Сблъсъци между фенове и полиция на поклонението пред Марадона в Буенос Айрес (видео и снимки)

Фенове влязоха в сблъсъци с полицията при опит да нахлуят в президентския дворец в столицата на Аржентина Буенос Айрес, за да се сбогуват с тялото на футболната легенда Диего Марадона, предаде DailyMail.

Припомняме, че в сряда световноизвестният аржентински футболист почина от инфаркт на 60-годишна възраст. Адвокатът на семейството му обвинява лекарите, че са предизвикали смъртта му с грешка при лечението.

До стълкновенията се стигна, докато тълпата се блъскаше, за да стигне до ковчега, покрит с аржентински флаг и футболен екип с номер 10 на Марадона, пристигнали в двореца рано тази сутрин.

От доклад от аутопсията, изтекъл в аржентинските медии, става ясно, че Марадона е починал в съня си след сърдечна недостатъчност, само две седмици след напускането на болницата, където претърпя мозъчна операция.

Медиците също така откриха разширена кардиомиопатия – медицинско състояние, при което сърдечният мускул отслабва и се увеличава и не може да изпомпва достатъчно кръв за останалата част от тялото.

Почина футболната легенда Диего Марадона

Племенникът на легендата Джони Еспозито е последният човек, който го е видял жив, според данните от доклад.

Източник: DailyMail

Видео: Twitter/Martin Mazur

Read more

Емблематични моменти от Дон Диего (видео)

Напусна ни легендата (в най-изчерпателния смисъл на думата) на световния футбол Диего Армандо Марадона.

Гениален футоблист, проблемна личност, но сърцат и преди всичко човек. Той беше доказателство, че често самородният гений, когато постигне слава, е погълнат от мъка и нещастия.

Но остава само доброто! Дано почива в мир!

Неговата следа ще остане завинаги върху тревата!

Read more

България ще получи 511 млн. евро от ЕС в помощ на икономиката ни през пандемията

Европейският съюз дава 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика, за да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса, предаде bTV.

Финансовата помощ включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

„България беше една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса. Тези мерки имат краткосрочна цел за оказване на помощ при кризи, но България ще продължи да се ползва от допълнителна подкрепа от ЕС за икономическо възстановяване от кризата“, каза комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Приеха окончателно държавния бюджет за 2021 година

През 2014-2020 г. ЕС инвестира в България 7,4 милиарда евро посредством политиката на сближаване. В отговор на коронавируса досега са мобилизирани 750 милиона благодарение на Инвестиционната инициатива, за да се посрещне настоящата криза и ефектите ѝ.

Здравеопазване

20 млн. евро са дадени за сектора на здравеопазването чрез закупуване на ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства:

  • 317 респиратори;
  • над 2 милиона защитни маски;
  • 177 000 теста;
  • 140 000 други консумативи;
  • легла, специализирани преносими устройства, специализирано оборудване за лабораториите за борбата с коронавирус;
  • лични предпазни средства и защитни облекла за болници, регионални здравни инспекции, центрове за кръвопреливане и за спешна медицинска помощ.

Евромилионите са тук. За какво ги харчи България и за какво другите страни от ЕС

През периода 2014-2020 г. политиката на сближаване инвестира 71 млн. евро в поефикасни и по-достъпни услуги за спешна медицинска помощ в България. Проектът обхваща:

  • модернизиране на 237 заведения за спешна помощ в цялата страна с по-добри помещения за бърза помощ със съвременно медицинско оборудване;
  • закупуване на 400 нови линейки, оборудвани със съвременни комуникационни и животоспасяващи устройства, което им позволява да се намесват бързо и ефективно, особено в поотдалечените райони и за най-уязвимите групи от пациенти;
  • вече доставените 182 линейки са оборудвани с необходимото оборудване за спешни медицински дейности при условията на коронавирус.

Източник: bTV

Read more

11-годишно момиченце спасява бедстваща акула в трогателно видео

11-годишно момиче извади заклещена между скалите акула с голи ръце, за да я пусне на свобода, пише DailyMail.

Невероятната сцена е заснета от майката на Били Рий – Аби Гилбърт, докато наблюдавала как малката Били измъква от плитчините дълбоководна пилузъба акула край Кингстън бийч, южно от Хобърт, Тасмания.

„Тя просто, без да ме уведоми какво се случва и без каквото и да е колебание, тръгна надолу по хлъзгавите камъни“, сподели г-жа Гилбърт и допълни:

“Щом акулата се появи, разбрах какво става и знаех, че това не може да ѝ навреди.”

Според гордата майка Били има вродена силна връзка с животните. Г-жа Гилбърт, която ръководи бизнес за възстановяване на пустинята, споделя, че дъщеря ѝ е била вдъхновена да стане местен спасител и болногледач на диви животни благодарение на един от учителите си в училище.

„Били има неоспорима връзка с животните… Говорихме за това как тя може да „чете енергията им.“

Според Аби Били от много малка носи у дома бедстващи и ранени животни, за които се грижи, докато се възстановят и ги пусне обратно в дивата природа.

Снимка: Wikipedia

Пилозъбата акула е вид риба, разпространена предимно край Нова Зеландия. Среща се край бреговете и пясъчните и скалисти дъна на морета и сред рифове. Тя е малка на размер и достига едва 1 метър дължина и за щастие не е застрашен вид.

Източник: DailyMail

Видео и снимки: FB/Abby Gilbert

Read more

Турция премълчава по 40 000 нови инфекции от Covid-19 на ден?

Турция е в плен на втората вълна на пандемията. От началото на ноември броят на новозаразените с коронавирус е нараснал значително. В сряда министърът на здравеопазването Фахретин Коча за първи път назова броя на положителните тестове: в цялата страна в момента общият брой на заразените и болните е 28 352, пише Дойче веле.

До този вторник министърът съобщаваше в Туитър само броя на новозаразените, лекувани в болници. Така например данните от вторник вечерта бяха: “7381 нови инфекции, от които 4543 тежко болни”.

Забраняват пушенето на открито в Турция, за да не си махат пушачите маските (видео)

Частичен локдаун заради Covid-19

Седмица преди това в турските болници са били лекувани два пъти по-малко пациенти с Covid-19. Заради покачващия се брой на заразените още миналия уикенд турското правителство наложи частичен локдаун: ресторантите и кафенетата в страната отново са затворени; възрастните над 65 години имат право да напускат домовете си само между 10 и 13 часа в работните дни от седмицата, а младите хора под 20 години – между 13 и 16 часа. На всички останали възрастови групи им е позволено в събота и неделя да излизат навън само във времето от 10 до 20 часа.

За възрастните хора важат особено тежки правила
За възрастните хора важат особено тежки правила

Ограниченията са замислени така, че възможно най-малко да пречат на трудовия делник и потреблението, т.е. да не нарушават нормалния ритъм на турската икономика.

Сигналът е ясен: по-строгите мерки трябва да покажат на населението, че турското правителство се отнася сериозно към пандемията. През последните месеци обаче имиджът му на кризисен мениджър пострада сериозно заради съмненията, че здравното министерство крие истинските размери на пандемията.

Така например през септември стана ясно, че от началото на пандемията властите са обявявали не всички случаи на положителни тестове за Covid-19, а само броя на пациентите, лекувани в болници. А това означава, че реалният брой на новозаразените е много по-висок от официално обявявания от правителството.

Особено данните, огласявани от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който е от опозиционната Републиканска народна партия (CHP), подхранват съмненията. Така например той съобщи, че само в понеделник в Истанбул във връзка с Covid-19 са починали 186 души. Малко преди това здравното министерство беше обявило, че в цялата страна починалите от коронавирус на този ден са 139.

Кметът на Истанбул е разтревожен. “Сън не ме хваща”, казва той. “Обикновено през ноември погребваме дневно между 180 и 190 души. Сега обаче доближаваме 450.” Директорът на гробищните паркове в района на Истанбул Айхан Коч тези потвърди тези данни пред ДВ: “През последните две седмици имаме експоненциален ръст на погребенията. Те са вече над 400 на ден”.

Болниците в Истанбул са пълни
Болниците в Истанбул са пълни

“Положението сега е по-сериозно, отколкото по време на първата вълна през март и април”, казва Осман Елбек, който работи в частна болница за белодробни и гръдни болести. Той и колегите му рисуват тревожна картина: значителен ръст на пациентите с Covid-19 и бързо изчерпващи се капацитети на болниците, включително и на частните клиники.

300% ръст на инфекциите?

Данните на Лекарската камара (TTB) също се различават значително от официалната статистика на турското правителство. Така например миналата седмица Камарата обяви 300 процента ръст на заразените през ноември спрямо октомври, което означава над 47 600 нови инфекции средно на ден. За тази статистика са събрани данните от 1270 лекарски кабинета в 73 различни града в страната. Ако тези числа са верни, то турското правителство премълчава по около 40 000 нови инфекции на ден.

Чиджем Арслан от Лекарската камара е убеден, че при този ръст на пациентите скоро ще бъде въведен и триаж за болните от Covid-19. Той е колегите му призовават за налагане на пълен локдаун в Турция – най-малко за две седмици, а още по-добре за цял месец.

Източник: Дойче веле

Read more

Вижте 9 смущаващи прилики между реч на Борисов и тази на шведския премиер от три дни по-рано (видео)

В деня, в който бе обявен новият локдаун в България от министъра на здравеопазването 25 ноември, премиерът Бойко Борисов публикува във Facebook профила си изявление, което в отделни свои части поразително повтаря думи от изказването на шведския премиер Стефан Ловен, направено три дни по-рано – на 22 ноември.

Копирани или не, мотивите „заедно ще се справим с Covid-19“, „вече сме го правили през пролетта“, „ще се възстановим въпреки индивидуалните жертви на всеки от нас“ са само част от еднаквите послания, които могат да бъдат открити в двете обръщения. Разбира се, контекстът е различен заради различната епидемична обстановка в двете страни.

Борисов за извънредните мерки: Взимаме трудни, но мъдри решения и трябва да ги изпълняваме заедно (видео)

Тук можете да сравните извадени пасажи от двете изявления и сами да да прецените копирал ли е пресцентърът на Борисов и МС речта на колегата му Льовен:

Льовен: „Новият коронавирус принуди всички ни да направим големи жертви. Трябваше да се откажем от толкова много любими неща. Трябваше да отменим много важни събития от нашия живот“.

Борисов: „Всеки от нас беше принуден да направи жертви – да се откаже от любими неща, да промени начина си на живот и на работа“.

Льовен: „Сега виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма“.

Борисов: „Сега обаче виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма“.

Льовен: „Швеция е подложена на изпитание. Но Швеция ще се изправи“.

Борисов: „Подложени сме на изпитания. Но ви уверявам, че заедно ще се справим с тях“.

Льовен: „Въпреки всичко – функционират добре както здравната система, така и социалните грижи“.

Борисов: „Здравната и социалната ни системи работят въпреки трудностите“.

Льовен: „Въпреки всичко – строят се сгради и пътища“.

Борисов: „Продължаваме да строим пътища, защото след пандемията инвеститорите трябва да могат да стигнат до всяко крайче на България“.

Льовен: „Въпреки всичко – нашите деца получават образование и имат желание да учат“.

Борисов: „Въпреки всичко – децата получават образование, а българските учители също са герои“.

Льовен: „Именно заради тях трябва да се поряви решителност, самодисциплина и чувство за лична отговорност“.

Борисов: „Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност“.

Льовен: „Предпазихме себе си, нашите близки, а дори и хората, които не познаваме“.

Борисов: „Като носим маски, като спазваме мерките, като пазим хората, които обичаме, като пазим колегите си и дори непознатите в градския транспорт или магазина (б.а. – „можем да бъдем герои“).

Льовен: „Но затова е необходимо тук и сега да покажем своята сплотеност и отговорност“.

Борисов: „Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност“.

В публикацията си във Facebook Борисов каза:

„Ние, държавниците, трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да Ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме. Уверен съм, че само заставайки рамо до рамо – лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички ние, заедно като общество можем да се справим! Вече сме го правили!“, казва той, напомняйки отново за думите на шведския си колега:

“Когато излезем от кризата, всеки ще си спомня как е помогнал на другия. Помнете солидарността, помнете, че сте част от обществото. Трябва да покажем нашето обединение тук и сега, да поемем отговорност тук и сега. Това е по-силно от вируса, който трябва да победим. Да го направим. Заедно. За Швеция“, каза премиерът на Скандинавската държава.

„Но ние използвахме времето на мерките и намалихме натиска върху болниците и пренастроихме икономиката си. Много български фирми започнаха да произвеждат необходимите защитни материали. Днес няма болнично заведение в страната, в което да липсват маски, защитни облекла, ръкавици, очила и дезинфектанти. И те са толкова качествени, че много от партньорите ни в ЕС и на Балканките заредиха системите си именно с български защитни материали, написа Борисов. А в речта на Льовен четем:

„Рано през пролетта се изправихме пред гигантско предизвикателство като пандемията. През ноември вече е ясно, че ще отнеме време, преди да се завърнем към нормалния живот. Затова ви моля за нещо трудно, но нужно. Поехме отговорност, направихме го заедно. Това е нашата сила. Швеция е сила. Швеция е тествана, но ще се справи. Вече сме го правили през пролетта”.

Швеция призна, че така и нямат данни стадният имунитет да забавя Covid-19

Швеция, която предприе нетрадиционен подход за овладяване на коронавируса, като не затвори страната и не наложи строги ограничения, е изправена пред проблеми с втората вълна. Страната с население от 10,2 млн. души има над 230 хиляди случая от началото на пандемията, както и повече от 6500 жертви.

България е отчела над 133 хиляди случая на коронавирус от началото на епидемията, като активните случаи са 87 073. Страната ни е сред първите места по заболяемост и смъртност в Европа през последните седмици, като почти всеки ден жертвите на Covid са над 100, а общо вече достигнаха 3367.

Източник: Булевард България

Видео: FB/Ивайло Мирчев, FB/Бойко Борисов

Read more

От 2000 до 25 000 евро: колко печелят медиците в Германия

Пандемията разкри мащабите на един от най-сериозните проблеми на здравеопазването в Източна Европа: острата липса на кадри, която е резултат не само от демографския проблем, но и от емиграцията на лекари и медицински сестри, пише Дойче веле. А ключови фактори за мотивацията на медиците да потърсят реализация в чужбина са най-вече по-добрите условия на труд и по-високото заплащане. В тази връзка да видим колко печелят медиците в Германия, която е страната, привличаща особено много медицински кадри от България.

Заплатите на лекарите

Заплатите на лекарите в Германия зависят не само от позицията и специалността, но и от това къде работи съответният медик: в университетска, частна или държавна болница или пък в собствен кабинет. Директорите на клиники получават средно 280 000 евро брутна годишна заплата. Средната брутна годишна заплата на главните лекари е 114 000 евро, на редовите лекари – 84 000 евро, а на асистентите – 68 000 евро. Заплащането в университетските клиники обикновено е най-високо.

Увеличават заплатите на всички лекари, сестри и санитари

Ето и няколко конкретни примера за заплатите на лекари със собствен кабинет – но с уговорката, че с припечелените пари те трябва да покриват и текущи разходи като застраховки, набавяне на нова апаратура и изплащане на самия кабинет. Най-доходоносна е специалността на радиолозите, които получават средна брутна заплата от 25 300 евро на месец. Следват офталмолозите (19 100), хирурзите (16 500) и ортопедите (16 100). Педиатрите получават средно по 11 600 евро месечно, а общопрактикуващите лекари – 11 500.

Заплатите на медицинските сестри

Медицинските сестри и болногледачите получават заплата още по време на обучението си, като възнаграждението нараства всяка година. През първата те получават брутна заплата от 1010 евро месечно, през втората – 1072 евро, а през третата – 1173 евро. След края на обучението им стартовата заплата в държавните здравни учреждения е между 2000 и 2400 евро бруто на месец.

Заплащането нараства с времето и след 13 години вече достига 3200 евро. Към тази сума се добавят и бонуси за нощни и неделни смени. Старшите сестри получават до 3600 евро бруто на месец. В частните здравни учреждения заплащането варира, като на много места то е по-ниско, отколкото в държавните.

Дефицит на кадри има и в Германия

Макар високите заплати да привличат много чуждестранни кадри, Германия също страда от сериозен дефицит на медицински персонал. Над 200 000 са вакантните места за медицински кадри в Германия, като за 30 000 от тях се търсят лекари. В следващите години тази тенденция ще се изостря все повече: през 2030 година се очаква недостиг на над 500 000 медицински кадри, като лекарите, които няма да достигат, ще са повече от 80 000.

Източник: Дойче веле

Read more

Ангела Меркел ще убеждава европейските страни да затворят ски курортите си заради пандемията

Германският канцлер Ангела Меркел ще се опита да убеди партньорите си в Европа да не отварят ски курортите до началото на януари, предаде Mediapool.

Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси.

Австрийски курорт – тайният развъдник на коронавирус в Европа

“Заявявам го открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме”, заяви Меркел след продължилите близо 7 часа преговори с премиерите на федералните провинции за това как да бъдат удължени антиепидемичните мерки в страната.

Федералното правителство и лидерите на 16-те провинции заявяват, че са се споразумели “да работим на европейско ниво да не се позволява ски туризъм до 10 януари”.

Именно Австрия обаче веднага заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира, че “не вижда никаква полза от призивите да се затворят курортите”.

“Зимата в Австрия ще е безопасна. Компаниите ни вече подготвиха подробните си плановете за сигурността на хората по време на ски почивките”, допълни тя пред германската пресгрупа Funke.

Разследват австрийския курорт, от който пламна заразата с Covid-19 в много страни в Европа (снимки)

Франция няма да отваря зимните курорти до края на годината

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон заяви при представянето на това как страната постепенно ще се върне към по-нормалнен ритъм, че зимните курорти във Франция няма да отворят до края на годината и че ще се консултира с европейските партньори за координирано начало на сезона.

Курортите в Швейцария са отворени

Отворени са и курортите в Швейцария, където полицията следи на лифт станциите да се спазват ограничителните мерки като носене на маски и спазване на дистанция.

Италия подкрепя отлагането на ски сезона

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на ски сезона, но също подчерта, че е нужно европейско решение.

“Ако Италия реши да затвори всички ски лифтове и писти без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, то италианските скиори ще отидат в чужбина и има риск да донесат заразата обратно”, заяви той пред телевизия La7.

Трета вълна на коронавируса в Европа прогнозираха от СЗО

В Световната здравна организация (СЗО) също имат проблем с работата на планинските обекти. “След като рискът от заразяване намалее значително, а това със сигурност ще стане, тогава ще сме свободни да правим, каквото поискаме. Но точно сега? Трябва ли ски курортите на отварят? При какви условия?”, коментира Давид Наваро, специален пратеник на СЗО за коронавируса.

Източник: Mediapool

Read more

Рачков скача на бой на Кобрата (видео)

Рачков се оказа много смел, но какво ли не прави човек за едно бодване! Дали всички са Нарру – вижте сами!

Салата, бургер или суши – всичко ще откриеш в разнообразното меню на Happy – да боднем заедно с Хепи Доставка!

Поръчай любимите си ястия: https://dostavka.happy.bg/

Read more