<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96189" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият щам Ла...

Доц. Ангел Кунчев: До края на седмицата ще имаме по 1000 случая на Covid-19 на ден (видео)

09 Август 2021
0 1349

“До края на седмицата ще имаме по 1000 случая на COVID на ден” – това заяви доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

Все още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата се развиват много бързо, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в  предаването „Тази сутрин“. Той добави, че ново затваряне не предстои, а сертификатите за ваксинираните ще важат, докато не бъде прието официално поставянето на трета доза от ваксината. Според него здравните работници трябва да бъдат ваксинирани задължително. 

В очакване на четвъртата вълна

В края на тази седмица можем да стигнем 1000 случая на коронавируса на ден, каза доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че заболяемостта за 14-дневен период в страната е около 60 на 100 000.

„Няма драматизъм, очаквахме го. Ще преминем и през четвъртата вълна, стараем се да е с по-малко загуби“, отбеляза Кунчев.

Според него е трудно е да се каже кога ще преминем през тази вълна. „Всички предричаха, че това ще стане в края на септември и началото на октомври. С този нарастващ темп още в края на този месец ще имаме по-високи стойности“, прогнозира той.

Доц. Кунчев: Вече сме в началото на четвъртата вълна на Covid-19 (видео)

Готовността на болниците

Според него болниците са подготвени, има и изработен и механизъм как се лекува. „Имаме обаче и много ниско ниво на имунизирани, което ще окаже влияние, защото това е вълната на неимунизираните и на по-младите“, заяви доц. Кунчев.

„Има няколко заблуди, едната от които е, че мерките не действали. Напротив, мерките действат, но не във вида, в който ни се иска. Много е важно търсенето на баланс. Втората голяма заблуда е, че се фаворизират някои мерки за сметка на други. Можете да си миете ръцете колкото искате, но това е заболяване, което приемаме от въздуха. Виждам, че Министерството на образованието вече се насочва към дезинфекция на въздуха в училищата със съвременни методи, натам трябва да се насочат и хората, защото е много важно“, посочи още главният здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев: До края на седмицата ще имаме по 1000 случая на COVID на ден

Той препоръча и да се избягват посещенията на места със струпване на много хора. „Колкото по-далече сме и сме с маска, толкова по-добре“, добави той.

„Близо сме до „оранжевата зона“, но това не е толкова важно. Зависи коя „оранжева зона“ имаме предвид. По класацията на Европейския център вече почти сме в тази зона, още вървим нагоре, но ако успеем само с такава заболяемост да преминем през тази вълна, това ще е задоволително“, заяви Кунчев.

Противоепидемичните мерки

„Най-трудно е да се постигне баланс с мерките. Не предстои ново затваряне, защото хората са уморени, а чудеса не стават. Можем да намалим малко вълната, но тя ще се състои така или иначе. Ако обществото не осъзнава и не иска да се пази, няма какво да се направи“, смята доц. Кунчев.

Според него е удачно е да има предимства за ваксиниралите се. „Ако можем да осигурим начин да няма толкова ограничения за ваксиниралия се човек, да му дадем предимство като при пътуване например, ще е много по-добре. Предимствата са въпрос на политическо решение какво точно ще бъде. Когато имаме 18-19%, тази мярка е малко трудно ще работи, защото са много малко хората. По-важното е да се осигури безопасна среда. Обмислят се всякакви варианти – всичко, което работи, за да имаме високо имунизационно покритие. Това е изходът от кризата, решението на проблема и ключът и той трябва да се използва“, добави доц. Ангел Кунчев.

Доц. Ангел Кунчев: До края на седмицата ще имаме по 1000 случая на COVID на ден

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции