Доктори предупредиха Руки Базуки, че ще умре, ако не премахне желето от бицепсите си (видео и снимки)

Руската сензация на бодибилдинга Руки Базуки отново влезе в нюз фийда със съобщението си, че ако не премахне опасното желирано вещество синитол от бицепсите си, ще умре, пише LadBible.

25-годишният Кирил Терешкин направи серия от инжектирания на огромни количества силикон в бицепсите си, за да се превърне в това, което на изток наричат Руки Базуки, а на запад Попай Моряка.

Московчанинът сякаш направи това, за да добие вид на супермускулест юначага, но всъщност се превърна в гротескна карикатура на самия себе си, при това будеща малко съжаление. При всичко това може би все пак става дума единствено и само за медиен напън за известност, пък макар и тя да е леко патологична.

Руснакът с най-големите бицепси махна опасното вещество, ижектирано в ръцете му (снимки)

Терешкин вече бе опериран за отстраняване на част от синитола от трицепсите си и сегае изправен пред друга операция за премахването му и от бицепсите.

Хирургът Дмитрий Мелников го предупреди откровено: „Рискът от усложнения в този случай е много висок.

Руки Базуки отново си инжектира опасното вещество синтол, този път в скулите (видео и снимки)

“Токсичното вещество в организма в дългосрочен план може да усложни бъбреците и да доведе до смърт.”

Предстоящата операция цели да извади втвърденото вещество от лявата му ръка.

В споделен клип в социалните мрежи Терешкин се подлага на компютърна томография, която трябва да визуализира какво се крие в ръцете му. Той обяснява, че “скоро ще имам сложна, трудна трета операция и не знам как ще завърши”.

Във видеото Кирил признава, че е сгрешил като е инжектирал веществото в бицепсите си с думите:

“Напълних ръцете си поради собствената си глупост, когато бях на 20.”

Източник: LadBible

Видео: Instagram

Read more

Висок брой ваксинирани: ето къде в Европа заживяха свободно

В някои части от Европа хората вече живеят почти така, както преди пандемията. В Нидерландия например от 25-и септември напълно ваксинираните ще могат да ходят свободно на нощни заведения и на партита, без да им се налага да спазват социална дистанция. Но се въвежда изискването за ваксинационен паспорт, пише Дойче веле.

От миналия петък в Дания вече няма никакви ограничителни мерки заради пандемията. Тя стана първата страна в ЕС, в която животът отново е такъв, какъвто бе преди пандемията. За посещение на концерт или фитнес студио вече не се изисква нито да носиш маска, нито да доказваш, че си ваксиниран. В края на август здравният министър на страната Магнус Хойнике обяви, че Covid-19 вече не е “социално опасна болест”. При това положение властите вече нямат право да налагат противопандемични мерки, като например затваряния, и да изискват представянето на ваксинационен паспорт.

Към тази група страни скоро ще се  присъедини и Швеция: повечето ограничения, включително тези за събиранията – частни или обществени, както и препоръката да се работи от вкъщи, ще бъдат отменени до края на септември.

Пътуващите до тези страни обаче все още ще трябва да представят негативен резултат от тест за коронавирус или да спазват карантина след влизане в страната, ако не са напълно ваксинирани.

Нашествието на Делта мутацията не спира

Дания и Швеция имат сравнително висок дял ваксинирани срещу Covid-19 – съответно над 80 и над 70 процента от възрастното население. В Нидерландия са ваксинирани малко над 60 на сто от хората, но се очаква процентът на ваксинираните да нарасне.

Разхлабването на мерките или тяхната отмяна в тези страни става на фона на разрастването на пандемията в много други държави в Европа и в света, основно заради нашествието на Делта мутацията на вируса.

Вирусът продължава да се шири в страните, в които ваксинирането върви по-бавно. България, където напълно имунизирани са по-малко от 20 на сто от хората, се връща към ограничителните мерки върху обществения живот и бизнеса. Броят на новите инфекции нараства, а властите са принудени да наложат отново рестрикции, засягащи ресторантите и нощните клубове, киносалоните и дори масовите прояви на открито. Въпреки ръста на инфекциите, в повечето балкански страни практически почти няма ограничения, а съществуващите не се спазват.

Но има и страни с висок процент на имунизираните, в които инфекциите нарастват. В Австрия, например, има много новозаразени, макар над 60 на сто от възрастното население на страната да е ваксинирано. Поради това властите решиха да съкратят срока на валидност на тестовете за коронавирус, които остават задължително условие за участие в обществения живот. Норвегия също е ваксинирала около 70 на сто от населението си, но изживява нова вълна на разпространение на инфекцията.

Рецептата: доверие в правителството и свободни места в болниците

В края на май датското правителство представи ваксинационния паспорт под формата на мобилно приложение или разпечатан QR-код. Опитът за въвеждането на подобна практика в други страни обаче се натъкна на силна обществена съпротива  – например във Франция, Италия и Гърция. В тези държави доверието във властите и в правителството традиционно не е много високо, за разлика от Швеция, Нидерландия или Дания.

Друг фактор, който прави възможна отмяната на мерките в Дания, Швеция и Нидерландия, са свободните капацитети в болниците в тези страни. Властите не изключват опасността от възникване на нови огнища на заразата, но са решени да държат вируса под контрол, за да не оказва натиск върху здравните им системи. Тяхната стратегия за последната битка срещу Ковид се базира на балансирания подход: от една страна се залага на рестрикциите и защитните мерки, от друга се дава възможност на хората да живеят така, както преди пандемията. Високият дял на ваксинираните дава възможност да се предотвратят най-тежките случаи на заболяването, като същевременно тежестта на рестрикциите спада.

Източник: Дойче веле

Read more

Актьорът Даниел Крейг се разплака на сбогуване с ролята си на Джеймс Бонд (видео)

Актьорът Даниел Крейг, който въплъщава легендарния образ на Джеимс бонд се разплака при сбогуването си с ролята, която играе от 2006 година насам.

Клип от пращалното му слово предполагаемо показва 53-годишния Крейг в последния снимачен ден на No Time To Die от 2019 година.

“Много от хората тук работиха по снимките на пет филма с мое участие и зная, че много е казано досега относно моите чувства към тези филми. Всеотдайно обичам всяка една секунда от тези филми и особено от последния, в който се събуждах всяка сутрин и имах шанса да работя с вас и това е може би най-голямата чест, която ми еказвана в моя живот”, казва той в емоционалното си слово пред екипа.

Никълъс Кейдж отказва да гледа филм, в който той играе ролята на… Никълъс Кейдж

Крейг обаче не бива да страда твърде много, сбогувайки се с ролята, тъй като тя го направи най-скъпоплатеният актьор в Холивуд с договор за 100 милиона долара (85 милиона евро), което не е никак зле, нали?

Кадър от Knives Out. Снимка: Lionsgate

Наскоро Крейг подписа със стрийминг гиганта Netflix за очакваните приходи от Knives Out. Твърди се, че за ролята си на частния детектив-особняк Беноа Блан той ще получи 100 милиона долара авансово. Според Variety сайтът компенсира актьорите си за „прогнозираното участие в боксофиса“, което биха получили, ако филмите им се пускат изключително в кината.

Независимо от космическите суми, Даниел Крейг запазва особено отношение към наследството си като твърди, че е “по-добре да се освободиш от парите или да ги пуснеш да изтекат преди да си заминеш”, което май иде да рече, че няма намерение да остави всичките си пари и имущество на дъщерите си.

Източник: LadBible

Read more

Кирил Петков и Асен Василев представят политическия си проект в емблематична сграда утре

Бившите служебни министри на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев ще обявят новия си политически проект утре в 11 часа, предава Dir.bg.

Най-популярните министри от предишния служебен кабинет ще говорят в неформална обстановка в емблематична сграда като срещата ще се предава на живо във Facebook.

