<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Севделина А...

АЕЖ с въпрос към СЕМ: Ще оставите ли Кошлуков да се пенсионира като директор на БНТ?

11 Юли 2022
0 180

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с позиция, в която пита членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) дали смятат да оставят Емил Кошлуков да се пенсионира като генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

АЕЖ: Разочароваща е неспособността на СЕМ да вземе решение за генерален директор на БНТ

АЕЖ с въпрос към СЕМ: Ще оставите ли Кошлуков да се пенсионира като директор на БНТ?
Конкурсът за нов шеф на обществената телевизия се провали, защото членовете на СЕМ не успяха да се обединят около един от кандидатите.

Кошлуков остана начело на БНТ, след като конкурсът за нов директор се провали. Тогава членовете на СЕМ не успяха да се обединят около един от кандидатите. Но като кандидат за нов мандат Кошлуков получи само един глас “за” – на Галина Георгиева, издигната от ГЕРБ, от общо петимата членове на медийния регулатор, припомнят от Асоциацията на европейските журналисти – България.

“След като преди десетина дни се провалиха в избора на нов директор и въпреки че гласуваха против Кошлуков в отношение 4:1, членовете на съвета на практика го оставиха на поста за неограничено време. На заседанието миналия четвъртък СЕМ се отказа да насрочва нов избор с мотив, че късно вечерта предишния ден е постъпила жалба от една от кандидатките, участвали в процедурата. Интересно е какъв точно е предметът на жалбата, след като решение на СЕМ за прекратяване на процедурата липсва. Въпреки това, жалбата бе използвана като претекст, за да отпадне точката от дневния ред, предвиждаща насрочване на нов избор”, се посочва в позицията.

От асоциацията допълват, че ако СЕМ откаже да насрочи нов избор, докато съдът не се е произнесъл, ще бъде гарантиран доста комфортен период на управление на настоящия генерален директор.

“Това развитие навежда на мисълта, че умишлено се работи за оставането на Емил Кошлуков максимално дълго на поста, вероятно с цел той да управлява телевизията при евентуални предсрочни парламентарни избори”, допълват от АЕЖ.

АЕЖ с въпрос към СЕМ: Ще оставите ли Кошлуков да се пенсионира като директор на БНТ?

Още миналата седмица АЕЖ призова Емил Кошлуков да се оттегли от поста генерален директор на БНТ, след като получи вот на недоверие от четири от петимата членове на СЕМ. До момента това не се е случило.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции