Извънреден брифинг на Здравното министерство: Намалява се наполовина капацитетът на нощните заведения (видео)

“Намаляваме капацитета и посещаемостта на заведения наполовина.” Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг след среща със собствениците на заведения.

„Решихме, считано от довечера в 00.00 ч., да пуснем заповед, която ще гласи следното: посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обект. В момента заповедта на здравния министър е за един човек на квадратен метър. По този начин считаме, че ще постигнем отстояние на посетителите на нощни заведения, достатъчно разстояние между тях, за да прекъснем епидемиологичната верига на предаване на заболяването“, уточни той.

Брифингът на Щаба: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията, имаме остър недостиг на медици (видео)

“Ако постигнем 80-90 % спазване на новите мерки за заведенията, значи сме постигнали резултат. Намаляваме капацитета и посещаемостта на заведения наполовина”, каза проф. д-р Костадин Ангелов.

Той каза, че е далеч от мисълта, че нарушители няма да има, но когато такива бъдат намерени, санкции ще има.

„Органите на РЗИ, съвместно с полицията, обикалят почти всички нощни заведения и клубове в София и страната, също и дневните заведения. Всички проверки, които се правят, завършват или с предписания, или с налагане на санкции. Това ще продължи. Там, където не се спазват мерките след предписанията, следва глоба, затваряне за 3, след това за 14 дни. Няма да има компромис за никого, защото залогът е животът на всички“, увери министърът.

По думите му, затварянето на държавата води до лоши икономически, социални и психологически последици.

„Не искаме да затваряме държавата, искаме мерките, които се въвеждат, да се спазват от всички. Ще можем да контролираме на всички места, където е физически възможно да го правим. Нека не се съсредоточаваме в изключенията“, изтъкна министърът.

“Знаехме, че ще има ръст от заболели и  заразени. Това, което обсъждахме със здравното министерство от седмици е, че най-важното е да пазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март. Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, за това сме готови на всякакви компромиси. Мисля, че постигаме хубави резултати”, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той изрази надежда с тези мерки да се постигнат необходимите резултати. Ако това обаче не се случи, след седмица ще бъдат предложени нови, по-строги мерки.

Видео: bTV

Read more

Мерки срещу Covid-19, равносилни на локдаун, въвеждат в Ирландия и Чехия

Ирландия въвежда най-високо ниво на рестрикции заради Covid-19, пише Капитал. В сряда страната обяви 3 смъртни случая и 1167 новозаразени.

Мерките са подобни на тези, които бяха наложени през пролетта, но сега училищата остават отворени.

Рестрикциите в Ирландия влязоха в сила от тази нощ, след като кабинетът реши да въведе ограничителни мерки от пето, най-високо ниво. Те ще продължат шест седмици, а преразглеждане на ситуацията ще има след четири.

На тези, които не спазват новите правила, ще бъдат налагани глоби от 500 евро. Правителството посочва, че на хората винаги ще бъде дадена възможността да приложат мерките и глобите ще бъдат използвани като последно средство.

Същевременно Чехия връща ограничения, които са равносилни на локдаун или национално “затваряне” на фона на 11 984 нови инфекции в сряда. Правителството заяви, че без тези мерки здравната система ще се срине за по-малко от три седмици.

Вече се знае колко ще струва ваксината срещу Covid-19 в страните от ЕС (видео)

В Чехия всички магазини освен супермаркетите и аптеките трябва да затворят от 6 ч. сутринта в четвъртък. Гражданите трябва да останат вкъщи и да намалят социалните си контакти до абсолютния минимум. Изключенията са за пътуването до работа, купуването на храна и посещението на близки или лекар. Може да се излиза навън или в парка, но само по двойки, с членове на семейството или сами. Здравните власти алармират, че 80% от болничните легла, предвидени за пациенти с коронавирус, са вече заети.

Чехия обяви извънредно положение на 5 октомври. Правителството вече затвори ресторантите и училищата, а маските са до голяма степен задължителни вътре и навън. Новите ограничения ще важат до 3 ноември, но очакванията са, че управляващите ще удължат срока.

Източник: Капитал

Read more

Германия обяви София, Разград и Сливен за рискови. Какво означава това?

От 24 октомври областите София-град, Разград и Сливен ще бъдат категоризирани от германското Министерство на външните работи като рискови. В този списък вече са Благоевград и Търговище. Това означава, че германското министерство предупреждава да не се пътува натам, но официална забрана няма. При завръщането си в Германия пътувалите в тези райони трябва да представят негативен PCR тест или да останат 14 дни под карантина. България остава сред онези страни в ЕС, които германското правителство не счита изцяло за рискови, пише Дойче веле.

Институт “Роберт Кох” обяви, че като рискова ще бъде категоризирана цялата територия на Полша, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, плюс Гибралтар, Ирландия, почти цяла Австрия и големи части от Италия. Такива области има още в Естония, Хърватия Швеция. Досега в списъка на “рисковите области” бяха цяла Испания, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Словакия, Румъния и целите Западни Балкани.

Докъде се простира правото на свободно движение?

Вътре в Германия отделните провинции налагат свои собствени ограничения. Тези ограничения обаче, както и предупрежденията и забраните за пътуване, издавани от националните власти, редовно влизат в колизия с правото на свободно придвижване. Какви мерки всъщност имат право да взимат властите?

Член 11 на германския Основен закон гласи: “Всички германци имат право на свободно придвижване из цялата територия на държавата.” Но както при всички основни права, така и в този случай държавата има право да упражни върховенството си при настъпването на определени обстоятелства. Това редовно се случва, когато например полицията забранява масовите прояви на определени места. Когато бъде обявена евакуация или когато един бездомник насила бива настанен в приют, също се стига до ограничаване на основни права. Точно такива ограничения се налагат и днес в Германия с локалните забрани за подслоняване на хора от рискови райони.

Забраните стигат до съда

Тези забрани в Германия се налагат само със закон или с равен по сила нормативен акт, при това – ако е направена сериозна оценка за тяхната целесъобразност. По нея пък се произнася и съдът. Административният съд в Манхайм беше първият, който временно отмени забрана за подслоняване, след като семейство от Северен Рейн-Вестфалия се оплака, че не е допуснато да отиде на почивка в провинция Баден Вюртенберг без да престави негативен PCR тест. До подобно решение стигнаха и съдилищата в Долна Саксония, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания. В Саксония-Анхалт и Хамбург обаче подобна мярка продължава да е в сила. Федералния конституционен съд на Германия днес отхвърли жалба срещу задължението за представяне на негативен тест при посещение в провинция Шлезвиг-Холщайн. 

Гражданите на ЕС имат право на свободно придвижване и по цялата територия на държавите членки. В съответния договор ясно е вписано: “Всеки гражданин на ЕС има право свободно да се придвижва из държавната територия на държавите членки, като спазва изключенията, предвидени в договорите и в наредбите за тяхното изпълнение.” Сред основните свободи, действащи в ЕС, е и свободното движение през границите на стоки, услуги, капитали и хора. Ако това право бъде ограничено, тогава вече думата ще има Европейският съд, който тълкува закона на територията на ЕС.

Източник: Дойче веле

Read more

ДПС привидя скандал в лапсус на Канна Рачева, поиска извинение от bTV (видео)

ДПС поиска публично извинение от страна на bTV и Канна Рачева заради неин лапсус по време на пряко включване от протеста на 21 октомври, пише “Булевард “България”

При включването Рачева посочи, че пред Съдебната палата са се събрали граждани, които подкрепят искането на Съюза на съдиите в България за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Тя допълни информацията с новината за отказа на Военната прокуратура да образува досъдебно производство срещу служители на НСО заради инцидента от 7 юли на заградения плаж при лятната резиденция на Ахмед Доган. 

В края на включването си Канна Рачева казва, че протестиращите пред Съдебната палата ще тръгнат на шествие към ВСС, “където утре в 9:30 ч. ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган”. 

Последното смесване на имена е довело до възмущение в ДПС. 

„Аз за протести в чужбина не знам, ще си измисля“ (Коментарът на “Господарите”)

Партията уличава националните медии – и по-специално “най-гледаната национална телевизия bTV” – във “все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир”. 

“Смесването на новини  с политическа пропаганда, чрез въвеждането на коментар в тях, тенденциозният, според нас, подбор на теми и събеседници отдалечават медията от стандартите на високата и отговорна журналистика – коректив, а не партиен пропагандатор”, се казва в съобщението на ДПС. 

От Движението твърдят, че “последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация” била премината при включването на Рачева и объркването на имената на Иван Гешев и Ахмед Доган. 

От партията не се съгласяват с предположението, че става дума за лапсус, защото “този акт нито е първият, нито е изолиран случай”. 

Източник: “Булевард “България”

Видео: bTV

Read more

Испания е първата страна в Европа с над 1 млн. заразени от коронавирус (видео)

Испания отчете над 1 милион заразени с Covid-19 и стана първата държава в Европа, преминала този праг, предаде bTV.

Досега това се е случило и в Съединените щати, Индия, Бразилия, Русия и Аржентина.

В сряда Испания отчете близо 17 000 заразени и 156 починали за денонощие.

Коронавирус: защо здравната система в Испания не се справи

Данните се удвоиха за последните шест седмици, въпреки строгите мерки.

Според жители на Мадрид ръстът се дължи на липсата на отговорност у хората.

Източник и видео: bTV

Read more

Как работи PCR тестът? Мистиката на Covid-19

От памучен тампон до положителен тест. В последните месеци PCR тестът се установи като най-сигурния метод за установяване на инфекция с Covid-19, пише Свободна Европа. Но какво се крие зад мистичните лабораторни изследвания? Как се извършва един PCR тест в детайли?

Най-общо, PCR тестът се състои от вземане на проба от горната част на гърлото, която се изследва за наличие на генетичен материал на вируса, причиняващ Covid-19. Тестът включва създаване на много копия на този генетичен материал, за да може да се докаже коронавирусна инфекция.

Цената, за която никой не говори. Колко всъщност струва PCR-тестът?

Вземане на проба

Първата стъпка е вземане на проба от гърлото – там, където вирусът “вирее” в началото на инфекцията. Пробата се взема с 15-сантиметрова пръчица с памучен накрайник. Тя се вкарва дълбоко през носа или устата, докато достигне горната част на гърлото – неприятен процес, който може да причини и гадене. Внимателно се “остъргва” задната част на носоглътката, за да попадне достатъчно материал за изследване върху тампона. След изваждане, памучният тампон ще съдържа собствени клетки и секрети. При наличие на вирусна инфекция върху тампона ще присъстват също и цели вирусни частици. Пробата се запечатва и се изпраща в лаборатория, която да извърши PCR тест.

Обработка на пробата

Обработката на пробата в лаборатория включва премахването на всички ненужни компоненти, които няма да бъдат изследвани с PCR тест. Това са човешките клетки от носоглътката и секретите им. Единствената “съставка”, която е нужна за PCR тест, са РНК молекули. Те се съдържат във всички живи клетки – човешки и бактериални. РНК молекулите присъстват и в SARS-CoV-2 – научното наименование на вируса-причинител на Covid-19. Тя съдържа цялата генетична информация на вируса – без нея той не може да заразява човешки клетки. Именно тази РНК молекула е частта от вируса, чрез която той ще бъде разпознат по време на PCR тест.

Разпознаване на вируса

Обработената проба съдържа както РНК молекули от човешки клетки, така и вирусни такива, ако човекът е заразен с COVID-19. Необходимо е да се разграничат тези два вида РНК. Нужна е сигурност, че PCR тестът ще засече само и единствено присъствието (или отсъствието) на вирусна РНК. За тази цел към пробата се добавят малки парченца ДНК, наречени “праймери”. Тези парченца много прецизно се “залепят” върху точно определен ген от РНК на коронавируса. Този ген е уникален за коронавируса, който причинява Covid-19 – той не се среща в нито един друг организъм, дори и в други видове вируси.

Ако човек е инфектиран с друг вирус, например този на обикновения грип (инфлуенца), PCR тестът за Covid-19 няма да може да го разпознае, въпреки че в пробата присъстват грипни вирусни частици. Трябва да се направи друг PCR тест, специфичен за диагностика на обикновен грип.

Парченцата ДНК (праймерите) могат да разпознаят само и единствено ген, уникален за коронавируса. Ако върху памучния тампон не са попаднали коронавирусни частици, то тези праймери няма да успеят да се “залепят” за нищо.

Време е за PCR!

РНК молекулите са с наноразмери – те не са забележими с просто око. Броят на РНК молекулите на коронавируса в пробата също е малък – той зависи единствено от това колко вирусни частици са попаднали върху памучния тампон. След това се прилага метод, чрез който се увеличава броят на РНК молекулите на коронавируса в пробата. Така може да се “види” дали наистина в нея присъства РНК на коронавируса. PCR изследването предоставя именно такава възможност.

RT-PCR (обратна транскриптазна полимеразна верижна реакция) е техника, чрез която може да се “копира” един единствен участък от РНК. Така се създадават милиарди, дори трилиони негови идентични копия.

“Копирната машина” в случая е специфичен ензим, наречен полимераза. Полимеразата се добавя към пробата ни и “копира” единствено коронавирусната РНК в участъка (гена), който e “залепен” с праймери от предишната стъпка. Така само от няколко първоначални копия на коронавирусния ген получаваме повече от трилион такива.

Положителен или отрицателен PCR?

Дори и след копирането чрез PCR, участъкът в РНК е толкова малък, че даже трилион негови копия не могат да бъдат забелязани с просто око. Затова PCR реакцията съдържа специален таг, който флуоресцира (свети) по време на процеса на копиране.

Резултат

Колкото повече копия на коронавирусния ген има в пробата, толкова по-силно свети този таг. Излъчената светлина може да се “види” и измери от специални машини.

Как се тълкуват резултатите? PCR тестът е положителен, когато машината “засече” флуоресценция (светене). Това означава, че коронавирусният ген присъства в пробата. От друга страна, PCR тестът е отрицателен, когато машината не успее да “засече” флуоресценция. В пробата не е имало коронавирусна РНК, следователно генът не се е копирал.

PCR тестът остава един от най-точните методи за доказване на инфекция с Covid-19. Именно поради уникалността на коронавирусната РНК, той позволява бързо и лесно разпознаване на вируса. Днешните методи правят възможно извършването на стотици подобни PCR „реакции“ едновременно.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Read more

Удължават срока на изтеклите лични документи с още три месеца заради коронавируса (видео)

Управляващите внасят нови промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които отново ще се удължи срокът за валидност на документите за самоличност, съобщи bTV.

Така валидността им ще е до 31 януари 2021 г.

„До края на тази година изтича срокът на валидност на голям брой лични карти и паспорти, съответно предстои тяхната подмяна. Това означава, че на голям брой граждани ще им се наложи да ги подменят в усложнена обстановка. С цел да избегнем риска от разпространение на заразната болест и да запазим живота и здравето на служителите на МВР, предлагаме тази промяна”, аргументира се депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

По сега действащите правила валидността на всички лични документи, които изтичат в периода от 13 март – 31 октомври тази година, се удължава с 6 месеца.

Управляващите предлагат този срок да бъде удължен до 31 януари 2021 г.

Източник и видео: bTV

Снимки: Pixabay

Read more

Противогрипните ваксини в България свършиха, няма и да има

Заради пандемията от Covid-19 и страховете на хората, за първи път тази есен търсенето на противогрипни ваксини в България се е увеличило десетократно. Докато в предишни години се е стигало до унищожаване на неизползваните ваксини, ситуацията днес е коренно променена и за първи път има и списъци на желаещите да си купят. България не е изключение – в цяла Европа търсенето е повишено заради ситуацията с коронавируса, пише Дойче веле.

По 4-5 ваксини на аптека – и не за всички

“Осигурени са 70 000 дози при положение, че има търсене за няколкостотин хиляди”, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред ДВ. Доставките за аптечната мрежа са близо 160 000, като 88 000 са пуснати и изчерпани още през септември. Това количество е с около десет хиляди повече спрямо миналата година, но значителна част от него е взета за ваксиниране на лекари и медицински персонал от болниците. Така до аптеките, които в България са 3610, според регистъра на Агенцията по лекарствата, стига нищожно количество противогрипни ваксини. Дори и те невинаги се продават, тъй като персоналът на аптеките ги изкупува за себе си и семействата си. Според Николай Костов, няма смисъл хората да чакат пред аптеките, тъй като броят на записалите се в пъти надхвърля получените бройки. Председателката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) професор Асена Сербезова заяви пред ДВ, че има аптеки, които изобщо не са получили ваксини против грип, а повечето имат квоти за от две до четири дози.

В общините, в които няма аптеки, единственият начин да се стигне до противогрипна ваксина е човек да е в пенсионна възраст – на и над 65 години, за да се възползва от дозите, осигурени по линия на Национална програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип 2019-2022 г. В отговор на запитване на ДВ, от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявиха, че са осигурени 180 000 дози противогрипна ваксина за здравноосигурени граждани на и над 65-годишна възраст, с 60 000 повече спрямо 2019-а. Те ще бъдат разпределени тези дни по заявки на общопрактикуващите лекари, като за възрастните и самите ваксини, и поставянето им е безплатно. Миналата есен по програмата са отчетени 113 835 имунизации от 120 000 доставени ваксини.

До края на деня ще има противогрипни ваксини в аптеките (видео)

По традиция ваксинационното покритие в България по отношение на противогрипните ваксини не е високо – за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 1000 души.

Недостигът е бил предсказан

Според професор Асена Сербезова, недостигът на лекарствени продукти е проблем, който съществува постоянно в условията на актуалната регулация на фармацевтичния сектор, а в България периодично липсва едно или друго лекарство.

Председателката на съсловната организация на фармацевтите беше обвинена през април т.г. от прокуратурата, че всява паника в извънредно положение след нейни интервюта по обществени медии – БНТ и БНР, в които тя коментира проблеми при снабдяването с лекарства покрай Covid-19 и презапасяването в началото на пандемията. Заради позицията си професор Сербезова получи подкрепа от международни и европейски организации. А “Капитал” разкри, че в периода на пандемия е имало недостиг на около 155 лекарства по производствени, маркетингови и други причини, в т.ч. лекарства за лечение на Covid-19.

На въпрос на ДВ дали проблемът с противогрипните ваксини е могъл да бъде избегнат, професор Сербезова обясни, че още през април Европейската агенция по лекарствата е предупредила, че поради ситуацията с Covid-19 е възможно да се очаква недостиг на лекарства, респективно държавите-членки на ЕС да могат да реагират своевременно. Тя отбеляза, че за да се подчертае ангажимента на ЕС в това отношение, е била създадена и Изпълнителната ръководна група на ЕС по случаите на недостиг на лекарства, причинени от мащабни събития. 

“Въпросът за недостига на лекарства, който българската прокуратура определи като фалшива тревога, се обсъжда и от Европейския парламент, като евродепутатът Томислав Сокол тази пролет официално зададе въпрос към ЕК по отношение на действията, които са предприети за съобщаване на случаите на недостиг на лекарства, както и за гарантирането на европейския суверенитет по отношение на производството на лекарствени продукти”, заяви председателката на Българския фармацевтичен съюз. Наред с доброто сътрудничество на европейско ниво за справяне с проблема “недостиг на лекарства”, тя назова и  доброто планиране и електронното здравеопазване, а също и ограничаването на износа на лекарствени продукти, които са “рискови”.

Какво става със СЕСПА

Според професор Сербезова, именно в ситуация като днешната – на остър дефицит на противогрипни ваксини, става ясно колко е належащо да се въведе специализираната система за проследяване и анализ на лекарствените продукти  (СЕСПА). Тя припомни, че по закон тази система е трябвало да заработи преди повече от година и половина – през февруари 2019 г. Основната ѝ роля е да проследява количествата и пътя на внесени лекарства (включени в Позитивния лекарствен списък) и да ограничава техния износ при установен недостиг.

“Регистрацията на аптеки, търговци на едро и притежатели на разрешение за употреба в тази система вече приключи и предполагам, че скоро би следвало да имаме първите резултати от нея. В сегашната ситуация е интересно да се поискат данни колко от внесените за България противогрипни ваксини са доставени от търговците на едро до аптеките за българските пациенти”, каза професор Сербезова.

По списъците на желаещите е ясно колко…

Източник: Дойче веле

Снимки: Pixabay

Read more

Гешев се обяви за „защитник на изоставените от държавата“ и напусна заседание на ВВС, обсъждащо освобождаването му (видео)

Висшият съдебен съвет днес обсъжда искането на Съюза на съдиите за стартиране на процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста му. А пред сградата на съвета се провежда протест на граждани, които искат оставката на главния прокурор, предаде bTV.

В сградата днес е само Боян Магдалинчев и журналисти. Всички кадровици са онлайн.

Самият Гешев напусна заседанието, след като се определи за „защитник на изоставените от държавата“.

Мъж с маска изскочи зад гърба на Гешев и го замери с банкноти от 500 евро с лика на Борисов (видео)

„Тези изоставени от държавата хора трябва да получат защита, каквато заслужават и която са заслужили по време на дългите години, които са работили“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Смятате ли, че след като сте членове на ВСС, единствено и само занимаваме с въпроси, които по приоритет ги подреждате така, че не се стига до основния въпрос – това, което се случва и това, което се случва и това, което рефлектира върху имиджа на държавността в България“, каза Лозан Панов, председател на ВКС.

Адвокати от Пловдив пък обявиха, че ако днес не се стигне до предсрочното освобождаване, ще обсъдят дали да започнат стачни действия.

Източник и видео: bTV

Read more

Състоя се учредителното събрание на партията на Васил Божков (видео)

Обвиненият от българската прокуратура Васил Божков направи първата официална стъпка към създаването на своята партия, наречена „Българско лято“.

Във Фейсбук профила си той съобщи, че вчера в София се е провело учредително събрание на Инициативния комитет. На него са се събрали учредители и активни участници в платформата „Българско лято“.

Васил Божков с ново видео с подробности за политическия си проект „Българско лято”

Учредяването е станало дистанционно – Божков от дома си в Дубай приветства около 20 – 30 души събрали се на сбирката в столичен хотел, както е видно от разпространените кадри.

Учредителното събрание на Инициативния комитет е открито от Борис Соколов. Той е на 36 години и през по-голямата част от професионалния си път е работил в “Еврофутбол”, като от няколко години е директор на отдел “Маркетинг” в компанията, по информация на Mediapool.

Ето какви са според обвиняемият бизнесмен причините за създаването на партията:

„В условията на Третата национална катастрофа хунтата е заграбила всичко. Купила е извънпарламентарните политически сили, купила е парламентарната опозиция. Няма разделение на властите. Всичко се командва от едно и също място. Българската държава и българският народ са напът да изчезнат. При това положение решението е само едно – нови личности в нова политическа сила, необвързана с никого от досегашните управляващи. Взимане на политическата власт и спасяване на България. Затова създадохме „Българско лято“. Да вземем нещата в собствените си ръце”, каза Божков.

В условията на Третата национална катастрофа #хунтата е заграбила всичко. Купила е извънпарламентарните политически…

Публикувахте от Васил Божков в Сряда, 21 октомври 2020 г.

Борил Соколов обяви, че през ноември ще бъдат обявени програмата, мисията, платформата и целите на новата партия.

Източник: Фейсбук – Васил Божков, Mediapool

Read more