО: Западът ще трябва да подкрепя Украйна в дълга война. Това заяви Йенс Столтенберг в интервю за The Guardian.

По думите му, Владимир Путин няма скорошни планове за мир в Украйна. Затова Западът трябва да се подготви да доставя помощ на Киев за дълго време напред, предупреди генералният секретар на НАТО.

НАТО да бъде готово за разпад на Русия, предупреждава френски генерал

Столтенберг посочи, че руският президент е въвлечен във „война на изтощение“. Той призова членовете на НАТО да се съгласят да изразходват минимум 2% от БВП за отбрана на следващата среща на върха на алианса. Тя ще се проведе в литовската столица Вилнюс.

Ожесточените битки, в момента съсредоточени около Бахмут, в Източна Украйна, показват, че Русия е готова „просто да хвърли още хиляди и хиляди войници, за да вземе много жертви за минимални печалби“, каза ръководителят на НАТО.

„Президентът Путин не планира мир, той планира още война“.

Столтенберг добави, че Русия увеличава производството на военна промишленост. И дори „протяга ръка към авторитарни режими като Иран или Северна Корея и други. А целта е да се опита да получи повече оръжия“ .

В резултат на това САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и други западни държави трябва да бъдат готови да подкрепят Украйна с оръжия, боеприпаси и резервни части. И то за дълго време. „Нуждата ще продължи да съществува, защото това е война на изтощение. Става въпрос за индустриален капацитет за поддържане на подкрепата“, каза генералният секретар.

До момента битката беше толкова интензивна, че използването на артилерийски снаряди от Украйна – 4000 до 7000 на ден срещу 20 000 от Русия – изпреварваше западното производство. „Текущият процент на разход на боеприпаси е по-висок от текущия темп на производство“.

По-рано тази седмица членовете на ЕС се съгласиха да доставят на Украйна милион снаряда, достатъчни за около шест месеца. Но насочвайки се към това, което се очаква да бъде неговата последна среща на върха, Столтенберг каза, че иска членовете на НАТО да бъдат готови да харчат повече, за да обърнат инвазията на Русия.

Годишният доклад на НАТО, публикуван във вторник, признава, че само седем от 30 държави-членки са изпълнили настоящата цел за разходи за отбрана от 2% от БВП през 2022 г. Това са САЩ, Обединеното кралство, Полша, Гърция и балтийските страни.

Заглавна снимка: Unsplash – Lerone Pieters, Wikipedia – U.S. Department of State from United States

Шефът на НАТО: Западът ще трябва да подкрепя Украйна в дълга война

Read more

Съдът остави в ареста убилия френски гражданин на Околовръстното шосе в София Димитър Любенов

Съдът остави в ареста Димитър Любенов, който блъсна автомобил и уби френски гражданин на Околовръстното шосе в София, предава NOVA.

Състав на Софийският апелативен съд изтъкна, че Любенов е карал колата си пиян, дрогиран и се е движил със 195 км/ч. когато е ударил автомобила, в който е пътувал французинът Лорен Пети. Мъжът е починал на място, а съпругата му е откаран в болница с рани от катастрофата.

Прокуратурата разкри още шокиращи детайли за катастрофата на Околовръстното (видео)

Според магистратите има опасност той да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат с по-лека мярка. Те не се съгласиха с доводите на защитата, че Любенов не е предизвикал умишлено катастрофата. Доказателствата сочат, че обвиняемият има множество предишни провинения за шофиране с превишена скорост, което водело до извод за трайно нарушаване на правилата.

Обвиненият за катастрофата на Околовръстното: Виновен съм, но не съм убиец

“Стига пиари, ще си понеса отговорността, но моето престъпление е само ПТП. Искам да се прибера у дома и да подготвя детето си за най-лошото”, бяха последните думи на Любенов пред съда.

БулФото

Съдът остави в ареста убилия френски гражданин на Околовръстното шосе в София Димитър Любенов

Read more