“Продължаваме промяната” е наименованието на политическата организация и мястото на събитието ще бъде Центърът за образование, наука и култура “Проджект Лаб” на столичния бул. “Мария Луиза” №58, който се намира в реновирана и модернизирана сграда, емблематична за Стара София. Преди век тя носи романтичното френско име “Жермандре” и е собственост на знатната фамилия Арие – богати индустриалци, развиващи благотворителна дейност и щедро подпомагащи българската култура.

Кирил Петков: С Асен Василев със сигурност ще бъдем част от промяната (видео)

Кирил Петков и Асен Василев обаче няма да обявят утре коя ще е партията мандатоносител на новия им проект.

Източник: Dir.bg

Read more

Гинеколог от Тексас е извършил 67 аборта в последния ден преди забраната

Гинеколог от Форт Уърт в Тексас разкри, че е извършил 67 аборта в навечерието на влизане в сила на щатската забрана, пише Vice.

Преди влизането в сила на новия закон, известен като SB8 и забраняващ умъртвяването на плода, след като медицинските специалисти установят сърдечна дейност, д-р Джасбир Ахлувалия работил нощна смяна в клиниката за женско здраве във Форт Уърт, където извършил 67 аборта.

Снимка: PA

83-годишният лекар споделя:

“Здравните работници – те искат да се грижат за пациентите си. Това беше невероятно, удивително отношение, което за първи път виждам през всичките си 50 години медицинска практика.”

“Ние се шегувахме. Имаше много храна в стаята за почивка. Никой не искаше да си отиде. Искаха да се грижат за всеки един пациент. Тази нощ видях огромна, изключителна работа в екип”, допълва възрастният медик.

“Беше като на война. Сякаш водихме война срещу политиците и имахме усещането, че ще победим. Няма да оставим никого”, каза още той.

Снимка: PA

Новата разпоредба на щата Тексас предвижда забраната на абортите след шестата седмица, де факто това е времето, когато жената разбира, че е бременна. И тъй като работата на д-р Ахлувалия е до голяма степен свързана с този тип операции, той вече няма да може да изпълнява професията си, както досега.

“Ние просто няма какво да направим. Това е закон. Просто можем да стоим и да гледаме. Аз съм хирург и в момента не мога да оперирам. Кой реши това? Не е медицинският съвет. А някакви побъркани политици.”

Децата на указ 770. Как Чаушеску забрани абортите и до какво доведе това

Новият закон освен това упълномощава гражданите да съдят всеки, който „помага и извършва“ незаконен аборт.

Съгласно така наречения Тексаски закон за сърдечния ритъм, човек може да заведе дело – дори и да няма връзка с жената, която прави аборт – и да има право на поне 10 000 долара (8500 евро) обезщетение, ако победи в съда.

Източник: Vice

Снимки: PA, Unsplash

Read more

Софтуерът за преброяването няма удостоворение за мрежова и информационна сигурност

Софтуерът за преброяването не е минавал през удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност. Това обясни Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“. Като причина за затрудненията по електронното преброяване НСИ посочи хакерски атаки, предава БНР.

Красимир Симонски обясни, че още при изграждането на системата НСИ са поискали становище дали трябва да бъде направен одит за мрежова сигурност. Но Държавната агенция „Електронно управление“ е обяснила, че това не е нужно, защото “когато системата е лицензна, не се проверява”. Проверява се само, когато е собствена разработка.

Два и половина милиона лева без ДДС струва на държавата обществената поръчка за системата. Затова депутатите от парламентарната комисия по дигитализация бяха изумени от факта, че проверки не са правени. Доклад за хакерските атаки тепърва се изготвял. Но в отчета на НСИ се посочва, че при атаките са били уведомени МВР и ГДБОП. Твърди се, че преди пускането на системата тестове са показали, че за денонощие можело да бъдат преброени 883 хиляди души със забавяне на връзката от 1 до 10 секунди. Неуспешните заявки при теста са били под процент.

Претоварване на системата и технически проблеми в първия ден на преброяването


Заради затруднения достъп вече има сигнали и при омбудсмана Диана Ковачева. Те са свързани с влизането в сайта, липсата на имейл, ограниченият от чужбина достъп до сайта, задължението да се подава „на хартия“ кодът след преброяването и разтегленото време, в което ще се чакат преброителите, които да получат кода.

Снимка: БулФото

Удължават срока на електронното преброяване

Срокът за електронното преброяване беше удължен до края на септември. Цялостният процес на преброяване няма да бъде удължен. Крайният срок е трети октомври. Председателят на НСИ Сергей Цветарски твърди, че всички проблеми се решават от техните специалисти. Посочва, че глоби при електронното преброяване няма да има. Но санкцията от 160 лева остава, ако не го направим.

Преброители тръгват по домовете от днес. Ето какво става, ако не сме вкъщи

“Тези санкции не са, за да глобяваме 7 милиона човека. Те са когато има целенасочено злонамерено действие срещу преброяването. Не е целта да събираме пари”, каза Сергей Цветарски.

Източник: БНР

Read more

Ужасяващ момент, в който гигантско морско същество поглъща цяла акула на една хапка (видео)

Риболовен капитан и екипажът му се натъкнали на ужасяващия момент, в който рядко срещано морско същество поглъща акула край бреговете на Флорида.

Джон Бросард забелязал три риби от изчезващия вид атлантически голиат групер да се вият близо до повърхността под лодката му, заграждайки току-що закачената на въдицата акула. Рибарите били двойно развълнувани от откритието си – веднъж от гледката на редкия вид подводни хичници и втори път, че те се опитват да отмъкнат тяхната плячка под носа им.

Внезапно единият от груперите искочил от водата и налапал акулата наведнъж пред слисаните погледи на екипажа. Бросард твърди, че акулата била с дължина около метър, докато груперът тежал приблизително 225 кг и далеч не бил най-едрият от трите редки риби.

Голиат групер. Снимка: Уикипедия

Бросард казва, че във Флорида Евърглейдс такива забележителности дори не са толкова необичайни.

Огромен 680-килограмов крокодил погълна акула пред обектива на фотограф (снимки)

“На едно място можете да видите заедно акули, алигатори, крокодили, питони, делфини и ламантини”, твърди опитният рибар, който е убеден,че това е “единственото място на света, което има всички тези същества и всяко едно от тях се опитва да изяде останалите”.

Груперите или Epinephelus itajara са критично застрашен вид риби, обитаващи предимно плитки тропически соленоводни басейни сред корали и рифове на дълбочина от 5 до 50 метра. Достигат дължина до 2,5 м и тегло до 360 кг. Най-големият екземпляр, изваден на рибарска кука е уловен именно край бреговете на Флорида през 1961 г. и е тежал 308 кг.

Видео: FB/Everglades Fishing Company

Read more

Вижте какво оръжие тества Русия на мащабното военно учение “Запад 2021” (видео и снимки)

“Запад 2021” бе най-мащабното съвместно военно учение между Русия и Беларус. Маневрите приключиха преди няколко дни, като по сценарий трябваше да се оттренира отговор на военна агресия срещу “Съюзната държава”. Владимир Путин и Александър Лукашенко присъстваха на тренировките, а общият брой на участниците в тях бе над 200 000 души, предава Dir.bg.

В тренировката на бойните действия участваха няколко вида наземни бойни робота – “Платформа-М”, “Нерехта” и “Уран-9”. Руската армия смята да използва машините основно за разузнаване, патрулиране около стратегически обекти и подкрепа на пехотата в бойни действия.

“Платформа-М” е тестван за разузнаване в градска среда и преминаване през минно поле. Роботът е въоръжен с картечница и 4 гранатомета. Теглото му е от под 1 тон, което го прави лек и маневрен.

Платформа-М

“Нерехта” е още по-лек и малък робот, който може да се движи с 32 км/ч, а електродвигателите му са изключително тихи. Единственото му оръжие е картечница, а по данни от учението, роботът се доказал като “способен градски скаут”. Машината е маркирала цели за артилерийски огън.

Нерехта

“Уран-9” е най-способният военен робот на Русия, който е тестван и в Сирия. По време на “Запад 2021” машината е поразила мишени на разстояния от 3 до 5 километра.

Роботът с тегло от 12 тона може да се движи по пресечена местност със скорост от 45 км/ч. На въоръжение на всеки модул има 30-мм оръдие, както и система за изстрелване на термобарични и противотанкови ракети. Модулите над купола могат да съобщават на робота, че е под вражеския прицел. Ако такъв е регистриран, машината сама изчислява посоката на огъня, пуска димни гранати и напуска опасната зона.

Уран-9

“Уран-9” е оборудван с хибриден дизелов двигател, имащ опция за безшумно движение само на ток.

Роботът е доста автономен и не изисква постоянен контрол. Операторът задава задача, която машината изпълнява сама. На хората им остава просто да следят действията ѝ. Това става благодарение на изкуствения интелект, който анализира информацията и предлага варианти за решението на бойната задача.

Русия разполага с над 20 бройки от робота.

Русия е тествала и “Удар”. На практика това е роботизирана версия на бойната машина БМР-3, която е оборудвана с необитаем купол Бумеранг-БМ.

Това позволява машината да има две версии – напълно роботизирана или такава само със шофьор. Куполът може да е автономен или да се управлява дистанционно, а ползите от това са свързани с минимизираната вероятност от поразяване на екипажа.

Основното оръжие на тестваната машина е автоматично 30-милиметрово оръдие, 4 антитанкови ракети и 7.62 мм картечница. Удар” носи безпилотен летателен апарат и наземен мини-дрон за разузнаване и обезвреждане на мини. Роботът може да се използва за бойни, разузнавателни и спасителни мисии по евакуация на ранени.

Във въздуха са работили дроновете “Орлан”, които са служели за разузнаване и маркиране на наземните цели. “Орлан” няма преки бойни способности, но може да се използва още за провеждане на информационни и психологически атаки.

Дронът “Орлан”

Москва се включи късно в разработката на бойни дронове и изостава в това отношение от САЩ, Китай, Израел, Турция, а според някои и от Украйна.

Войната в Нагорни Карабах показа, че дроновете могат да определят изхода от конфликта и да унищожат скъпа техника с малко усилия и средства.

По време на ученията “Запад 2021” дебютът си е направил и бойният дрон “Ласточка”. Масата му е едва 4 килограма, а безпилотникът може да лети на максимално разстояние от 25 километра. Все още се знае малко за “Ласточка”, но Русия е съобщила, че дронът успешно е поразил целите си.

Дронът “Ласточка”

Без стелт самолети

По време на учението “Запад 2021” във въздуха са летели 80 бойни самолета и хеликоптера. Сред тях обаче липсва стелт изтребителя Су-57. Тренировката показва, че Москва продължава да разчита на наследена от СССР технология, макар и в развит вид.

Основната бойна сила е била съставена от Су-35С, Су-30СМ и Су-34. Общото между трите самолета е, че те са еволюция на една и съща платформа – съветския тежък изтребител Су-27.

Су-35С е считан за най-маневрения самолет в света, а по бойните си възможности той превъзхожда по-модерния стелт Су-57. По всичко личи, че Москва предпочита да инвестира средства именно в производството на този изтребител.

Су 35

Су-35С стои на границата между четвъртото и пето поколение изтребители. Това се дължи на мощния радар с пасивна фазирана антенна решетка, който засича самолетите на противника в радиус от 400 км. Радарът следи противниковите сили и може да се стреля срещу 8 цели на веднъж.

Максималната скорост е 2 400 км/ч, а с едно зареждане могат да се изминат максимално 3 600 км. Су-35 може да носи до 8 000 кг въоръжение, включващо ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети и бомби.

Кабината на самолета също е доста съвременна, и няма нищо общо с тази на Су-27, върху който е базиран новият руски изтребител.

Русия разполага със 128 бройки от Су-35С.

Су-30СМ също е много бърз и маневрен самолет, който може да нанася удари по наземни и въздушни цели. Тежкият изтребител е от поколение 4++, който прави първия си полет през 2012 г. Към този момент Русия разполага със 92 бройки от самолета.

Су-30СМ

Изтребителят се задвижва от два реактивни двигателя, като максималната му скорост е 2125 км/ч, а бойният му радиус е 1 500 км.

Цената на Су-30СМ е около 65 милиона долара.

Су-34 е другият важен самолет, тестван на учението. Той е специализиран за нанасяне на удари по наземни цели.

Су-34

Разработката на самолета започва през 80-те, първият му полет е през 1990 г., но Су-34 е приет на въоръжение чак през 2014 г. Изтребителят може да носи до 12 000 килограма въоръжение, закачени на общо 12-те му пилона. Заради спецификата на мисиите му самолетът е брониран, а пилотската кабина е обвита с предпазна бронирана капсула с дебелина от 17 мм. Максималната скорост е 2 000 км/ч, а бойният радиус – 1 100 км.

Русия има около 130 бройки от Су-34.

В учението е участвал и МиГ-31БМ, който е трябвало да пази небето от удари с крилати ракети и набези на високоскоростни стелт самолети. Наред с това МиГ-31БМ е и платформа за изстрелване на хиперзвуково оръжие и изстрелване на антисателитни ракети.

Самолетът има максимална скорост ограничена на 3 000 км/ч. Технически е възможно МиГ-31 да лети със скорост около 3 700 км/ч, но това би изхабило твърде бързо ресурса на двигателя. Максималната височина, на която може да лети изтребителят е 20 600 метра.

Русия разполага с 30 модернизирани бройки от МиГ-31.

В учението ключова роля е играл и свръхзвуковия бомбардировач Ту-22М3. Самолетът е дълбока модернизация, на дебютиралия през 1962 година съветски Ту-22.

Ту-22М3

Максималната скорост е увеличена до 2531 км/ч, а радиусът до около 7000 км. Празното тегло на самолета е 58 тона, а максималното му допустимо тегло е 126 тона.

Ту-22М3 не е малък самолет, като дължината му е малко над 42 метра. Тъй като крилата му са с променлива геометрия, при максималния си размах те имат дължина от 34.3 метра, но тъй като могат да се прибират, то и размахът им може да намалее до 23.3 метра.

Днес основното въоръжение на самолета продължава да включва противокорабната ракета Х-22, но в арсенала влизат още ракетите: Х-15, Х-32 и Х-55.

Интересно е, че Ту-22М3 е може би един от малкото съвременни самолети, които имат защитно оръдие, разположено в края на самолета (почти до двигателите).

Към днешна дата Русия разполага с 69 бройки от бомбардировача.

Обновените танкови сили

Използването на голямо количество бронирани сили е част от съветската военна традиция, наследена от Русия и Беларус. Въпреки това последните десетилетия показаха, че танкът е доста уязвим в градски сражения, както и при преминаването през планински проходи и гористи местности. Екип от двама души, въоръжен със сравнително евтини ракети, може да унищожи бронирана машина за десетки милиони долари.

Отчитайки опита си от Чечня, където Русия губи значително количество танкове, Москва променя стратегията си и започва да модернизира своите тежки бронирани машини с акцент върху защитата от ракети и снаряди. Наред с това се обновява и арсенала от леки танкове.

По време на “Запад 2021” бяха изпробване най-новите бронирани машини, които макар и базирани на съветски технологии от миналия век, разполагат с доста иновации.

БМД-4М

БМД-4М е лек танк-амфибия. Това е най-модерната масова бронирана машина, която десантните части на руската армия могат да спускат с парашут от самолети. Въоръжението включва 100-милиметрово и 30-милиметрово оръдие, като първото има боекомплект от 34 снаряда, а второто от 500.

По асфалт максималната скорост е 70 км/ч, а по пресечени местности – 45 км/ч. БМД-4М е амфибия и може да плава със скорост от 10 км/ч, както и да превозва до 5 пътника.

БМД-4М има и версия с 125-милиметрово танково оръдие, а платформата е от голямо значение за Руската армия, тъй като позволява бързо разгръщане и осъществяване на изненадващи и масирани десанти в тила на врага.

Русия е тествала и как се справят модернизираните Т-80 в условията на форсиране и десант при топъл климат.

Т-80

Експертите отбелязват, че обновеният Т-80 е изключително удачен за бойни действия в най-северните части на страната. Това се дължи на газотурбинния му двигател, който може да стартира веднага и не се влияе от екстремно ниските температури. Той е подобрен спрямо оригиналния агрегат и има мощност от 1 250 к.с. Модернизацията залага на нова реактивна броня “Реликт” и модернизирани стрелкови системи, взети от Т-90.

Оръдието е 125-милиметрово, а с него е сдвоена 7,62-мм картечница ПКТ, а за стрелба по въздушни цели отвън на куполата е монтирана 12,7-мм зенитна картечница НСВТ, с която стреля командирът на танка.

Обновеният Т-80 разполага още с активна защита “Арена-М”, която трябва да неутрализира противотанкови управляеми ракети.

Обновеният Т-72Б3 разполага с високо автоматизирана система за стрелба, по-усъвършенствани 125-милиметрови оръдия, нови високоенергийни боеприпаси и последното поколение на динамична защита “Реликт”.

Т-72Б3

Машината има нови панорамни системи за топлинно виждане. Системата за прицелване разполага с лазер и е допълнена от компютър изчисляващ балистиката на изстреляния снаряд.

Двигателят на танка също е нов, като е съчетан с автоматична трансмисия . Мощността е 1 130 к.с., а с един резервоар машината може да измине 550 км. Руснаците са инсталирали и ново окачване, което не само да подобри офроуд характеристиките на танка, но и комфорта на екипажа.

На практика T-72B3M става много сходен с Т-90. По някой параграфи, като новата динамична защита и по-мощният двигател, ъпдейтнатия Т-72 води пред Т-90.

Финалният удар

“Запад 2021” демонстрира каква би била основната стратегия при конфликт с НАТО – удари с балистични ракети. Една подобна война със сигурност би довела до размяната на удари с ядрени междуконтинентални ракети. По време на учението обаче са демонстрирани конкретни тактически способности.

Пред погледите на президентът на Русия Владимир Путин и руския военен министър Сергей Шойгу е бил изстрелян ракетния комплекс “Искандер-М”. Целта – поразяването на противниковия командващ щаб.

“Искандер-М”

С конвенционална бойна глава “Искандер-М” може да унищожи зона от 25 квадратни километра. Обсегът е 500 километра, а ракетата има версия и с ядрена бойна глава.

Освен висока точност, комплексът се отличава и с факта, че ракетите му не могат да бъдат прехванати от съществуващите средства за ПРО и ПВО. Голяма част на полета се случва на височина 50 км извън зоната на действие на повечето зенитни системи.

Един комплекс “Искандер-М”, разположен в Калининградска област би могъл да нанесе удар по Берлин, а в обсега му влиза цялата територия на Полша.

Източник: Dir.bg

Видео: Минобороны России

Read more

Кристалина Георгиева: Не съм оказвала натиск на служители да манипулират данни

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предава КлубZ, цитирайки Reuters.

Световната банка обвини Кристалина Георгиева, че е оказала натиск в полза на Китай

“Нека ви го кажа съвсем просто. Това не е истина. Нито в този случай, нито преди или след това съм оказвала натиск на служители да манипулират данни”, каза Георгиева пред служителите на МВФ.

Георгиева използва насрочена по-рано среща с наброяващия 2700 души персонал на МВФ, за да коментира констатациите, съдържащи се в публикуван в четвъртък независим доклад за нередности в данните на Световната банка в класация на страните по света според бизнес климата в тях.

В своето изказване пред служителите Георгиева отиде по-далеч от изявлението, което направи в четвъртък, когато каза, че категорично не е съгласна с констатациите от доклада, подготвени от юридическата кантора “УилмърХейл”, по молба на етичната комисия на Световната банка.

Докладът установява, че Георгиева и други високопоставени служители на Световната банка са прилагали “неправомерен натиск” върху служители, за да се повиши рейтингът на Китай в класацията за бизнес климат. Георгиева каза пред служителите на МВФ, че много цени данните и анализите, и никога не е оказвала натиск на подчинените си да ги променят.

В слчая бе намесен като “г-н Дянков” и министърът на финнсите от първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков.

Как Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са издигнали Китай в класация за бизнес

УилмърХейл” съобщи, че работи по втори доклад, който ще се фокусира върху “възможни неправомерни действия на служители” във връзка в нередности в използването на данни.

Източник: КлубZ

Заглавна снимка: Bloomberg

Снимки слайд: БулФото

Read more

Кой създаде “кокаиновия крал” Брендо и смени ли той ресора с марихуаната? (видео)

Новината за залавянето на Брендо в Украйна върна на дневен ред историята за “кокаиновия крал”, който е осъден сумарно на 36 години от три държави за наркотрафик и пране на пари. Тук ви припомняме единственото негово интервю, дадено през 2008 година пред NOVA.

Задържаха Евелин Банев-Брендо в Украйна (видео и снимки)

„В тая държава няма ред. Има ли някакъв ред в тая държава? Всички са се вкопчили в тази власт, да управляват. Всеки се бори за власт. Създават образи на престъпници. Като мен”, казва Евелин Банев в предаването „Здравей, България” през 2008 г. Интервюто е единственото, което е давал. Взето е няколко месеца след разстрела на майката на баджанака му Йорданка Запрянова – свидетел по делото срещу Брендо. 

Всъщност интервюто на Брендо през 2008 г. в „Здравей, България” е единственото, което е давал. Взето е няколко месеца след разстрела на майката на баджанака му Йорданка Запрянова – свидетел по делото срещу Брендо. 

13 години по-късно Брендо вече има образ на престъпник в три държави. Италия го обяви за „кокаинов крал“ и му даде 20 години. В Румъния е осъден на 10 години за трафик на дрога. У нас присъдата му е 6 години за пране на пари. 

„Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност”, обясни Цветан Цветанов.

През 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата „Кокаинови крале“, разказва бившият силов вицепремиер. Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста. 

„ През 2008 г. Джорджино – разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в „Евроджъст” в Хага споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате – един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на „Евроджъст” и за мащабна международна операция”, разказва още Цветанов.

Снимка: архив БулФото

Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията „Кокаинови крале” е подновена през 2012 година, спомня си Цветанов. 

Брендо все пак е задържан и екстрадиран в Италия през 2012 година. Докато е затвора в Милано на 5 март 2013 година, е отвлечена дъщеря му Лара.  Преди 8 години маскирани и въоръжени отвличат дъщерята на Брендо пред дома им, когато момиченцето отива на училище.Днес семейството вече не живее там. След 47 дни в плен 10-годишното момиченце е върнато. Неофициално – срещу откуп. 

Снимка: архив БулФото

В следващите години изглежда сякаш примката на правосъдието се затяга около Брендо. Започват дела срещу него и в Румъния. Едно съдийско решение обаче – на съда в Милано, освобождава Брендо от отговорност и той излиза на свобода. Последната му медийна поява е от 2017 година.  

Украинският съд задържа Брендо за 20 дни, за да може да бъде екстрадиран

Година след тази изява, през 2018 г., Брендо получава 6 години затвор. Но не за наркотрафик, а за пране на пари от наркотрафик. И властите не успяват да го открият. До 2021 година, когато е задържан в Украйна. Според властите в Киев Брендо е използвал фалшиви документи и живеел в къща под наем до столицата. Там полицаите открили и оранжерия с канабис. Сега той е задържан за 20 дни.

Източник и видео: NOVA

Read more