Нов самолет за 19 пътници ще се движи три пъти по-бързо от скоростта на звука (видео и снимки)

От компанията “Virgin Galactic” оповестиха дизайна на суперзвуков самолет, който вероятно коренно ще промени начина, по който пътуваме около света, пише DailyMail.

Самолетът ще побира до 19 седящи пътници и ще развива максимална скорост три пъти по-голяма от тази на звука.

От компанията обявиха, че са в преговори с “Rolls-Royce” за разработването на свръхзвуков двигател за производството на самолети за търговски полети.

“Virgin Galactic” обявиха първоначално дизайна си по-рано тази година в сътрудничество с НАСА.

“Радваме се да завършим прегледа на мисията и да разкрием тази първоначална концепция за дизайн на високоскоростен самолет, който ние смятаме за съчетаване на безопасно и надеждно търговско пътуване с неповторимо преживяване за клиентите”, заяви Джордж Уайтсайд.

“Virgin Galactic” се стреми към откриването на най-модерното и устойчиво авиационно гориво.

Екипът се готви да навлезе в следващата фаза на проектиране, което включва дефиниране на специфични архитектури и конфигурации на системата и определяне на материалите, които да се използват при проектирането и производството на самолета.

Екипът ще работи и за справяне с ключовите предизвикателства в областта на термичното управление, поддръжката, шума, емисиите и икономията, които биха довели до рутинните високоскоростни търговски полети.

Цените на евентуалните билети не са ясни още, но от “Virgin Galactic” вече предлагат места в туристическия си космически самолет на цена 250 000 долара.

Read more

Извънреден брифинг на здравния министър: Няма основание за затягане на мерките (видео)

Мерките за ограничаване на разпространение на Covid-19 към момента са абсолютно достатъчни и не се налага въвеждането на нови ограничения, заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Според него новозаразените у нас през последните две седмици са с 9.8 процента по-малко в сравнение с предходните 14 дни.

Извънреден брифинг в МЗ

Извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването

Публикувахте от bTV Новините в Вторник, 4 август 2020 г.

Брифингът се провежда в ден, в който са регистрирани рекорден брой починали с Covid-19, а именно 16 души.

Рекорден брой починали с Covid-19 у нас, новите случаи са 204

По данни на Единния информационен портал към момента има 823 хоспитализирани пациенти с коронавирус, 43 от които са под интензивни грижи.

По думите на министър Ангелов, няма съществен натиск върху болничната и здравна система в България.

Министърът призна, че има проблем с това кой ще лекува заразените.

“Ние в момента имаме недостиг на инфекционизсти (…) Имаме недостиг на анестезиолози и реаниматори”, призна проф. Ангелов. Болни са 248 лекари, 240 медицински сестри, 112 санитари.

Той обяви, че COVID отделението в Добрич е било закрито, защото единственият инфекционист е напуснал заради опасения за здравето си. По думите му ще се търси вариант с назначаването на специалист на граждански договор.

Откриха Covid-19 и в дома за стари хора в Добрич

Проф. Ангелов посочи, че през май делът на болните на възраст между 15 и 29 г. е бил 10%, скочил е на 16% през юни и е стигнал 25% през юли. Общо болните са 12 859, а жертвите на COVID-19 са 404. Излекуваните са 6684.

Read more

Борисов свиква утре ГЕРБ на национална конференция

Премиерът Бойко Борисов свиква управляващата партия ГЕРБ в сряда от 12 часа в “София Тех Парк”, предаде Dir.bg.

От писмо, изпратено от името на административния координатор на ГЕРБ Цветомир Паунов до всички областни координатори, става ясно, че на срещата са поканени всички кметове, депутати, евродепутати и общински съветници на партията на Борисов.

Изискването е да пристигнат в София с кола, в 9 часа, заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Бланката за участие е изпратена до всички областни координатори и представители на партията от всички 265 общини.

Националната конференция на ПП ГЕРБ се провежда на фона на протестите с искане за оставка на правителството, но според тях не е извънредна, тъй като миналия август се е провеждала в същия формат в НДК.

Три големи кръстовища в София остават блокирани от протестиращите

Дневен ред на събранието все още няма. Премиерът Бойко Борисов ще присъства, но не е известно какъв ще е акцентът в речта му.

Очаква се срещата да бъде официално обявена.

Снимки: БулФото

Read more

Откриха изчезнали моряци по огромен SOS на пясъка на остров в Тихия океан (видео и снимка)

Трима изчезнали моряци бяха спасени на брега на остров Пикелот в Тихия океан, след като корабът им останал без гориво, по огромен надпис “SOS”, изписан върху пясъка на брега, предаде The Guardian.

Щатско-австралийски военен самолет открил тримата корабокрушенци на брега на отдалечения малък остров, отстоящ на около 370 километра от мястото, където блокирал плавателният им съд. По данни на спасителите и тримата са в добро състояние и без видими наранявания

Те били обявени за изчезнали три дни по-рано, след като седемметровата им лодка блокирала в открито море.

Спасиха мъж, бедствал 22 дни в студа в Аляска, изписал “SOS” в снега (видео)

Щатските власти на марианския остров Гуам получили сигнала в събота, след като екипажът не могъл да завърши 42-километровия си маршрут между атолските острови Полулат и Пулар.

Военният кораб “Канбера” на Нейно Кралско Величество плавал между Австралия и Хаваи получил сигнал за помощ. А ден по-късно хеликоптер на “Канбера” забелязъл гигантския знак “SOS”, изписан в пясъкана брега на Пикелот. Бедстващите моряци веднага получили храна и прясна вода, както и първа долекарска помощ, която да установи състоянието им.

Остров Пикелот е необитаем коралов атол, по-малко от половин километър дълъг и богато залесен. Островът е дом на гнездящи морски птици и костенурки.

Read more

България е с най-ниско качество на живот в ЕС според “Индекс на настигането” (графика)

Качеството на живот в България е най-ниското в Европейския съюз, показва изследването “Индекс на настигането” за 2019 година.

Качеството на здравеопазването, върховенството на правото и медийната свобода са само част от индикаторите, които поставят страната ни в дъното на Европейския съюз и често сред държави, които са извън него.

България се представя добре макроикономически – например нисък размер на държавния дълг като дял от брутния вътрешен продукт.

По индикатора “Корупция”, който е част от категорията “Управление”, страната заема 30-то място от общо 35 държави в класацията.

В “Индекс 2019” петте най-добре представили се страни по цялостен резултат са Дания (1 място с 71 точки), Швеция (2 място с 70 точки), Люксембург (3 място с 70 точки), Холандия (4 място с 70 точки) и Финландия (5 място с 69 точки) в класацията на 35 страни по скала от 100 до 0 точки (най-висок до най-нисък резултат).

В дъното на класацията по цялостен резултат са Босна и Херцеговина (35 място с 18 точки), Турция (34 място с 22 точки), Северна Македония (33 място с 25 точки), Албания (32 място с 25 точки) и Сърбия (31 място с 29 точки). България е на 29-о място с 36 точки в цялостната класация.

Страната се представя най-добре в категориите “Икономика”, където е на 28 място с 40 точки и “Управление” – също на 28 място, но само с 38 точки. Най-лошо е представянето на България в категорията “Качество на живот”, където е класирана на 30-то място с 29 точки. В “Демокрация” страната е на 29 място с 35 точки.

Индекс 2019 показва значителната разлика между най-добрe представящите се страни, които са в Северна и Западна Европа и тези, които изостават и се намират в югоизточната част на континента.

България заема 31 място с 29 точки в класацията по индикатора Медийна свобода”, част от категорията “Демокрация”, като за измерването на този индикатор се използват два отделни подиндикатора – индексите за медийна свобода на Freedom House и “Репортери без граници”.

Медиите в България не са свободни, сочи нов доклад на ЕК

Като цяло новите страни членки са още далеч от най-добре представящите се стари страни членки на ЕС. Средните резултати на новите страни членки са най-близо до желаните средни резултати на старите страни членки в категорията “Икономика” и са по-отдалечени в категориите “Качество на живот”, “Демокрация” и “Управление”. Това подсказва, че настигането в “Икономика” изглежда е сравнително по-лесно, отколкото превръщането му в успех при други по-сложни системи.

Съществени различия в Индекса на настигането се наблюдават не само между новите и старите страни членки, но и между отделните нови страни членки на ЕС. Това е особено видно по отношение на неравенството. При индикатора за неравенство (коефициент на Джини) Словакия е на 1 място, Словения е на 2 място, а Чехия е на 3 място, като това са страните с най-малко неравенство сред включените в индекса 35 европейски държави. В същото време България (34 място от 35), Литва (33 място) и Латвия (30 място) са сред страните с най-високо регистрирано неравенство на континента.

Представянето на България е най-лошо в категория “Качество на живот”. В тази категория страната ни е в 5-ти клъстер, заедно с Румъния и кандидатките за членство Черна гора, Турция и Сърбия.

Read more

Денонощна блокада и на кръстовището пред общината във Варна (видео)

Първа денонощна блокада на възлово кръстовище беше изградена във Варна.

Демонстранти в морската столица разпънаха в понеделник над 10 палатки и шатра пред срадата на общината в града и обявиха готовност да поддържат блокадата, докато не бъдат изпълнени исканията за оставки на третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Три големи кръстовища в София остават блокирани от протестиращите

Късно вечерта в понеделник полицията разположи метални ограждения около лагера, за да осигури безопасността на протестиращите. Над 100 участници в блокадата развяваха български знамена и скандираха “Оставка”.

Хората, прекарали нощта в палатковия лагер във Варна, споделиха пред медиите, че всичко е преминало спокойно и ще подкрепят докрай исканията на протестиращите в София, където демонстрации се провеждат всяка вечер от 9 юли насам.

Антиправителствени протести се провеждат и в други градове в страната, както и в чужбина. Отцепен остава и подстъпът от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“, където протестиращи бяха спрени от полицията в опит да я блокират още в петък. В понеделник кметът на града Живко Тодоров посети протестиращите, но не успя да ги убеди да се разотидат.

ORF2: Ако протестите в България продължат до септември, вероятно ще се стигне до оставка (видео)

В 23 града в държави на три континента бяха организираха протестни акции през последните няколко дни от българите, живеещи там. Те изразяват подкрепата си към демонстрациите в страната и добавят допълнително искане от страна на българите зад граница – възможност за дистанционно и електронно гласуване.

Източник: Свободна Европа

Видео: бТВ


Read more

СДВР: Задържана е пияна жена за вербална агресия срещу протестиращи в София

Жена във видимо нетрезво състояние е била задържана тази сутрин до президентството, след като е проявила вербална агресия към протестиращите. Това съобщи на брифинг зам.-шефът на “Охранителна полиция” към СДВР Тони Тодоров.

От СДВР отчитат, че поредната вечер на антиправителствените протести в столицата са преминали без съществени нарушения на реда.

Брифинг на СДВР за протестите в София

Публикувахте от bTV Новините в Вторник, 4 август 2020 г.

На протеста снощи журналистически екип също станал жертва на подобно деяние, този път от страна на протестиращите. Това наложило намесата на полицията.

В София продължават да бъдат блокирани три ключови кръстовища – Орлов мост, Ректората и Цар Освободител при президентството. Заради блокадите е променен маршрутът на 17 линии на градския транспорт в столицата. 

Три големи кръстовища в София остават блокирани от протестиращите

На Орлов мост са нощували 25-30 души, 20 души са били в палатките срещу Ректората на Софийския университет, а 6 души са спали в палатките на бул. „Цар Освободител“.

Снимки: БулФото

Read more

Какво казват на света протестиращите в чужбина българи?

“Нямате представа какво е да гръмнат 200 човека, които викат “Оставка” или “Мафията вън!” в центъра на Виена и след това да спрем на едно място и да пуснем химна или “Хубава си моя горо” и да видя пълни със сълзи очи, наистина енергията е много силна”.

Така една от организаторките на протестното шествие във Виена Мариaна де Мео описа пред Свободна Европа чувството на събитието.

Българи в 23 града, в 12 държави и на три континента организираха паралелни събития на местата, в които живеят, за да изразят солидарността си със своите сънародници в България. Протестите в София с искане за оставката на кабинета “Борисов” 3 и главния прокурор Иван Гешев продължават вече 25 дни. Другото основно искане на българите зад граница, което добавят към исканията на протестиращите в България, е възможност за дистанционно и електронно гласуване.

Българи в Чикаго поискаха оставката на правителството и главния прокурор (видео и снимки)

“Нашата основна цел вчера (в неделя – б.р.) беше да покажем на сънародниците ни, които също са по улиците и по площадите, че не са сами, че хората в България не са избягали и не са абдикирали от тази държава. Напротив, нашата силна страна е да съобщим на света в каква кочина се е превърнала вече България”, казва Мариaна в разговор по Viber. Гласът ѝ звучи ясно и отчетливо, а тонът ѝ е на човек, който е твърдо убеден в своите искания и на останалите хора, с които е в контакт. Хора, които нямат намерение да се отказват.

Де Мео споделя, че българите в чужбина не допускат вариант, в който правителството не подава оставка. “Ние сме много оптимистично настроени. Според нас вече много се клати столът на правителството и на Бойко Борисов, и не искаме да обсъждаме вариант, в който няма оставка. Мисля, че ще успеем”.

Ако все пак до оставка не се стигне в близките седмица-две, ще има и следващи акции от страна на българите в чужбина. Те планират да отправят исканията си към европейските институции.

Българите във Виена са се погрижили и местните граждани да разберат за какво са техните протести. Повечето от плакатите им са двуезични – на български и немски, така че виенчани да знаят за какво са скандиранията. Шествието е преминало по най-емблематичните точки на Виена – музея Албертина, катедралата “Свети Стефан”, както и катедралата Карлскирхе.

“Мина прекрасно благодарение на съдействието на полицията”, казва Мариaна. Организаторите са подали писмо в полицията, след което са получили покана за среща, на която са получили разрешение да скандират, да имат микрофон и тонколони, “да съобщим гръмко на Виена какъв е нашият проблем”, казва още Де Мео.

Както всички други българи в чужбина, и във Виена хората се организират през Фейсбук. Не се познават предварително. Влизат в контакт и със свои сънародници в другите държави, в които имаше протести в неделния ден. Мариана подчертава, че в разговорите им не е ставало дума за партийни пристрастия и не са се отправяли подобни призиви. Ставаше дума да сме заедно и да се обединим в този призив “Не сте сами”.

“Не искаме да се срамуваме”

“Искаме да покажем, че всички сме заедно и се подкрепяме, като съвпаденията в исканията си на 100%”. С тези думи започна протестът на българската общност в Берлин. Росен Иванов разказа пред Свободна Европа, че българите и в германската столица са разяснявали на берлинчани с помощта на плакати на немски език и изказвания за случващото се в България и как това влияе на целия Европейски съюз.

Сънародниците ни в Берлин планират следващият протест да се проведе пред канцлерската служба в работно време – т.е. работното място на Ангела Меркел, така че повече германски политици да се запознаят с проблемите в България.

22-годишната Деница Чанева разказа пред Свободна Европа, че макар и малоброен протестът в Стокхолм подкрепя напълно исканията на сънародниците си в България. “Не искаме да се срамуваме, когато трябва да кажем откъде идваме. Не искаме България постоянно да е на първо място в най-лошите класации в Европа”, споделя Деница и казва, че ще се борят, докато исканията им станат реалност.

