<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121803" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СОС няма прав...

Ако искаш да участваш в Евровизия, трябва да платиш 600 000 лева на БНТ, твърди Саня Армутлиева

11 Март 2022
0 8701

Ако искаш да участваш в Евровизия, трябва да платиш 600 000 лева на БНТ, твърди Саня Армутлиева, пише Offnews.

От 2019 г. ръководството на БНТ е започнало да продава участието в музикалния конкурс Евровизия. Желаещите да участват трябва да са готови да платят около 600 000 лева. Сумата включва сценично обезпечаване, хореография, костюми, осветление и заплати на екипа на БНТ. И дори банково обезпечение от 300 000 лева за период от една година.

Това твърди музикалният продуцент и управител на “Вирджиния рекърдс” Саня Армутлиева. Вчера тя беше изслушана в парламентарната комисия по култура и медии.

Тя обясни, че миналата година се е заинтересувала при какви условия ще се случва кандидатстването за Евровизия.

След като юли праща официално писмо до БНТ, не получава отговор. Впоследствие – от разговори с генералния директор на телевизията Емил Кошлуков и администрацията му – научава, че “доста хора искат да си купят участие“.

“Октомври получих официално писмо. Разбрах, че участието може да се случи само при положение, че участникът покрие 100% от разходите за участието. Включително таксата на държавата за участие в конкурса, която се плаща на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), както и за сценичното обезпечаване, хореография, костюми, осветление и целия екип на БНТ. За да участваш, трябва да представиш и банково обезпечение от 300 000 лева от период за една година, така че БНТ да са сигурни, че можеш да си позволиш това удоволствие”, каза Саня Армутлиева. 

Тя заяви, че не съществува участник в музикалния бизнес у нас, който може да си го позволи. “Дори да спечелиш Евровизия, това е сума, която няма как да си възвърнеш”, смята музикалният продуцент. 

Ако искаш да участваш в Евровизия, трябва да платиш 600 000 лева на БНТ, твърди Саня Армутлиева

Издирват вокалиста на групата, която ще ни представя на “Евровизия 2022”

Емил Кошлуков си показа дипломата

На днешното заседание на парламентарната комисия по култура и медии директорът на БНТ Емил Кошлуков показа две свои дипломи:

“Тази е от Калифорнийския унверистет, с нея ставам бакалавър по политогия. А тази е от “Нов български университет” – за това, че съм магистър по египтология”, заяви Кошлуков. 

“СЕМ ми предоставиха дипломата Ви. Друг въпрос е как се става магистър по египтология без човек да е учил история. С Вашата диплома ще се занимаваме друг път, бъдете спокоен”, отвърна му Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, който е председател на парламентарната комисия. 

Позицията на Кошлуков по въпроса за финансирането на участниците в Евровизия остана неясна:

“Обществените медии в цяла Европа са независими. Разбира се, ще говоря, но нека го изкажа това. Първо няма търг, второ няма правила за подбор на Евровизия. Ако отворите нейния сайт, ще видите, че си има правила и всичко го пише там. Никога участието не е струвало 600 000 лева, не знам откъде ги вадите тези числа. В добрия случай би струвало 200 000 лева или по-евтино, в по-лошия случай може да е повече, горната граница може да е половин милион, нямам представа”, каза той. 

Йорданов му отвърна, че БНТ се финансира от бюджета, а “това си е направо обявяване на търг” и по тази логика всеки, който разполага с тази сума, може да бъде участник от името на България. 

В крайна сметка тезата на Кошлуков успя леко да се изясни. По думите му продуцентите трябва да са готови да подкрепят финансово изпълнителя, когото представляват. 

“Парите влизат в сметката на БНТ, не излизат. Не знам дали е това нивото на тази комисия. Ако искате направете правила за това, ако искате да бъдете жури – станете. Не съм голям почитател на този конкурс. Нямам никакви претенции към Евровизия”, каза Емил Кошлуков и добави, че от конкурса няма печалба. 

“Тоест по време на Евровизия има реклами, а всъщност външният продуцент е платил лиценза, снимките и всичко, а Вие казвате, че няма печалба. В бизнеса съм – когато се прави такова нещо, ако продуцентът инвестира такава огромна сума, би трябвало да има възможност за печалба за БНТ от рекламодателите”, отвърна му Тошко Йорданов. 

Колко пари е платила на БНТ Нова телевизия, за да излъчва “Под прикритие”?

Йорданов обяви, че смята да сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФ), за да се провери начина, по който от БНТ са продали правата за излъчване на сериала “Под прикритие” на Нова телевизия.

То струваше майка си и баща си като средства, когато го реализира БНТ. За колко го дадохте на Nova и каква е сумата, защото човек може да сметне каква е печалбата на Nova и да я сравни с цената, за която сте го продали“, заяви председателят на комисията Тошко Йорданов. 

Ако искаш да участваш в Евровизия, трябва да платиш 600 000 лева на БНТ, твърди Саня Армутлиева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции