Караянчева със скандално изказване към критикуващите Борисов: “Ходи пеша, бе!” (видео)

„Хората протестират срещу лошия Бойко, после се качват на метрото. Ходи пеша, бе!“ Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Днес тя беше в Лом на среща с членове и симпатизанти на партията.

Цвета Караянчева: Служебно правителство би означавало хаос и безвремие за България

По време на изказването си, Караянчева се обърна срещу хората, които не са доволни от управлението на премиера Бойко Борисов и неговата партия.

„Някои си пътуват с колите по магистралите на Борисов и викат „Ама те не стават“. Защо не ги направите вие, а само критикувате?“, риторично попита тя.

Видеото със скандалното изказване на Караянчева бе публикувано във Фейсбук от Методи Лалов.

На тези, които не харесват направените с личните пари на Бойко Борисов пътища и метро; който има претенции към качеството на изградената единствено по волята на Борисов публична инфраструктура; който иска неговата държава да е правова и демократична, ПКП (по думите на същия Борисов), казва: "Ходи пеша, бе!"#Оставка, некадърни и крадливи мутри!

Публикувахте от Методи Лалов в Събота, 26 септември 2020 г.

Източник и видео: Фейсбук – Методи Лалов

Read more

Бойко Борисов: “Ние в ГЕРБ сме само жени. Дет‘ се вика тук-таме мъж, ма и той – жена” (видео)

Премиерът Бойко Борисов отново яхна джипката и отиде в Бургас и Айтос на поредната уикенд инспекция. Вижте!

Read more

Коронавирус: защо здравната система в Испания не се справи

Метрополията Мадрид с нейните 6,6 млн. жители отново е европейски епицентър на пандемията. Лекарката Анхела Ернандес казва, че се усеща остър недостиг на медицински персонал, а интензивните отделения междувременно отново са препълнени. Само на 22 септември в мадридските болници са постъпили близо 3 000 души, от които 400 в интензивни отделения, пише Дойче веле.

“Не си извадихме нужните поуки”

Има и други причини за новия взрив на заразата. Първоначално никъде по летищата на Испания не са били правени тестове за коронавирус, а по другите места – само в случай на оправдани съмнения за зараза. Причината – недостиг на лаборатории, които да правят изследванията. Жителите на Мадрид са направо отчаяни от новите ограничения, защото доста дисциплинирано спазват мерките за защита, включително носенето на предпазни маски.

“Това, че никой не бе подготвен за пандемията през март, макар че тя вече се задаваше с пълна сила, мога да го разбера. Но ми е непонятно защо политиците не си извлякоха никакви поуки от нея“, казва лекарката и не спира да се оплаква от ниското заплащане на медиците в повечето от 17-те автономни провинции на Испания.

Здравеопазване с много недостатъци

Лошите заплати в здравеопазването се дължат и на ниските вноски за здравно осигуряване на испанците. Всички граждани плащат в общественото здравно осигуряване, но сумите са относително ниски в сравнение с други западни държави. Самонаети лица плащат например по около 300 евро на месец, но в тази вноска влизат и отчисленията за пенсионно осигуряване.

“Недофинансираното испанско здравеопазване залага на бързата диагностика и краткия престои в болница. Но за превенция или рехабилитация нямаме никакви ресурси“, казва здравният експерт Алберто Хименес, шеф на Фондацията Economía y Salud iв Мадрид.

Има и друг фактор за бързото увеличаване на инфекциите. В Испания, и особено в Мадрид, населението живее нагъсто. „Много хора си поделят малки жилища, защото наемите са скъпи. Така обаче лесно се заразяват едни други“, казва лекарката Ернандес, обяснявайки големия брой на новите зарази в работнически квартали като Карабачел.

Лекарката Анхела Ернандес е разочарована от политиците
Лекарката Анхела Ернандес е разочарована от политиците

И не само това: посещението при лекар със специалност става чрез задължителното посредничеството на здравните центрове, които играят ролята на пресяващ филтър, за да се избегне прекомерното претоварване на болниците. Тези здравни центрове обаче се превърнаха в огнища на заразата, поради което оттам вече почти не раздават часове за посещения. Това пък, от своя страна, води дотам, че мнозина болни си остават без диагноза.

В пандемията се оказа, че германското здравеопазване, макар и да е скъпо, а отчасти и неефективно, все пак има поне едно съществено предимство. В Германия се падат по 34 интензивни легла на 100 000 души, докато в Испания те са едва 10 на 100 000 жители. Освен това болниците в Испания са концентрирани главно в големите градове, а из провинцията достъпът до здравни грижи не е така лесен.

Втори в света по продължителност на живота

Независимо от тези недостатъци, испанското здравеопазване има и силни страни. По продължителност на живота Испания е втора в света след Япония. Мадрид и Барселона са и световноизвестни клъстъри за многобройни медицински проучвания. Страната като цяло разполага с голям брой изключително добри болници – и всичко това без високи здравно-осигурителни вноски.

Графиката показва броя на интензивните легла на 100 хиляди души в някои страни
Графиката показва броя на интензивните легла на 100 хиляди души в някои страни

На фона на това, че голяма част от административното обслужване е дигитализирано, а в Мадрид дори има дигитални здравни досиета на пациентите, е непонятно, че страната не е в състояние да осигури система за проследяване и контрол на веригите на зараза. За целта правителство в Мадрид искаше да ангажира хора, които на доброволни начала да изпълняват тези задължения.

„Междувременно тази задача се изпълнява дори от войници. Само и само да е евтино“, оплаква се една медицинска сестра. Претовареният персонал в мадридските болници се готви дори да стачкува. „Знаем, че сега може би не е най-подходящият момент, но това е единственото ни средство за оказване на натиск, след като политиците отказват да си извлекат поуки от кризата през пролетта“, казва лекарката Ернандес.

Източник: Дойче веле

Снимки: Pixabay

Read more

Цвета Караянчева: Служебно правителство би означавало хаос и безвремие за България

“Всички в ПП ГЕРБ сме силно учудени как един от най-големите критици на президента – Цветан Цветанов, от известно време е негов голям поддръжник, подкрепя евентуален служебен кабинет и протестите срещу правителството и твърди, че може да има изборни манипулации. Не прави чест на никого да говори лоши неща за доскорошните си колеги, които той лично е ръководил и подкрепял. Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал – не е най-добрият старт на нов политически проект.” Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Лом на среща с членове и симпатизанти на партията.

„Ние категорично не се притесняваме от служебен кабинет, въпреки явната готовност на президента за реваншизъм. Няма от какво да се срамуваме и всичко, което сме направили – е видно за хората във всяко населено място. Но освен президентски реваншизъм – служебно правителство би означавало хаос и безвремие за България в една така или иначе крайно сложна ситуация за целия свят. Няма парламент, няма бюджет, няма нови инструменти в подкрепа на бизнеса и хората“, посочи Караянчева. По думите й оставката е най-лесното, но и най-безотговорното решение в тази ситуация. „Виждам каква е кондицията на структурите, ГЕРБ е на 100% готова за избори. Но понякога трябва да взимаш и непопулярни решения в името на стабилността, дори и те да ти носят негатив“, допълни тя.

Според Цвета Караянчева не бива да ни изненадват критиките на БСП, Радев и другите извънпарламентарни сили по адрес на изборните правила. „Те знаят, че ще загубят вота и отсега търсят начини да оправдаят неуспеха си. Машинно гласуване ще има, както и с хартиена бюлетина. Но не това ще реши изхода на вота. А това кой какво е направил, кой какво е оставил след себе си. Магистралите, пречиствателните станции, енергийната диверсификация, влизането в ERM II, модернизацията на армията. Логично е след всичко това премиерът Борисов да има много врагове. Много интереси бяха нарушени, но всичко в името на идните поколения“, заяви председателят на НС.

Караянчева каза още, че твърденията за колаборация на ГЕРБ с ДПС са абсурдни.

„Попитайте хората в смесените райони кои партии участват в изборите там. Единствено ние и ДПС. И битката е жестока. Само ние можем да се опълчим. А партиите на жълтите павета хората там дори не са ги чували. За да бъдем и максимално обективни – нека да припомним кои партии аплодираха Радев в парламента преди няколко седмици и кои партии всяка сутрин не участват в регистрацията“, отбеляза председателят на НС. Тя добави, че са несъстоятелни тезите на опонентите на ГЕРБ и за нова Конституция и ВНС. „Искали сме да останем на власт на всяка цена. Че нали ВНС предполага провеждането на избори и гарантирането на максимално представителство на гражданите. Протестиращите го искаха, триото го искаше и когато го предложихме – всички се отрекоха“, завърши Цвета Караянчева.

По-горе можете да си припомните изказване на Караянчева в пазарджишкото село Виноградец, според което изходът от ситуацията в България не е оставка и служебен кабинет.

Източник и снимки: ПП ГЕРБ

Видео: Фейсбук – Цвета Караянчева

Read more

Протестите срещу Борисов: „ЕС, сляп ли си или го харесваш?“

Демонстрациите срещу правителството на министър-председателя Бойко Борисов продължават вече единайсет седмици. Когато по-рано през тази седмица сред протестиращите се появи и евродепутатът от Зелената партия Даниел Фройнд, той беше посрещнат с овации, се казва в репортаж от София на германската обществена телевизия ARD, цитиран от Дойче веле

Фройнд е член на Бюджетната комисия в ЕП и ръководи дейността на парламентарна група за борба срещу корупцията, в която участват представители на различни фракции. Той пристигна в България, за да си състави мнение за начина, по който се изразходват европейските пари в страната.

Неговата оценка е недвусмислена: „Ако утре решим да спрем европейските пари за България, ще отнемем не хляба на бедните деца, а хайвера на корумпираните олигарси“. И още: „Затова смятам, че това тук е правилното средство за оказване на натиск за реформи и промени.” 

Евродепутат: “Разкриха ми механизми на корупцията в България”

Мрежа от политици и олигарси

Думите на Фройнд са в съзвучие с исканията на демонстрантите, които от седмици искат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите ги обвиняват, че са изградили система от обвързаности, в която политици и олигарси се облагодетелстват от обществените поръчки и средства, а правосъдието ги закриля.

ЕС пък косвено подкрепя тази корумпирана система с парите, които получава България от Общността, както и заради липсата на достатъчно контрол от негова страна. 

„Европа със сигурност вижда какво става тук“, казва анонимен демонстрант и добавя: „Не знам дали умишлено или не, но ЕС определено закъснява с реакцията си.“

Има опасност от ескалация

Лозан Панов е един от малцината, които си позволяват да говорят открито. Председателят на Върховния касационен съд е пределно прям и по време на интервюто: „В повечето случаи европейските средства в България изтичат в ръцете на една малка елитна група“, казва той пред автора на репортажа Сърджан Говедарица. 

Според Панов, по този начин се помага на държавата да установи и да удържа контрола си над медиите и институциите, а управляващите няма сами да се окажат от този контрол, уверява той. Панов се опасява, че ако ЕС не реагира по някакъв начин, е възможно нещата да ескалират в страната.

От присъединяването си към ЕС преди 13 години България, както и Румъния, е обект на контрол от ЕК заради дефицитите в правовата държавност, и е насърчавана да извършва реформи. Поне теоретично, тъй като на практика този инструмент се оказва беззъб.

Евродепутатът Даниел Фройнд
Евродепутатът Даниел Фройнд

Полугодишните доклади от Брюксел за напредъка на страната имат твърде малко общо с реалностите в България – гласи упрекът, който отправя и съдия Панов. Той дава пример с главния прокурор Гешев: „Той има неограничена власт, стои на върха на една пирамида и определя кой да бъде преследван от закона и кой – не“, казва магистратът. „С други думи: вместо да защитава хората в България от бандитите, прокуратурата и главният прокурор правят точно обратното – разпъват защитен чадър над приятелите и атакуват политическите и икономическите врагове.“

Чужди медии: Пари срещу законност? Вижте какво става в България!

„Криза на европейската правова държава“

„ЕС, сляп ли си или го харесваш?“, пише на един от плакатите, носени от демонстрантите. На него се вижда министър-председателят Борисов в дружески прегръдки с германската канцлерка Ангела Меркел, с френския президент Макрон и други европейски лидери.

Това, че сега един евродепутат е дошъл на протестите, се коментира от един от участниците по следния начин: „По-добре късно, отколкото никога“. А евродепутатът Фройнд прави следното мрачно обобщение, отнасящо се не само за България: „Имаме криза на европейската правова държава. Срещу която трябва да подходим решително“.

В противен случай ЕС ще изгуби от една страна хората в България, които могат да останат с впечатлението, че Европа финансира корумпирани структури. „Но ние ще изгубим и хора от останалата част на Европа, ако те останат с впечатлението, че ЕС раздава пари безконтролно.“

Източник: Дойче веле

Снимки: Булфото

Read more

Радев пак “захапа” Борисов: Делириумът на министър-председателя буди тревога (видео)

„Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога“, каза Румен Радев по повод снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, цитиран от bTV.

Днес президентът участва в тържествата по случай празника на Карнобат.

Борисов към Радев: Аз като дам оставка какво ще си говоря с тебе, бе? Аз ще ти дойда под прозорците! (видео)

„Господин Борисов превръща 7 милиона българи в заложници на своята параноя, а знаете, че гузната съвест ражда параноята“, каза още държавният глава.

Престрелките между президент и премиер продължават през цялата седмица, като Борисов обвини Радев за снимките от неговата резиденция в Бояна.

