<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141196" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 28 въпроса съм...

Алексей Навални е в карцер

16 Август 2022
0 236

Алексей Навални е в карцер, съобщи самият той в социалните мрежи.

Причината – нарушил дрескода и е разкопчал горното копче на затворническата си дреха.

Той излежава деветгодишна присъда в наказателна колония със строг режим близо до руския град Владимир. Обвинен в злоупотреба, които, според него и съюзниците му, е политически мотивиран. Навални заяви, че ще остане в изолатора три дни, но затворническите власти предупредиха, че той може да се превърне в негово постоянно местожителство ако не преразгледа отношението си. Руският опозиционер описва килията си като малък бетонен развъдник, в който е много горещо и почти няма въздух.

Алексей Навални е в карцер

Навални създава от затвора международна антикорупционна фондация

„В килията ми има само една чаша и една книга. По време на хранене получавам само лъжица и чиния”, каза още той.

Въпреки че профсъюзът постигна първа победа – столчетата, използвани от затворниците, работещи на шевни машини, бяха заменени със седалки, Навални заяви, че е получил предупреждения от администрацията на затвора. 46-годишният руснак стана известен като блогър, борещ се срещу корупцията, и преди да бъде вкаран в затвора, организираше антиправителствени протести в цяла Русия. През 2020 г. той едва оцеля при отравяне с „Новичок” – нервнопаралитично вещество от съветски произход. Навални обвини руските власти, но Кремъл отрече да е замесен. Миналата година той беше арестуван при завръщането си от лечение в Германия. Това предизвика широко осъждане в чужбина и санкции от западните столици.

Алексей Навални е в карцер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции