Почина лъвчето Терез, спасено от незаконен зоокът в Разград

И лъвчето Терез, което заедно с братчето си Масуд беше спасено от незаконния зоокът в Разград през 2018 г., почина в Холандия.

Зоопаркът в Разград и няколко други трябва да бъдат затворени, според експерт (видео)

“Отново сме покрусени от мъка. Трябваше да си вземем последно “сбогом” с любимия Терез, който се събра отново с брат си и ни остави съкрушени”, написаха в своята Фейсбук страница от сдружение “Четири лапи” . Природозащитните съдействаха през 2018 г. двете животни да бъдат изведени от незаконно работещия зоокът в Разград. Тогава Терез и Масуд бяха на пет месеца и тежаха едва по 20 килограма.

Лъвчетата бяха родени от близкородствено развъждане, което беше част от определящите фактори за тежките им заболявания и неврологични проблеми.

“В спасителния център в Холандия им осигуриха интензивна специализирана грижа, увеличавайки максимално техните шансовете да оцелеят, да играят и да имат положителни преживявания. И въпреки болестите си, братята се радваха на живота и израснаха щастливи, доволни и красиви лъвове. Но не толкова дълго, колкото се надявахме всички”, съобщават от “Четири лапи”.

Терез се влошил след бъбречна недостатъчност. Били взети всички мерки, но и това се оказало недостатъчно за болния лъв. Той отслабнал много и нямал шансове за възстановяване, след което бил приспан.

“Сърцата ни са разбити! Знаем, че Терез ще липсва на многото хора, които направиха възможно неговото спасяване! Завинаги сме благодарни, че бяхме част от това. Надяваме се, че Терез е почувствал любовта и грижите на всички, които са били до него и е разбрал, че хората могат да бъдат и добри! Сбогом Терез, няма да бъдеш забравен! Каквото и да те очаква сега, ние сме сигурни, че си заедно с Масуд и Марина!”, завършват от “Четири лапи”

Кадрите са от извеждането на лъвчетата през 2018 г.

Източник: “Четири лапи”

Read more

Северна Корея все още не е потвърдила нито един случай на Covid-19, но чака ваксини

Северна Корея (КНДР) все още не е потвърдила дори и един случай на болен от коронавирус. Направени са тестове на 52 000 души, сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от News.bg.

Северна Корея: 40% от населението гладува, икономическата криза вещае паника и размирици

Междувременно Пхенян чака 1,7 милиона дози на ваксините “Астра Зенека”. Те се бавят на фона на големия брой случаи на коронавирусна инфекция в Индия. Очаква се Северна Корея да получи ваксините между юли и декември 2021 г.  

Всъщност Северна Корея беше първата държавата в света, която затвори границите си, за да се предпази от коронавируса. Това стана през януари 2020 г. През октомври 2020 г. лидерът на КНДР Ким Чен-ун за пореден път беше категоричен, че там няма случай на Covid-19.

Властите обявиха, че работят по собствена ваксина срещу вирусната инфекция, но до момента няма информация за тази разработка.

Източник: News.bg

Read more

Пореден скандал на комисията за ревизия на властта, този път с “Автомагистрали”

Днешното заседание на комисията по ревизия в Народното събрание също придоби инфарктен характер, предаде bTV. Ябълка на раздора между ГЕРБ и всички останали партии стана работата на държавното дружество „Автомагистрали“, което по инхаус процедури е получило милиарди от пътната агенция за различни проект, сред които лотове на аутобани.

Комисията по ревизия на властта с четиричасово изслушване на Илчовски и собственика на “Градус” (видео)

Опозицията твърди, че в случая става дума за непрозрачно разходване на държавни средства. Проектите на „Автомагистрали“ са за близо 5 млрд. лв., а в същото време от отговори на депутатски въпроси се разбира, че компанията разполага едва с 13 багера, 131 тежкотоварни автомобила, 4 валяка, 2 влекача, 3 дрона и само 30 инженери, коментира председателят на комисията Мая Манолова.

“Предвид факта, че за 2 години възлагането е близо 5 млрд., с тази скромна техника и персонал е изключително любопитен въпрос как са осъществявани проектите – чрез превъзлагане на тези дейности по строителство и поддържане. „Автомагистрали“ е по-любезно казано буфер, каса, през която минават едни пари на българските данъкоплатци. Как се избират изпълнителите, на какви цени са дейностите, какъв е контролът, каква е отговорността?“, запита тя.

И даде пример с фирми, с които са сключвани договори – „ПСТ Груп“, „Геострой“, „Галчев инженеринг“, „Грома холд,“, ГБС и т.н. Проф. Румен Гечев от БСП допълни: „Разпределяте почти 5% от БВП на една тройка управители, които вие сте назначили и не е ясно как са избирали фирмите – дали са получили фирмите по телефона, или на бележка, няма значение“.

ГЕРБ и този път бяха изпратили на практика цялата си парламентарна група в залата, за да подкрепя ресорния министър Петя Аврамова и ръководствата на „Автомагистрали“ и АПИ. „Напълно нормално е в строителството да се пренаема техника от фирми и да се използват контрагенти за доставка на строителни материали“, подчерта министър Аврамова.

Шефът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев защити и процедурите по наемане на механизация: „Автомагистрали“ ЕАД е търговско дружество със 100% държавно участие, но то не е задължено да работи по Закона за обществените поръчки – това го имаме като писмо от Агенцията за обществени поръчки. Нашите процедури са 95- 99% ЗОП“. Той беше категоричен, че дружеството не използва подизпълнители.

В същото време стана ясно, че фирмите са канени не с публична покана, а след предварителен подбор от вътрешна комисия в дружеството.

Беличев обясни и защо десетки милиони са дадени авансово на фирмите: „При анализите стигнахме до заключението, че без авансиране няма да можем реализираме проекта. Нашите цени с АПИ са фиксирани и не се променят за целия срок на изпълнението на проекта с изключение само на битума, който е борсова стока. С аванса се капарират материали и машиносмени на техника, за да задържим тази цена. В момента стойността на желязото от Нова година се е вдигнала със 70- 100%, 25% се е вдигнала работната заплата, 25% – горивата“.

Скандалът в комисията стана пълен, след като Ивайло Мирчев от „Демократична България“ заговори за кражби при строенето на пътища у нас. ГЕРБ настояха да говори с имена, при което той им отговори, че в прокуратурата отиват данни за „сделките в „Автомагистрали“ с едни таблички под масата, в които се остойностява трудът и се прави връщането на парите“.

Източник: bTV

Снимки: Георги Палейков, Булфото

Read more

Жан Виденов се завръща в политиката с нова партия

Бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката. В интервю пред Plovdiv-Press той обяви намерението си да създаде нова лява партия, която да участва на изборите.

“Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП “Лявата алтернатива”. Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП “Лявата алтернатива” ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България”, казва Виденов.

Партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича “За чиста и свята Република”.

“Но все пак това е въпрос на коалиционни преговори. Другата седмица Иван Атанасов ще публикува предизборното послание на тези 50 души, които сме инициаторите”, уточнява бившият премериер.

В момента той е организационен секретар и експерт по международните въпроси в Инициативния комитет по учредяване на новата партия. На въпрос дали ще оглави новата формация, Виденов заявява, че това ще стане ясно след като бъде избрано ръководство на ПП “Лявата алтернатива”, а това вероятно ще се случи след изборите.

“БСП вече няма бъдеще”, коментира Виденов в отговор на въпрос дали го боли за това, което става в БСП:

“Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма.”

В момента в България свършва перестройката, коментира още бившият премиер. В отговор на въпрос за оценката му на политическите събития в страната и кой е виновен на политическата криза, той е категоричен: 

“Разбира се, перестройката. Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента.”

Затова и партиите сега не са успели да съставят правителство, “защото са партии на перестройката”.

На въпрос в каква посока ще тръгнем и какво предстои, той прогнозира огромни национални предателства: 

“Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България.”

Неговият призив към днешния политически елит е: “Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена.”

Източник: Dir.bg

Снимки: Булфото

Read more

По погрешка имунизираха италианка с 6 дози от ваксината на Pfizer

Млада италианка била инжектирана по погрешка с 6 дози от ваксината на Pfizer срещу Covid-19, пише NOVA. Сега тя е поставена под лекарско наблюдение в болница в Тоскана в добро състояние.

Медицинска сестра се объркала и вместо да инжектира една доза от ваксината на 23-годишната стажантка по медицина, ѝ поставила цял флакон, който се равнява на 6 дози.

Според агенцията към момента експериментите с ваксината във връзка с евентуално предозиране са стигнали до инжектиране на 4 дози едновременно.

Източник: NOVA

Read more

Откриха жив лекаря, приел в болница отровения с новичок Навални през 2020-та година

Александър Мураховски, който ръководеше болницата в Омск при приема на Алексей Навални през 2020 г., е бил открит жив, след като бе издирван в продължение на три дни, пише “Булевард България”.

49-годишният лекар, който в момента е министър на здравеопазването на Омския регион, изчезна със своето АТВ на 7 май край гората в региона Болшуековски. След акция, включваща над 100 души, дронове и хеликоптери, се оказа, че той е в добро състояние, съобщиха местните власти, цитирани от ТАСС и Дожд.

Изчезна лекарят, приел отровения Навални през 2020 г.

Случаят на Мураховски обаче повдига повече въпроси, отколкото дава отговори. На 10 май той се е появил в с. Басли и е потърсил помощ от местните жители, пише RBC, цитирайки регионалното министерство. Селото се намира на цели 32 км от с. Поспелово, откъдето Мураховски е тръгнал със своето АТВ три дни по-рано. Местните медии пишат, че той е бил на лов, тъй като се е намирал в една от базите в района. В неделя АТВ-то му беше открито на 6,5 км от нея, но не и лекарят.

Съпругата му съобщи пред „Дожд“, че е говорила с него по телефона и той е заявил, че не осъзнава колко мащабно се е оказало издирването му. В търсенето се включи полицията, Росгвардия, Министерството за спешни ситуации и доброволци.

След като е бил намерен, Мураховски е отведен за лечение в болницата в регион Болшуековски. „Според първоначални данни – регионалният министър се чувства в задоволително състояние“, съобщават властите.

Мураховски е лекарят, който твърдеше, че Навални не е бил отровен с Новичок, както бе доказано по-късно от три независими лаборатории в Европа, а е страдал от проблеми с обмяна на веществата в организма. През есента на 2020 – малко след приема на опозиционера и транспортирането му в Берлин – специалистът е назначен за ръководител на ведомството по здравеопазване в Омск.

Още тогава Алексей Навални осмя руските власти в социалните мрежи: „Лъжеш, изнасяш фалшиви резултати от тестовете, готов си да угодиш на шефовете ти по всеки възможен начин – и ето, получаваш награда и промоция“, написа той, говорейки за абсурдните твърдения на Мураховски.

Тогава лекарят заяви още, че животът на Навални е спасен „със сериозни усилия от страна на медиците“. Според него – състоянието на критика на Путин се дължало на понижени нива на кръвната захар, а не било следствие на съзнателен опит за убийство. Дори намекна, че опозиционерът може да е прекалил с употребата на алкохол.

Интересното е, че след транспортирането на Навални от болницата в Омск – починаха двама лекари от спешното отделение на лечебното заведение. Става въпрос за един от най-големите специалисти в болницата Сергей Максимишин, който загуби живота си през февруари, и Рустам Агишев, починал месец по-късно.

Главният анестезиолог Максимишин почина вследствие на коронавирусна инфекция, съобщиха тогава властите за 56-годишния лекар. От здравната служба в Омск заявиха, че е загубил живота си след „сърдечен пристъп“.

Леонид Волков от Фонда за борба с корупцията на Навални съобщи, че по времето, когато опозиционерът се е лекувал в Омск, Максимишин е поел терапията му, бил е отговорен и за поддържането му в медикаментозна кома.

Според властите – 63-годишният Агишев, който е получил инфаркт през миналия декември, не е успял да се възстанови и е загубил живота си през март 2021 г. Не е ясно дали той е бил включен в екипа за лечение на Навални.

Друг лекар – Анатолий Калиниченко, който също упорито защитаваше тезата, че Навални не е отровен, изненадващо напусна поста си на зам.-шеф на болницата миналия октомври.

Руските власти все още отричат, че имат нещо общо с отравянето на Навални, но в крайна сметка бе доказано, че служители, свързани с Кремъл, са намазали бельото му с отрова.

Източник: “Булевард България”

Read more

Над половината японци искат отмяна на Олимпийските игри в Токио

Близо 60% от населението на Япония не иска в страната да се провеждат олимпийски игри. Проучването е на агенция “Yomiuri Shimbun” и е проведено през изминалия уикенд (8-9 май), предава bTV.

32-ите летни олимпийски игри трябваше да се проведат в Токио през 2020 г., но бяха отложени с 12 месеца заради пандемията от коронавирус. Новата дата за откриването е 23 юли 2021 г.

Отложиха Олимпийските игри в Токио за следващото лято

Местните обаче не са оптимисти, че такъв голям спортен форум трябва да се състои най-вече заради коронавируса. Те се страхуват от разпределение на заразата при пристигане на спортисти, зрители и делегации. Останалите 40% от анкетираните приемат провеждането на Игрите, но при стриктни правила и дори само, ако по трибуните на съоръженията няма публика.

От Международния олимпийски комитет бяха категорични, че форумът ще се състои и няма причини за притеснение. По последни информации, спортните събития няма да могат да бъдат наблюдавани от фенове, пристигнали дни преди тях, а само от местните жители. При това от Комитета определиха като успешни организираните квалификации.

Отмяната на Олимпийските игри би била последвана от огромни парични загуби за страната, както и за спонсорите. Евентуалната сума е над 23 млрд. долара.

Неофициален трейлър на голямото събитие през 2021 г. можете да видите по-горе.

Източник: bTV

Видео: sprinter producx

Read more

Слави Трифонов обвини Бойко Борисов, че лъже за цената на изборите

„В събота по фейсбук канала “Севда ТВ” бившият министър-председател Бойко Борисов каза, че последните избори са стрували на държавата 150 милиона лева. А новите избори през юли щели да струват още 100 милиона лева. Всъщност, още на 4 април, в деня на изборите, Борисов заяви следното: “Това са най-скъпите избори. Близо 50 милиона лева сме дали за машините. Над 150 милиона лева според мен ще излязат изборите и ако някой иска на няколко месеца да си даваме по 150 милиона лева, вместо да отиват за хората, за повишаване на доходите, пенсиите, това е негово право.” Какви са фактите? За машините за гласуване на последните избори не са дадени 50 милиона лева. Това е лъжа”.

Това написа в личния си профил във Facebook лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов.

„В договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че закупуването на 9600 машини, така че те да станат държавна собственост, струва 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. И в тази цена влиза всичко – устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите. Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 14 милиона лева може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това и по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев”, пише още той.

Според Трифонов вотът на 4 април е струвал 101 649 500 лв., докато Борисов твърдял, че общата стойност била 150 млн. лв.

Източник: Фейсбук – Слави Трифонов

Read more

QUEST10NS 2: Икономика (Епизод 1)

Leader Talks стартира второто издание на поредицата QUEST10NS с 10 от най-изявените лидери в страната

Kризата все някога ще свърши – какво можем да направим по-добре и как можем да сме по-щастливи сега и след нея? Как може да заживеем по-организирано, по-лесно и по-успешно?

Leader Talks предизвикват 10 лидери в 10 теми да споделят как те виждат възможността и потенциала за положителна промяна в България. Защото част от есенцията на лидерството е да бъдеш добър пример и да споделяш опита и експертизата си с максимално широк кръг от хора, а механизмът на добрия пример работи винаги и много просто.

Представяме ви второто издание на видео поредицата QUEST10NS на Leader Talks – официален старт 9-ти май!

Не пропускайте да гледате всяка неделя гледната точка на всеки един от 10-те лидери в десетте най-важни теми на обществения живот.

Вижте първи епизод от продължението на поредицата!Read more

Мика Зайкова на финала на НС: Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление (аудио)

“Когато няма разбирателство и когато всеки е срещу всеки, така се получава. Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление!”. Това каза пред БНР Мика Зайкова, депутат от “Има такъв народ”, която откри Народното събрание като най-възрастния депутат в него.

Тя заяви, че не приема обвинението, че ИТН носи вина за краткия живот на 45-ото НС, което проведе само 9 пленарни заседания:

Коя е Мика Зайкова – най-възрастният депутат, който откри 45-тото НС (видео)

“Още в началото ние казахме, че не можем да правим колаборации с партиите на статуквото, а за ГЕРБ въобще не става въпрос. Г-н Слави Трифонов каза, че няма да контактуваме с БСП и ДПС”.

По думите на Зайкова ИТН са отказали да съставят правителство заедно с другите партии на протеста, защото е имало опасност да бъдат зависими от партиите на статукво.

Мика Зайкова беше категорична, че ДПС са провалили второто четене на проекта за преизчисляване на пенсиите и обясни:

“Ние от ИТН гласувахме до един “За”. В нашата програма е заложено през 5 години преизчисляване на пенсиите”.

Депутатката обясни, че от икономическия екип на ИТН са съгласували с ръководството на партията преизчисление на пенсиите, което ще подготвят.

“ИТН е млада и модерна партия. Наше решение е ние да не се явяваме на платените предизборни дебати. Не мислете, че някой ни разпорежда. Защото какво имам аз да споря с Велизар Енчев (от “БСП за България”), който твърди, че има български граждани, които са българи и по-малко българи. … Българските турци са толкова българи, колкото българите в Израел, Великобритания и т.н.”.

Според нея не е приемливо това, че никой от правителството на ГЕРБ в оставка не се е явил да обясни на хората защо цените на тока и парното растат с “огромни проценти”.

Комисията за ревизия на управлението през последните 10 години Зайкова определи като много полезна, но уточни, че сега е важно какво ще направи прокуратурата.

“Има срастване, това не го казваме ние, това го казва Европа… Корупцията е най-големият бич за една страна, която е с разрастваща се икономика. Милиарди евро минаха оттук по различни програми, но бяха ограбени или неефективно използвани. България е единствената страна, която не помогна директно на бизнеса в пандемията”.

Зайкова нарече неудачен паралела между появата на ГЕРБ на Бойко Борисов преди 12 години и появата сега на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”.

Тя заяви, че ако ИТН има възможност да приложи програмата си, ще се подобри благосъстоянието на българските граждани.

Източник: БНР

Снимки: Булфото

Read more