Как изглежда една медицинска сестра в детска болница (видео)

Може би за нас нямаше да е толкова изненадващо преобразяването на Виктория – популярна тиктокърка, ако и в България имаше детска болница…

Вижте униформите на една медицинска сестра в детска болница!

Read more

Когато автомивката се превърне в душ (видео)

Неделя – ден за къпане!

Вижте как една автомивка се превръща в баня. Дано поне водата да е била топла…

Read more

Африканче вижда бял мъж за пръв път (видео)

Ютюбърът с никнейм Sabbatical е млад мъж, който споделя в мрежата пътешествията си из Африка. По време на пътуването си той попада в изолирано селце в Уганда и там се среща с местните.

Вижте реакцията на момиченце, което за пръв път през живота си вижда бял мъж. Малко ще е ако просто кажем, че реакцията е…неочаквана. Гледайте!

Read more

Доставчик на храна си прибра поръчката, след като я снима за доказателство, че е получена (видео)

Доставчик на храна от известната в САЩ верига DoorDash бе хванат на запис от охранителна камера да си прибира поръчката, която току-що е заснел, че е оставена на адреса, пише Ladbible.

В записа се вижда как жена оставя торбичка с предполагаемата хранителна доставка, прави снимка и после най-спокойно си я взима и поема на обратно. Видеото е споделено от клиента на доставката, което се разбира и от гледната точка на камерата – от дома, пред който спира доставчикът.

Постът предизвика очаквани гневни реакции, но имаше и такива, които недоумяват лекомислието на крадеца, при все че в САЩ вече всеки има охранителна камера на верандата си.

В ъпдейт към поста, клиентът уточнява, че се е свързал с компанията и оттам са го уведомили, че въпросният доставчик е освободен от длъжност. Като компенсация те са му предложили безплатно меню по избор, но по думите му са объркали поръчката. Ама че ирония!

Това не е първият инцидент на шофьор от споменатата верига, който си прибира храната, която току-що е донесъл на адрес. Преди месеци подобен случай доведе до уволнението на друг доставчик, отново жена и при аналогична ситуация.

Нагъл доставчик на храна открадна поръчка, след като засне “доказателство”, че е оставена на адреса (видео)

Веригата DoorDash набра скорост в месеците на пандемията със своеобразна безконтактна доставка по адреси. Куриерите ѝ са инструктирани да оставят поръчката на верандата на клиентите си, където вече ги чака сумата за услугата. От тях се изисква да щракнат поръчката на място и да позвънят на клиента, че е доставена, след което могат да си тръгнат.

При ноемврийския случай с открадната поръчка от компанията излязоха със становище, че:

“Ние нямаме никаква толерантност към такова поведение, работим активно за идентифициране на шофьора и незабавно ще го отстраним от платформата си. Искрено съжаляваме, че този инцидент проваля стремежа ни да предоставяме безупречна услуга на нашите клиенти всеки ден и благодарим за тяхната помощ при решаването на проблема.”

Източник: Ladbible

Видео: TikTok

Read more

Разрешиха ваксинирането на деца над 12 години срещу Covid-19 у нас

Във връзка с постъпили запитвания, Министерството на здравеопазването информира, че считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19.

Това ще се случва с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech.

Pfizer започва тестове на ваксината си при деца под 12 години

Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу Covid-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Кратката продуктова характеристика на ваксината на производителя Pfizer/BioNTech можете да намерите ТУК.

Източник: Министерство на здравеопазването

Read more

ДНСК окончателно спира строителството на “Златен век”

ДНСК спира окончателно строителството на “Златен век” заради изтекло разрешение за строеж. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в МРРБ.

ДНСК отказа на кмета на район “Лозенец” да събори “Златен век”

По-рано днес служители на стpoитeлнaтa кoмпaния „Apтeкc“ протестираха пpeд Mиниcтepcтвoто нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoто зapaди cгpaдaтa „Злaтeн вeк“.

Спирането на “Златен век” струвало 1.8 млн. лева, оплакаха се от “Артекс”

Припомняме, че 34-етажната сграда е най-големият проект на строителната компания “Артекс”. До спирането му се стигна след скандала “Апартаментгейт” с евтините имоти за политиците.

Източник: NOVA

Read more

Женен мъж с две любовници планира сватбено тържество и с трите едновременно (снимки)

Женен мъж пожела да се бракосъчетае освен с жена си и с двете си любовници, пише LadBible.

Марко Сантос Силва от Кьолн, Германия, и съпругата му Даниела Силва са отворени брачни взаимоотношения в продължение на десетилетие. Така преди две-три години Марк осрещнал Джесика и Камила на парти и незабавно хлътнал и в двете. И тъй като нито едната, нито другата си падали по жени, триото оформило полигамна връзка.

Сега 35-годишният мъж споделя времето си между дома с Джесика и Камила, и другия, където живее с Даниела и двете им деца. Въпреки неодобрителните реакции на недоброжелателите, четворката твърди, че всичко е наред и си прекарват добре времето. А Марко дори се надява да организира символична венчавка с трите жени едновременно.

“Най-голямото притеснение е, че децата ни ще бъдат обект на тормоз в училище заради нашия живот, но ние се стремим да възпитаме в тях съзнание за отвореност към другите хора”, разказва Марко.

Главата на “най-голямото семейство в света” с 39 съпруги и 94 деца почина на 76 годишна възраст (снимки)

Нещо повече, Марко се надява в бъдеще да има деца и от другите две “съпруги и да докажем на хейтърите, че нашата любов работи”, допълва многоженецът.

Щатският сенат на Юта единодушно декриминализира многоженството

Източник: LadBible

Read more

Удължават с още месец ремонта на АМ „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан

С месец се удължава ремонта на АМ „Тракия“ в област Стара Загора, става ясно от прессъобщение на общината, съобщи bTV. Става въпрос за последните 23 км между Стара Загора и Чирпан, които трябваше да бъдат готови до 30 юни.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ са издали заповед, по силата на която обходният маршрут на ремонта по Околовръстния път на Стара Загора и през селата по стария път от столицата към морето, се запазва до края на юли.

Като причина за удължаването на срока са посочени лошите атмосферни условия, които не са позволявали строително-ремонтните дейности да се извършват в пълен обем.

Маркировката на АМ “Тракия” до Стара Загора е опасна, твърдят експерти

От Областното пътно управление в Стара Загора подчертаха, че ще направят всичко възможно ремонтните дейности да приключат по-рано.

23-килиметровото трасе между Чирпан и Стара Загора е последната част от общо 53-километровия участък на АМ „Тракия“, известен с неравностите и вълните по пътното платно.

Затварят за ремонт АМ „Тракия“ при Чирпан за почти два месеца (видео)

Отстраняването на дефектите започна в началото на май и трябваше да приключи до края на юни. Още тогава изпълнителите от „Автомагистрали“ и възложителите – АПИ, направиха уговорка, че срокът ще бъде спазен, ако климатичните условия не попречат на тяхната работа.

Източник: bTV

Снимки: БулФото

Read more

Скат, станал вайръл с това, че “се смее” при гъделичкане, всъщност се задушава до смърт (видео)

Видео, публикувано в мрежата TikTok, което показва как морски скат от разред орляковидни “се смее” при гъделичкане, всъщност е документирало момента на задушаване на създанието, твърдят експерти.

“Този скат очевидно се задушва до смърт и по този въпрос научната литература е съвсем категорична. Подобно на всички останали риби, скатовете имат способността да чувстват болка. Анатомично, физиологично и биологично болковата система при рибите е почти същата като при птиците и бозайниците”, казва Бен Уилямсън от нестопанската организация World Animal Protection.

Скатовете дишат с помощта на хриле, подобно на акулите, чийто роднини са. Хрилете на ската във видеото са под устата му и това, което може да изглежда като очите на лъча, всъщност са ноздрите му.

Използвайки хрилете, сктовете събират кислород от водата. Без вода скатът би се задушил в зависимост от шепа фактори като продължителността на излизането си от водата, възрастта на екземпляра, състоянието на тялото и стреса, под който е подложен.

Видеото, което показва нехуманния експеримент с крехкото създание, бързо стана вайръл заради илюзията, че малкият скат действително реагира на гъделичкане. В коментарите под публикацията на 9gag обаче четем, че “е видно, че съществото страда и без да имате университетска диплома по биология”.

Източник: 9gag

Видео: TikTok

Read more

Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

И след пълна ваксинация някои хора така и не изграждат имунитет срещу Covid-19. Това предполагат екстертите от германската Постоянна комисия по ваксините, пише Дойче веле. Какви са причините? И кои са най-уязвимите групи?

В Германия ваксини срещу Covid-19 се поставят вече от над половина година. Дотук над 27 процента от населението са напълно имунизирани срещу вируса, но далеч не всички ваксинирани са развили антитела. “Все повече изследвания се занимават с въпроса за имунния отговор на организма след ваксиниране”, казва председателят на Постоянната комисия за ваксините (STIKO) Томас Мертенс пред обществено-правната телевизия АРД. При някои хора, чиято имунна система е потискана медикаментозно, например заради различни терапии, очевидно ваксините не действат толкова добре, предполагат експертите от комисията. Но защо?

Вижте защо имунитетът след ваксинация е за препоръчване пред този след преболедуване (видео)

От години е известно, че някои хора имат по-слаб имунен отговор от други. И това изобщо не зависи от ваксините срещу Covid-19, ами важи и за всички останали ваксинации. Тази имунна слабост на организма се нарича имунодефицит.

Това са най-уязвимите групи

След ваксинация имунните клетки в организма трябва да започнат да се размножават чрез делене, за да се образуват антитела, обяснява имунологът Карстен Вацл. Същият механизъм се наблюдава и при раковите клетки. Затова хората с онкологични заболявания получават медикаменти, които забавят деленето на клетките. Но те забавят и деленето на имунните клетки, които след ваксинация трябва да образуват антитела. “Затова особено при пациентите, които са подложени на химиотерапия, почти не се наблюдава образуването на антитела”, казва д-р Вацл.

Същото се случва и след трансплантация на органи. За да не отблъсне организма дарения орган, при тези пациенти чрез медикаменти се потиска имунната система.

Подобен проблем може да възникне и при хората с автоимунни заболявания – като множествена склероза или ревматизъм. При тях самата имунна система е проблемът, тъй като тя се бори срещу собствения организъм. Затова и такива пациенти получават медикаменти, които могат да намалят ефекта от ваксинирането.

Възрастта също играе роля

Изследване в един старчески дом в Дортмунд е показало, че при някои от обитателите му нивото на антитела е било много ниско. “Способността на организма да изгражда имунен отговор намалява с напредването на възрастта”, казва Томас Мертенс от Постоянната комисия за ваксините. Това обяснява защо при по-възрастните хора понякога липсва стабилен имунен отговор, уточнява той.

А дали реваксинациите могат да решат проблема? В момента се правят допълнителни изследвания и когато има резултати от тях, ще бъде преценено за кои групи пациенти какви реваксинации са необходими, казва Мертенс от STIKO. И д-р Вацл споделя мнението му. Може да се помисли дали при хората, претърпели трансплантация, да не се използват други ваксини. А при пациентите с ракови заболявания трябва да се изчака краят на химиотерапията, за да се възстанови имунната система, преди да бъдат ваксинирани.

Експертите обаче са категорични, че няма универсална формула за имунния отговор. По-скоро са нужни индивидуални решения, посочват те.

Източник: Дойче веле

Read more