Около 20 българи се събраха и в Пафос, Кипър, в подкрепа на протестите в България. Те поискаха оставките на правителството, главния прокурор и членовете на ВСС, които са гласували “за” избора на Гешев. Протестиращите призоваха българите да обединят усилията си за “една истинска и дълбока съдебна реформа”.

И в Австралия българи се събраха на протести в Сидни и Мелбърн.

В Прага българите излязоха за четвърти пореден път тази неделя. В чешката столица те се събират под надслов #ОСТАВКАМУТРИ и #ЗАЕДНО. Алена Велчева разказа пред Свободна Европа, че изцяло подкрепят исканията на протестиращите в България и се надяват, че чрез тяхното участие ще успеят да извадят “от апатията и безсилието, всички онези българи, останали в България, доведени до отчаяние и загубили надежда”.

В Кьолн българи се събраха за пети пореден път със знамена на Европейския съюз. Протестът под надслов „За повече Демокрация и против корупцията в България!“ беше организиран при стриктни мерки за сигурност.

Българите в Монреал бяха подготвили няколко инсталации, сред които нощно шкафче с банкноти, пистолет и снимка на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и торта “Сахар”

В слънчев Париж българите, които се бяха събрали с искане за оставката на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, скандираха “Подлеци” и “Мафията вън”. Te настояват “за модернизация на гласуването чрез достоверен и неманипулируем начин”. От Париж сънародниците ни искат “изкореняване на мафията от управлението”. Те подчертават, че искат да живеят в демократична европейска държава и това да е България.

И българите във Великобритания се събраха на протест (видео)

Демонстрации бяха организирани и в Обединеното кралство. Исканията на българите в Бирмингам освен оставките на правителството и главния прокурор са свързани с лустрация, реформи във ВСС и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Традиционно протести имаше и в Лондон и Екзитър.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Read more

Христо Иванов пак щурмува “Росенец” месец по-късно (видео)

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов за трети път щурмува парк “Росенец”, за да провери премахната ли е оградата на пътя, който води до брега до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ограда имаше, като още преди две седмици от Общинският съвет в Бургас, гласувайки връщането на пътя на общината, обявиха, че тя ще остане там, тъй като формално летният сарай се води строителна площадка. Нищо че се обитава от пет години.

Заседание на общински съвет Бургас. Снимка: БулФото

Общината в Бургас си връща пътя до сараите на Доган след протести (снимки)

Росенец

Публикувахте от Hristo Ivanov в Вторник, 4 август 2020 г.

Изненадващо на място Иванов установи, че оградата е премахната и заподозря, че това е станало за целите на посещението – което Иванов обяви във фейсбук малко преди това. Той заплаши кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, че ако оградата отново се появи, от ДБ ще организират нова акция по масово плажуване на плажа.

Read more

Британски туристи се сбиха в самолет заради отказ да носят маски (видео)

Двама британски туристи се сбиха в самолет с полет от Амстердам до Ибиса, заради отказ да носят маски за лица, пише LadBible.

Видео от инцидента, разпространено в социалните медии показва голям брой хора, пътници и екипаж, които се опитват да разтърват побойниците.

Руснаци се сбиха на борда на самолет, пренебрегвайки мерките за социална дистанция (видео и снимки)

Според очевидци единият от участниците в сбиването бил пиян до средата на полета, когато избухнала кавгата.

В записа се чуват виковете на останалите пасажери, които се опитват да вразумят двамата, като някои напразно им напомнят, че в самолета пътуват и деца.

Видеото бе публикувано в Instagram от потребител на име The Mic High Club с текст: “Паника и жестока кавга! Непокорният английски пътник на борда на KLM до Ибиса пиеше водка “Gregus.” Двамата отказаха да сложат маски за лице и заради агресивното им поведение бяха арестувани.”

Read more