Бойко Борисов: Хората на Радев ме сготвиха по елементарен начин с една прекрасна госпожа (видео)

А на въпрос дали подготвя собствен политически проект, днес в Карнобат президентът отговори: „Подкрепям всяка партия, движение, организация, която има ясна политика за работа в интерес на българския народ. Не говоря за мой проект, благодаря“.

Източник и видео: bTV

Read more

Международният прес институт пита Борисов и Караянчева за ограниченията за журналисти в парламента

В писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, вътрешния министър Христо Терзийски и омбудсмана Диана Ковачева Международният прес институт (The International Press Institute) изразява поредно притеснение за медийната среда в България и натиска, под който са подложени журналистите в страната, пише Клуб Z.

Позицията е разпространена и от Глобалната мрежа за медийна свобода (The Global Network for Press Freedom). В нея се обръща внимание на случаите на полицейско насилие върху журналисти и представители на медиите по време на протестите срещу правителството.

В новата сграда на НС журналистите нямат достъп до депутатите (видео)

Цитирани са имената на журналиста Димитър Кенаров и фоторепортера на Франс прес Николай Дойчинов, които пострадаха по време на антиправителствените демонстрации на 2 септември.

Споменава се и случаят с журналиста от в. “Сега” Мартин Георгиев, който бе привикан на разпит в СДВР, защото е отправил питане до пресцентъра на МВР за репортаж на bTV, в който се вижда, че един от полицаите, ангажиран в охраната на протеста, използва бокс срещу демонстранти.

Международният прес институт изразява и притеснение за рестриктивните мерки за достъп на журналисти в сградата на бившия Партиен дом. Над 60 журналисти от различни български медии са изпратили подписка до председателката на парламента Цвета Караянчева да свали ограниченията, се казва в позицията.

“Това значително намалява способността им да задават критични въпроси и добавя допълнителни прегради пред тяхната работа. Междувременно журналистите вече могат да наблюдават парламентарните процедури на телевизионен екран на живо от приземния етаж”, отбелязват от организацията.

Припомнен е и отговорът на председателката на парламента Цвета Караянчева, която публично заяви, че няма намерение да преразглежда решението.

“Оправданието е, че България се привежда в по-голяма степен в съответствие с европейските парламенти и ще се позволи на журналистите да контактуват с депутати през партиите. В светлината на притесненията, повдигнати от българските медии, членовете на Media Freedom Rapid Response настояват да преразгледате това решение и да спазите предишната система за свободно движение на медиите, която съществува в рамките на българското Народно събрание през последните три десетилетия”, посочват от организацията.

Според Международния прес институт всички тези случаи подкопават способността на журналистите да вършат своята работа при отразяване на протестите, без да се страхуват за своята безопасност и свобода. А също така застрашават и правото на обществото на информация, като ограничават достъпа на медиите до депутатите в парламента.

“Целят да заглушат гласа ни.” Журналистите искат достъп до депутатите в Партийния дом

Ние от “Господарите” вече ви съобщихме, че журналисти от българските медии участват в петиция с искане да имат достъп до народните представители в парламента.

Документът в деловодството на НС внесе колегата Владимир Христовски.

Гледайте видеото по-горе!

Източник: Клуб Z

Read more

Д-р Симидчиев: 700 000 ученици контактуват интензивно и заразата се разпространява (видео)

“Училището не е огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса”, каза уточни пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването “Денят започва” по БНТ.

Разпространението на инфекцията обаче ще се повиши, предупреди лекарят.

“Увеличаването на заразените е очаквано – това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява”, каза той.

“Аз не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, те ще останат начин, по който инфекцията ще се разпространява”, обясни Симидчиев.

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората и най-вече на умората да се спазват мерките. Основно е увеличаването на контактите и неизползването на предпазни средства – логично е да има пик след събиране на много хора на мач, протест или на училище.

“Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение”, отсече Симидчиев.

С идването на есенно-зимния сезон експертите очакват увеличаване на заболеваемостта от всякакви инфекции, включително и от коронавирус. Затова ще допринесе и замърсяването на околната и битовата среда заради паленето на печки с дърва и въглища и увеличаването на фините прахове частици, които предразполагат към боледуване.

Пулмологът смята, че здравната система все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане в следващите месеци. Според Симидчиев в интензивните отделения няма да има проблем с ресурса.

Източник и видео: БНТ

Read more

Полицаи разблъскват грубо протестиращи, за да изведат здравния министър от БНТ (видео)

Видеа, разпространени в социалните мрежи снощи, показват как органите на реда разблъскват грубо протестиращи, за да изведат министър Костадин Ангелов от сградата на БНТ, след участието му в предаването “Панорама”.

На 79-тата вечер от протеста срещу властта демонстранти тръгнаха към сградата на националната телевизия, където гост беше министърът на здравеопазването. Недоволни граждани го чакаха пред всички входове на държавната медия.

Ето как родната милиция пази министъра на здравеопазването от народната любов. Както си седях на бордюра и изведнъж един полицай се появи и ми МЕТНА колелото към канала. Започнаха да блъскат и влачат хора. Блъскаха и ВЛАЧИХА жена на възраст 40-50 години. Останалото се вижда. Министърът си тръгва "гордо" със скъпата си кола. А медиите казват, че сблъсъци не е имало…

Публикувахте от Georgi Penev в Петък, 25 септември 2020 г.

В 23:00 часа Ангелов излезе с автомобил от сградата, а полицаите грубо изтласкаха протестиращите. С това си спечелиха и гнева им.

След като излезе служебната кола на министъра от един от страничните входове, демонстрантите се опитаха да попречат на автомобила да поеме по пътя, но органите на реда ги възпрепятстваха.

Здравният министър г-н Ангелов, участник в Панорама, си тръгна така от БНТ в 23:06 по-голямата част от протестиращите бяха при предния и страничния входове Христо Иванов, също участник в Панорама, излезе от БНТ към 22 ч през главния вход, поговори със събралите се граждани и си тръгна ден 7925/09/2020

Публикувахте от Petar Bakalov в Петък, 25 септември 2020 г.

На кадри се вижда как униформените грубо изблъскват и един велосипедист, дърпат и бутат демонстранти, сред тях и жени.

Полицейското присъствие остана засилено и след случката.

В края на вечерта протестиращите блокираха за кратко движението за автомобили през „Орлов мост”.

Ето как родната полиция пази мутрите – народа кучета го яли… Кадрите са заснети от датския журналист Crazy Bulgarian. По данни на Петър Бакалов, в колата е здравният министър г-н Ангелов, който след участието си в панорама по БНТ, си е тръгнал в 23:06 ч. през задния вход. Споделям линк и от неговото видео тук, което е с по-добро качество и обхваща по-голяма част от случилото се – https://www.facebook.com/petar.bakalov.73/videos/3214779598644036/

Публикувахте от Yordan Bonchev в Петък, 25 септември 2020 г.

В самото си гостуване в “Панорама” по БНТ проф. Костадин Ангелов заяви, че правителството “категорично не е изпуснало положението” с коронавируса и не готви ново затваряне на страната дори и при повишаване на броя на заразените.

“Категорично не се готви ново затваряне”, каза министърът. “Това са слухове не мога да разбера в коя глава се раждат”.

По думите му коронавирусът “се използва като набухвател” на масово недоволство.

Според Ангелов сегашните мерки срещу заразата работят и болниците ще издържат на нов пик през есента и зимата, но хората в системата на здравеопазването “са изморени, огорчени някои от тях от отношението на обществото към тях”.

Той се оплака и че всеки ден му се налага да опровергава слухове и фалшиви новини, свързани с пандемията – например, че България ще купи руска ваксина за Covid-19.

Източник: БНТ

Видео: Фейсбук – Георги Пенев, Петър Бакалов, Йордан Бончев


Read more

255 са новите случаи на Covid-19, още 4 души са починали

255 са новите доказани случаи на заразени с коронавирус през изминалото денонощие при направени общо 5047 теста. Това показват данните от Националния информационен портал coronavirus.bg.

Разпределението по области e както следва: Благоевград – 31; Бургас – 24; Варна – 11; Видин – 1; Габрово – 14; Добрич – 2; Кърджали – 8; Кюстендил – 1; Ловеч – 3; Монтана – 11; Пазарджик – 7; Плевен – 3; Пловдив – 12; Разград – 1; Русе – 4; Силистра – 1; Сливен – 5; Смолян – 11; София област – 1; София (град) – 47; Стара Загора – 23; Търговище – 10; Хасково – 8; Шумен – 3; Ямбол – 13.

Потвърдените случаи на Covid-19 у нас са общо 19 828, като към момента 4 907 от тях са активни.

14 132 са оздравелите, от които 119 са регистрирани през последното денонощие.
 
В болница се намират общо 782 пациенти, 36 от които са настанени в интензивни отделения и клиники.
 
Починалите от началото на пандемията, при които е бил доказан Covid-19, са 789. Четирима души са починали през изминалото денонощие.

Read more