<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119342" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето това е на...

Академик Юлиан Ревалски: Работи се по проект за втора българска ваксина (видео)

18 Февруари 2022
0 173

Академик Юлиан Ревалски: Работи се по проект за втора българска ваксина – това обяви той в ефира на NOVA.

“Има проект за втора българска ваксина, по който се работи. Тя ще бъде от класически тип, не РНК ваксини или на основа на аденовирус. В областта на молекулярната биология се работи много активно. Правим така, че да имаме български китове за PCR тестове”, това каза акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

За първата ваксина той сподели, че тя вече съществува като научен прототип и проектът е отчетен като успешно завършен, но за да стане функционираща ваксина, трябва да се извършат клинични изпитания, за което БАН няма потенциал, това се прави от големи фармацевтични компании.

Относно обещаните допълнително към бюджета на БАН 20 милиона лева, академик Ревалски сподели, че ще бъдат изразходвани за възнаграждения на учените. Те ще бъдат получени след показване на резултати.

“Така ще се поправи една несправедливост и ще се изравнят възнагражденията на учените в БАН с тези във ВУЗ. Не видях противопоставяне на институциите, ние уважаваме всички институции и очакваме такова и от останалите. Последните ще бъдем, които да противопоставят една институция на друга”, подчерта той.

Академик Юлиан Ревалски: Работи се по проект за втора българска ваксина (видео)

Македонка: Ще ме чипират с българска ваксина и ще се събудя българка (видео)

“Основната ни цел е да привличаме млади хора, да подмладяваме научния състав”, допълни акад. Ревалски.

Ученият отбеляза, че БАН е научна организация и подобни структури има във всички страни в Европа, не само в тези от бившия Източен блок.

“Това не е бюджетна организация в смисъла на едно министерство или агенция, където целия бюджет идва от държавата. При нас се получава субсидия от държавата и вторият стълб на финансиране е проектно по договори. Съотношението в момента е 60% държавни средства и 40% собствени приходи. В чужди научни институти държавните субсидии са в рамките на 80 – 90 процента. Държавните средства са за поддържане на научния потенциал. Това трябва да стане институционалано, учените са нужни за всекидневната експертиза, които те правят, както и за извънредни ситуации като пандемии”, разясни още ученият.

Председателят на БАН припомни, че миналата година се е състояла среща на учени от Академията с бизнеса и от представените двайсетина разработки 4-5 са получили интерес и са на етап производство. В момента се подготвя втора такава среща. 

Академик Ревалски сподели и за Национална научна програма „Петър Берон и НИЕ“, чрез която се реинтегрират български учени от чужбина. Тя съществува вече трета година и във всяка една от тях десетина учени се завръщат в България и една голяма частот тях са в БАН.

Академик Юлиан Ревалски: Работи се по проект за втора българска ваксина

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции