<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85679" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почина прези...

Брифингът за Covid-19: На трето място в света сме по ръст на смъртните случаи (видео)

18 Март 2021
1 1616

Връщат сериозните мерки за борба с пандемията в цялата страна от понеделник. Това обявиха здравните власти на седмичния брифинг в Министерския съвет.

„Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици – продължават да се увеличават случаите на пациентите в лечебните заведения, както и положителните проби. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни”, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

Брифингът за Covid-19: На трето място в света сме по ръст на смъртните случаи (видео)

Ето какви са мерките:

– Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома или офиса.

– Всички юридически или физически лица, които са собственици или управляват обекти – места за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите;

– Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината;

– Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет или хипермаркет.  

Преустановяват се още:

– фитнес центрове и зали за групови занимания;

– всички културни мероприятия – кина, музеи и и др.;

– екскурзии, групови туристически пътувания;

– масови обществени мероприятия на открито; 

– учебни занятия в училища и центрове за личностно развитие;

– учебния процес в университетите, с изключения;

– посещенията в детските градини.

Брифингът за Covid-19: На трето място в света сме по ръст на смъртните случаи (видео)

“По 14-дневна смъртност от коронавирус сме на 4-то място в ЕС и на 1- во на Балканския полуостров.” Това каза на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Данните за 14-дневната заболеваемост в ЕС за изтеклия период са следните: заболеваемостта в България достигна 483 на 100 000, което ни отрежда 9-о място в ЕС, след Чехия, Естония, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. На трето място сме на Балканския полуостров. По отношение на 14- дневната смъртност, която за периода достига 11 на 100 000, сме на 4-то място в ЕС, след Словакия, Чехия и Унгария и на 1-во на Балканския полуостров“, допълни той.

Доц. Кунчев отчете и данните за страната, като посочи, че с изключение на Търговище, цялата страна попада в т.нар. „червена зона“.

„Като цифри с най-голяма заболеваемост за този период е Бургас, следван от Плевен, София, Враца и Кюстендил – това са областите със заболеваемост над 600 над 100 000 души. С най-малка са Търговище, Видин, Разград и Кърджали“, допълни той.

По думите му вълната на коронавируса, предизвикана от английския му вариант, е обхванала целия континент, като в момента най-високите стойности са в Централна Европа и на Балканите.

Доц. Кунчев подчерта, че това е наложило в България да се наложат по-строги противоепидемични мерки, без да се стига до крайности като вечерен час и забрана за излизане от вкъщи.

Брифингът за Covid-19: На трето място в света сме по ръст на смъртните случаи (видео)

“Много е стръмно покачването на кривата на смъртността на болните с коронавирус у нас – за седмица говорим за 46% ръст, а на двуседмична база скокът е 124%.” Това посочи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

България е на трето място в света по нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария, отбеляза още той.

За седмица говорим за 40% повече българи с Covid-19, а спрямо ситуацията от преди две седмици увеличението е 94%.

Брифингът за Covid-19: На трето място в света сме по ръст на смъртните случаи (видео)

Ситуацията в София безспорно изисква налагането на по-твърди ограничителни мерки. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в редовния брифинг на НОЩ.

С 35% се е увеличил броят на хоспитализираните с коронавирус в столичните болници. Отчита се стръмно нарастване на пациентите, приети в болници през последните дни. 2100 пациенти са хоспитализираните към тази сутрин. 36 % е ръстът на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, отчете още кметът.

“Зная колко е трудно решението и че засяга всички. Опитахме да направим всичко за учениците и децата в детските градини. Засегнати са и бизнесите. Всички трябва да положим максимални усилия, надяваме се за последно през този сезон, за да се справим със ситуацията. Психолозите и специалистите ще работят, защото е много важно да не се прекъсва работата им”, каза още тя.

Министър Ангелов уточни, че недостиг на болнични легла в страната няма.

„От няколко дни се заговори и за френски щам на Covid-19, който не се хваща с PCR тест. Вирусът не е последователен и не спира да ни изненадва”, каза той.

Здравният министър отчете, че има  доста заразени с коронавирус деца, които лежат в болница. Почти всички са с пневмонични изменения в белите дробове.

„За наша голяма радост медицината побеждава и нямаме затруднение в лечението или фатален изход”, обясни министърът. 

Относно ваксините той каза, че днес премиерът продължава консултациите с ЕС и ЕК.

„Нашият интерес ще бъде защитен. От догорените дози ще получим достатъчно ваксини, за да не остане българин, който да желае да се ваксинира и да не получи ваксина. По отношение на изборите, всички се опитват да пречупят пандемията през тях. Изборите идват и си отиват, политиците идват и си отиват, народът остава”, категоричен беше проф. Ангелов.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции