<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112462" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отнеха книжк...

Алкохол, спорт, лекарства – какво може след бустерната ваксина

20 Декември 2021
0 7198

За какво трябва да се внимава след имунизацията? Може ли да се спортува и да се пие алкохол? Дойче веле дава отговор на тези и на още много други важни въпроси.

В информационната брошура на института “Роберт Кох” пише, че след ваксинация хората няма защо да се щадят прекалено, но все пак е добре да избягват големите натоварвания.

“В първите дни след ваксинацията е редно да се избягват прекомерните физически натоварвания и силовия спорт. При болки или повишена температура могат да се взимат болкоуспокояващи лекарства и такива, които свалят температурата”, се казва там. В брошурата не се прави разлика между първа, втора и бустерна доза.

В българска болница: 90% от болните и 50% от медиците не са ваксинирани

Алкохол, спорт, лекарства - какво може след бустерната ваксина

Лекари от Берлин препоръчват три дни след ваксинацията да не се спортува и десет дни след нея организмът да не се подлага на големи физически натоварвания. От медицинска гледна точка обаче нямало причина да се въвеждат строги ограничения за спортни занимания, освен ако не се появи температура, включително и за да не се стигне до евентуално възпаление на сърдечния мускул.

Някои учени предполагат, че установеното леко повишение на случаите на миокардит след имунизация срещу Ковид-19 сред млади мъже може да се дължи на упражняването на спортни занимания непосредствено след ваксинирането. Миокардитът обаче е много рядко следствие от ваксината и засяга предимно мъже под 25 години.

Алкохол и цигари – може, но с мярка

Принципно алкохолът не оказва съществено влияние на имунната защита, казва вирусоложката Сандра Цизек пред NDR. Все пак тя препоръчва да не се пие прекалено много, защото “големите количества алкохол са отрова за организма. А когато той е зает с повишаване на имунната защита след ваксинация, не бива да го обременяваме и с отровни субстанции”.

Германската Централа за здравна просвета от своя страна съобщава, че прекомерната консумация на алкохол може да намали имунния отговор в случай на инфекция, а след ваксинация евентуално и да повлияе на поносимостта и ефекта от ваксината. Оттам препоръчват и отказ от големите количества алкохол в дните преди и след бустерната доза, особено ако тя доведе до повишена температура. Чаша бира или вино обаче са напълно в реда на нещата. По отношение на цигарите – и в този план препоръката е да не се прекалява, за да не се натоварва организмът с отровни вещества. 

Как стоят нещата с лекарствата

Тъй като ваксините срещу коронавирус бяха одобрени бързо, досега има относително малко данни от научни изследвания за ефекта от взимането на болкоуспокояващи след ваксинация.  От института “Роберт Кох” също не могат да дадат окончателна оценка дали парацетамол или ибупрофен влияят на ваксината.

Алкохол, спорт, лекарства - какво може след бустерната ваксина

Берлински лекари твърдят, че болкоуспокояващи могат да се взимат, но най-рано шест часа след ваксинацията. От СЗО също препоръчват приемането на медикаменти да не е непосредствено след имунизацията.

Преди всичко е важно да се знае, че в никакъв случай не бива да се взимат медикаменти превантивно – т.е. преди имунизацията. Това може да наруши ефекта от ваксината, като потисне имунния отговор – решаващ за нейната защитна функция. Само няколко часа след имунизацията обаче той вече се е разгърнал достатъчно.

Алкохол, спорт, лекарства – какво може след бустерната ваксина

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции