За справянето с пандемията и българският “синдром на чистите ръце”

Справихме се с пандемията. България е една от държавите с най-малко смъртни случаи и с едни от най-ниските проценти заразени. Разбира се, за близките на починалите тези статистики нямат значение, но статистиките пишат историята. А от тази история България излиза с най-ниската заболеваемост в Европейския съюз.

Защо? Заради ракията? Заради църквата? Заради Щаба?

Правителството, разбира се, се похвали, че мерките, които е взело са ни спасили. Премиерът ни поздрави, че сме имали рядък шанс, че именно той ни управлява в такъв момент и поиска да му благодарим. Както се похвали със заслугите си да няма бежанци на територията ни. Въпросът е, че бежанците не искат да влизат в България, точно както не искат да идват китайски и много други туристи. Изобщо човекопотока на чужденци през страната ни е минимален. Просто не искат да идват. Не ги кефи. Страх ги е, мизерно им е, не ги привличаме, имаме лош имидж. Вероятно това е една от основните причини за толкова слабото разнасяне на вируса. Точно както това е и причината за липсата на бежанци. Страх ги е, мизерно им е и не ги привличаме. Въпреки, че бягат от война. С две думи най-големият ни бич – мизерията и лошия имидж се оказаха нашият най-голям плюс в борбата срещу вируса.

Не, че не си мием ръцете, напротив! Българите сме много добри в дезинфекцията. Освен вътрешно дезинфекциране с ракия, ние можем и да си мием ръцете отлично. Мием си ръцете със съседите, с шефовете. Мили сме си ръцете с гърци, с турци и сърби. Непрекъснато си мием ръцете със Съветския съюз, с Европейския съюз. Българският сапун е толкова добър в традициите си, че вероятно още Пилат Понтийски си е мил ръцете с него. Много обичаме да си измиваме ръцете и с Алеко Костантиновия Бай Ганьо и крилатата му фраза “и едните, и другите са маскари”. Реплика, която ни освобождава от всякаква отговорност, защото явно от нас нищо не зависи. А после си мием ръцете с управляващите и с тези които са ги избрали вместо нас, защото ние “няма да им стъпим да им гласуваме”, ще крием данъци защото “не съм гласувал за тия, че да им пълня гушите“ и няма да дупчим билетче, щото “всички така правят”. А когато стане крайно наложително нещо да се промени, да се действа, да се говори на висок глас, да запретнем ръкави и да се изцапаме, ние ще отидем да си измием ръцете. Не се притеснявайте, ръцете на повечето от вас са идеално чисти. Просто никога не са били цапани. И май това е по-страшната пандемия. Пандемията на чистите ръце. Защото както знаем, че “преклонена главица – сабя не сече“, така вече се научихме и че чисти ръце “опраскване” не ги хваща.

Мийте си ръцете, приятели, просто не се страхувайте, от време на време да си ги изцапате!

Read more

SpaceX с втори опит да изстреля двамата космонавти до Международната Космическа Станция

Втори опит за изстрелване ще направи днес екипът на SpaceX. Компанията ще се опита да изведе в орбита двамата астронавти – Дъг Хърли и Боб Бенкен от космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида.

Изстрелването е планирано за 22:22 часа българско време.

В сряда (27 май) полетът до Международната космическа станция беше отложен заради лошо време. Прогнозата за днес също не е много добра и според метеоролози е много вероятно и днес космическият кораб да не може да излети.

Това е първият път, в който американската агенция за космически изследвания използва частна компания, за да транспортира екипаж в орбита.

Източник: Нова

Read more

Открит е списък с имена на убити и големи суми, обвиниха арестувания зам.-министър за участие в престъпна група (видео)

Повдигнати са обвинения на общо 10 души след акцията, при която беше арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Това стана ясно днес на брифинг на прокуратурата.

Трима от тях са обвинени в престъпления с ДДС, а 7 –  за участие в организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Зам.-министър и още петима бяха задържани при мащабна спецакция заради италианския боклук (видео и снимки)

В жилище, обитавано от един от обвиняемите, е открита снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които са убити”. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

“Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От жилището на П.Б. са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления”, добави още Милева.

По нейните думи, са извършени проверки в 40 обекта. Установени са нарушения, свързани с околната среда, престъпления с ДДС.

Групата е била от 7 души, включително и длъжностни лица, съобщи наблюдаващият прокурор Генка Брезашка. Един от тях е именно заместник-министърът на околната среда Красимир Живков.

Установено е, че той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина, обясняват от прокуратурата. Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка. В групата бил и директорът на РИОСВ-Плевен. 

Директорът на РИОСВ- Плевен, например, не само, че не е осъществявал контрол, а под негово въздействие съвместно с представители на търговските дружества фиктивно са били извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица. Отразявани са в протоколите неверни обстоятелства, каза още Брезашка. Има и задържан бизнесмен от Плевен. В неделя Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за заместник-министър Красимир Живков. 

За единия от братята Бобокови мярката ще бъде задържане под стража, за другия – парична гаранция от 1 млн. лева, съобщи още прокурор Брезашка.

Разследването се прави съвместно с антимафиотите от Италия. Цялата дейност на ОПГ е била да се изгради верига от дружества, регистрирани в България и Италия и други държави, целта е била да бъде официална дейността на опасните отпадъци като законова дейност, добави прокурор Кънев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза, че са показали, че когато има добра комуникация и синхрон между службите, нещата се получават. Операцията бе организирана в рамките на няколко часа, добави още той. 

По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, разпитвани са и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции, съобщи прокурор Ангел Кънев.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Read more

Гърция “отваря” на 15 юни за българи и туристи от още 28 страни

Гърция ще отвори границите си за чуждестранни посетители от 29 държави на 15-и юни, предаде Медиапул.

Страните са Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Кипър, Израел, Швейцария, Япония, Малта, България, Китай, Хърватия, Австралия, Нова Зеландия, Северна Македония, Албания, Естония, Латвия, Ливан, Литва, Унгария, Южна Корея, Сърбия, Черна гора, Румъния, Словения, Словакия, Чехия и Финландия.

Посетителите на страната ще бъдат тествани за коронавирус на случаен принцип, заяви Министерството на туризма, а правителството ще наблюдава и оценява развитието, свързано с Covid-19.

Наложените през март карантинни мерки в цялата страна помогнаха на Гърция да овладее разпространението на заразени с Covid-19 до малко под 3000 случая, което е относително нисък брой в сравнение с други членове на Европейския съюз. Но тези ограничителни мерки де факто спряха гръцкия бизнес и туризъм, основната прехрана на хората в цялата държава.

Източник: Медиапул

Снимки: Pixabay

Read more

Божков във Фейсбук: “Левски” ще бъде хвърлен в задкулисието и ползван за политически натиск

Акциите на ПФК “Левски“ АД са джиросани на новия им собственик и са изпратени към България. Това съобщи тази сутрин във Фейсбук бившият финансов благодетел на тима Васил Божков.

Миналата седмица, чрез анкета в социалната мрежа с феновете на отбора, бе решено, че акциите ще отидат при Наско Сираков. Това стана, след като първо акциите бяха джиросани на премиера Бойко Борисов, но той отказа да има отношения с “Левски”.

Васил Божков обяви големия победител за акциите на “Левски”

Бизнесменът смята обаче, че “клубът пак ще бъде хвърлен в задкулисието и превърнат в инструмент за политически игри и натиск”.

Ето какво точно написа той:

“Обръщам се към всички, които милеят за ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI.

Клубът пак ще бъде хвърлен в задкулисието и превърнат в инструмент за политически игри и натиск. Финансовото му бъдеще и независимост отново са поставени под въпрос. Ще бъдат изнудвани фирми, а кражбите и злоупотребите ще се завърнат на „Герена“. Управляващата #хунта ще използва любовта ви към „Левски“, за да продължават да се крепят на власт и да грабят от народа. Предателите и подлогите ще трупат медийна слава.

Има начин това да бъде предотвратено. Да сте единни и смели. Да сте левскари.

Акциите на ПФК “Левски“ АД са джиросани на новия им собственик и са изпратени към България.”

Обръщам се към всички, които милеят за ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKIКлубът пак ще бъде хвърлен в задкулисието и превърнат в…

Публикувахте от Васил Божков в Петък, 29 май 2020 г.

В момента Васил Божков и досегашния собственик на “Левски”, Георги Попов, се намират в Дубай, след като им бяха повдигнати обвинения от българската прокуратура. Всичко това се случва след промените в Закона за хазарта през януари, които засегнаха основния спонсор на клуба – компания за лотарийни игри, собственост на Божков.

Източник: Фейсбук – Васил Божков

Read more

Маймуни откраднаха положителни проби за коронавирус след като нападнаха лаборант (видео)

Банда маймуни нападнала лаборант и избягала с проби за коронавирус, пише The Independent.

Твърди се, че животните са се насочили към служителя, докато той е минавал през кампуса на медицинския колеж в Мератх, щата Утар Прадеш, Индия.

Приматите успели да извади кръвните проби на четирима пациенти, които са тествани положително за Covid-19. След това животните избягали.

Видеокадри, споделени в Twitter, показват маймуна, седнала на дърво и държаща това, което изглежда е една от откраднатите проби. Вижда се също как животното изпуска на земята нещо, което изглежда като бяла ръкавица за еднократна употреба, а след това дъвче друго нещо.

Властите в Индия заявиха, че не е известно дали маймуните са разлели кръвните проби. Хората, живеещи в близост до кампуса, се опасяват, че вирусът може да се разпространи в близките жилищни райони.

Смята се, че вирусът е предаден от животни на хора на пазара за диви животни в китайския град Ухан в края на миналата година. А досега Индия е имала 165 799 случая на заразяване коронавирус и 4706 смъртни случая.

Източник: The Independent

Read more

Хипстъри плащат по 300 долара за специални маски за лице (видео и снимки)

Шивач от Бруклин, Ню Йорк, известен с костюмите, изработени по поръчка, които се продават за хиляди долари, е започнал да произвежда предпазни маски по поръчка по време на пандемията от коронавирус, пише Daily Mail.

30-годишният Йозел Тифенбрун се присъединил към други дизайнери от висок клас, които са се насочили към правенето на маски, тъй като бизнесът им е стопиран заради заразата. Той продава повечето от поръчаните маски за около 50 долара. Въпреки това клиентите могат да похарчат и по 300 долара за индивидуална, по-специална маска за лице.

Обикновено костюмът по поръчка би отнел на Тифенбрун и неговия персонал от шест до 80 часа. Цената е около 8000 долара. Но това, че бизнесът му е спрял по време на пандемията, принудило шивачът да предостави услуги, които могат да помогнат за защита от вируса.

“Трябва да се пазим, но ако ще носите маска, можете да я носите със стил”, казва Тифенбрун.

По-рано китайският моден дизайнер Джоу Ли започна да произвежда копринени маски с дизайни на орхидеи, камелии и китайски герои, символизиращи късмет.

Ким Кардашиян дори пусна линия от безшевни маски за лице. Маските на 39-годишната звезда се появиха в пет различни нюанса на телесен цвят, които наподобяваха различните тонове на кожата. Те продават на дребно за 8 долара, а пакет от четири струва 25 долара.

Йозел Тифенбрун, въпреки че е роден в Ню Йорк, е отраснал в Лондон. А болестта от коронавирус не му е никак чужда, след като той вече е тестван положително за Covid-19.

Източник: Daily Mail

Read more

14 са новите случаи на Covid-19 у нас, 3 души починаха (видео)

14 са новите установени случаи на Covid-19 у нас от общо направени 1353 проби през последното денонощие. Това съобщи на сутрешния брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Общият брой на заразените с коронавирус в страната е 2499.

4 от новоинфектираните са приети в болница. Активните области на зараза са 6.

Заболяло е още едно дете – на 9 месеца от София, без симптоми. Има и още едно инфектирано медицинско лице. Става дума за шофьор на линейка от столичната Спешна помощ.

За изминалото денонощие са излекувани 48 души, като общият им брой вече е 1064.

3 души с коронавирус са починали у нас за деня.

Проф. Кантарджиев посочи, че въпреки оптимистичните данни, трябва да продължим да носим предпазни маски, да спазваме препоръките за социална дистанция и да спазваме отлична хигиена.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Read more

“Екзекутираха брат ми посред бял ден”: гневът след смъртта на Джордж Флойд

Полицай притиска с коляното си гърлото на повален на земята тъмнокож. В продължение на осем минути. Малко по-късно мъжът умира. Поредният случай на полицейско насилие в САЩ изведе хиляди хора на протест, пише Дойче веле.

Протестът в Минеаполис

Вече няколко поредни дни в американския щат Минесота, както и в други градове на страната, хиляди излизат на протест срещу полицейското насилие. Причината: смъртта на тъмнокож американец, заловен от полицията след опит да плати в супермаркет с фалшива банкнота от 20 долара. Междувременно губернаторът на щата Минесота Тим Уолц се видя принуден да повика Националната гвардия, тъй като част от протестите преминаха в безредици и плячкосвания. Протестите обхванаха и столицата на северния американски щат – Сейнт Пол.

Красноречив кадър от Сейнт Пол

Мъжът от афроамерикански произход, станал жертва на полицейско насилие в Минеаполис, се казва Джордж Флойд. На публикувано в интернет видео, заснето от минувач с мобилен телефон, се вижда как бял полицай притиска с коляното си гърлото на задържания и повален на земята мъж в продължение на цели 8 минути. Тъмнокожият мъж няколко пъти успява да каже, че не може да диша, както и че усеща болки. Въпреки това полицаят не отмества коляното си от гърлото му.  

От записа става още ясно, че въпросният служител, както и придружаващите го негови трима колеги са игнорирали напълно протестните подвиквания на хората наоколо. След 8-мата минута 46-годишният Джордж Флойд изпада в безсъзнание. Той е откаран с линейка в болница, където по-късно умира.

Репортер на CNN беше арестуван на живо в ефир по време на протестите в Минеаполис срещу убийството на чернокож от полицай (видео)

Полицаят, притискал с крак гърлото на задържания, както и тримата му колеги, присъствали на сцената, вече са уволнени. Но в продължение на няколко дни срещу тях не са повдигнати обвинения. И това гневи още повече протестиращите. Междувременно ФБР започна разследване за възможно нарушаване на правата на жертвата.

Едва в петък, след като протестите ескалираха и се разпространиха в цялата страна, полицаят, предизвикал смъртта на Флойд, е обвинен в убийство.

“Не мога да дишам

Това е поредният случай на полицейско насилие над тъмнокожи в САЩ. Често извършителите дори не биват обвинявани.

Сега демонстрантите в Минеаполис скандират думите на задушаващия се, повален на земята афроамериканец “Не мога да дишам”. Повтарят го и протестиращи в други американски градове, изписват го върху плакати, споделят го като хаштаг. Това е същото изречение, което произнесе преди шест години и тъмнокожият американец Ерик Гарнър, преди да издъхне в хватката на полицай. Това изречение описва безсилието на много афроамериканци пред драмите, които се повтарят отново и отново навсякъде в САЩ, коментира германският “Зюддойче Цайтунг”.

В Минеаполис през втората вечер на протестите разгневената тълпа опустоши цели квартали, имаше опожарени автомобили и разграбени магазини. По данни на местни издания, един мъж е бил открит убит. Предполага се, че срещу него може да е стрелял собственик на магазин при опит за разграбване. Кметът Джейкъб Фрей призова съгражданите си да не допускат една трагедия да води до много други трагедии. Той определи случая като убийство и попита защо полицаят, причинил смъртта на Флойд, все още не е в затвора. В Туитър президентът Доналд Тръмп нарече смъртта на Флойд “много, много тъжен повод”.

Това не е първият случай на насилие за Дерек С.

В четвъртък демонстранти протестираха и пред къщата на полицейския служител, който в продължение на 8 минути е притискал с коляното си поваленият на земята мъж. Това не е първият случай на насилие от негова страна – през 2008 година Дерек С., както се казва полицаят, стреля срещу заподозрян, опитал се да вземе пистолета на друг полицай. А по информация на местна организация, призоваваща за реформи в полицията, Дерек С. е замесен и в още два случая на полицейска стрелба срещу заподозрени.


Вчера братът на починалия Джордж Флойд даде интервю за CNN, в което заяви следното: “Екзекутираха брат ми посред бял ден”. 

Източник: Дойче веле

Снимки:  The Independent

Read more

150 000 пренебрегнаха мерките за социална дистанция, за да видят на живо опитът за излитане на SpaceX (видео и снимки)

Около 150 000 души се оказаха на мястото при неуспешното излитане на ракетата SpaceX, въпреки факта, че в САЩ, както и в целия свят, се прилагат мерки за социално дистанциране, пише LadBible.

САЩ са с най-високия брой смъртни случаи в света в резултат на пандемията от коронавирус, като повече от 100 000 души са загинали след положително тестване за вируса.

Въпреки това – и мерките, които са в сила за задържане на хората у дома – огромна тълпа хора се събра, за да наблюдава изстрелването на ракетата, преди тя да бъде отменена поради лошите метеорологични условия. Изстрелването бе отложено за 30 май.

От НАСА помолиха хората да не се отправят към космическия център на Кенеди във Флорида и вместо това да наблюдават събитието сред комфорта и безопасността на собствените си домове.

С умишлен взрив на ракета SpaceX завърши тестовете си за аварийно спасяване на екипа (видео и снимки)

Преди опита на старта в сряда, администраторът на НАСА Джим Бриденстийн каза: „Молим хората да се присъединят към нас в това изстрелване, но да го направят от вкъщи. Молим хората да не пътуват до космическия център в Кенеди.”

Илон Мъск отказа да седи вкъщи, отвори фабриката на Tesla в Калифорния въпреки забраната (видео и снимки)

Снимките от мястото на събитието обаче показват освен наличието на тълпи от хора, дошли да се любуват на гледката на живо, също и факта, че мнозинството от тях не носят предпазни маски за лице и не си правят труда да спазват социалната дистанция.

SpaceX изстреля космическа капсула с манекен към МКС (видео)

Ако всичко върви по план, вторият опит за изстрелване ще се проведе утре около 3.22 ч. местно време.

Източник: LadBible

Видео: Time

Read more