<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133008" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Караджов дей...

Ресорната комисия в НС отхвърли актуализацията на бюджета (видео)

09 Юни 2022
0 304

Ресорната комисия в НС отхвърли актуализацията на бюджета. С 11 гласа “за”, осем “против” и три “въздържал се” – на партия “Има такъв народ”, актуализацията на държавния бюджет не бе одобрена.

Въпреки това тя ще бъде разгледана на първо четене в пленарната зала, обяви председателят на комисията Любомир Каримански.

Актуализацията на бюджета влезе за първо четене в парламентарните комисии, въпреки разпада на коалицията.

Още в началото на заседанието от опозицията предложиха точката да отпадне. Причината – не са минали 72 часа от внасянето на промените в деловодството на парламента.

МС прие бюджета в отсъствието на коалиционния партньор, но ИТН били “търпеливи хора”

Ресорната комисия в НС отхвърли актуализацията на бюджета (видео)
Снимка: NOVA /стопкадър

„Прецедентът е вчера да се слага бюджетът на заседанието на МС, а днес да се прехвърля в Народното събрание. Втората причина да искаме отлагане е свързана с това, че не разполагаме с 3-годишна бюджетна прогноза”, мотивира се Кирил Ананиев от ГЕРБ. „Продължаваме Промяната”, БСП и министър Асен Василев не се съгласиха с тези аргументи.

„В член 72 пише не по-рано от 72 часа, освен ако Комисията не реши друго, имаме право да го разгледаме”, подчерта Искрен Митев от ПП. Румен Гечев от БСП пък алармира, че бюджетът трябва да е гласуван до около 24 юни, защото НОИ няма да може да направи разчетите. Министърът на финансите беше категоричен, че никога не е внасяна актуализация с 3-годишна прогноза.

Ресорната комисия в НС отхвърли актуализацията на бюджета (видео)
Снимка: NOVA /стопкадър

След дебатите бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса бяха приети и с гласовете на ИТН. Изказване имаше единствено от ДПС във връзка със стабилността на коалицията.

„Липсва ясно мнозинство, което предполага, че между първо и второ четене на председателя на комисията ще  е падне отговорността да е фискално отговорен”, смята Петър Чобанов от ДПС.

Източник и видео: NOVA

Ресорната комисия в НС отхвърли актуализацията на бюджета

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции