Маймунската шарка в Европа може да е тръгнала от две рейв партита в Испания и Белгия

Възможно е маймунската шарка в Европа да е тръгнала от две рейв партита в Испания и Белгия, заяви д-р Дейвид Хейман, цитиран от bTV, в интервю за Асошиейтед прес. Той е оглавявал отдела за спешни случаи на СЗО.

По думите му, водеща е теорията, че болестта се разпространява при сексуален контакт.

„Знаем, че маймунската шарка може да се разпространи, когато има близък контакт с лезиите на някой, който е заразен. Изглежда, че сексуалният контакт вече определя това предаване“, коментира Хейман.

Над 80 случая на маймунска шарка са регистрирани в 12 страни (видео)

До момента са регистрирани повече от 90 случая на маймунска шарка в няколко страни. Това са – Великобритания, Испания, Израел, Франция, Швейцария Съединените щати и Австралия.

iStock

В Мадрид вече има 30 потвърдени случая, като се проверяват възможни връзки между неотдавнашно събитие на гей общността на Канарските острови, което е привлякло около 80 хиляди души на парад.

Маймунската шарка може да доведе до ограничения за пътуване, предупреждават експерти

Според Хейман е малко вероятно болестта да предизвика широко разпространение. Той допълни, че трябва бързо да се проведат изследвания дали маймунската шарка може да се предава от хора без симптоми.

Маймунската шарка в Европа е тръгнала от две рейв партита в Испания и Белгия ?

Източник: bTV

Read more

YouTube е премахнал над 70 000 видеа и 9000 канала, отричащи руската инвазия

От началото на руската инвазия в Украйна досега най-голямата видеоплатформа YouTube е свалила над 70 000 клипа, свързани с конфликта, съобщи The Guardian.

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Причината за свалянето им е нарушаване на условията за съдържание по отношениет на големи събития с насилие. Нарушението е отричането или омаловажаването на инвазията.

Същата политика забранява и отричането на Холокоста.

90% от акаунтите с дезинформация за пандемията сега отразяват дезинформацията на Кремъл

Въпреки ограниченията от страна на Русия, YouTube все още е най-ползваната платформа в страната, с над 90 млн. потребители. Блокирането на държавни канали като RT и “Спутник” също спомогна за това да се ограничи руската пропаганда.

YouTube е премахнал над 70 000 видеа и 9000 канала, отричащи руската инвазия

Източник: Клуб Z
Снимки: iStock

Read more

Радев иска да чуе мнението на Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Президентът Румен Радев ще реши дали да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), след като разговаря лично с премиера Кирил Петков.

Коментарът му дойде, след като миналата седмица премиерът призова държавния глава да свика КСНС по въпроса за преговорите между България и Република Северна Македония. Петков отбеляза, че на съвета трябва да участват всички парламентарно представени партии.

Петков призова Радев да свика Консултативния съвет за преговорите

Радев поиска български самолети да охраняват въздушното ни пространство

Радев разкритикува Петков за посещението му в Северна Македония (видео)

Президентът подчерта, че “колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция” по темата и колкото по-тясно се придържат към принципите на ЕС, толкова по-лесно ще им бъде в решения за Северна Македония.

Радев припомни, че съветът е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални въпроси.

Петков отговори на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е прибързано, а закъсняло (видео)

Президентът на Северна Македония: България ни обижда, няма право да ни спира за ЕС 

“Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ, то такъв не само че има, но той е и силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това”, допълни още той.

Държавният глава се обърна и към гражданите на Северна Македония. Той ги призова “по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало”.

МВнР с позиция за антибългарски коментари в Северна Македония, свързани с Украйна

Към политиците Радев отправи послание те “да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за европейско членство”.

През 2020 г. лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на Северна Македония към ЕС. Дата за начало на преговорите не не беше определена.

Кирил Петков в Северна Македония: какво пишат чужди медии за визитата

Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход (видео)

България обаче блокира старта им. Аргументът бе, че Скопие не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано със София.

Радев иска да чуе мнението на Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Източник: Булевард България

Read more

Папата към Кирил Петков: Корупцията е болест, продължавайте да се борите с нея (снимки и видео)

Папа Франциск е благословил работата на българското правителство и е казал, че пътят за борба с корупцията, който то следва, е правилен. Това е станало по време на аудиенцията на българската делегация, предвождана от премиера Кирил Петков, пише Mediapool.

“Беше наистина много истинска среща и папа Франциск каза няколко неща, които биха били много полезни в следващите дни. Първото нещо, което каза е, че корупцията е болест. И че той много вярва, че млади политици са единственият начин да се изтръгне тази болест.

Кирил Петков получи силна подкрепа във Вашингтон за усилията на България за борба с корупцията

Той каза: “Знам, че тази болест е навсякъде, и във вашата страна, и поздравявам вашето правителство, че това е основна цел за изтръгването на тази болест. Вие трябва да продължите това дело“, разказа пред журналисти Петков след аудиенцията.

“Второто съобщение беше, че в момент на безпрецедентна световна криза, когато инфлацията се вдига много, много е важно не само през медиите, но и да се срещате с хората и да им обясните, че има икономически фактори, които не са само функция на правителството. Но този диалог трябва да стане с хората, близко до тях“, допълни Петков.

Папата е посъветвал Кирил Петков, че ако правителството се бори с най-корумпираните в България и вражески сили от други страни, двете битки се водят много трудно заедно, така че трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно във всички посоки, което нашето правителство и в момента се опитва да направи.

По традиция на аудиенцията при папата, гостът носи подарък на негово Светейшество. Българската делегация дари изработена от вълна сцена на Рождество Христово. Автори са деца от социалния център “Рождество Христово“. Създаден от Католическа апостолическа екзархия – София по инициатива на Папския съвет “Cor Unum”.

Подаръкът е символен. А целта – благотворителност. Българското правителство ще подкрепи финансово центъра. Ще бъдат предоставени средства за закупуване на учебни помагала, хранителни продукти, както и за организиране на празник на открито за децата.

Папата към Кирил Петков: Корупцията е болест. Продължавайте да се борите с нея

Източник: Mediapool

Видео: БНТ

Read more

Държавни инспектори движат почивна база, въпреки “сериозните нарушения”

Държавни финансови инспектори все още движат своя хотелиерски бизнес в държавната почивна база на “Албена”, въпреки откритите през миналото лято сериозни нарушения, пише Mediapool.

Като едно време. Вижте кои са почивните станции с привилегии за полицаи, военни и магистрати (снимки)

През август 2020 г. учебната база на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в морския курорт “Албена” е била дадена под наем на Асоциация на експертите по финансов контрол в България с председател Цветан Навчев. Към онзи момент той е шеф на отдел в подчинената на финансовия министър АДФИ.

Когато асоциацията на инспектор Навчев взима базата, директор на АДФИ е Георги Начев. Той е бивш служител на ДАНС, лансиран от ГЕРБ. Начев бе уволнен от финансовия министър Асен Василев и сменен със Стефан Белчев. Въпреки това договорът за отдаване на базата под наем все още не е прекратен.

През юли миналата година самият Василев обясни, че са установени сериозни нарушения при отдаването на базата под наем.
БулФото

Марияна Николова правила тайна инспекция на курортите, дегизирана с маска и качулка (видео)

Месец по-рано финансовият министър назначи проверка след разследването на Mediapool по казуса, което показа, че служители на финансовата инспекция, тогава ръководена от Начев, развиват туристически бизнес с държавно имущество, ремомтирано с пари на данъкоплатци.

АДФИ е обявила 2 обществени поръчки за ремонт на базата. Първата е била за освежителен ремонт за 70 000 лв. без ДДС. Втората за 368 000 лв. без ДДС. Общата стойност е била заплатена с държавни пари, от бюджета на агенцията.

След това новият стопанин е вдигнал цените за служителите на агенцията.

Ако година по-рано те са плащали по 15 лева на човек, сега цената е двойна.

„Подпорната стена“ на “Алепу” се води курортен комплекс и по документи (видео)

При назначения от Асен Василев одит е констатирано “необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена обща наемна цена, надвишаване 3.34 пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи от наем на обзавеждането и оборудването за целия 10-годишен период на действие на договора и неравноправно третиране на участниците в процедурата.”

Wikipedia

От доклада стана ясно, че АДФИ е изхарчила за ремонт на базата 200 767 лв. без ДДС в периода 1 януари 2020 г. – 28 май 2021 г. 98.14 % от тях (или 197 043 лв.) са направени след датата, на която е заявен интерес за наемане на базата от асоциацията на финансовите експерти. Тази сума представлява 96.95 % от очаквания приход от наем за целия 10–годишен период на действие на договора с асоциацията.

Държавни чиновници глобяват заради свой пропуск

“Одитният екип е изразил резерви по отношение на икономическата целесъобразност на сключения договор за отдаване на учебната база в к.к. “Албена” под наем при определената в него наемна цена”, посочват одиторите.

В доклада са констатирани и пропуски в дейността на комисията, определена от възложителя да разгледа, оцени и класира получените оферти. Изразено е одиторско мнение за наличие на индикации за неравноправно третиране на участниците в процедурата при извършената преценка на комисията относно основанията за отстраняване.

Държавни инспектори движат почивна база, въпреки “сериозните нарушения”

Източник и заглавна снимка: Mediapool

Read more

Откриха мъртъв делфин на плаж “Смокиня”

Откриха мъртъв делфин от вида “муткур” на плаж “Смокиня” край Созопол. Информацията е от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Проверката е извършена след подаден сигнал на тел. 112.

Установено е, че делфинът е в начален стадий на разлагане. От агенцията съобщиха, че няма следи от насилствена смърт или от риболовни уреди.

iStock

Съставен е констативен протокол.

При бъдещи подобни случаи ИАРА ще оказва пълно съдействие на общините и концесионерите на плажове, както и на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите за установяване на вида китоподобни, добавиха оттам.

Откриха мъртъв делфин на плаж “Смокиня”

Източник: Dir.bg

Read more

Руски публицист: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе

Александър Невзоров (р. 1958) е съветски и руски журналист, бивш депутат в Държавната дума (1993 – 2007) и бивш приближен на Путин.

От 22 април 2022 е в списъка с т.нар. “чуждестранни агенти”. 
От 4 май 2022 е обявен за издирване. 
В момента Невзоров е извън Русия. Източник на текста е YouTube каналът на автора, който се поддържа с дарения, пише “Сега”.

Ето и какво казва Невзоров:

…Като невъобразима по значението и мащаба си военна победа путинската пропаганда тържествено ни поднесе окупацията на Херсон.

Редно е да отбележим, че тази военна победа, този героичен щурм, този боен подвиг на путинската армия се получи толкова убедително, само благодарение на това, че в Херсон и околностите му украинската армия просто я нямаше. От путинската армия се искаше само да се изсипе и да окупира неохраняемия Херсон; да набучи навсякъде знаменцата си и да удуши по мазетата тия бабички, които заплюваха путинската армия в лицето. 
Това е единственото, което можа да направи армията за три месеца война. 

Това победоносие на Путин излезе по-скъпо от всички войни, които е водила Русия от XV век насам. 

Виждаме някакъв абсурден и особено ярък пример на военно-политическа гъзообразна некадърност, нещо сензационно. Такива неща поначало не се случват. Но Путин някакси успя да го постигне. И това е единственият резултат от три месеца война. 
За тази проява на всемирно величие цената засега възлиза на около 30 000 руски трупа. 

Пикантна подробност е, че пълното отсъствие на боеспособна армия е видимо за всички. Вижда го целият свят. 
Ние знаем, че около Русия сега се е струпала тълпа очевидци на този позор – внимателни очевидци, предимно недоброжелатели. 

Те виждат, че с такава армия Русия може да бъде превзета с голи ръце дори от България, може би. 

Всичко и за всеки е очевидно. Става ясно, че единственото, което умеят защитниците на руското отечество, е да се скрият по-далеч от противника и да мятат ръждиви съветски ракети. Ако може някак от безопасно разстояние да тряскат на късмет това съветско желязо в по-голямшки градски мишени от типа на културни домове, детски градини, болници и други крупни цели. 

Командването е хаотично, бездарно и алкохолизирано. 
Тоест умеят да убиват с ракети, да грабят градове и да насилват. За това ги бива. И нищо повече засега. 
Но всички тези фокуси, които показва сега путинската армия в Украйна, няма да вършат работа при една отбранителна война на собствена територия. 

Ето това е позорната истина, уви. 

Руски публицист: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе

Източник: “Сега”

Read more

Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?

Лазерното оръжие е бързо, точно, дискретно и рентабилно. Москва твърди, че вече използва лазерни оръжия във войната срещу Украйна. Какво могат тези оръжия и разполага ли Русия наистина с такива, разказва Дойче веле.

От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново модерно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. В пресконференция, която беше излъчена по обществения “Първи канал” в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов обясни, че руското лазерно оръжие се казва “Задира” и се използва, за да сваля украински дронове.

Възможно е “Задира” да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния компонент “Пересвет”. Борисов заяви, че “Пересвет” вече се използва и може да заслепява сателити, които се намират на цели 1500 км над Земята.

Експерти: Русия няма потенциал да продължи настъплението

iStock

“Ако “Пересвет” само заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават целта – те директно я изгарят”, добави Борисов. Военните експерти обаче имат съмнения в достоверността на твърденията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч концентрирана светлина, която може да нагрее обект, докато го изгори напълно. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има много по-голям обсег от обикновените снаряди и може да уцели целта си с изключителна точност. Такива оръжия могат да работят дискретно, тъй като генерирането на светлинен лъч не издава силен шум. Най-важното е, че такива оръжия са много рентабилни, защото не са им нужни муниции, а само енергия, необходима за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският изследователски център TNO, който разработва технологии за лазерни оръжия, съобщава, че един изстрелян от системата лъч струва дори по-малко от 1 евро.

Всички тези фактори са превърнали лазерните оръжия в много привлекателни инвестиции за армиите по целия свят. Миналото лято американската армия обяви, че е изпробвала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Twitter, че въоръжените сили на страната му са тествали успешно “първото в света” лазерно оръжие. По думите му, то може да сваля от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че много други държави, включително Франция, Великобритания и Китай работят по свои проекти за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

“Няколко държави изучават в момента технологията и начините за използване на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни”, казва говорителят на TNO Маартен Льортцер. “Поради поверителността на такива проекти обаче ние нямаме информация за статута на тестване.”

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война

От американското министерство на отбраната твърдят, че САЩ не са открили никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Русия, че вече използва лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в действителност вече използваха такова, то би помогнало много на Москва срещу една от най-големите заплахи за тях в Украйна. А именно: дроновете.

С дроновете си украинската армия вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците успяват да откриват и атакуват руски цели и със своите собствени военни и търговски дронове.

“Зловещо ехо от терора на Сталин”. Как Русия заприлича на СССР

Юри Борисов заяви, че руската “Задира” вече е свалила един украински дрон само за пет секунди от дистанция пет километра. От Кремъл твърдят още, че руската армия може да използва това оръжие, за да обърква сателити и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват войници – приложение, което обаче е забранено от международната конвенция от 1995.

Оръжия чудо

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че руските твърдения не бива да се взимат твърде насериозно. Страната открай време обича да се хвали с военната си мощ, каза Райън пред “Вашингтон Поуст”.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече твърденията на Русия за лазерното оръжие “ясен признак за абсолютния провал на инвазията”. Според него това е доказателство, че Кремъл “се страхува да признае катастрофалните грешки, които бяха допуснати на най-високо държавно и военно ниво в Русия”.

Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?

Източник: Дойче веле

Read more

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент (видео и снимки)

Полският президент Анджей Дуда е първият чуждестранен лидер, говорил пред украинския парламент след началото на руската инвазия в Украйна.

Зеленски: Целият свят вижда стратегическото поражение на Русия

Визитата на Дуда в Киев не бе обявена предварително. А президентът на Украйна Володомир Зеленски лично заведе своя колега до сградата на Върховната Рада, където Дуда бе посрещнат на крака и с овации от депутатите.

“Никой не може да наруши полско-украинското единство”, каза Дуда от трибуната на Върховната рада.

Полша е приютила близо 3.5 млн. от общо около 6.5 млн. бежанци от Украйна. Президентът дори се обърна към украинците, намиращи се на територията на страната, с думите: “Вие не сте бежанци, вие сте наши гости”.

Заляха с червена боя посланика на Русия в Полша (видео и снимки)

Преди седмици Дуда заяви, че в бъдеще няма да има граница между Полша и Украйна.

Зеленски съобщи, че страната му ще въведе специален правен статут за поляците, пребиваващи в Украйна.

От трибуната на украинския парламент полският държавен глава разкритикува „тревожните гласове“, които казват, че Украйна трябва да се поддаде на исканията на руския президент Владимир Путин.

Зеленски с послание на фестивала в Кан: Накрая омразата ще изчезне

„В Европа се появяват тревожни гласове, които изискват Украйна да признае исканията на Русия. Искам да кажа ясно, че само Украйна има право да решава за себе си. Нищо не трябва да се решава за теб, без теб“, категоричен бе Дуда.

Той добави, че предаването на всяка украинска територия би било удар за целия Запад.

Президентът не пропусна и да повтори, че Полша твърдо подкрепя членството на Украйна в Европейския съюз.

Руснаци се отказват от руските си паспорти от страх и срам

„Ако в името на малко спокойствие, поради икономически интерес или политическа амбиция, дори един сантиметър украинска земя и част от нейния суверенитет бъдат пожертвани, това ще бъде огромен удар не само за Украйна, но и за западната общност“, каза той.

Анджей Дуда призова света и международната общност да поискат прекратяване на агресията на Русия и пълното изтегляне от територията на Украйна. Той призова още и да продължат усилията си да се откъснат от руската икономика. Блокът е близо до одобряването на нов пакет от санкции, който ще включва ембарго върху руския суров петрол, като само унгарският премиер Виктор Орбан застава на пътя.

Това е второто посещение на Анджей Дуда в Украйна от началото на войната. През април той посети Киев, за да разговаря със Зеленски като част от делегация с президентите на Литва, Латвия и Естония. По време на визитата си той посети и Бородянка, където бяха открити доказателства за зверствата на руските войски след тяхното изтегляне. 

Музиканти от Литва подкрепиха Украйна със своя версия на спечелилата “Евровизия” песен (видео)

По време на посещението му в Киев бе обявена въздушна тревога. 

„По време на речите на Зеленски и Дуда във Върховната Рада по Киев бяха изстреляни руски ракети. Депутатите са откарани на безопасно място“, написа депутатът Роман Хрищук в Twitter.  

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент

Източник: Булевард България
Снимки и видео: Twitter/prezydentpl

Read more

Маймунската шарка може да доведе до ограничения за пътуване, предупреждават експерти

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка. Здравни експерти пък предупреждават, че може да се наложи въвеждането на ограничения за пътуване, ако СЗО обяви епидемия. Новината съобщава вестник Daily Mail, цитиран от NOVA.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението на заразата.

Ваксина срещу маймунска едра шарка не съществува. Стана ясно обаче, че тази срещу дребната е 85% ефективна исрещу разпространяващата се в момента зараза.

Какви са симптомите на маймунската шарка? (видео)

iStock

Стратегията, известна като “кръгова ваксинация”, включва поставяне на инжекции и наблюдение на всички лица в близост до заразен човек. По този начин ще се създаде буфер от имунизирани хора, които да ограничат разпространението на болестта.

Как се предава маймунската шарка? (видео)

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска едра шарка в Европа.

Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу дребна шарка през 2013 г. А Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 г.

Няма и налични данни за това колко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи – групите с най-висок риск от епидемията.

СЗО свиква спешна среща заради епидемията от маймунска шарка

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че на този етап няма да е “лесно решение” да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на дребната шарка и маймунската едра шарка, но не причинява заболяване при хората. Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита.

САЩ вече се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. долара.

Над 80 случая на маймунска шарка са регистрирани в 12 страни (видео)

Това се случва, след като ръководителите на СЗО са били информирани за 92 потвърдени случая до събота и 28 подозрителни инфекции, повечето от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде многократно по-висок. Водещи учени предупреждават, че предаването на инфекцията в общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязано. Непропорционално голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже. 

На близките контактни на болни от маймунска едра шарка се препоръчва да се самоизолират в продължение на три седмици. А също и да избягват общуването с деца.

Експерти предупреждават: Маймунската шарка може да доведе до ограничения за пътуване

Източник: NOVA

Read more